Mirai Nikki / Future Diary / 未来日記 (manga; 2006-2010) – Mondo Magazin

Út Istenhez (Mirai Nikki manga cikkem a 2011. júniusi Mondóból)

Mirai Nikki - Mondo Magazin 2011/június
Mirai Nikki – Mondo Magazin 2011/június

Mitologikus harc Isten trónjáért egy modern környezetben, ahol nem a görög Hősök küzdenek a világuralomért, hanem hétköznapi, olykor különleges japán emberek. Ez a piszkos tizenkettő utóélete egy árulással, hazugságokkal teli mangában, amelyben a szent célokat az önös érdekek írják fölül.

Amit diákok hada irigyelne?

Amano Yukiteru álmában sem gondolta, hogy a Mirai Nikki (Future Diary) című manga hőseként szert tesz a jövőbe látás képességére. A magába forduló, teljesen saját világában élő fiú egy furcsa hobbinak él: minden pillanatát mobil naplójába rögzíti, otthon pedig képzeletbeli barátjával, Deus Ex Machinával mulatja az időt. Ám a zord Deus egy nap ajándékot ad tini hősünknek. Mobil naplóját jövő naplóvá alakítja, így a fiú 90 nappal előre látja, hogy mi fog történni vele. Matek témazáró? Váratlan feleltetés? Yukiteru gondjai egy csapásra megoldódnak. Legalábbis azt hiszi. Ugyanis rajta kívül még 11 ember részesül Deus kegyeiben, és a valójában haldokló istenség trónjára utódot keresve indítja harcba a kiválasztottakat. A 12 játékosnak jövendőmondó naplóikat használva kell végezniük egymással, és az egyetlen túlélő lesz majd az új Deus.

Harc, ármány, szerelem

Egy küzdelmekkel teli shōnen mangából a töménytelen akció jelenet mellett nem hiányozhat a romantikus szál sem. Ezt a képregény alkotója, Esuno Sakae elég bizarr módon oldotta meg. A halálos verseny résztvevői között játszik ugyanis Yukiteru éltanuló osztálytársa, Gasai Yuno is. Az első látásra rettentően bájos lány fülig szerelmes Yukiteruba. A gyanútlan olvasó talán úgy gondolja milyen szerencsés fordulat ez a véres miszóban, de tévednünk kell. A kedves mosoly mögött Yuno egy igazi őrült gyilkológép, aki a megszállottan imádott Yukiterujáért bármit megtenne. Így a 2006-2010 között megjelent sorozatban sok kihívás vár főhősünkre, míg Yuno féltékeny hárpiakánt vigyáz minden lépésére. Az ütős dózisú pszichológiai horrornak, drámának hála egy percig se siklik üres járatokra a történet, és 11. zárókötetével vet véget hősünk szenvedéseinek. Szerencsére e két cseppet sem átlagos karakter mellett a többi játékos sem marad ki a lélekmarcangoló elemzésekből, sőt még Yukiteru új barátai is képbe kerülnek, így válik a narratíva változatossá, hiszen hol egy terrorista, hol egy elborult sorozatgyilkos cselszövéseit követhetjük nyomon.

Pszichés torzulások cukormázban

A fordulatos képregény másik érdekes oldala a grafika. A rémülettől, őrülettől sújtott tekintetek, a szinte a lapokról lerobbanó akciók mellett a háttér halványan szemléltetett, csak a fontosabb helyeken van részletezve. Mivel a szereplők motivációi, lelki világa áll a középpontban, így több szöveggel, kevesebb kreatív megoldással találkozunk. Ennek ellenére a karakterek jellegzetes vonásokkal bírnak, az aranyos külső romlott belső elv alapján sok váratlan átpártolással találkozhatunk. Ennek tökéletes mintapéldánya maga női hősnőnk, Gasai Yuno, aki alkalmi lenge öltözékével nemcsak Yukiteru szerelmét akarja elnyerni, de néhol a félrevezetés tökéletes fegyverével is él külsejét kihasználva. A képregény lapjai során a legkifejezőbb momentumok így a szereplők arcjátékai, amelyekre nagy hangsúlyt fektet a mangaka, mind a részletes kidolgozottság és idealizált vagy éppen torz szépség oldalán. Deus pedig maga a megtestesült titokzatosság. Isten létére misztikus, olykor robotszerű külseje az unalom tengerén ringatózik, így nem véletlen, hogy utód jelöltjeivel kénye-kedve szerint játszva hozza ki őket sodrukból, vagy ruházza fel őket különleges erőkkel.

A mangát kiadó Kadokawa Shoten még egy 12. kötetet is tervez 2011. április 26-án piacra dobni. A jövőben pedig animeként is visszatér a sorozat 2011 őszén, amit egy 2010 decemberében kiadott rövid OVA vezet fel. A mangaka 2008-ban készített két spinoff kötetet is, Paradox és Mosaic alcímen, amelyekben 1-1 fontosabb mellékszereplő kerül reflektorfénybe. Esuno Sakae munkájának élvezhetőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy kezdetben a várt mederben csordogáló történet egyik pillanatról a másikra képes 180 fokos fordulatot venni, és újabb rejtélyeket elhintve vonzza magához az olvasó figyelmét. A gyáva Yukiteru pedig ez idő alatt hol a szánalmas önsajnálat, hol férfias elhatározások között ingázva ad nekünk azonosulási lehetőséget, kiegészítve egy kis nosztalgikus fennhanggal a gyermeki ártatlanság iránt, és egy nagy lehetőséggel. Hiszen ki nem álmodott még arról, hogy milyen lenne előre látni a jövőt?

Adatlap

Mirai Nikki (Future Diary)
(manga, 2006)
Írta és rajzolta: Esuno Sakae
Hossza: 12 kötet
Elérhető: japán, kínai, angol, francia nyelven

(Visited 226 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .