Hiroya Oku: Gantz (manga; 2000) – 2011. januári Mondo magazinos cikkem

Hiroya Oku: Gantz (cikkem a Mondo Magazin 2011. januári számából)

Egy fekete gömb és fokhagymára gerjedő zöld emberkék? Nem, ez nem egy X-akta epizód, sőt még FBI ügynökök sem akarják megmenteni a világot. Ez a Gantz birodalma, ahol ha nem te vagy a legtökösebb, bizony hamar fűbe harapsz.

Minden azzal kezdődött, hogy meghaltunk.”

Hiroya Oku 2000-ben indította útjára legsikeresebb manga szériáját, a Ganzt-ot. A terjedelmes túlélőtúra egy újabb élet-halál játszmára csalogatja olvasóit, ahol vér bőven akad, és még a női idomok csodálói is elégedetten merülhetnek el az ecchis izgalmakban. A főhősök átlagos fiatalok, akik első látásra nem éppen szimpatikusak. Kezdetnek ott van Kei Kuruno, aki hűvös, csak magával törődő figura. Éppen egy átlagos napot akart szentelni a „mindenkit utálok, és megvetek” gondolatfoszlányoknak, mikor gyerekkori barátja nem éppen egy hálás feladatban kéri segítségét a metró állomáson. Ugyanis egy részeg hajléktalan szerencsétlenül landol a sínek között, és a balga tömeg közül csak egyetlen ember hajlandó utána sietni: Katō Masaru. Katō támogatást remélve fordul régi barátjához, Keihez, aki az ötlettől cseppet sem lelkesedve kénytelen részt venni e mentő akcióban. Azonban pont ez a jó cselekedet lesz mindkettejük veszte. A közelgő metró ugyanis szószerint miszlikbe aprítja a két középiskolást.

Érzelmes alien vadászat

Ezután gyorsulnak fel az események. A két fiú egy bútorozatlan szobában találja magát haláluk után, különböző értelmetlen arcot vágó egyénnel együtt. Még egy meztelen lány is feltűnik a semmiből, egyenesen Kei ölelő karjai közé transzportálódik, a fiú hormonoktól túltengő férfiasságának örömére. De az igazi játék csak ezzel veszi kezdetét. Mikor megszólal egy furcsa dal, egy fekete gömb jelenik meg a szoba közepén, és rémisztő küldetés elé állítja a pár perce még hullajelölt csapatot. Groteszk földönkívüli lényeket kell elkapniuk, megölniük, és ehhez a modern technológiát meghaladó speciális fegyvereket, ruházatot kapnak. A játék célja egyértelmű: egy ördögi körbe rántja be a fiatalokat, ahol bármikor meghalhatnak, hiszen az ellenfeleik cseppet sem gyenge cinegék. A barátok sorra hullanak, az életben maradottak pedig a gömbtől, amit mindenki csak Gantz-nak hív, pontokat kapnak. És ezzel adódik a kijutás egyetlen reménye: ha 100 pontot sikerül öszegyűjtenie egy játékosnak, akkor kiszabadulhat ebből a vérengzésből. A kérdés csak az, hogy megéli-e a következő kört?

A pszichológiai horror erősen borzolja idegeinket a fiatalok személyes drámáin, változatos karaktereinek szenvedésén át. A pörgő akció jelenetek szinte egymásba fonódva követik egymást, ami néha csak pár fejezetig pihen. A nagyon is reális ábrázolásmód anatómiai bakiktól szinte mentes, így még egy belgyógyász is örömét lelné egy ilyen manga olvasásában, de azért nem kell félni, a szép fiúk és lányok sora is biztosítva van a tocsogós valóság mellett. A 29. köteténél tartó képregényben rengeteg fordulat, új csavar merül fel Gantz-cal kapcsolatban. Az áldozatkész, könny fakasztó jelenetektől, és mivel egészséges fiatal fiúk elsősorban a főhősök, így a szerelmi háromszögektől sem mentes a sorozat. Az összetett sztorira, karakter fejlődésre szomjazó olvasók végre lecsaphatnak egy ígéretes mangára, mely grafikailag is részletes, az alkotó 3D-és modellezés révén tette még valósághűbbé a mixert hajazó test darabolós jeleneteket, háttereket.

A Gantz más képernyőkön

Egy függőséggel fenyegetű, sötét tónusú seinen manga, mint a Gantz is, előbb utóbb megjelenik más platformokon is. 2004-ben a Gonzo studió készített az első 8 kötet alapján 2×13 részes tv-sorozatot, és 2011-ben már live-action filmként is visszaköszön Kei és Kato kálváriája. Hiroya Oku még ezeken túl is megosztott pár érdekes adalékot viszonylag egyedi történetével kapcsolatban:

A mangaka már középiskolás korában kigondolta leszámolós sztoriját, melyet egy japán televíziós sorozat, a Hissatsu; és az amerikai sci-fi író, Robert Sheckly egyik regénye, a „Time Murderer” inspirált. A mangaka elsőszámú főhőse azonban az esendő Kei Kuruno, aki tipikus egyvelege a mai nemtörődöm, lelki szegénységben nevelkedő fiataloknak, akik csak mások szeretetére, megértésére vágynak. Kei látszólag lúzer varázsa abban rejlik, hogy ha kell bátran odacsap az ellenségnek. Így lesz egy látszólag öldökléssel teli mangából igazi hősi eposz a Gantz, mely pszichológiai kalauzként is szolgálhat egy abszurd helyzetben való helytállás, vagy bukás módjaihoz, lebilincselő cselekményével pedig lassan meghódítja a világot.

Adatok
  • Eredeti cím: ガンツ(Gantsu)
  • Angol cím: Gantz
  • Rajz/történet: Hiroya Oku
  • Terjedelem: 29 kötet eddig (hazájában)
  • Megjelenés éve: 2000
  • Elérhető: japán, angol, francia, német, olasz, spanyol, portugál nyelven
  • Műfaj: dráma, pszichológiai, horror, sci-fi, akció, ecchi, mature
  • Kiadó: Shueisha
  • Magazin: Weekly Young Jump
  • Célcsoport: Seinen
  • Link:  Wikipedia (eng); Baka-Updates Manga (eng); MangaFox (eng); Anime News Network (eng); MANGAzin (hun); Manga Gamestotal (eng); AnimeAddicts (hun)
(Visited 73 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .