Samurai Flamenco [Mondo 2014/04]

noitaminA programblokk két animével is előrukkolt 2013 őszén. A történet tekintetében gyenge lábakon álló Galilei Donna mellett, a spanyol-japán multikulturális kapcsolatot sejtető Samurai Flamenco volt a másik cím, ami megint a ritkaságok szerelmeseit hivatott megszólítani. A szamurájos flamenco táncnak ám végül semmi köze nem lett egy másik kultúrához. Ez az anime a japán klasszikus (élőszereplős) szuperhős sorozatok kiforgatásával bajlódott 22 epizódon át, miközben egy homorománc szálat sejtetett az előzetes marketinganyagával.

A különleges képességek nélküli Superman

Samurai Flamenco (animesorozat, 22 epizód)
Samurai Flamenco (animesorozat)

A Samurai Flamenco két főszereplőjének kapcsolatát leginkább a BBC-féle Sherlock sorozat bolond nyomozójának és morcos doktorának a viszonyához hasonlítanám. Ugyanis az animében is egy feltételezett románcot sejtetnek a készítők a két férfi karakter között, amin lelkesen humorizálnak a sorozat további szereplői. Erre maguk, a poénkodások tárgyai is alapot adnak, de valójában mindketten normál heterók. Ezek a célozgatások pedig állandóan vicces helyzetkomikumokat szülnek, amik kifejezetten komolytalan, de egyben szórakoztató színt visznek a történetbe. Így ismerhetjük hát meg a Samurai Flamenco két szívtipróját, a jóképű Hazama Masayoshit és rendőr barátját, Gotō Hidenorit. Kik is ők bővebben?

Nos, Hamaza Masayoshi lányos alkatú, mindössze 19 éves srác, aki semmihez sem ért az égadta világon, így csinos pofikáját kihasználva próbál a modell szakmában érvényesülni. A tehetségtelensége mellett azonban van egy bizarr jellemzője: megszállottan imádja a szuperhős sorozatokat. Az, hogy otaku, még nem is lenne baj, de az, hogy éjszakánként egy dizájnerrel varratott szuperhős szerelésben járja Tokió utcáit, majd mindenkit megreguláz, amiért az például a piros lámpán kel át, vagy éppen a helyi tini bandák verik laposra, amiért rájuk mert szólni a rendzavarásukért – hát, így elsőre egy önjelölt igazságbajnoknak tűnik, aki éppen most szabadult az elmegyógyintézetből. Egyik balul sikerült estéje után (egy részeg széttépi a ruháját, így végül meztelenül kuporog egy kuka mögött!) találkozik a mit sem sejtő Gotō Hidenorival.

Telefonos segítségkérés: Samurai Flamenco éppen bajban van.
Telefonos segítségkérés: Samurai Flamenco éppen bajban van.

Gotō-szan érett férfi, realista lábakon járó rendőr, aki megsajnálja Masayoshit, és végül egy furcsa, egymás ugratásából álló barátság alakul ki közöttük. Ennek a kapcsolatnak a szépségét végül Masayohsi azon elhatározása zavarja meg, hogy ő bizony egy Samurai Flamenco nevű szuperhős lesz. Csak az ártatlan polgárok inkább tekintik őt zaklató őrültnek, mint jótevőnek, így hamarosan rendőrségi bejelentések sorai tornyosulnak ellene, amiket szegény Gotō-szannak kell kezelnie. Ám, az egy bolond százat csinál mondást követve, hamarosan újabb hősök lépnek színre, akik szó szerint perverz élvezetet lelnek a gonoszok megbüntetésében.

Clip_13

Mi a Samurai Flamenco: Tragikomédia? Sci-fi? Antiszuperhős eposz?

Clarck Kent is megirigyelhetné ezt a szuperszexi átváltozást.
Clark Kent is megirigyelhetné ezt a szuperszexi átváltozást.

A beteges, de egyúttal realista szintézis csupán a sorozat első harmadáig tart. Realista olyan értelemben, hogy nincsenek itt természetfeletti képességek, Flamencót pedig a japán Johnny Goldnak tekinthetjük, hiszen ahogy a kisgatyás izomagy nem tud angolul rappelni, Flamenco éppúgy nem tud világot menteni (legalábbis ezt hisszük a kezdetekkor). Ez a komikus felvezetés azonban kétszer is száznyolcvan fokos fordulatot vesz! Először miniatűr godzillák tűnnek fel a semmiből, majd Samurai Flamenco bekerül a Flamengers nevű Power Rangers imitátorok táborába, majd mechában harcol, és még Vasembert is megszégyenítő hightech irodaszerekből készült fegyverekkel bűvészkedik. Pont ez az a csavarhalmaz, ami miatt többször is felmerülhet bennünk a kérdés, hogy: „Még mindig ugyanazt az animét nézem?

Ezeket a fordulatokat értelmezhetjük a sorozat kontextusában többféleképpen is. Tekinthetünk a Samurai Flamencora egy totális káoszként, ami maga sem tudja azt, hogy mi akar lenni. Ám, ha abból indulunk ki, hogy a Manglobe stúdióból került ki az anime (Ergo Proxy, Deadman Wonderland, Karneval) és olyan rendezőtől, mint Omori Takahiro (Baccano!, Durarara!!, Jigoku Shōjo), akkor kereshetünk benne egy mélyebb értelmezési lehetőséget is. Lehet ez az anime egy tisztelgés a nagy japán szuperhős tv-sorozatok előtt, még a Tiger & Bunny előtti időkből (például ilyen a Power Rangers fénykora). Lehet, hogy a természetfeletti elemeket ötvöző hős mítoszokat (például Batman, Superman, Pókember stb.) rombolja le azzal, hogy rávilágít azok abszurditására. A mítoszok alatt, tipikus történeti elemekre gondolok, mint a tragikus hős, aki szülei gyilkosait akarja megtalálni és bosszút állni. Érdekesség, hogy a szuperhősök mellett még a mahō shōjokat is bevonják a széria világába, ami még inkább rájátszik erre a közkedvelt menőséget kifigurázó vonalra.

Az esernyő hajcsár szépfiú tényleg képes földönkívüli erőkkel is szembeszállni?
Az esernyő hajcsár szépfiú tényleg képes földönkívüli erőkkel is szembeszállni?

A fentieken túl azonban lehet egy gyengesége e mindenképpen gondolkodásra kéztető, vagy éppen meghökkentést kiváltó animének. Ez pedig a grafika. A Manglobe stúdió nem szokott kritikán aluli animációkat produkálni, de a Samurai Flamencóban sikerült végül erre is példát mutatnia. A karakterek rettentően leegyszerűsített sablon szerint készültek, minden elnagyolt, gyakran torz, nem éppen egy 2013-as színvonal. Mindezek ellenére megér egy kísérletet tenni a sorozattal, főleg, ha a szuperhős műfaj kedvelője vagy, és nem riaszt vissza, hogy 7-8 részenként olyan agyat kisütő fordulat jön, ami miatt megkérdőjelezheted a készítők szakmai hozzáértését. Végezetül csak annyit mondok: „A igazság mindig győz, és soha ne add fel!

Karakterek

Hazama Masayoshi

Ő a 19 éves főszereplőnk, aki szuperhősnek hiszi magát. Ahogy minden szuperhősnek van kettősélete, így neki is, mivel civilként fotómodellként dolgozik. Samurai Flamenco az alteregója, legfőbb célja a piti bűnözők és a szabályszegők észre térítése teátrális mozdulatokkal és nagy szónoklatokkal. Clark Kent tradícióját követve zakója alatt hordja szuperhősi öltözékét, amit egy rántással képes elővarázsolni.

Gotō Hidenori

Gotō Hidenori-face1 (1)Húszas éveiben járó rendőr. Nem egy lelkes igazságosztó, bár munkáját becsületesen végzi, de nem tartja elhivatott küldetésének a gonosz elleni harcot. Van egy titokzatos barátnője, akivel távkapcsolatban él – ebből csak annyit látunk, hogy hogyan udvarolják körbe egymást sms-ben. Éljen a modern technika!

Ishihara Sumi

Ishihara Sumi-face1 (7)A Superman hasonlatok sorát bővítve: Sumi, Lois Lane megfelelője. Ő Masayoshi őrült menedzsere, aki kemény, feminista hormonoktól túlfűtve osztja főszereplőnket, rángatja annak fülét és próbál értelmet verni a fejébe. Ő a fő oka annak, hogy Masayoshi szuperhősi ambícióit eltitkolja. Mégis ki akarna egy házisárkánnyal szembeszállni?

Konno Akira

Konno Akira-face1 (8)A szuperős sztorik elengedhetetlen figurája a szenzáció hajhász újságíró, aki nem riad vissza a piszkos eszközöktől sem a magas nézettség kedvéért. Ilyen médiaguru Kaname Jōji is, aki nem rest hajtóvadászatot indítani Samurai Flamenco leleplezésére, pár millióért cserébe. Róla nem tudni, hogy most pozitív, vagy negatív karakterk, mert hol az egyik, hol a másik végletbe csap át a tervezgetésével.

Maya Mari

Maya Mari-face1 (2)A Mineral Miracle Muse nevű idolcsapat énekese és dalszerzője. A látszólag életvidám lány valójában egy erőszakra kiéhezett, egy végletekig önimádó csitri, aki nem mellesleg a rendőri egyenruhák bolondja. Titokban nagy érdeklődéssel figyeli Samurai Flamenco tevékenységét. Igazi domina.

Misawa Mizuki

Misawa Mizuki-face1 (3)A Mineral Miracle Muse idol formáció szótlan és komoly tagja, aki előszeretettel kiabál Marival, ha az éppen nincs alkotói lázban. Nem szereti a veszélyes dolgokat, bár titkon neki is van pár fétise. Az idolcsapatban ő képviseli az aranyközéputat az őrült domina és a félénk galamblelkű szűz között. Vicces, ha kell erőszakos, tipikus szürke animekarakter.

Morita Moe

Morita Moe-face1 (4)Mari és Mizuki mellett ő a harmadik tagja a Mineral Miracle Muse-nek. Látszólag törékeny csajszi, akit Mari folyvást szájon csókol. Ez a leszbikus felütés kellő érzelmet csempész a történetbe, főleg akkor, amikor Mari bajt hoz a saját fejére. Ugyan ki más lenne képes minden áron megvédeni, mint Moe, aki tudja, hogy milyen egy számító nőszemély, de ellen ellenére is szereti?

Kaname Jōji

Kaname Jōji-face1 (5)Egy híres színész, aki folyton járja a világot, és Masayoshi példaképe. Ő játszotta Red X-et, Masayoshi kedvenc szuperhősét egy tv-sorozatban. A bácsi igazi mókamester! Ránézésre pedig a tipikus amerikai szuperhős alteregója, olyan, mint az X-men X professzora, csak ő két lábon jár és mindenki betegesen rajong érte.

Harazuka Jun

Harazuka Jun-face1 (6)Egy másik szuperhősökért rajongó karakter, akinek tudósként az a legfőbb álma, hogy Samurai Flamenco fegyverektől mentes kamráját hasznos, de ártalmatlan kütyükkel töltse fel. Az öreg elsőre gonosz túdósnak tűnik, aki elborult elméletek mentén jósol a jövőről, de valójában ő is egy fanatikus szuperhos rajongó, akinek mondhatni túl sok szabadideje van.

Adatok

Samurai Flamenco
(animesorozat, 2013)
Írta: Kurata Hideyuki
Rendezte: Omori Takahiro
Stúdió: Manglobe
Terjedelem: 22 x 24 perc

(Visited 292 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .