Mit mondhat nekünk a 2014-es Comic-Con a cosplayről?

comic_con_storystream.0.0_cinema_960.0

„Veszélyes lenne cosplayelni?”

Ez a kérdés foglalkoztat már egy hónapja.

Kisebb megdöbbenéssel olvastam az amerikai sajtó otaku, geek és szubkulturális elköteleződéstől mentes híradásait júliusban. A yahoo.com, a polygon.com és még a New York-i Daily News is cikkezett olyan esetekről, amik felháborították és egyben egymásnak ugrasztották az amerikai cosplayes közösségeket.

Mindennek a gyújtófészke a San Diego-i Comic-Con (2014. július 24-27.) volt, ahol először a cosplayes lányokat ért szexuális zaklatások szültek hosszú cikkeket, majd ezt követte egy „tinitragédia” is. (A Comic-Con Amerika egyik legnagyobb képregény-találkozója – ma már TV-sorozatok, mozifilmek is a fókuszában vannak -; 1970 óta rendezik meg.  2010-es adatok szerint több, mint 130 ezren vettek részt rajta és ez a szám évről-évre nő. Helyszíne Kalifornia.)

Felesleges rémhírkeltésről beszélhetünk? Egy jól szervezett hoax-ról? Vagy csak arról van szó, hogy a világ egyik legnagyobb geek/otaku conja annyira kinőtte már magát, hogy ezentúl minden évben számíthatunk valami botrányra?

Egy biztos, a Comic-Con olyan problémákra világított rá, amikre innen Magyarországon is érdemes odafigyelnünk.

„A cosplay nem egyenlő a beleegyezéssel.”

Ez a mottója a Geeks for CONsent nevű szervezetnek, amit 3 philadelphiai nő alapított.

Mi hívta elő ezt a kezdeményezést?

A cosplayelő nőket ért zaklatások.

Például Alicia Marie és Adrianne Curry cosplayesek felháborodással számoltak be arról a Facebook oldalukon, hogy hogyan fogdosta egy férfi Alicia fenekét, majd próbálta lerángatni a bugyiját az idei Comic-conon. A lány védelmére más cosplayesek keltek, akik finoman szólva megverték az elkövetőt.

Hihetetlen, de úgy tűnik igaz.

Sandy Cohen újságíró a cosplay sötét oldalaként mutatja be a női cosplayeseket érő atrocitásokat. Szerinte a cosplay fantáziába ágyazottsága miatt történhetnek ilyen esetek, hiszen pont a valóságtól való elrugaszkodottság a lényeg. Mivel felszabadítja a cosplayest az őt szabályozó társadalmi normák alól, akkor ez egyesek szerint magával vonhatja a szexuális felszabadultságot is – tehát, ha lányként kihívó cosplayt választasz, akkor az egyenértékű kinyilatkoztatása lehet annak mások szemében, hogy szabad préda vagy bármely férfi otakunak.

Számtalan Comic-Con látogató számolt be olyan kellemetlen szituációról, amit a cosplayes lányok sérelmeztek. Többek között illetlen szavakkal illették őket, utánuk fütyültek, fogdosni próbálták a testüket, titokban követték a lányokat. Egy reprezentatív példa a Geeks for CONsent oldaláról:

Calico ‏@ManedCalico  Jul 26 @GeeksForCONsent Saw your flier at #SDCC2014. Guy last night kept harassing me, wouldn’t go away. Groped me and PICKED ME UP. I was scared.
5:41 PM – 26 Jul 2014  forrás: http://www.geeksforconsent.org/calicos-story-comic-con-international-san-diego-2014/

(Láttam a szórólapotokat. Tegnap este egy srác nem hagyott békén. Megfogdosott és fel akart szedni. Rettentően féltem.)

A képzeletünkben az erotikus fantáziálás elfogadott. Jó helyen van ott. De a való világban a játéknak is van határa. Az már érdekes kérdés, hogy kívülállóként, hogyan tudod egy kényes szituációról eldönteni, hogy most zaklatás történik vagy csak játék? Beavatkozz, vagy ne? Mennyire kellemetlen az a cosplayes számára?

Ráadásul a japán otaku kultúrában elfogadott cosplay egyenlő „eoritka” egyenlet akarva-akaratlanul beissza magát a nyugati kultúrába is. Itt azokról a japán lányokról van szó, akik szánt szándékkal falatnyi ruhában pózolnak, amíg fotósok és videósok veszik fel az akár nyomdafestéket sem tűrő porcikáikat. (Talán a legjobb példa erre, amikor pantsu shotot készítenek fotósok tömegei a cosplayes lányokról, hogy később eladják ezeket az erotikus célzatú képeket az az iránt érdeklődőknek.)

És az idei Comic-conon ezzel is megpróbálkoztak. Gyanútlanul sétáló lányok lába közé dugtak kamerákat. Az elkövető három fiút ki is tiltották a conról.

És itt még nincs vége. Július 27-én robbant a legnagyobb bomba.

Július 27-én egy eszméletlen cosplayes lányt találtak egy a Comic-Con vendégeit fogadó szálloda medencéjénél. A lány testét vér borította, koponyasérülést és csonttörést szenvedett.

A pont 17 évessé váló lánynál nem voltak iratok, a szüleit így késéssel sikerült értesíteni. Semmit sem tudtak arról, hogy mi történt vele, ezért rendőrségi közlemények keringtek az interneten, amiben szemtanúk jelentkezését kérték, de sokan még így is kitalációnak hitték az esetet. A lány egyébként Roger nyúlt cosplayelte.

A cikkek hol a verés, hol a nemi erőszak gyanúját sejtették.

Még az nap letartóztatták a cosplay fotós és videós Justin Kaliort kiskorúval szemben elkövetett nemi erőszak gyanújával. Később lehozták a 29 éves srác nyilatkozatát, aki állítólag a lány barátja volt, és ő vitte kocsival a conra. Elmondása szerint, szombat este haza akarta vinni a lányt a szüleihez, de az ellenkezett, összevesztek, majd a lány elrohant. Pár órával később találták meg az ájult lányt a hotel biztonsági őrei.

Justint is sokkolták a történtek, ezért nem is posztolta Facebook oldalán a Comic-Conon készült fotóit/videóit. Ellenben a jó hírneve odalett.

A történet vége

Július 31-én kiderült, a lányt nem verték meg és állítólag nem történt nemi erőszak, így a rendőrség nem is nyomoz tovább az ügyében. Valószínűleg a sérülései oka az, hogy lezuhant hat láb (körülbelül két méter) magasból. A fotóst végül elengedték a rendőrök, de a híradások szerint eljárást indítottak ellene. (Később kiderült, hogy közte és az áldozat között szerelmi kapcsolat állt fenn, és szexuális együttlét is történt közöttük, így kiskorú megrontása a vád ellene.)

A következmények

A szerencsétlen esetnek vannak pozitív és negatív hatásai.

A pozitívuma, hogy megmutatta mennyire összetartó és segítőkész az amerikai cosplayes közösség. Mindenki egy emberként ugrott a témára és információkat próbált összegyűjteni a lánnyal történtekről, amiket a kétségbeesett szülőknek továbbítottak.

Ám az eset árnyoldala, hogy valószínűleg egy ártatlan fotós/videós közösségbeli jó hírneve csorbát szenvedett.

Justin Facebook oldalára szélsőséges hangnemű kommentek érkeztek. Volt, aki együttérzését fejezte ki: A moment of silence for this poor mans reputation that was tarnished for no reason.”  (Egy perces néma csend ennek a szegény fickónak, akinek a jó hírneve ok nélkül tűnt a semmibe.)

Míg mások: „Just in case anyone on this page is wondering, this asshole was just arrested for assaulting the underage cosplayer in San Diego during Comic-Con this past week. To all the women who cosplay: BEWARE of this motherfucker. Seriously.”  (Annak, aki erre tévedne; ezt a seggfejet múlt héten letartóztatták, mert egy kiskorút bántalmazott a San Diego-i Comic-Conon. Mondjátok meg minden női cosplayesnek: VIGYÁZZATOK ezzel az anya szomorítóval. De komolyan.)

A média egy létező jelenségre, a cosplayes lányokat érintő szexuális zaklatásokra fűzte fel a témát – sajnos, amivel nemcsak rémhíreket keltett, de félre is vezette az olvasókat. A fiú nevének az elhallgatásával legalább segítették volna azt, hogy ne érje meghurcoltatás.

A fentiek ellenére úgy tűnik, hogy ma már mind a lány, mind a fotós nyugodtan próbál túl lépni a történteken. A lány új cosplayeket készít, a fiú azóta már több új cosplayes fotóját és videóját megosztotta a Facebook oldalán.

Felelősség-e cosplayelni?

A Comic-Con rávilágított egy fontos kérdésre: mennyire felelősség cosplayelni?

Mondhatjuk azt, hogy a fenti lányok megérdemelték azt, ami velük történt, mert túl kihívóak, túl szexik voltak. Maguk kísértették meg a sorsukat, amikor miniszoknyában és félig kidobott kebellel sétáltak egy conon, vagy éppen az után. Tipikusan ez a „rape culture” (erőszak kultúra) attitűdje. Ekkor az áldozat lányt teszik felelőssé az őt ért bántalmakért, és az elkövető férfit morálisan felmentik a vétkei alól.

Hangozhat feministaként is, de ez helytelen felfogás. Miért lenne büntetlen az a férfi, aki nem képes a vágyait és a fantáziáját kordában tartani, és a nem kívánatos tevékenységét kérésre sem hagyja abba?

Az sem jelentene megoldást, ha korlátozva lenne az, hogy kit cosplayelhet valaki.

A cosplay pont a szabadságról szól. Arról, hogy a nemem, a bőrszínem és a kinézetem ellenére bárkinek beöltözhetek, mert örömömet lelem benne.

Persze, számolni kell mások véleményével.

És ezért írom, hogy cosplayelni felelősség.

Azzal, hogy beöltözöl valakinek, magadra vonod mások figyelmét. Mert nem egy mindennapi dolog az, amit csinálsz. És akik nézni fognak, azoknál sosem tudhatod, hogy mit váltasz ki belőlük. Másrészt, azok a fanok, akik rajonganak a cosplayesekért, beláthatják, hogy attól hogy egy karakter kilép eléjük a fantáziavilágból, még nem jelenti azt, hogy kedvük szerint bánhatnak vele. Harmadrészt, a cosplayes rendezvények szervezőin múlik a leginkább az, hogy atrocitások ne történjenek, és hogy mindent megtegyenek a fenti esetek megakadályozásáért.

Így mondhatni az egész közösség érdeke és felelőssége, hogy a cosplay ne legyen egy olyan tevékenység, ami miatt bárkit is fizikai sérelem érjen.

Szerencsére, a magyar conok még kisméretűek ahhoz, hogy ilyen fokú kellemetlenségek előforduljanak rajtuk, vagy ha volt is rájuk példa, ennyire még nem került a felszínre ez a jelenség.

Remélem nem is lesz olyan eset, ami megalapozná.

Köszönet akena és Bibi naprakész információ támogatásáért és e cikkhez nyújtott segítségükért.

(Visited 116 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Mit mondhat nekünk a 2014-es Comic-Con a cosplayről?

  1. „Szerencsére, a magyar conok még kisméretűek ahhoz, hogy ilyen fokú kellemetlenségek előforduljanak rajtuk,”

    Sajnos itthonra is van példa a női cosplayesek zaklatásról, és sztem sejted is, hogy kire gondolok…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .