Itó Projekt az első animefilm: Total Failure

empire_of_corpses

Rég övezte ekkora hype egy animemozifilm érkeztét, mint amit az Itó Projekt nevével címkézett három különálló mozifilm gerjesztett. Egyrészt, minőségi animékről ismert stúdiók és rendezők szálltak be a projektbe. Olyanok, akik az Ergo Proxyt, a Tekkon Kinkreetet vagy éppen a Shingeki no kyojint mutathatják fel referenciaként. Másrészt, egy világhírű SF író műveiből készült adaptációsorozatról beszélhetünk, ami nemcsak kuriózum, hanem még az érettebb animék kedvelőinek is felcsillanthatta a szemét. Itt nem kell tini szereplőkre és iskolai hárem párbajokra számítani. Itt a pszichológiai terror keveredik a zombi invázióval és a lélek értelmét fejtegető filozófiai kérdésekkel az ember-gép Neurománc óta ismert örök kérdéskörével. Ám amekkora volt a várakozás, akkora lett a csalódás az első BD-n befutó filmmel, a Shisha no Teikokuval (The Empire of Corpses) kapcsolatban. Ez a tömény Guilty Crown-katasztrófa nem több egy kétórásra nyújtott retinakényeztető csillámtámadásnál, ahol szerintem maguk a rendezők se tudták, hogy mégis mi a csudát csinálnak.

ELŐZMÉNYEK

Itó Projekt neve a sci-fi irodalom kedvelőinek nem lehet ismeretlen. 2008-ban az Ad Astra kiadó jelentette meg magyarul egyik legismertebb munkáját a japán írónak, amiért Philip K. Dick-díjra is jelölték. Ez volt a Harmónia. Az író sajnos 34 éves korában, rákkal való hosszú szenvedés után hunyt el 2009-ben. Ám 2014-ben robbant a hír, hogy Itó előtt tisztelegve az animeipar három legrangosabb stúdiója (Wit Studio, Manglobe és Studio 4°C) egész estés mozifilmeket adaptál a regényeiből a rangos noitaminA programblokk támogatásával. Pontosan a Harmónia, a Shisha no teikoku (The Empire of Corpses) és a Gyakusatsu kikan (Genocidal Organ) lesz meganimálva. A mozifilmeket 2015 végén kezdték el vetíteni Japánban kisebb-nagyobb csúszásokkal, és idén a Blu-ray megjelenések is beindultak. Ezek közül az első beszerezhető film a Shisha no teikoku (The Empire of Corpses) lett.

Tömeggyártott zombihadsereg és világirodalmi referencia maszlag a SEMMIÉRT

Shisha no teikoku (The Empire of Corpses) 2015. október 2-án kezdte pályafutását a japán mozikban, Blu-rayen pedig 2016. február 3-tól csaphattak le rá a szemfülesek. Az azonos című regény 2012-ben jelent meg, az író halála után három évvel. A megjelenés azért csúszott, mert Itó nem tudta befejezni azt haláláig, így pályatársa, az azóta már Akutagava-díjat is kapott – ez a legrangosabb japán irodalmi elismerés – Enjō Tō fejezte be. A regény maga impozáns szimbolikával és hihetetlenül komplex világirodalmi referenciával bír – lényegében végigindexelték az összes korszakalkotó és klasszikus művet Tolsztojtól James Bondig. Ám tudjuk, hiába a jó alap, ez még nem garancia a jó minőségre.

A történet szerint a viktoriánus kori Angliában járunk az 1870-es években. A második ipari forradalom javában dúl, és a munkásosztály hatékony termelésének maximalizálása miatt kifejlesztik az általam csak hulla újrahasznosításként aposztrofált új módszert. Ennek lényege, hogy haláluk után hamis lélekdarabkákkal bootolják újra az elesetteket, akik ezután agyatlan rabszolgaként dolgoznak gyárakban, sőt, harcolnak csatatereken, egészen addig, míg testük szét nem foszlik. E körülmények között ismerjük meg főhősünket, John Watsont – igen, annak a Sherlock Holmes-nak a társát – aki megszállottan kutatja a halál utáni feltámasztást. Segítője ebben közvetlen barátja és kísérleti alanya, Friday lesz – Robinson Crusoe után szabadon. Ám kutatásaira az angol kormány is felfigyel. A kormány arra utasítja, hogy keresse meg Victor Frankenstein titkos feljegyzéseit, amivel állítólag bárki lelke visszahozható a túlvilágról. Watson útnak is indul, ám árulásoktól és fordulatoktól gazdag kalandja során szüksége lesz segítőkre. Ezeket a mókás és profi túlélő Burnabyban, és az android Hadaly gyönyörű személyében találja meg.

Egy kis steampunk, horror, zombi-apokalipszis, metafizika, teológia… és még sorolhatnám

A legnagyobb baj a Shisha no Teikokuval, hogy egy totális nagy káosz. A rendezés pedig elhalt az első tíz perc után. Ezen az irtózatosan sok plot hole sem segít, ami miatt már fél óra után feladjuk a találgatást a szereplők döntéseinek okán. A huszadik világirodalmi utalás már nem vált ki kultursznob fangörcsöt, mert teljesen irreleváns, vagy éppen mélyebb jelentés nélküli ez a szent szándék. Egyszerűen nincs egy egyenes és tiszta történet, a konklúzió ellentmondásos, és még a karakterek is nullák. Csak a fanservice-t szolgálják, azt pedig igen jól.

Lényegében ez egy gyenge blockbuster próbálkozás, amiben az első analitikus számítógépektől egészen a 21 gramm a lélek legendáig mindent bevetettek azért, hogy menőnek tűnjön. Ám sem Thomas Edison, sem a Karamazov testvérek nem tudták az elismerés oltárára emelni. Egyedül az animáció az, ami csodás. Ám tudva azt, hogy a Wit Studio a Shingeki no Kyojinnál micsoda parádés akciójeleneteket valósított meg – közelítésekkel, távolításokkal, svenkekkel, kamerarázkódás illúziójával és így tovább – hagy az animáció csöppnyi hiányérzetet a nézőben. Sokkal grandiózusabb, sokkal pergősebb jelenetekre számítottam. Külön piros pont jár azonban a szép tájképekért, a fényekért és színekért, a visszaemlékezéseket kísért effektekért. Ám a látvány nem minden. Egy kétórás filmnek igazán adhattak volna kidolgozottabb történetet. Kétség nem fér hozzá, a látvány adja el az animét. Egyébként a Guilty Crown készítői is tiszteletüket tették itt, így redjuice, aki a karakterdizájnt tervezte és az EGOIST, aki az endinget énekelte – a dal egy tényleg megható lezárás után sokkal jobban ütött volna.

Következő állomás? 

A Harmónia 2015. november 13-án ment a japán mozikban, Blu-rayen 2016. március 9-én jön ki (már csak pár nap!). A Gyakusatsu kikan (Genocidal Organ) megjelenése csúszik. Eredetileg a Manglobe stúdió készítette volna, de szeptemberben csődöt jelentettek, így a mozifilmet nem tudták befejezni. Az eredeti alkotógárda egy új stúdiónál, a Geno Studionál folytatja a munkálatokat, a premiert 2016 végére ígérik. Konkrét dátum még sajnos nincs. Az előzetesek alapján az animáció pöpec lesz, de a történet… Reméljük, hogy más stúdióknál és így rendezőknél már az is lesz. A Harmóniát napok kérdése és tesztelhetjük.

(Visited 271 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .