Jönnek az év sci-fi animéi: Az Itō Projekt

ito-project

2015. igazi nagy durranást ígér az anime mozifilmek és a sci-fi műfaj kedvelőinek, mivel egy Japánban többször is díjazott író, Itō Projekt regényeit fogják a legmenőbb stúdiók adaptálni. Így a mindig is minőségi munkákról ismert Manglobe (Ergo Proxy, Samurai Champloo, Michiko to Hatchin), a magáról régen hallatott, de mindenképpen merészen művészkedő Studio 4ºC (Tekkon Kinkret, Mind Game, Berserk mozifilmek) és a Wit Studio, ami a Shingeki no Kyojinnal futott be – újra megmutatja hogyan kell igazán lehengerlő animációt készíteni egy jó történet mellé. Mert az alapul szolgáló regények tényleg nagyszerűek! Ezt még a magyar olvasók is tesztelhették, mivel 2012-ben már megjelent az egyik, Harmónia címen.

Az évtized legjobb japán sci-fi írója?

project-itoh -1Itō Satoshi (1974-2009) avagy művészi álnevén Itō Projekt, ismert még arról, hogy a Metal Gear Solid videojátékhoz készített egy regényátiratot 2008-ban, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots címen. 34 éves koráig azonban mindössze három regényt tudott megírni. Pályafutásának és életének a rák vetett véget, de úgy tűnik Japánban munkái továbbra is akkora elismerésnek örvendenek – megnyerte többek között a Japán SF Nagydíjat és a Szeiun-díjat is-; hogy végre megfilmesítik műveit, és nem is akárhogyan!

A legjobb animációs stúdiók mellett (Manglobe, Studio 4ºC, Wit Studio) igazi ászt kértek fel Itō melankólikus karaktereinek megtervezésére, mégpedig a karkaterdizájner redjuicet. A művész nevét a Guilty Crown tette milliók számára ismertté, mivel ott megjelent karakterei nemcsak rendkívül szépek, de ízléses színvilágúak és a sci-fi/mecha látványvilágba kifejezetten jól illeszkednek. Az izgalom az animefilmek iránt aligha fokozódhat, de most nézzük, mik az adaptálásra kerülő regények, amik amúgy már mind elérhetőek angolul is: Genocidal Organ (2007), Harmony (2008), The Empire of Corpses (2012). A három adaptáció egybefűzött trailerét Hanazawa Kana narrálja, akinek Tsunemori Akane szerepe után (Psycho;Pass anime) még mindig jól áll a disztópikus jövőkép vázolás:


Első film: Genocidal Organ (Manglobe)

A filmet a Manglobe készíti, a rendezője Murase Shukō (Witch Hunter Robin, Ergo Proxy).

A 2015-ben megjelenő Genocidal Organ posztere.

Itō 2007-ben debütált a Genocidal Organ című regénnyel, mely jó kritikákat kapott, de ez még nem hozta el neki az áttörést, a kritikusok sok hasonlóságot véltek felfedezni benne a Metal Gear Soliddal. A mű megfilmesítési jogaira, azt rebesgetik, Hollywood már 2012-ben lecsapott.

A regény cselekményében világháború és káosz sújtja a világot, a katonák többé nem éreznek félelmet. Olyan drogokkal és bio-technológiával vértezik fel őket, hogy tökéletes gyilkológépekként harcolnak a csatatéren. Közben a hétköznapi életükbe nem tudnak visszatérni – tiszta Amerikai mesterlövész-szindróma -, és azon filozófálnak, hogy az állam a kiképzésükkel feljogosította-e őket arra, hogy ártatlanokat öljenek. Mindez egy veterán gondolatain keresztül bukkan elő, ő Clavis Shepherd, aki amellett hogy keresi önmagát a hétköznapokban, váratlanul meghalt édesanyja elvesztésétől is szenved. A regény másik fő szála egy titokzatos zseni, John Paul megállításáról szól, aki kapcsolatait kihasználva rángatja háborúba a békés országokat és a totális világégés a célja.


Második film: Harmony (Studio 4ºC)

A könyv érdekessége, hogy Itō webdizájner múltja is megmutatkozik benne, hiszen hmtl kódok közé szúrja a cselekmény legmegrázóbb pillanatait. Az anime adaptációt a Studio 4ºC készíti majd, a rendezők Nakamura Takashi (Fantastic Children) és Arias Michael (Tekkonkinkreet) lesznek.

Az Ad Astra kiadó 2012-ben jelentette meg a Harmónia című regényt.

Itō második regénye a Harmony, ami egyedibb előző művéhez képest, így nem véletlen, hogy az Ad Astra kiadó jóvoltából magyar nyelven is megjelent. A mű 307 oldalas terjedelemben egy olyan jövőbe kísér el, ami Urobuchi Psycho;Passára emlékeztethet minket.

A disztópiában az emberek teste felnőtté válásuk után az állam felügyelete alá kerül. Mégpedig úgy, hogy a WacthMe nevű technológia nanorobotjait vezetik szervezetükbe, ami felel az egészésgükért és a boldogságukért. Nincs többé stressz, betegség vagy rák. A WacthMe mindig gondoskodik arról, hogy a lehető legjobb és legkiegyensúlyozottabb állapotba kerülj. A történet főszereplője pedig Kirie Tuan, aki tinédzserkorában a lehető legnagyobb bűnt követte el, amit ebben a tökéletes társadalomban lehet: öngyilkos akart lenni. Immár felnőve az állam alkalmazásában áll és éppen a határvidéken dúló lázadásokhoz vezénylik. Időközben felüti fejét a káosz ebben az idillikus társadalomban, mivel tömeges öngyilkosságot követnek el a benne élők. Ezzel párhuzamosan Kirie múltja kísértő elemként tér vissza a történetbe.


Harmadik film: The Empire of Corpses (Wit Studio)

A szintén 2015-re tervezett animét Makihara Ryotaro rendezi majd, aki a különösen csavaros Hal című sci-fivel megmutatta már zsenialitását. Az animációért pedig a Shingeki no kyojin óta nagyobb címet nem hozó, de igényes WIT STUDIO felel majd.

1782167_914025375304203_6439411215314213468_n
Ez egy igazi steampunk történet lesz, ami a klasszikus Frankenstein toposszal játszik majd.

A The Empire of Corpses kilóg a klasszikus sci-fi zsáneréből, mivel inkább történelmi, vagy még inkább steampunk történetről beszélhetünk. A cselekmény a 19. századi Európában játszódik, főszereplője pedig John Watson. A kormány megbízásából titkosügynökként dolgozik egy olyan világban, ahol emberi holttestek újra-összefabrikálásából készítenek munkásokat, hogy az ipari forradalomhoz szükséges fejlődést segítsék.

Sajnos ennél több információ nincs a regényről és animéről, de remélhetőleg egy izgalmas és morális kérdéseket feszegető darab lesz ez is.  Az alkotás különlegessége, hogy Itō nem tudta befejezni a halála előtt, így helyette író társa, Enjoe Toh zárta le a regényt 2012-ben.

Az egész vállalkozást – avagy mind a három filmet – a Noitamina szponzorálja és menedzseli, ami eddig elsősorban televíziós sorozatokat futtatott, mint a Terror in Resonance vagy a Psycho;Pass. Persze voltak már filmes vállalkozásaik is, mint az Eden of the East filmtrilógia, vagy az AnoHana, a Psycho;Pass és a Toshokan Sensō mozik.

Forrás: Crunchyroll, Anime News Network, Wikipedia

(Visited 682 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .