Higurashi no Naku Koro ni (TV-sorozat, 2006)

Higurashi no Naku Koro ni (TV-sorozat, 2006)

Higurashi no Naku Koro ni

A történet szenzációs, igazi bûnügyi pszichológiai horror! Mivel hasonló animéket nem találtam egyik nagyobb adatbázisban sem felsorolva, én a következõ, hasonlóan pszichológiai-krimi jellegû mûvekkel hoznám rokonságba: Texhnolyze, Ghost Hound, Jigoku Shoujo, Elfen Lied (errõl sajnos még nem írtam), Chaos Head, Paranoia Agent, Gantz, Mouryou no Hako, Shion no Ou, Perfect Blue, Red Garden, Serial Expirements Lain és talán a Neon Genesis Evangelion (pszichó miatt elsõsorban). A Higurashi nemcsak mûfaja miatt érdekes, hanem az alkotói gárda sem mindennapi. A zeneszerzõ a világhírû Kenji Kawai, aki olyan nagy animékben dolgozott, mint a Ghost in the Shell, vagy a The Skycrawlers. A karakter designt Kyuuta Sakai készítette, korábbi munkái: Hand Maid May, Mushi-shi, Princess Tutu, Strawberry Panic!, Zoids Genesis és az Ichigo Mashimaro.

Történet: 1983. Június. Egy eldugott kis faluban, Hinamizawában furcsa gyilkosságok történnek. Minden évben a Watanagashi fesztiválon rejtélyes körülmények között meghal valaki, míg egy másik személy nyomtalanul eltûnik… A falusiak meggyõzõdése, hogy védõistenük, Oyashiro-szama átka végzett az áldozatokkal, aki mindenkit kegyetlenül megbüntet Hinamizawa lakói közül, ha megszegi az Isten szabályait. Oyashiro-szama 5. éve szedi áldozatait, és az idei fesztivál körül is bajlós árnyak sejtetik elõre, hogy valami megint történni fog… A legendák szerünt Hinamizawa lakói félig démonok voltak, és réges régen a Watanagashi fesztiválon szedték ember áldozataikat…

Egy baráti társaság önfeledten szórakozik mindezen rémtörténetek mellett. Maebara Keiichi nem rég érkezett a faluba, mint új diák. Rögtön be is fogadta õt Rena, Mion, Rika és Satoko. A lányok egy furcsa klub tagjai, szabadidejükben különféle társasjátékokat, vetélkedõket ûznek. Keichi egy rendkívül intelligens fiú, bátor is, és ha kell, ki is áll a lányok mellett. Mion a klub vezetõje, és a csoport vezéregyénisége, mellesleg a falu 3 vezetõ családja közül való. Van egy ikertestvére is, Shion, akit a család próbál jó erõsen eltitkolni bizonyos okok miatt. Rena egy kedves és pirulós lány, de ha felébred benne a versenyszellem, akkor legyõzhetetlenné válik, arról nem is beszélve, hogy minden számára aranyos dolgot haza vinne.

A csapat két legifjabb tagja, Rika és Satoko. A két kislány együtt él, mivel szüleik különös körülmények között haltak meg a Watanagashi éjszakáján. Satoko hangoskodó, és mindig kész borsot törni Keichi orra alá, ám törékeny külseje sötét múltat takar. Rika vele ellentétben szelidebb, bár ártatlan külseje mögött sokkal több rejlik, mint amit mutat. Amint várható ez az idilli barátság, a humor, a sok szórakozás, nem tart sokáig, mivel semmi sem az, aminek elsõ látásra látszik…

A 26 rész 6 fejezetre van felbontva. A fejezetek látszólag különállóak, de mindegyikben Keichi és a lányok játszák a fõszerepet, valamint a harmonikus kapcsolatukat megzavaró események. A barátság és boldogság idillje pillanatok alatt fordul át vérfagyasztó horrorba. A barátok egymás ellen fordulnak és a közelgõ Watanagashi fesztivál miatt elvesztik a fejüket… Az események a fejezetekben újra és újra ismétlõdnek, csak éppen más szituációba hozzák a szereplõket, mintha ugyanannak a folyamatnak újabb alternatíváit látnánk. Ám ahogy a sorozat végére érünk, rájövünk, hogy minden egyes fejezet megtörtént, és összefüggésben is állnak egymással… A fiatalok pedig, akik örök barátságot kötöttek egymással, újra és újra kénytelenek szembe nézni az árulás, a bizalmatlanság, az õrület, a képzelgés rémeivel, amely pszichopata gyilkosokká változtatja õket…

Kivitelezés: Az anime olykor megrázó és brutális képsorokkal sokkolja a nézõket, így mindenféleképpen az idõsebb korosztálynak, és a rutinosabb anime kedvelõknek ajánlott, akik nem riadnak vissza a sok vértõl és erõszaktól. A látszólagos könnyedség ellenére, szerintem egy igazán komoly mû, hasonlóan az ismertetõ elején felsorolt animékhez.

A képi világ erõteljesen groteszk, fõleg, mikor a fiatalok elvesztik a fejüket. A karakterek ábrázolása ezért nagyon érdekes. A vicces, idillel teli jelenetekben teljesen gyerekesek, gyakoriak a chibi figurák, sõt ilyenkor még elnagyolt, egyszerû karakter design jelenik meg. A komolyabb, horrorral vegyített jelenetekben a színekkel és a beálításokkal játszanak az alkotók. Ezeknél már inkább tûnnek felnõtteknek a gyerekek, mint korábban. Egyszer a világos élénk színek, máskor a sötét, erõs tónusok dominálnak.

A megjelenés mellett a szinkronhangok fergetegesek! Lenyûgözõ hogy az egyik pillanatban kedves, aranyos hang, hirtelen átcsap egy õrült pszichopata rikácsolásává, vagy éppen Rika-channal figyelhetõ meg leginkább, hogy elmélyül, és már-már ördögivé válik a hangszíne.

A zenei aláfestés és a háttérhangok csak fokozzák az élményt. Az opening és az ending teli találat, azonnal megadják az alap hangulatot az animéhez, és mellesleg nagyon is fülbemászóak. Az ending angol nyelvû, és rögtön a Texhnolyze zenéjét jutatta eszembe, melyben az ending egy kicsit hasonló hangzású (Texhnolyze ed-je: „Walking in this Empty AgeYoko Ishidától).

Összegzés: Kitûnõ anime, aki egy kis borzongásra, gyilkosságokra, nyomozásra vágyik, annak tökéletes választás. Arról nem is beszélve, hogy a szereplõk pszichéje is feltárul, és a készítõk nemcsak a karaktereket, de a nézõket is sikeresen vezetik félre, mivel a gyilkosságok indítékai és okai, nem mindig biztos, hogy úgy történtek meg, ahogy az egyik szereplõ szemszögébõl láttuk. Ráadásul kellõ arányban keveredik benne a humor, a horror, sõt szerelmi szál is egy pár. A szereplõk közül mindenki elég kellemetlen múlttal bír, mindegyikük valamilyen „bűnt” is követett el.

Ezt az elsõ évadot közvetlenül követi a második sorozat. Ennek a címe: Higurashi no Naki Koroni Kai. Ez már 24 részes, 2007-ben futott, és már nem fejezetekbõl áll, hanem teljesen összefüggõ sorozat. A 2009-ben indult, When the Seagulls Cry (Umineko no Naku Koro ni), pedig nem kapcsolódik hozzá szorosan, csak az alkotó és a mûfaj közös, szóval aki hasonló gyöngyszemekre vágyik, az bátran kezdje el a sorozatokat, nem fog bennük csalódni.

Anime adatok:

  • Angol cím: When Cicadas Cry (When they cry – Higurashi)
  • Magyar cím: Amikor a kabócák sírnak
  • Japán cím: Higurashi no Naku Koro ni / ひぐらしのなく頃に
  • Történet: Ryukishi07 / Seventh Expansion
  • Rendezte: Chiaki Kon
  • Karakter design: Kyuuta Sakai
  • Megjelenés éve: 2006
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 26 epizód
  • Mûfaj: horror, rejtély, krimi, pszichológiai
  • Zene: Kenji Kawai
  • Opening: „Higurashi no Naku Koro ni” ~ Eiko Shimamiya
  • Ending: „why, or why not” ~ Rekka Katakiri & Hiroyuki Oshima
  • Stúdió: Studio Deen
  • Linkek: ANN (eng), AniDB (eng), AnimeNfo (eng), Anime Addicts (hun), Wikipédia (eng)
(Visited 166 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .