8 kérdés-válasz az animekritika videóversenyről (2015)

Egy hete indult útjára a MondoCon első animekritikus videoversenye (részletek itt). Ez alatt az idő alatt számtalan kérdést kaptam Tőletek az email címemre – nyugodtan írjatok még a [email protected]-ra, ha kíváncsiak vagytok bármire a versennyel kapcsolatban.

Az eddig befutott kérdések nagyon jók voltak, ezért összeszedtem a 8 leggyakoribbat, amire ebben a posztban megtaláljátok a válaszaimat is. Érdemes elolvasni őket, hátha pont olyan kérdésre bukkantok, amit nem volt lehetőségetek eddig feltenni. A versenyre október 4-ig jelentkezhettek, úgyhogy bőven van időtök még alkotni!

Jöjjenek hát a kérdés-válasz párok!

#1. Ha nem ismerek fájlmegosztót, hogyan küldjem el a videót nektek?

Ha van gmail-es email címed, akkor például tudod használni a Google Drive-ot, ami ingyen jár az email-fiókodhoz. Bármilyen fájlt fel tudsz rá tölteni, csak ara ügyelj, hogy a megosztási beállításoknál az legyen, hogy a link birtokában bárki megnézheti a videódat.

Itt egy gyors útmutató a Google drive-hoz: https://www.google.com/intl/hu/drive/

Egyébként az alábbi fájlmegosztók bármelyikén percek alatt tudsz videót készíteni:

#2. Mennyire szabad spoilerezni a videóban?

Egy jó kritikában előfordulhat spoiler, de sokan nem szeretik, ha lelövik nekik a legjobb fordulatokat. Éppen ezért ügyelj arra, hogy ha spoiler jön, akkor egyértelműen hívd fel erre a néző figyelmét. Plusz, az is jó módszer, ha kiírod szöveggel a videóban. Így mindenki tudni fogja, hogy mettől-meddig érdemes átugrani videód bizonyos részleteit.

#3. Indulhatunk ketten egy videóval? Ha igen, a regisztrációnál ezt miként jelöljük?

Szabályzatunk ezt nem zárja ki, de alapvetően egyéni indulókra szerveztük le a nyereményeket. A nyeremények kapcsán egyezzetek meg abban, hogy miként osszátok fel őket. Mivel a 2015. őszi MondoCon animekerekasztalára is meghívást kaptok, erre legalább egyikőtöknek el kell jönnie! (Ha mindketten tudtok jönni, akkor mindketten kaptok VIP belépőt is.)

A regisztrációnál adjátok meg mindkettőtök adatait. Ezt az űrlap mezőjének megfelelő részében tegyétek meg, pl.:

#4. Muszáj nekem is szerepelnem a videóban?

Azok a legjobb videók, ahol maga a készítő is szerepel, hiszen így sokkal személyesebb, intimebb és hitelesebb az élmény. Ennek ellenére, ha te magad mégsem szeretnél felismerhető lenni, akkor például az alábbi módszerek közül választhatsz:

  • helyetted egy figura szerepel (pl.: jétékbaba, plüss mackó)
  • parókát viselsz vagy maszkot
  • cosplayt öltesz magadra

Egy jó tanács: akkor fogják a nézők élvezni a videódat, ha az érzelmeid is kifejezésre jutnak. Ha az arcoddal nem is, de figurákkal, mémekkel, vicces videóbevágásokkal, gesztikulálással emelheted az élményt. Plusz, nem muszáj a videód teljes terjedelmében szerepelned. Az is lehet, hogy csak egy rövid ideig jelensz meg a videóban, utána pedig az adott animéből vágsz be jeleneteket, vagy mutatsz pillanatképeket. Az alábbiakban mutatok néhány példát.

M3MB3Rrr jó példa arra, hogy miként lehet maszkban és egyútal viccesen elmondani a véleményedet:

Daisetsu jó példa arra, hogy miként tudod jól és dinamikusan ötvözni, hogy mikor mutatod magadat és mikor az adott animét, amiről beszélsz:

Az Otaku Csapatból Kitty pedig így szokta mutatni a reakcióit egy-egy animejelenetre:

#5. Használhatok-e más videokritikusok által alkalmazott videós fogásokat?

Természetesen. A kreativitás nemcsak azt jelenti, hogy valami teljesen újjal kell erőrukkolnod. A mások által bevált módszereket is ötvözheted ügyesen a videódban. Vehetsz át elemeket így bármely animés vloggertől, de nyugodtan meríthetsz inspirációt Szirmai vagy Dancsó videóiból.

#6. Nem értek annyira a videók technikai megvalósításához. Kapok pontlevonást, ha nem jó elég a videóm minősége?

Nem kötöttünk ki technikai feltételeket a videóhoz, így külön pontlevonás sem jár érte. Itt az ötleteket dijazzuk, azt ahogy fogalmazol, hogy milyen az előadókészséged, és mennyire szórakoztatóan prezentálod kritikádat. Ha vannak zavaró technikai bakik, szívesen segítek kijavítani őket tanácsokkal. Ugyanakkor, a videód összhatásába beleszámít a minőség is, úgyhogy igyekezz minél többet kihozni belőle. Hiszen nemcsak a zsűri, de a közönség tetszését is el kell nyerned vele.

#7.  2015-ös őszi animékről is lehet videót csinálni?

Remek kérdés! Hiszen a szabályzatban a „bármely 2015-ös anime” megfogalmazás nem zárja ki az őszi sorozatokat. De mennyire van értelme egy őszi animét választani?

Ha van is hozzá manga, így is nehéz a jövendő animéről érdemben beszélni. Hogy mondod el, hogy mennyire volt mangahű az adaptáció? Milyen volt az animáció színvonala X részen keresztül? Mennyire voltak karakterhűek a szinkronszínészek?

Közelgő animékről egy szezon kitekintő formájában lenne érdemes videót készíteni. Előzetes infók alapján tudsz megfogalmazni elvárásokat, feltételezéseket, de ez már inkább ajánló, mintsem kritika. Plusz, a kiírsunkban egyetlen animéről kérünk kritikát, így több animét nem tudsz benne összefűzni.

Éppen ezért az őszi sorozatokat nem javasolnám, hogy válasszátok.

# 8. Mennyire lehet hosszú a videó?

A kiírásunkba minimum terjedelmet kötöttünk ki, ami 1,5 perc. Azonban az lebegjen a szemed előtt, hogy a videódnak fogyasztható terjedelműnek is kell lennie. Végülis azért csinálod, hogy mások is megnézzék, nemde? Éppen ezért próbáld meg mondanivalódat lehetőleg 10 percbe sűríteni. (Plusz/mínusz néhány perc még belefér.)

(Visited 102 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .