Natsuyuki Rendezvous: Egy szellem a virágboltban (2012)

2012 nyarán indult egy egyedülálló cselekménnyel bíró josei anime, a Natsuyuki Rendezvous, amely a méltán népszerű Noitamina programblokkjába (Guilty Crown, Sakamichi no Apollon) hozta el újra a szerelem és a halál toposzának már jól ismert, mégis drámai mozzanatait. A tipikus romantikával ötvözött tragédiák forgatókönyvét azonban fenekestül forgatja fel a mangaka, Kawachi Haruka. Itt a szerelem a képzelet szárnyán bontakozik ki misztikus formában, az „amíg a halál el nem választ” jól ismert, happy endet sugalló frázisának felülírásával. (Megjelent a Mondo Magazin 2012 decemberi számában.)

„Ha itt az idő, a virágok bimbót bontanak, ha itt az idő, a tavasz újra eljön.”

Natsuyuki Rendezvous DVD coverA költői eszközöktől és metaforáktól sem mentes anime, éppen úgy, mint az alapjául szolgáló manga, nemcsak könnyáztatta zsebkendők hadát képes hátrahagyni a polcokon. A nők mellett a férfiaknak is kellemes szórakozást nyújtó történet egy hétköznapi, mondhatni a valóéletből kölcsönzött szituáció álcájával ragadhatja magával a nézőt egy mesebeli utazás kalandos színterére. Emellett a Natsuyuki Rendezvous cselekménye két férfi nézőpontja között ingázik. Ezzel párhuzamosan átlagos karakterek drámája nyílik meg előttünk, a múlt és a jelen eseményei között ugráló narratíva mentén, ami a következőképpen indul:

A rosszfiús külsővel megáldott Hazuki Ryūsuke beleszeret egy virágbolt tulajdonosnőjébe. A szótlan fiatalember eleinte csak messziről csodálja a fiús nő, Shimao Rokka tevékenységét, majd a bolt törzsvásárlója lesz. Végül a fiú egyoldalú vonzalmát egy szerencsés fordulat édesíti meg. Rokka részmunkaidős beosztottat keres maga mellé a Shimao nevű virágüzletébe. Hazuki lecsap a lehetőségre, és hogy közelebb férkőzhessen szíve hölgyéhez, jelentkezik az állásra. Pár hónapos munka után, azonban még mindig nem jutnak tovább a főnök-beosztott kényelmes, de távolságtartó viszonyánál. Ráadásul Hazuki váratlanul szembetalálja magát Rokka lakásán egy idegennel, aki a nő férjeként mutatkozik be. Az ismeretlen férfi, Shimao Atsushi, azonban egy szellem, aki három éve figyeli hátrahagyott özvegye mindennapjait. Ifjú titánunk éppen csak elkezdődött románcát, így egy folyton csipkelődő és árgus szemekkel vizslató szellem keseríti meg, aki törékeny feleségét még mindig ugyanúgy szereti, ezért az újonnan színre lépő riválist sem nézi jó szemmel.

Amint az a fentiek alapján várható, a történet több konfliktust helyez a fókuszpontjába. Először ott van a két férfi, Shimao és Hazuki kezdetben komikus, majd egyre inkább drámaivá alakuló párharca Rokka szívéért. Másrészt, fontos szerep jut az emlékek és fájdalom tengerén vergődő Rokkának is, hiszen a két férfi iránti érzelmei heves reakciókat váltanak ki a nőből, de egyúttal a férfiakból is. Mindemellett egy megtört házasság, a halál által felülírt összetartozás és az elvesztett szerelem feletti kesergés is ott lapul a képkockákon, amelyek csapdájában szenved női főszereplőnk. Bár a férfiak nézőpontja domináns a történetben, mégis mindhárom karakter erős jelleme, és részletesen kibontott személyisége teszi a sorozatot teljessé és érzelmi síkon meghatóvá.

Natsuyuki.Rendezvous.full.1207149_resize

További érdekes pontja a műnek a halott férj szerepe és akarata, ami úgy tűnik képes a síron túlról is érvényesülni. Misztikus figurájával lép be így az elrugaszkodott fantázia az egyébként realisztikusnak ható történetbe. Ezt Shimao jelenlétén túl a tündérmesék bája fokozza, ami egyszerre csempészi vissza a korán elhalt komikumot, és egyúttal mélyíti a várható drámát. Ezen belül Hüvelyk Panna, Hófehérke és A kis hableány történetének apróbb részletei értelmeződnek át, valamint forrnak bele a történet kontextusába.

Erre a mesebeliségre utal a szokatlan cím is, ami a sorozat során nyeri el teljes értelmét. A „Natsuyuki kifejezés, magyar fordításban „Nyári hó”, utal a gyors mulandóságra, ami az életre és a szerelemre is áll, így szimbolizálva Shimao halálát és Rokkához való viszonyát. A „Rendezvous” egy francia eredetű kifejezés, amely egy bizonyos időpontban és helyszínen bekövetkező, magával ragadó randevú ígéretét, és az így előállt drámai helyzetet jelenti átvitt értelemben. Ezen utóbbi kifejezés a Rokkát talán a jelenbe visszahozni képes megmentőt, Hazukit ábrázolja.

Clip_2_resize

A Natsuyuki Rendezvous tv-sorozatként végül 11 epizódban meséli el különleges, mégis univerzális drámákat megidéző történetét a szerelemről, a fenti kiegészítők kíséretében. Az animét a Red Gardenről ismert Matsuo Kō rendezte, a történet alapjául szolgáló manga pedig 2009-ben jelent meg, 4 kötetes terjedelemben. A manga a maga teljes egészében került adaptálásra az animében. A karakterdizájntól kezdve, egészen a párbeszédekig, minden pillanat hűen követi Kawachi eredeti koncepcióját, esetleg pár jelenet sorrendjét cserélték fel, illetve bővítették ki. Ezáltal mind az anime, mind a manga a saját médiumán belül nyújtja ugyanazt a hétköznapi, az emberi kapcsolatok bonyolult drámájának összetettségét, ami a boldogság és szomorúság pólusai között váltakozik. Mindezek fényében a meghitt és költői utazásra vágyó, egyedi animék kedvelői számára szokatlan csemegévé válhat Kawachi Haruka eme története.

Egy különc mangaka: Kawachi Haruka

A mangaka 2001-ben tűnt fel az egyedi mangáknak otthont nyújtó AX magazinban, amelyet a Seirin Kogeisha ad ki 1998 óta. A magazin címe, amely az angol „axe” (magyarul fejsze) kifejezésből származik, arra utal, hogy a szokatlan nézőpontból megfogalmazott, egyedülálló történetek publikálására szakosodott. A „fekete bárányként” („enfant terrible”) is emlegetett Kawachi Haruka stílusára ez kifejezetten igaz. A halál, a tragédia, a szerelem és a szexuális aberrációk ötvözetét olykor megdöbbentő egyvelegként gyúrja össze műveiben, mint ahogy azt a Sekine-kun no Koi (2009) is bizonyítja, amelynek főhőse egy sztoikus és érzéketlen férfi, ki több nővel való kapcsolata révén keresi rég elveszett érzelmeit. Ezzel szemben lágyabb, irodalmi vonatkozásokkal teli műve a Natsuyuki Rendezvous, amiben finomabban ábrázolja a lelki szenvedéseket. A végletek művésznőjeként nem véletlen tehát, hogy érett közönségnek szánt munkáit nők és férfiak egyaránt kedvelik.

Karakterlap

hazuki

» Hazuki Ryūsuke
A 22 éves fiú első pillantásra beleszeret Rokka-chanba. Rosszfiús, mogorva külseje miatt nem tűnik barátságosnak, de valójában egy komoly fiatalember, aki visszahúzódó és elsőre félénk, legalábbis a szerelemben. Kezdetben munkanélküliként tengeti életét egy szegényes lakóház bútorozatlan és szűkös szobájában. Rokka–chan iránti érzelmei azonban előhozzák gyengéd énjét. Fiatal kora ellenére a merészségen túl igen őszinte, áldozatkész, akit szeret, azért bármit megtenne. Szinkronhangja: Nakamura Yūichi

hazuki» Shimao Rokka
A Shimao virágbolt jelenlegi tulajdonosa. A boltot halott férjétől örökölte, akivel diákkorában ismerkedett meg. A 30 éves nő külseje megtévesztő. Fiús kinézete miatt igazi tomboynak tűnik, aki mosolygós, néha kétbalkezes, de a végletekig melegszívű és naiv. Férjét három éve vesztette el, de még mindig nem tudta elfelejteni őt. Hazuki-kun vonzalma éppen ezért villámcsapásként éri, egyrészt, örök magányra számított, másrészt, a nyolc éves korkülönbség közte és a fiú között megriasztja. Szinkronhangja: Ohara Sayaka

hazuki» Shimao Atsushinak
Rokka-chan betegségben elhunyt férje, aki halála után sem tud elszakadni kedvesétől. Három éve lebeg kísértetként a Shimao virágboltban, de Hazuki az első, aki látja is őt, akivel képes kommunikálni. A jóképű, de egykor gyenge fizikumú Atsushi természete nyers, önző, olykor rideg, valamint éles nyelvével palástolja valódi szándékait és gyöngéd érzelmeit. Hazukiban a riválist látja, ezért mindent megtesz, hogy Rokka-chantól távol tartsa. Szinkronhangja: Fukuyama Jun

hazuki» Shimao Miho
Atsushi nővére, aki olykor kisegít a virágboltban Rokka-chan mellett. Bár igazán jelentős szerepet nem kap a történetben, ő az, aki Hazukinak mesél az öccséről és Rokka-chan néma szenvedéséről. A nő egyébként gyűlöli a levágott virágokat, ami öccse kórházi szenvedéseire emlékezteti őt. Minden vágya az, hogy Rokka-chan újra boldog legyen és továbblépjen férje elvesztésén.  Szinkronhangja: Tōma Yumi

Pillanatképek / Screenshots

[nggallery id=285]

Adatlap

Natsuyuki Rendezvous
(manga, 2009-2012)
Írta és rajzolta: Kawachi Haruka
Hossza: 4 kötet

Natsuyuki Rendezvous
(anime, 2012)
Eredeti alkotó: Kawachi Haruka
Rendező: Matsuo Kō
Stúdió: Dogakobo
Hossz: 11­x24 perc

(Visited 274 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .