Miért eladhatók még mindig a romantikus mecha animék? – Kuromukuro

Ez most nem költői kérdés. A 2016-os tavaszi szezon aztán igazán nem szűkölködik mecha animékből. A Mobile Suit Gundam indított tv-sorozatot, OVA-t és még ONA-t is – jó, ez nem az a klasszikus romance fajta mecha franchise, tudom. Akkor ott a nagy vetélytárs, a Macross-univerzum új üdvöskéjével, a Macross Δ-val, nem is beszélve a vadi új – és egyúttal felejthető – Hundredről. És akkor a zseniális P.A. Works bedob ezek közé a nagyágyúk közé egy saját gyártású, minden előzmény nélküli animét, a Kuromukurot. Ami ráadásul tiszta Full Metal Panic! –kal átmosott Tenkū no Escaflowne, romantikus felhanggal a köbön. Miből gondolhatta a P.A. Works, hogy lesz esélye kitűnni? Hát, kezdjük az elején.

„A 468 éves szamuráj, aki mechát vezet, és egy álmodozó lánnyal akar világot menteni.”

visual_07Az alapszitu eléggé klisés: van egy magát a világban nem találó hősnőnk, Shirahane Yukina, akinek fogalma sincs arról, hogy mit kezdjen az életével. Nagyratörő álmai között szerepel, hogy eljusson a Marsra, de sem tanulmányi eredményei, sem képességei nem mutatnak abba az irányba, hogy ez valaha is teljesülhetne. Persze édesanyja a helyi kutatóközpont nagyfőnöke, ahol egy 450 éves mechát elemezgetnek, annak a különleges kis kockájával egyetemben. Egy nap azonban idegen mechák záporoznak az égből, és valami után kutatva ellenséges összecsapásokat generálnak. Úgy tűnik, az emberiség jelenlegi fegyverarzenálja nem képes felvenni velük a harcot, de akkor Yukina kinyitja a már említett különleges kockát, és egy férfi pottyan ki belőle. Ő a 18 éves Ōma Kennosuke Tokisada, aki magát szamurájnak tartja, és a hercegnőjét keresi. A hercegnőre a megszólalásig hasonlít Yukina, ezért elrabolja hősnőnket, hogy a labor mélyén lévő csoda mechát aktiválja, és nyomban letarolja a kellemetlenkedő ellenséget. Innentől kezdve csak ők ketten tudják a kérdéses mechát irányítani, és egyúttal az emberiség utolsó reményévé lépnek elő. Ám ezután jön csak dögivel a kérdések sora: Kennosuke valóban egy 450-vel ezelőtt lefagyasztott szamuráj? Mit keresnek az égből jött idegenek a Földön? Yukina édesapja egyébként 8 évvel ezelőtt tűnt el, pont ezeket az idegeneket kutatva. Vajon milyen felfedezésre lelt, ami miatt kénytelen volt hátrahagyni a családját?

Jól ismert alapszitu, megnyerő karakterekkel

Ezt a közepesen erős sztorit a karakterei adják el. Az ódivatú elveket valló, és szertartásosan cselekvő Kennosuke pont olyan katonásan komoly arc, mint a Full Metal Panic! című animesorozat Sagara Sōsukéja. Idegen neki a modern iskolai élet, a lányok miniszoknyái, állandóan szúrós tekintettel bámul, és mindenkit lefegyverez, aki Himéjéhez közelítene. A sorozat Himéje Yukina, aki übercuki moe csajszi, kissé ügyetlen és félős, nem igazán találja a helyét a mecha-harcokban. Kettejük kapcsolata is teljesen összecseng Sōsuke és Kaname kettősével. Állandóan morognak egymásra, civakodnak, húzzák a másikat, összevesznek, kibékülnek, butaságokat vágnak egymás fejéhez… egyszóval már az első perctől kezdve tudni lehet, hogy ennek bizony szerelem lesz a vége.

Ez a „más időből” jött karakter hogyan alkalmazkodik új környezetéhez dolog pedig a Tenkū no Escaflowne világából lehet ismerős. A különbség, hogy ott a hősnő csöppent a jelenből egy alternatív középkori színtérbe. Persze ez a múltból jött „lovag” felállás ad kellő alapot a humorra. Teljesen mókás az, ahogy Kennosuke ismerkedik a televízióval, vagy a dobozzal, amiben Yukina édesanyja „lakik” (valójában okostelefon volt az). Ezek irtó édes pillanatok.

Érdemes-e belekezdened?

Megéri vele próbát tenni. Nekem lényegében ezek adják a sorozat báját –a fentiek, amiket felsoroltam. A harcok persze látványosak, bár az Aldnoah.Zero-beli színvonalat egyáltalán nem érik el. Az animáció ennek ellenére szép és letisztult, de valahogy hiányzik belőle az a wow-faktor, amit mondjuk a Kōtetsujō no Kabaneri animében magas szinten űznek. Eredeti P.A. Works animéhez híven persze rengeteg benne a mellékszereplő (lásd mintaként a Shirobakót a stúdiótól) és jól szolgálják a kellemes érzéseket a fanservice-től kezdve a megmosolyogtató családi meghitt pillanatokig. Az op/ed bájos, de nem kiemelkedő. Nagyon jó iparos munka ez a Kuromukoru. Szórakoztató is. Teljesen korrekt. De inkább a romantikusabb, humorosabb és így könnyedebb sorozatok irányába húz. Ha van benne gyilkosság, az sem szül kétségbeejtő angstet, úgyhogy Ikari Shinjit ne keresd benne. Értékelésem: 7/10. (Halkan megjegyzem, én a P.A. Works-től egy erősebb sorozatot vártam volna. Bár gondolom a mecha figurák legyártása játékként, vagy PVC figuraként így is fog majd nekik pénzt hozni, meg a japánok amúgy is odavannak a mechás animékért. „Mindegy, csak mecha legyen benne!” Valahogy így képzelem el, amikor a stúdió úgy döntött, hogy belevág ebbe a projektbe.)

Ui.: A címben feltett kérdésemre (miért eladhatók a romantikus mecha animék?) a válaszom: cuki, moe, mecha, szerelem. Erre van igény. Ezek könnyen eladható dolgok a japán piacon. Plusz, előnye az ilyen sorozatoknak, hogy a romantikus szál miatt elég uniszexek, így a női nézőket is jobban bevonzzák.

Uii.: Azért kíváncsi vagyok, hogy 26 részével mennyit fog hozni a stúdiónak végül. Ez egyébként tök jó, hogy ennyire hosszú sorozatot tudnak legyártani! Ez nagyon ritka az utóbbi időben, főleg ilyen minőségben! Nem véletlenül dúskál mindegyik animeszezon 11-13 részes animéktől. Egyszerűen nincs pénz hosszabb sorozatokra. És ki tudja, lehet, hogy még nagyon nagy fordulatokat rejt ez az anime. Végül is még a felénél sem tartunk!

(Visited 708 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Miért eladhatók még mindig a romantikus mecha animék? – Kuromukuro

  1. Nem értem, miért nem tudnak elszakadni a mecha animék a gyerek és tini szereplőktől? Ezért (is) utáltam az Aldnoah.Zero-t, mert a főszereplők mind 15-16 éves gyerekek voltak akik a náluk kb 20-30 éves felnőtteket aprították annak ellenére hogy nekik nyilván kb 15-20 évvel több tapasztalatuk lehetett mint nekik, míg a felnőtt protagonisták meg ültek a fenekükön a háttérben és addig vakarták a „tudjuk milyüket”, míg véres nem lett.

    1. Ez a célközönség 🙂 + japánoknak a tini lét mindig bejövős, kortól függetlenül. Egyébként nem rossz sorozat, egyre jobban tetszik. És itt kívételesen 18 évesek a főhősök ;D. Bár a moe meg tsundere mechás csajok elég klisések az tény. Van ennél rosszabb! Tegnap belenéztem az Ange Vierge című új szezonos animébe. Na én azon dobtam el az agyam! A 24 percből 20 percig megtelenül beszélgettek a lányok, aztán 5 perc alatt lezavartak egy semmitmondó meccset… Dobtam is egyből. Az ilyenekkel ki lehet kergetni a világból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .