Kyoukai Senjou no Horizon (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. október 01.

Kyoukai Senjou no Horizon (TV-sorozat) ~ 01. epizód / 2011. okt. 01.

Kyoukai Senjou no Horizon (TV-sorozat; 2011)
Kyoukai Senjou no Horizon (TV-sorozat; 2011)

Sunrise stúdió újabb produkcióval landolt az őszi seasonban a Phi Brain mellett, mégpedig egy adaptálhatatlannak hitt komplex light novel sorozat feldolgozásával. A Kyoukai enjou no Horizon / Horizon on the Middle of NowhereDengeki Bunko kiadó terméke, amit a stúdió a maga megszokott eye-catching (talán túlzottan is az) és mecha őrült módján hoz el nekünk.

Ismételjük meg újra a múltat

A történet egyébként nagyon érdekes ötleten alapul. A lényege, hogy a távoli jövőben az emberek a Mennyből kénytelenek visszatérni a Földre, hogy új életet kezdhessenek a kipusztult világban. A Földön azonban egyetlen területet foglalhatnak el, mégpedig „Shinshuu” (Japán) szigeteit. A szűkös élettér miatt készítenek egy alternatív dimenziót, a „Jusou Sekait„. Ahhoz hogy az emberiség visszakerüljön a Mennybe („Tenjou„), újra kell „élniük” a Föld történelmét, ami a Testamentumban kerül folyamatosan írásra. Azonban váratlanul háború tör ki a világban, ami miatt a két dimenzió, a „Shinshuu” és a „Jusou Sekai” egymásnak csapódik. A katasztrófa után a túlélők utolsó erejükkel a megmaradt országokért, illetve földterületekért harcolnak, ami „Kyokutou„-ra korlátozódik. A jelenben azonban történik egy nagy változás: a Testamentum „abbahagyja” a világ történelmének írását 1648-ban, ami miatt még nagyobb káosz tör ki a Földön. Az uralkodók a bizonytalan jövő miatt, azt hiszik itt a világvége, míg mások egy új világ eljövetelét látják ebben az eseményben.

A történet cselekménye egy független országból indul ki, ahol egy Ariadust nevű akadémián ismerhetjük meg a történet főszereplőit. Az itt tanuló diákok különböző nemzetiségük ellenére próbálják leküzdeni az országaik közötti háborús konfliktusokat, és ehhez speciális kiképzésben vesznek részt. Itt ismerjük meg könnyelmű főszereplőnket, az anime történelem legidiótább mosolyú, legperverzebb fiúját, Aoi Toorit (Fukuyama Jun). Ő a diáktanács elnöke, de ennek ellenére úgy aposztrofálják a személyét, hogy nem ért semmihez, és nem is képes harcolni (impossible man, without any power). Mégis valami különleges karizmatikus erő lengi körül, ami miatt mindenki tiszteli. Az első részben ő még keveset szerepel, éppen csak felvillantják megbízhatatlan, könnyelmű jellemét, míg iskolatársai egy végső vizsgán harcolnak az egyik tanárukkal. Meg kell hagyni, az akció jelenetek érdekesek voltak látványvilágilag.

Különböző műfajok remixelése

Az első epizód animációja szép, 2011-es színvonalú, de nekem túl sok a benne tálalt grafikai elem. Különböző ízlésvilágok keverednek itt, mint fantasy-ra jellemző angyalok, sci-fiben utazó robotok mechákkal, testhez tapadós ruhákkal, amiket kiegészítenek a természetellenes hajzuhatagok és mellbőségek. Nincs bajom a telt keblekkel, de ebben az animében túl sok. Mellesleg az erotikus, fanseervice-re irányuló poénok már fárasztóak pl.: letapizom a tanárnő mellét (Aoi Toori követte el e szörnyű bűnt), aki erre a földbe döngöl, stb. Az élvezhetőséget a cenzúra is rontja, lásd: említett tapizós jelenetnél kifehérítik az „aktust”, mintha olyan nagy szeméremsértés lenne két kerek (viszonylag átlagos) mell körkörös nyomkodása. A történet egyedi lenne, ha a látványvilág nem lenne ennyire kommersz, ennyire szerteágazó és éppen emiatt töredezett. Nézni fogom-e? Nem valószínű, de talán egy-két epizódot meglesek, hátha kisütnek belőle valami jót, ami miatt túlléphetek az animációval szembeni ellenszenvemen. Értékelésem: 5/3.

A történet eredeti alkotója Minoru Kawakami. Az animét Manabu Ono rendezi (pl.: A ChannelSaki ), az epizódokat Tatsuhiko Urahata felügyeli (pl.: Gunslinger Girl: Il TeatrinoIchigo 100%MonsterStrawberry Panic!), a tipikus (mondhatnám klisés) karakter dizájnért Kanta Suzuki Shinya Nishizawa, Tomoyuki Fujii, Yukiko Aikei közösen dolgozva felelnek. A szinkronhangok között nagy nevek csendülnek fel, mint Sawashiro MiyukiOno DaisukeInoue Marina és Yuuki Aoi. A sorozat 13 részes lesz idén, de 2012-ben jön a második évad is belőle.

Műfaj: sci-fi, fantasy, kaland, akció, háború
Linkek: AniDB (eng), ANN Encyclopedia (eng), MyAnimeList (eng), syoboi (jap), Wikipedia (jap) [nggallery id=218]

(Visited 38 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .