Anime Addicts-os hírem: Elhunyt a Yamato rendezője (2012. 03. 20)

Anime Addicts-os hírem: Elhunyt a Yamato rendezője (2012. 03. 20)

The Super Dimension Century Orguss
The Super Dimension Century Orguss

2012. március 20-án elhunyt az animék világának egyik legsikeresebb és legtehetségesebb művésze: Ishiguro Noboru. A 73. életévét betöltött rendezőt a Space Battleship Yamato, a Star Blazers animékről ismerhettük, plusz a Tezuka Osamu kreálta Astro Boy-on (1980) is dolgozott. (A hír AA-s változata)

Ishiguro Noboru munkásságáról

Nue animációs filmeket gyártó stúdiójának társalapítója, Takachiho Haruka tette közzé a hírt, miszerint a legendás rendező elhunyt 2012. március 20-án. Ishiguro Noboru olyan nagy elismerést is kivívó animéket rendezett, amik az utóbbi 5 évtizedben beírták magukat a klasszikusok közé. Ilyen például a fentiekben már felsorolt Megazone 23, The Super Dimension Century Orguss, vagy a mecha fanok által jobban ismert The Super Dimension Fortress Macross: Do You Remember Love? című mozifilm. Ishiguro Noboru  nemcsak a Megazone 23 történetét írta, hanem ő alapította az Artland stúdiót is 1978-ban, ami közreműködött a Macross, Orguss és a Galactic Heroes OVA-sorozat elkészítésében, avagy olyan mostani címeknél is feltűnt a stúdió, mint a Mushi-ShiIchiban Ushiro no Daimaō, vagy a Katekyo Hitman Reborn.

A rendező utolsó művei közé tartozik továbbá a 2008-2009 között futott Tytania című anime-sorozat, ami egy regény adaptáció volt, mégpedig a Galactic Heroes szerzőjének (Tanaka Yoshiki) újabb művét valósította meg anime köntösben. További alkotásai közé tartozik az a 2009-es film, amely Hatta Yoichi életrajzát mesélte el, aki segítette Tajvan modernizálását, amikor az japán gyarmat volt. Az alkotás címe: Pattenrai!! – Minami no Shima no Mizu Monogatari.

Ishiguro elvileg idén megjelent volna az észak-karolinai Animazement rendezvényen május 25-től 27-ig. Egyébként rengeteg amerikai anime conon feltűnt korábban, mint meghívott vendég, többek között járt több Anime Expón, az atlantai Anime Weekenden 2007-ben és az Otakonon is 2009-ben. (Az USA-ban elég nagy rajongó tábora is lehet, mivel ott főleg azok az animék futottak fel régebben, amiken ő maga is dolgozott.)

ForrásAnime News Network

(Visited 72 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .