Vadhattyúk (Kína három lánya)

Vadhattyúk (Kína három lánya)

Vadhattyúk (Kína három lánya)

A Vadhattyúk című könyvet viszonylag régen olvastam, talán 2008 szeptemberének környékén. A róla szóló ismertetőm megírása így jócskán elcsúszott, pedig egy rendkívül izgalmas, és tanulságos könyv, amit bátran merek ajánlani bárkinek, aki a kínai történelem iránt érdeklődik.

Már csak azért is, mert a könyv különlegességei közé tartozik az, hogy három nemzedék családtörténetét regéli el, mindezt pedig családi fotókkal és hiteles dokumentumokkal támasztva alá.

Mint sejthető, az írónő, Jung Chang élete, vagyis először nagyanyjáé, majd édesanyjáé elevenedik fel a könyv lapjain. A történet épp emiatt bemutatja a letűnőben lévő, forradalmaktól, és szigorú hagyományoktól terhes császári Kínát, majd mi is átélhetjük a főhősnőkkel egyetemben, hogy hogyan szilárdul meg a szocializmus, majd pedig Mao Ce-tung diktatúrájának kegyetlen, és taszító elemei hogyan őríti meg, manipulálja az embereket, a kultúrális forradalomról nem is beszélve.

És szerintem éppen emiatt a könyv írónője közelebb hozhatja szívünkhöz a kínai nép mentalitását, gondolkodását, és magyarázatot kapunk arra is mi, a kapitalista országok lakói, hogy milyen lehet egy rendszabályoktól terhes, szigorú ellenőrzés alatt élő társadalomban örök bizonytalanságban lebegni, félelemben élni.

A Vadhattyúkat számtalan nyelvre lefordították, nálunk 1990-es évek elején jelent meg először. Ez a könyv hozta meg az írónő számára a hírnevet, és napjainkig is folyamatosan jelennek meg újabb és újabb alkotásai.

Jung Chang nagymamájának életébe az 1900-as évek elején pillanthatunk be. A lábelkötés és egyéb ősi kínai szokások szellemében nevelt fiatal lány, egy földesúr ágyasa lesz, majd az ebből a kapcsolatból született leányát, Chang Jung édesanyját, kegyetlen huzavona után sikerül visszaszereznie „urának” önkényéből. A hányatatott sorsú, de rendkívül művelt fiatalasszony végül egy orvos felesége lett, szűkösen éltek, és az orvos családja sem támogatta házasságukat, mégis boldoggá tette ez a helyzet.

Azonban saját életének révbe érkezése során, a császári Kína elbukott, forradalmak törtek ki, és egy új eszme, a szocializmus és kommunizmus kezdett el terjedni. E zűrzavaros állapotok közepette cseperedett fel kislánya, aki belépett a kommunista pártba, és életét a kommunizmus kiépítésére tette fel. Későbbi férjével ilyen körülmények között ismerkedett meg. A két fiatalt elvakult bizalma az új kormány felé, a hazugságok hálója, és a diktatúra kegyetlensége lassan megtöri, és ebben Jung Chang édesapja el is fog veszni… Rémes munkatáborok, az ősi kínai kultúra teljes megsemmisítése keresztüzében cseperednek fel Jung Chang és testvérei. A kislány szülei példáját követve hűséget fogad az államnak, és szorgalmasan, odaadóan szolgálja Mao-Cetungot. Az ő történetéből meg tudhatjuk, hogy mit jelentett vörös gárdistaként felvonulásokon részt venni, amatőr villanyszerelőként dolgozni, vagy orvosként tevénykedni, mindenféle képzettség nélkül.

Három nő, három különböző egyéniség élettörténetét követhetjük nyomon a könyv során, átérezhetjük fájdalmukat, csalódásukat, kiábrándulásukat egy olyan rendszerből, mely nem riad vissza az ellentmondásos, értelmetlen intézkedésektől, ahol a kultúrát elpusztítják, és az embereket szűk látókörűségre késztetik.

Megrázó, és hű képet fest az egykori Kínáról, és hitelesen meséli el történelmének „sötét” korszakait is, egészen az 1970-es évek végéig.

Adatok

  • Cím: Vadhattyúk
  • Alcím: Kína három lánya
  • Szerző: Jung Chang
  • Kiadó: EurópaKönyvkiadó; Budapest
  • Kategória: szépirodalom – próza
  • Linkek: Wikipédia (angol), Kritika1 (hun)
(Visited 293 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .