Evangelion: 2.0 You Can [Not] Advance (mozifilm; 2009)

Evangelion: 2.0 You Can [Not] Advance (mozifilm; 2009)
Evangelion You Are (Not) Advanced (2009)

A 2009-es év egyik nagy eseménye volt a kultikus anime széria, a Neon Genesis Evangelion feldogozásának, a Rebuild of Eva mozi tetralógia második darabjának premierje. Az előző darab, a You Are Not Alone még követte az eredeti sorozat koncepcióját, ezzel szemben a You Can (Not) Advanced már elkezdett erősen távolodni a történeti gyökerektől, és előrevetíti, hogy egy teljesen új irányba fog tovább menni a  sztori. Az eredeti sorozatból immár alig köszönt vissza ismerős jelenet, sőt igazán minőségi animációnak lehetünk szemtanúi, és ezt az esztétikai élményt tovább emeli a rendkívül jól eltalált háttérzene nyújtotta igazi EVA-s hangulat. Bár a pszichológiai hideg zuhanyok tartalmi ideje csökkent, de helyette kaptunk egy pörgős, akció és dráma dús történetet, 108 perc erejéig.

A történetbeli újítások mellett, végre színre lépett új szereplőnk is, a titokzatosan dögös Makinami Mari Illustrious, röviden csak Mari, aki kellőképpen csavarja meg a történetet, féktelen harci kedvével, és rejtélyes fel- majd eltűnéseivel. A tipikusan osztálytitkári ábrázolással megáldott leányzó, szerencsére nemcsak a fanservice után nyálcsorgató rajongók kedvére tesz, hanem meghatározó szerep jut majd neki a sztori alakulása szempontjából.

A történet

A történet követi az első mozifilm által félbe hagyott fonalat, így aki el szeretne merülni a Neon Genesis Evangelion világában, annak célszerű ezzel a darabbal kezdeni a szemezést, vagy legalábbis az eredeti tv-sorozat első 6 epizódján túl lenni. A mozifilm első képsoraiban már meg is pillanthatjuk új EVA pilótánkat, Mari-chant, amint az EVA (humanoid mecha, harci robot) UNIT-05-tel végez egy az emberiség épségét fenyegető újabb Angyallal, szám szerint a harmadikkal. Ám a harc során a 05-ös egység végleg elpusztul, ami érdekes mód Mari-t egyáltalán nem hatja meg, kiváló harci képességeit ugyanis más egységben is kitűnően tudja kamatoztatni. (Érdekesség, hogy Mari valahol az óceánon vívja csatáját, és angolul kommunikál „főnökeivel”, akik valószínűleg angolok.)

Mindeközben visszatérünk Japánban, Tokyo-3-ba, ahol egy sírokkal teli totál fogad bennünket, amint történetünk főhőse, a 14 éves Ikari Shinji és édesapja éppen Shinji édesanyja sírjánál teszik tiszteletüket. Az apa és fia közötti kapcsolat még mindig ambivalens, nem kiegyensúlyozott, de egy cseppnyi érzelmet mindkét fél kicsikar magából, sőt, Shinji apja új megvilágításba kerül egy csipetnyit. A gyors, mégis fagyos búcsú után azonban Shinjit és az őt fuvarozó Misato hadnagyot váratlanul értesítik a Hetedik Angyal támadásáról.

Mielőtt azonban csatába kellene szállniuk, helyettük arat fényes győzelmet a Nerv bázisra frissen megérkező  újabb EVA egység, a UNIT-02, Asuka Langley Shikinami irányításával. A százados rangú, első számú pilóta lány, önbizalommal telve üdvözli társait, és nem mulasztja le a földbe döngölni Shinjit sem, ami a komikus jelenetek sorát indítja el, kettejük se veled-se nélküled kapcsolatára fókuszálva. Ugyanis míg Shinji és a UNIT-00 pilótája, Ayanami Rei egyre jobb kapcsolatba kerül, addig az állandóan magányos, magának való, morcos Asuka mindenkivel csak kötekszik. Persze a hab a tortán csak akkor jön, mikor kénytelen együtt élni Misato lakásán a „hülye Shinjivel”.

Így az immár három pilótából álló kis csapat kénytelen összemelegedni, és lelki problémáin túl lépni: Shinjinek az „apámnak meg akarok felelni”-komplexusát kell legyőznie, Asukának a zárkózottságot és igazi barátok hiányát, míg Rei egyre inkább ráébred érzelmeinek kinyilvánításának módjára, és arra a gyengéd törődésre, melyet Shinji iránt érez. Ahhoz azonban hogy igazán együtt tudjanak dolgozni hosszú, és fájdalmas az út.

Sajnos a pillanatnyi békés, bolondos napok mindig hamar véget érnek, és egy újabb Angyallal kell megküzdenie a fiataloknak. Emellett a NERV és a SEELE közötti huzavona is fokozódik, és mindkét szerv jövőbeni szándékai egyre nyilvánvalóbb, hogy ütközni fognak egymással. Ráadásul a NERV egy új egységet dolgozott ki az EVA-k számára, mellyel elvileg pilóta nélkül is lehet aktiválni a gépeket. Ez azonban nem várt problémákat fog felvetni. Az idő tehát vészesen fogy, és a világvége hangulat a tetőfokára hág. Vajon Shinjinek és Rei-nek milyen fontos feladatot szán a NERV, és Mari kinek az oldalán áll igazából?

Animáció vs Zene

Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance

A látványvilág lenyűgöző, a karakterek nagyon szépek, de azért minden hű marad az eredeti EVA sorozat szín- és hangulatvilágához. Részletesen kidolgozott városképekkel gazdagodunk, amiket kiegészítenek a hétköznapi életet bemutató képkockák, amik az eredeti látványvilágból hiányoztak. Itt a hangulatteremtő, ismeretlen arcokkal teli utca képekre gondolok, amik teljesen kontrasztot képeznek a harci jelenetek során evakuált néptelen utca részletekkel. Igazán hangulatos képek ezek, melyeket a nyugalmas klasszikus zenei betétek telítenek a nyugodtság, mégis a forgalmas, élénk városi élet érzésével. Melyet értelemezhetünk úgy is, hogy szenvedő főhőseink (Shinji, Asuka, Rei) cseppet sem kiegyensúlyozott életére is ellenpélda, hiszen a járókelők mind egytől-egyig nyugodtan, gondtalan, hétköznapi problémákkal telve ugyan, de a világ pusztulásával mit sem törődve végzik munkájukat, élik életüket.

Emellett újdonság azon túl, hogy EVA UNIT-00 dizájnja, a színeit tekintve teljesen megváltozott, hogy Asuka is új szerelést kap a megszokott dögös vörös suit-ja helyett (itt a szöveg mellett láthatjátok is). A piros szín dominál még mindig, de ezt vegyítették egy kis rózsaszínnel, és mondhatni sokkal szexisebb kidolgozottsággal. Mellette Mari-chant is két különböző ruhában látjuk viszont a harcok során: kezdetben zöld szerelése mellé beszerez egy a képen látható rózsaszín csodát is.

A zenei világ emellett rendkívül színes, van ahol pörgős, van ahol kellemesen lágy, néhol a drámaiságot fokozza. Nem véletlen mindez, ugyanis a zeneszerzői székben ismét Shirou Sagisu foglalt helyet. A mozifilm OST-ja 2009. július 8-án jelent meg, és két kiadásban szerezhető be. A lemezen szerepel a szimpla, és egy speciális ráadás, mely Sagisu-san  által, kimondottan a filmhez készített zeneszámokat, illetve kettő plusz dalt is tartalmaz. A speciális ráadás, illetve kiadás olyan számokat tartalmaz, melyek nem szerepeltek a filmben, de mégis a movie hangulatát idézik, hiszen Sagisu-san az Evangelion világát próbálta bennük megragadni.

A záró betétdalt immár a megszokott módon Utada Hikaru adja elő, még pedig az első  2007-es moviehoz kiadott Fly me to the Moon és Beautiful World kislemezeken szereplő, Beautiful World PLANiTb Akusztikus Mix változata hallható a stáblista alatt.

Megjelenés

Az új szereplő: Mari-chan

2006 szeptemberében hitelesítették, hogy e második mozifilm része lesz a Rebuild of Evangelion mozifilm szériának, ekkoriban a premier dátumát 2008 januárjára tűzték ki. Ám a megjelenéssel kapcsolatban többször csúsztatták ezt a januári időpontot, először 2008 októberére, majd decemberére, míg véglegesen a premiere 2009 nyarára tolódott ki. A film DVD-én és BLU-RAY-en 2010. május 26-án jelent meg, a japán Amazon.co.jp oldalon már majdnem 800 ezret is meghaladta az előrendelések száma, és rekordokat döntött az első napok eladási listáján, hiszen a DVD változatból 124 ezer példány kelt el, míg a Blueray-es kiadásból 195 ezer.

Evangelion a Nemzetközi közönség előtt

A filmet a bonni animációs fesztiválon akarták bemutatni, de a rendezetlen licenc kérdések miatt végül ez nem valósult meg. A film végül a spanyol katalóniai Sitges Filmfesztiválon indult Animációs film kategóriában a versenyen, 2009. október 4-én. Végül a film megnyerte az első helyet a francia Lyoni Ázsiai Filmfesztiválon, legyőzve a „Symphony in August„-ot a közönség szavazás során. Emellett megnyerte az „Excellent Animation” (Kiváló Animációsfilm) címet 2010-ben a Japan Academy Prize for Animation of the Year során.

Vélemény

Mivel a sorozatnak is, és a régebbi End of Evangelion mozilmeknek is nagy rajongója vagyok, így nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni  az EVA univerzumának e újabb darabkájáról, de annyi bizonyos, hogy a korábbi feldolgozásokhoz képest sokkal mozgalmasabb történetet kapunk, és a drámai jeleneteket, a különféle kórusművekkel úgy sikerült felfokozni, hogy bizonyos jelenetekbe még én is beleremegtem (például, mikor Shinjit kényszerítik, hogy az Asukát „elnyelő” Angyalt szétcincálja UNIT-01-gyel, valami eszméletlen, hogy mennyire megrázóra sikeredett, és ezt, a kicsit elnyújtott jelenetek sorával, és hatásos zenei aláfestéssel érték el). Mindent összegezve, akik az EVA sorozatok rajongója, vagy egyszerűen tetszett nekik, azoknak biztos bejön a folytatás, vagy éppen nem, a vélemények megoszlanak erről. Minden esetre érdemes megpróbálkozni vele, mert azért tud új élményt is adni a nézőnek.

Adatok

  • Angol cím: Rebuild of Evangelion 2.0: Division / Evangelion: 2.0 You Can [Not] Advance
  • Japán cím: ヱヴァンゲリヲン新劇場版:破
  • Írta/Történet: Hideaki Anno
  • Rendezte: Kazuya Tsurumaki, Masayuki
  • Zene: Shiro Sagisu
  • Karakter design: Yoshiyuki Sadamoto
  • Megjelenés éve: 2009
  • Típus: movie
  • Terjedelem: 108 perc
  • Műfaj: sci-fi, dráma, pszichológiai, mecha, katonai, poszt-apokaliptikus
  • Stúdió: Studio Khara
  • Ending theme: “Beautiful World -PLANiTb Acoustica Mix” ~ Utada Hikaru
  • Linkek: ANN (eng); AnimeAddicts (hun); Wikipédia (eng)
(Visited 925 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Evangelion: 2.0 You Can [Not] Advance (mozifilm; 2009)

  1. Aszukának ez nem az új ruhája, hanem a tesztruhája.
    Normálisan ő sem ezt hordja.

    1. Hmm biztos igazad van, én már nem emlékszem :D. XD Kicsit túl sok inger ért azóta, de köszönöm a helyre igazítást, majd lecsekkolom én is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .