Mardock Scramble The Second Combustion (anime mozifilm; 2011)

Mardock Scramble The Second Combustion (anime mozifilm; 2011)

Mardock Scramble The Second Combustion (anime mozifilm; 2011)
Mardock Scramble The Second Combustion (2011)

2012. július 25-én végre kiadták BD-én és DVD-én azt a folytatást, amire a leginkább vágytam: a Mardock Scramble című light novelből adaptált második mozifilmet. Kereken egy év telt el a Mardock Scramble: The First Compression anime filmjének megjelenése óta, de (szerencsére) a második rész sem a történet, sem az animáció tekintetében nem lett silányabb a 70 perces előfutárhoz képest. A GoHands és a Sentai Filmworks pedig igazán káprázatos munkát végzett megint. Az animációban látható színezések lenyűgözőek. Ritkán látni ilyen impresszionista hangulatú, élénk színekből, és gyönyörű felvételekből építkező filmet. A történet pedig még mindig felnőtteknek szól (a meztelenkedés és a véres erőszak miatt), amiben egyébként egy hibát véltem felfedezni eddig, azt, hogy túl rövid!

Retrospektív visszatekintés a kezdetekre

Az Ubukata Tow alkotta Mardock Scramble eredetileg light novelként indult 2003-ban. Az akcióban gazdag sci-fi, és egyben cyberpunk sztori ugyan nem múlja felül a műfaj nagyágyúit (GITS, Real Drive), de kellemesen szórakoztató pillanatokat szerezhet az eye-catching művekre és a tipikus, hollywoodi recept mentén kibontakozó cselekményre vágyóknak. A franchise főhősnőjének, Rune Balotnak (Hayashibara Megumi) a történetét 2009-től mangában is lehetett követni, ami végül 7 kötetes terjedelemmel ért véget, majd 2010-ben indultak el a mozi trilógia munkálatai. Eme trilógia második felvonása, a The Second Combustion alcímmel illetett portéka jött ki a napokban (a harmadik – The Third Exhaust című – és egyben utolsó film, 2012. 09. 29-én kerül a Japán mozikba, így valószínűleg jövő nyáron jelenik meg DVD-én és Blu-rayen). Az alapokat felidézve: az anime történetének főhőse a hányattatott sorsú Rune Balot, aki prostituáltként kerül egy elvetemült alvilági figura karmai közé. A lány utolsó szalmaszálként kapaszkodik ebbe az alakba, név szerint Septinos Shellbe (Nakai Kazuya). Ám, a férfi váratlanul a lány életére tőr. Kiderül, Shell nemcsak pénzmosással és egyéb sötét ügyletekkel foglalkozik a futurisztikus városukban, hanem sorozatgyilkosként szedi női áldozatait egy őrült elmélet miatt. Rune majdnem meghal a férfi gyilkos támadása után, de az utolsó pillanatban egy furcsa doktor megmenti őt. Ugyan a lány teste teljesen összeroncsolódik, de Dr. Easter (Tōchi Hiroki) egy kiborg testben újjáéleszti szellemét. Rune végül szokatlan emberfeletti erők birtokában és egy furcsa organizmus – az egértestű Oeufcoque (Yashima Norito) – segítségével esküszik meg arra, hogy börtönbe juttatja Shellt.

Légy az, aki vagy és készülj a harcra!

Egy kis spoilerrel kiegészülve vezetném be röviden, hogy a második mozi milyen irányba mozdította el a történetet. Az első film végén Rune élethalál harcot vívott Oeufcoque korábbi partnerével, a fehér hajú izompacsirtával: Boiled Dimsdale-lel (Isobe Tsutomu). Boiled majdnem végez a lánnyal Shell megbízását követve, de Oeufcoque önmagát feláldozva juttattatja biztonságba a lányt Dr. Shell társaságában. Ezután mókás doktorunk egy elzárt, és békésnek tűnő létesítményben bújtatja el hősnőnket (maga a Paradicsom első pillantásra). Runet a bűntudat és borzalmas tetteinek következményei emésztik mindeközben, valamint rettenetesen aggódik  Oeufcoque életéért. Amíg egér barátja újra képes fizikai testet ölteni, addig megismerkedünk további Rune és Oeufcoque-hoz hasonló, különleges kapcsolattal bíró lényekkel. (A lány eközben egy tengerszerű képződményben új erőre tesz szert.) Miközben Shell forr a dühtől és furcsa rettegés emészti a lány miatt, Boiled múltja is felvillan pár szomorú kép erejéig (a férfi Oeufcoquet szinte születésétől kezdve ismeri, ami lehetőséget adott pár aranyos és megható pillanatnak a filmben). Főhősnőnk békés lelki megtisztulása és bűneinek megemésztése nem tart sokáig, mivel Boiled az édeni Paradicsomban is a nyomára bukkan. Azonban a sikeres menekülés után, a lány újult elhatározással a szívében indítja megsemmisítő hadjáratát Shell ellen. Ezt a fellendülést Oeufcoque visszatérése is tovább fokozza. Végül pedig egy kaszinóban találja magát három szereplőnk (Rune, Dr. Easter és Oeufcoque), ahol cseppet sem tisztes szándékoktól vezérelve vetik bele magukat a hazárdjátékok bűvöletébe.

Sajnos angol felirat nélkül tudtam eddig megnézni a folytatást, így néhol hiányosak az ismereteim. Ennek ellenére óriási élmény volt a film, bár az első részhez képest kevesebb volt benne az akció és több a melankólia, a dráma, a magyarázkodás, plusz, (egyelőre) pár érthetetlen fordulat rontott a színvonalon, de ettől függetlenül továbbra is kedvenc anime ez a listámról. A színekre is jobban tudtam figyelni most, hogy nem a szöveget kellett fixíroznom, így feltűnt pár dolog. 1) Minden egyes jelenetben érdekesen kellemes zölddel illusztrálják az animátorok a mélységet. 2) A különböző formák térbeliségének érzékeltetése miatt olyan színeket is alkalmaznak a formákon, a tárgyakon, amik a háttérben jelennek meg. 3) A szemnek igen tetszetős játékot űznek az alkotók a tükröződő felületek izgalmas kihasználásával. 4) A színhasználat nagyon gazdag, élénk, szivárványhoz hasonló eloszlásban fordulnak elő, például gyakoriak az átlós irányú, világosból-sötétbe váltó meleg színátmenetek. Amin még meglepődtem, hogy a film főcímzenéje az Ave Maria című, klasszikus hangszerekkel kísért zeneszám. Összegzésképpen annyit mondanék még, hogy ebben a részben a kevesebb akció, több dráma és karakterbemutatás mellett a cyberpunk vonal erősödött fel. Akinek tetszett az első rész, vagy a fentiek alapján felcsillant benne az érdeklődés szikrája a Mardock Scramble világa iránt, akkor még mindig nincs késő, hogy nekiessen a történetnek. Akár a mangát, akár az animét (a szerencsésebbek lehet, hogy a Light novelt is be tudják szerezni) veszi valaki elől, minden esetben egy grafikailag minőségi és igényes alkotással találkozik.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=292]
Anime adatok
  • Japán cím: マルドゥック・スクランブル 燃焼
  • Angol cím: Mardock Scramble: The Second Combustion
  • Rendezte: Susumu Kobo
  • Forgatókönyv: Tow Ubukata
  • Eredeti történet: Tow Ubukata
  • Karakter dizájn: Jun Nakai, Shingo Suzuki
  • Zene: Conisch
  • Megjelenés: 2011
  • Típus: mozifilm
  • Terjedelem: 64 perc
  • Műfaj: sci-fi, cyberpunk, akció, dráma, pszichológiai
  • Stúdió: GoHands, Aniplex
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Wikipedia (eng);  Hivatalos honlap (jp)
(Visited 251 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .