Cardcaptor Sakura – A bűbájos loliboszi akcióban [Mondo 2013/08]

A híres-neves alkotógárda, a Clamp, megannyi romantikus shōjo történet kreálója, 1996-ban olyan döntésre adta a fejét, ami egyedülálló volt a csapat korábbi munkássága szemszögéből. A tipikusan tizenéves kislányokat megcélzó Nakayoshi magazin oldalain, olyan magical girl sztorit indítottak útjára, amely a nagy elődök, mint többek között a Bishōjo Senshi Sailormoon kliséit mesélték el újszerű formában. A kicsiket, sőt, felnőtteket is megszólaltató történetük főszereplőjévé pedig egy mindössze 10 éves kislányt tettek, kit csodaszép ruhákban a Pokémont is hajazó megmérettetések elé állítottak. [Megjelent a Mondo Magazin 2013. augusztusi számában.]

Varázslatos kártyagyűjtés

Clip_2Kártyás elemekkel dolgozó konceptek esetében sokakban talán a Yū-gi-ō rémlik fel, így ezen kiegészítők említése a shōjo, nem mellesleg a mahō shōjo kontextusán belül igen szokatlan. Nem véletlen tehát, hogy amikor a Clamp nekilátott a Kādokyaputā Sakura (Cardcaptor Sakura) történetének, a manga egyedi és kreatív dizájnja mellett ez is kuriózumként hatott a műfaj történetében.

A manga és később a 70 részes animeadaptáció sztorijának főhősnője pedig a víg kedélyű kislány, Kinomoto Sakura lett, aki váratlanul fedezi fel sokáig lappangó varázserejét, miközben komoly veszélybe sodorja a Föld nevű bolygót. Mindezt egy ártatlan tettel vívja ki: kíváncsiságból belepillant édesapja egyik furcsa könyvébe, amelyben a Tarot kártyákhoz hasonló szerzemények lapulnak. E nem mindennapi papírlapok valójában varázskártyák, avagy becses nevükön Clow kártyák, amelyek különféle – hol hátborzongató, hol szépséges – lényeket hívnak életre. Sajnos Sakura a Windy (Szelecske) kártya huzatos lakóját engedi szabadjára, aki így Japán és a világ különböző pontjára sodorja a könyvben lapuló kártyákat. Ezt követően egy pici plüss oroszlán szál ki a könyvből, aki magát Kerberosnak és egyben a Clow kártyák őrzőjének nevezve veszi rá Sakurát arra, hogy ha már ekkora bajt csinált, legalább segítsen összegyűjteni újra e hatalmas erejű kártyák sokaságát. A lány annyira nem is ellenkezik, és végül barátai támogatása mellett veti bele magát újdonsült éjszakai életének kuriccanásaiba.

Az anime, ami letarolta a Pokémont?

Clip_2A Kādokyaputā Sakura (Cardcaptor Sakura) a maga idejében igen nagy népszerűségnek örvendett Japánban (erre utal az alcímben a Pokémon trónpozícióját fenyegető kérdés is), amit a 70 részes, Madhouse-nál gyártott animesorozat, két mozifilm, majd ova és special epizódok, valamint számtalan videojáték feldolgozás példázott. A sorozat Japán határait is átlépte, hiszen a magical girl szériák, főleg a kényes nyugati ízlés szempontjából is visszafogott, „erőszakos” jeleneteket nem tartalmazók, könnyebben találtak utat a külföldi piacokra (bár Sakura kalandjait először vágott, mindössze 37 epizódos kiadásban adták le). E siker titka sok mindenben gyökerezik.

Először is, a magical girl klisék ismerőssé tették sokak számára a történet narratíváját, hiszen tipikus karakterek (civakodó testvér, aggódó barátnő), helyszínek (Tokyo Tower) jelennek meg benne, nem beszélve a mahō shōjók epizódikus forgatókönyvéről, amiben egy új legyőzendő probléma (ellenség), valami morális tanúsággal társulva kerül elő, amit a főhősnő látványos átváltozása, majd az ész és a szeretet jegyében fogant győzelme tetőz be. Sakura is ezeket a kitaposott ösvényeket járta végig, de egész érdekes, sőt, egyedi módon.

A mahō shōjók sokaságában ugyanis olyan csavaros, intelligensen megkomponált alkotással ritkán lehet találkozni, mint a Kādokyaputā Sakura (Cardcaptor Sakura). Ráadásul az anime esetében a filler epizódoktól mentes, 70 részt ténylegesen kitöltő, mély és látványos karakterfejlődést felvonultató széria méltán váltotta ki nemcsak a kicsik, hanem az idősebb korosztály érdeklődését is. A franchise (akár a manga, vagy az animék), így egy sokkal szélesebb célközönséget tudott megszólítani, miközben aranyos és szép mondanivalót rakott elénk az asztalra, egy korához képest is kifejezetten igényes és esztétikus látványvilággal.

Clip

A vizualitáshoz kapcsolódik egy további érdekesség, hogy Sakura „harci egyenruhája” bevetésről-bevetésre mindig más, így őt tekinthetjük a legtöbb és legváltozatosabb ruhatárral megáldott varázslólánynak. A Clamp kitett magáért, amikor az egyébként óriás babaszemekkel megrajzolt Sakurát és annak ruhatárát megtervezte: a szivárvány minden színét felvonultató, a miniszoknyáktól a habos-babos, óriás sapkás és köpenyes szerelésekig vérbeli divatbemutatót kínálnak. A kimagasló dizájnermunka mellett az animáció is említésre méltó. Shōjo anime létére olyan kamera beállítások, illetve kellemes effektek bukkannak fel benne, mint a lassítások, vagy az érzelmeket fokozó arcközeli szuperplánok.

Sakuránk története így lett több egy egyszerű meseregénynél, amiben különféle konfliktusok, érzelmi telítettség és fejlődés mellett jutott el hősnőnk egyre komolyabb és mélyebb témák boncolgatására. Ilyen az elszakadás, a felelősségvállalás, a mellékszereplőket övező problémák megfejtése, és még sorolhatnám.

Akik idősebb fejjel egy kis nosztalgiára, és egyben minőségi és tartalmas kikapcsolódásra vágynak, vagy akik a mahō shōjo szériák, illetve a Clamp műveinek szerelmesei, azok bátran próbálkozzanak meg vele. A Cardcaptor Sakura méltán nevezhető még ma is egy maradandó és felejthetetlen sorozatnak, ami az 1990-es évek hamvaiból kacsint vissza ránk.

Karakterek

Kinomoto Sakura

Történetünk főszereplője az alig 10 éves Sakura, aki szellemes és humoros módon menti meg a világot, miközben csinos mahō shōjo szerelésekben száguld az éjszakában. Édesanyját hároméves korában veszítette el, ám ez a tragikus múlt nem árnyékolja be annyira a cserfes és életvidám lány hétköznapjait. Szerethető karaktere magical girl sorstársaihoz, kimondottan Holdtündérhez képest, sokkal talpraesettebb, ügyesebb, néha csetlik-botlik csupán, de ekkor is a cukiság mesterfokát képviseli. Mindemellett kislányosan bálványozza bátyja legjobb barátját, Yukitót.

Kinomoto Tōya

Sakura tizenegyedikes bátyja, aki bishōnen léte mellett előszeretettel cukkolja és ugratja húgát. A háttérből azért szerető gondoskodással szemléli az energiabomba csajszi tetteit, ha kell, mindent kockára tenne húga biztonságáért.

Tsukishiro Yukito

Tōya édes-mázas haverja a középiskolából. Ő Mr. Tökély Sakura szemében, habár a mai tini ideállokkal ellentétben halkszavú, szemüveges, tipikus könyvmoly alkata van (Holdtündér Álarcos férfija is macsóbb civilben nála). Átlagos mellékszereplő álcája ellenére azonban igen fontos szerephez jut a későbbiekben.

Kerberos

Az ōszakai akcentussal hablatyoló csodalény inkább hasonlít egy plüss oroszlánra, amit szorongatva ártatlan háromévesként merülnénk el Meseországban, mint egy varázslókártyákkal teli könyv marcona őrzőjére. Igazi alakja egy óriás szárnyas oroszlán – hát ebből nem sokat láthatunk a 70 epizód és X számú melléktörténet alatt, de legalább a pergő humort és szatírát így is magas fokon biztosítja.

Daidōji Tomoyo

Sakura furcsa barátnője, ki dúsgazdag kisasszonyként megengedheti magának, hogy nemcsak barátnője mahō shōjo ruhatárát állja, hanem videokamerával rögzíti hősnőnk minden pillanatát. A vérbeli otakunak tűnő kishölgy vicces, bájos, szinte minden epizód kihagyhatatlan mellékszereplője elengedhetetlen mosolyával, valamint nagylétszámú testőrségével.

Li Syaoran

Sakura babérjaira törő és vele egykorú varázslótanonc. A kártyagyűjtő fiú hősnőnk mágikus képességeit, valamint a küldetésre predesztináló tehetségét kérdőjelezi meg. A két gyerkőc között az első pillanattól fogva egy puskaporos hordó remegésével forr a hangulat – amiről mindannyian tudjuk, hogy valójában milyen irányú érzelmek álcázására szolgál (tipikus óvodás ceremónia ez, hogy gyengéd érzelmeinket palástolva a számunkra szimpatikus leányzót szekáljuk).

Garai Tímea (Fullmoon)

Adatlap

Kādokyaputā Sakura
(manga, 1996-2000)
Írta és rajzolta: Clamp
Hossza: 12 kötet

Kādokyaputā Sakura
(animesorozat, 1998-2000)
Eredeti alkotó: Clamp
Rendezte: Asaka Morio
Stúdió: Madhouse
Hossza: 70 x 30 perc

Gekijōban Kādokyaputā Sakura
(mozifilm, 1999)
Eredeti alkotó: Clamp
Rendezte: Asaka Morio
Hossza: 79 perc

Gekijōban Kādokyaputā Sakura Fūin Sareta Kādo
(mozifilm, 2000)
Eredeti alkotó: Clamp
Rendezte: Asaka Morio
Hossza: 79 perc

(Visited 153 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .