Black Lagoon (TV-sorozat; 2006)

Black Lagoon (TV-sorozat; 2006)

Black Lagoon

A Black Lagoon, avagy a Fekete Lagúna egy nemcsak akció dús, izgalmakkal teli, 2006-os anime a Madhouse stúdiótól, hanem egy olykor morbid, de mindesetre pörgős vígjáték is.

A Fekete Lagúna 2 évaddal jelent meg, és 12 epizódos blokkra bontható. Már alapvetően a hangulata alapján is érzékelhető változás az évadokat tekintve, ugyanis az első évad még inkább poénokkal teli, fesztelen hangulatú, míg az utolsó részek már komolyabbak, sötétebbek, és szerintem egy nagyon is megrázó kritikát fogalmaznak meg. Bár általában a Fekete Lagúnát a könnyed műfajú, akció animék sorába sorolják be, én eltérnék ettől a véleménytől, mert rengeteg drámai, és megdöbbentő, ugyanakkor a mai társadalmunk deviáns elemit ábrázoló jelenettel teli. A hangulata nem is annyira humoros, sőt, inkább elgondolkodtató néha, bár tény, hogy nem ezen van a hangsúly. Kellő arányban keveredik benne a dráma, akció, és természetesen a humor, és a kulcs fontosságú különleges karakterek.

Ami még az anime erősségének tekinthető, az a szokatlanul hiteles, és gyakran ironikus történelmi visszautalások pl.: 2. világháborús (1939-1945) náci ereklyék kapcsán, az afgán-orosz háború kegyetlenségei (1979), Nicolae Ceauşescu rémtettei (Románia diktátora: 1965-1989) is felelevenednek, vagy egy létező japán terrorista csoport, mint az Aum Shinri Kyo eszméi. A történelem sötét korszakaiból idéz a történet, és ezekből az időkből meríti szereplőinek arzenálját is, így már emiatt sem tekinteném annak az igazi vígjátéknak. Persze azért nem egy depressziós, sötét, apokaliptikus hangulatú dráma, mert a kellő helyeken a hangulat komorságát oldja a humor, de a háborúk és mészárlások következményei azért nem éppen mulatságos oldalai a történetnek. Főleg mikor eléggé szívszorító etikai és erkölcsi kérdések is előtérbe kerülnek.

Történet: Az első 12 rész alatt megismerhetjük a Fekete Lagúna főszereplőit. Elöszőr is a japán hivatalnok, Okajima Rokuro csöppet sem hétköznapi történetét. Rokuro egy japán hivatalnokokkal teli japán városban él. Hétköznapjai unalmas munkából, munka időn kívül kis csoportos sörözésből állnak, kiegészítve egy kis főnöki egrecéroztatással. Ám Rokuronak egyik nap azt a feladatot adják, hogy egy titkos anyagot tartalmazó CD-ét jutasson el egy meghatározott személynek. Azonban egy zsoldosokból áló brigád, a Fekete Lagúna nevű hajó legénysége túszul ejtik őt, és a CD-ét is ellpoják tőle. A helyzet azonban egyre furcsábbá válik. Ugyanis a Fekete Lagúna legénysége cseppet sem az a félelmetes, gyilkolószós brigádnak tűnik, sőt egészen kedvesek vele. Lezsámítva az agresszív, harc mániás Levit, a csapat féktelen, hirtelen haragú nőszemélyét, aki a „Gyors kezű” becenevet viseli.

Levi bármikor és bárhol képes egy jó kis balhéba belekeveredni,  csontig-velejéig igazi harcos. Vérszomjának semmi sem szab gátat, egyedül az olyan jól öltözött, nyápic, kényelmes életet élő idealistákat gyűlöli, mint Rokuro. Így a közöttük való nézeteltérés már ismeretségük kezdetén meghatározza kapcsolatukat. A Fekete Lagúna vezetője a titokzatos Dutch, aki a hajót is vezeti, ő is kiváló harci képességekkel bír, és éles elméjű taktikákkal cselezi ki ellenfeleit. A csapat utolsó tagja a cseppet sem közéjük tartozónak tűnő Benny, aki inkább a hajón húzza meg magát, és számítópégei között tölti az idejét, és inkább a fuvarozással, inormációszerzéssel foglalkozik.

Miután Rokuro körül rendeződnek a dolgok, és kiderül a főnökeivel kapcsolatban néhány dolog, elsősorban az is, hogy megrendezték a halálát, sőt, ki is akarták végezni. Rokuro hát úgy dönt, hogy beáll a Fekete Lagúna csapatába, és felveszi a Rock becenevet. De mielőtt lebecsülnénk kis hivatalnokunk képességeit, kiderül, hogy nagyon is jó taktikus, sőt ravasz akár a róka, ha élet-halál harcról van szó. De hiába fogadja be a csapat, mégis erkölcsi értékeit nem képes feladni, de végül csak a Fekete Lagúna válik az otthonául, ahonnan nem tud máshova menni. Mint ahogy várható, Rock és Levi között szoros kapcsolat szövődik, veszekedéseik elenére. Sőt, egyre inkább megismerjük Levi sötét és szomorú múltját, ami egészen eddig jutatta el, de ugyanez vonatkozik a csapat többi tagjára is.

Így hát mind a 24 rész, azaz mind a két évad e csapat különféle küldetéseiről szól, és részletesen mutatja be a bünözővé válás, a gengszterek életét, valamint e sötét alakok között meghúzodó sajátos kapcsolatrendszert, legyen ez akár ellenségeskedés, vagy betyár becsület.

Az első évadból: Az első 12 részből, az első 2 epizód Rock történetét meséli el, amint bekerül kis zsoldos csapatunkban. Azonban a jellegzetes karakterek sora tovább bővül a 3. epizódban, ahol megismerhetjük a Fekete Lagúna búvóhelyét, vagy hadiszállását, mely Rapanga városában található. Rapanga a bűn városa. Prostituáltak, bűnözők csoportjai élnek itt, minden naposak a gyilkosságok, a lopások. A rendőrség a maffia kezében van. Ez a város azoknak a búvóhelye, akiknek nincs lehetőségük máshova menni, akik letértek a helyes útról. Ám a hazaérkező kis csapatot nem várt melegszívű fogadtatásban részesíti a helyi maffia, kiknek feltett szándéka végezni a Fekete Lagúna legenységével. Na de nem éppen gondolták végig, hogy a legveszedelmesebb csapattal próbáltak kikezdeni… Emellett megtudjuk, hogy a Fekete Lagúnát legtöbbször egy Balalajka nevű félelmetes orosz nő béreli fel, aki az orosz maffia jelenlegi vezetője, és a Rapanga feletti uralom megszerzésére tör. Ám Balalajka bármennyire is kedvesnek tűnik, a világ legtorzabb érzeletű, és sötét jellemű nője, kinek valódi szándékai a sorozat végéig rejtve maradnak.

A 4. epizódban továbbra is Rapanga városában maradunk, ahol egy fegyverkereskedő apácarendet ismerhetünk meg, melyet az idős Yolanda nővér, és a forróvérű Eda nővérke vezet. Eda rögtön szemet vet Rockra, de azért a Levivel kapcsolatos rivalizálása sokkal erőteljesebb, mely egyben fergeteges humor forrása is. Ebben a részben kicsit nyugodtabbak a kedélyek, nincsenek nagy öldöklések, inkább Levi és Rock kapcsolat építésére kerül a sor.

Az 5-7. epizód egy igazán humoros, ugyanakkor morbid időutazásra kalauzol bennünket egy 2. világháborús német tengeralattjáróra. Ugyanis Leviék új megbízója egy elsüllyedt tengeralattjáróra küldi őket, hogy találjanak meg egy híres festményt, melyet állítólag Adolf Hitler festett egykor, a német nép győzelemre vezetése céljából. A náci ereklyék utáni kutatás lassan kincsvadászattá válik, ráadásul Leviéken kívül megjelenik egy másik csapat is, mely náci katonákból áll, és szintén a festményre fáj a foguk. Az izgalmas akciójelenetek és harcok mellett, visszautazunk az időben is, ahol az egykori német tengeralattjárón történtek elevendnek meg. Egy kis háborús borongós visszaemlékezés és szánakozás mellett, fergetes akciójeleneteknek és lövöldözéseknek lehetünk szemtanúi. Arról nem is beszélve, hogy a náci katonák magatartásait parodizáló jelenetek sora követi egymást, mely a humort fokozzák, ugyanakkor egy savanyú mélabú is megbújik az események mögött.

A 8-10. epizód: a columbiai maffia a végét járja. Főleg, hogy a columbiai „család” főnökének fiát, Garciát is elrabolták. A körülötte lévő dolgokról mit sem sejtő Garcia végül a Fekete Lagúnánál köt ki, nekik kell leszállítani ügyfelüknek a fiút. Ám utazásuk során nem várt ellenféllel kerülnek szembe. Garcia családjának szolgálólányával, Robertával.

A 11-12. részben még tovább bővül az izgalmas karaktere köre. Ezúttal Mr. Chan kér segítséget a Fekete Lagúnától, hogy egy fekete táskában lévő titkos szolgálati iratokat kell eljuttatniuk egy amerikai küldöttségnek. A tét nagy, hiszen mindenki a táskát akarja. Ezért Rapangát egy időben 5 táska, és 5 csapat hagyja el, és hogy melyik csapat a nyerő? Ha megnézitek, fény derül erre a titokra is.

2. évad: A Black Lagoon – The second Barrage címet viseli. A második season már kevesebb üggyel foglalkozik, de sokkal komolyabb a hangvétele. Az első 3 epizód, vagy mondhatni a 13-15. epizód egy egypetéjű ikerpárról szól, akik felforgatják Rapanga amúgyis törékeny békéjét. A két gyilkoló gyerek kapcsán elevenedik fel Nicolae Ceauşescu rém tetteinek egyike. Ugyanis a diktátor a születés szabályozás eltörlésével akarta naggyá tenni államát, de a háború és éhínség után, és terror uralmának végén rengeteg árva maradt otthon és család nélkül. Ezeken az árvákon a legszörnyűbb kísérleteket, és tetteket hajtották végre… Az egypetéjű ikerpár is ennek az esemény sorozatnak az eredményeként vált profi bérgyilkossá. A két gyerek megtámadja Balalajka csapatát is, és mindenkit felbérelnek a likvidálásukra… Rock azonban nem bírja elviselni, hogy ilyen sok szenvedést átélt gyerekekkel ilyen kegyetlenül bánjanak el… Tömör dráma, vér, és kemény erkölcsi kérdések merülnek fel a jó és rossz fogalmával kapcsolatban.

16- 18. epizód: ez a 3 rész kicsit oldja az ikerpár drámája keltette borús hangulatot. Egy számítógép-függő lány kerül mindennek a középponjába, na meg Eda nővér pénzsovár természete, egy kis idétlen viselkedéssel párosulva :D. Feszültség oldás gyanánt tökéletes epizódoknak lehetünk élvezői.

Egy indiai csaj pénzhamisító tevékenységgel foglalkozik. Vállalkozását interneten intézi, de mostani megbízói arra kényszerítették, hogy Rapangába jöjjön, és személyesen intézze az ügyletet. Azonban a lány túl maximalista, és nem végez a munkával a kijelölt határidőig. Természetesen az őt megbízó gengszterek erre bepipulnak, és megkezdődik a lány utáni hajsza. A szerencsétlen lány először a fegyverkereskedő apácák segítőkézségében bízik, de csalódnia kell az Úr szolgálóiban, kik megfelelő ellenszolgáltatás fejében lennének hajlandóak vállalni csak a védelmét. Ráadásul közben a gonosz gengszter bácsik felbérelik a legjobb bérgyilkosokat csak azért, hogy őt megölhessék. Meg kell hagyni elég furcsa csapat jön össze: egy nyafka tajvani szépség, aki a kések nagy mestere, egy bishounen srác, kit az első összecsapásban kilőnek, egy néma, fűrésszel daraboló, gége mikrofonos lány, ki ha elveszíti mikropotját egy sírós kisbabává válik, egy piromániás őrült, ki még a feleségét is felgyújtotta, egy sebhelyes arcú tag, és nem utolsó sorban egy béna, szájhős cowboy, aki elvileg a társaságot irányítaná, de senki se veszi komolyan. 🙂
Velük szembe kerül Eda és Levi, na meg a cseppet sem aktív Rock. Eda ravasz tervével próbál kicsikarni pénzhamisító lánykánktól fizettséget, és kis tervébe Leviéket is belerángatja. És ezzel ismét kezdetét veszi egy egész Rapangát felforgató hajsza. A komikum mellett kiemelkedően jó pont, hogy megismerhetjük Eda nővér titkos és csábító énjét, na meg múltját is. 😉

19- 24. epizód: az utolsó hat rész bővelkedik tömény drámában, és vívódásban. Egyfelől azért, mert Balalajka utasítására Levi és Rock visszatér Japánban, mégpedig Rock szülővárosába. Az itteni yakuzákkal akar Balalajka üzletelni, vagyis inkább Japánban is megvetni a lábát és lassan kiépíteni birodalmát.
Rockot kétségek gyötrik, mivel nem meri meglátogatni szülei házát, ráadásul egyre inkább kezd rájönni, hogy az orosz maffia közötti ügyek egyre sötétebbek, és irtózatosabbak lesznek, melyet sem lelke sem erkölcsi normái nem képesek hosszabb távon elviselni.Levi próbálja a Rockban lévő feszültséget oldani, és a segítségére sietni, de legnagyobb baja, hogy kedvenc fegyvereit nem hozhatta magával.
A fő dilemmát pedig Balalajka Japánt felforgató terve adja, melyben a helyi yakuzák szó szerinti kiírtása a célja, és e miatt nincs tekintettel senkire és semmire. Rock még szembe is száll vele, mivel Balalajka egyik célpontja a helyi yakuza főnök ártatlan lánya, Yukio kisasszony, kinek nem volt más választása, mint családja nyomdokaiba lépni. A helyzet tovább bonyolódik, mivel Rock és Yukio nagyon is jó viszonyba kerülnek egy véletlen találkozás folytán. Ám a fiatal lány végül nem kerülheti el tragikus végzetét… Balalajka piszkos terve, egy japán maffia hálózat kiépítése kapcsán pedig valóra válónak tűnik.

Tömény dráma, a yakuzák közötti összetartás és bajtársiasság határozza meg ezeket a részeket, egy olyan társadalmi rétegről szól, akiknek hatalma leáldozóban van, de mégis jellemzi őket egy fajta becsületesség.

Összegzés: Nagyon izgalmas és fordulatokban, humorban gazdag anime, az biztos. Bennem a történet kapcsán a háború ellenesség üzenete fogalmazódott meg. Ugyanis mindenki a háború miatt vált olyanná amilyen, közülük is a legkiemelkedőbb hatás Balalajka természetén érződött. A háború iránti vágy, az hogy az ember arra tör mindig, hogy környezetén éreztesse hatalmát, a vérszomj, ami akár egy fiatal lányt is képes gyilkológéppé változtatni. Az emberi aljasság, becstelenség, nagyravágyás, minden bűn felelevenedik, mely miatt a legrosszabb természetű lényekké válhatnánk. Mégis e sok rossz ellenpéldájaként szerepel a jóság is, bár nagyon visszafogott dózisban, Rock képviseletében. De mégis, vele kapcsolatban fogalmazódik meg egy örök pesszimista felfogás: a jó bukásra ítéltetett a sok gonozság közepette, és hiába akarjuk belső értékeinket megőrizni, egy olyan világban, ahol mindent a korrupció és az élvezetek hajszolása hat át, nincs esélyünk. A jó elbukik, hiszen mindenkit az életben maradás ösztöne hajt, és ennek érdekében bármit képes véghez vinni… Akár ölni is….

Animáció/zene: A Madhouse stúdió kapcsán méltán várható az igényes, minőségi grafika, amit meg is kapunk. A karakterek nagyon jelegzetesek, a hátterek részletesen kidolgozottak, a harcok rendkívül látványosak, a fegyverek eszméletlenül élethűek, a lövöldözések pedig lenyűgözőek. Az opening és az ending animációja mellett a zenei aláfestése is felejthetetlen. A Mell által énekelt opening kapcsán szerettem bele az énekesnő dalaiba. Nagyon pörgős, és jó mondanivalóval rendelkeznek a dalszövegei, arról nem is beszélve, hogy igazi tombolós számok az övéi. Érdekesség, hogy ő énekelte a Sky Girls című anime openingjét is, s kicsit a két stílus között van különbség, de a hangzás ugyanolyan. Az ending pedig, amit Edison előadásában hallhatunk rendkívül ütős és érzelmeket felkavaró. Lágyan indul, majd egy pillanat alatt vált át fergetes őrültségbe.

Mindent öszegezve, aki egy kellemes kikapcsolódásra vágyik, és szereti az akciót, a humort, annak jó perceket szerezhet a Black Lagoon, sőt, még ilyen filozofálós kérdéseknek sem kell feltétlenül felmerülnie benne, mert az események a történet önkéntelenül is magával ragadja az embert.

Adatok

  • Cím: Black Lagoon
  • Japán cím: ブラックラグーン
  • Rendezte: Suano Katabuchi
  • Original Creator: Rei Hiroe
  • Character desing: Masanori Shino
  • Music: Edison
  • Megjelenés éve: 2006
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 24 epizód
  • Műfaj: akció, pszichológiai, dráma
  • Stúdió: Madhouse
  • Opening: „Red Fraction” ~ Mell
  • Ending: „Don’t Look Behind” ~ Edison
  • Honlapok: ANN, Hivatalos Honlap
(Visited 214 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .