Mennyország most (2005)

Mennyország most (2005)

Mennyország most (2005)

Az m2-őn látható szombat esti műsorblokk, a Kelet mágusai, folytatja hódító körútját. Sajnos kéthete nem tudtam nézni, de múlt héten igen, és egy eléggé különleges és érdekes művet sikerült elkapnom.

A Mennyország most egy elég szokatlan módon dolgozza fel a már agyon nyúzott, csavart témát: a terrorizmust. A palesztin öngyilkos merénylők hétköznapi életébe kalauzol el minket, megdöbbentő egyszerűséggel mutatva be szokásaikat, és a tetteik mögött rejlő okozatokat.

Ember közeli pillanatokban követhetjük nyomon két gyermekkori barát, Said és Khaled tengeti unalmas napjait. Ám egy nap, városukban a Jamal vezette lázadók csoportja, őket utasítja egy merénylet végrehajtására Izraelben, Tel-Avivban. A két srác ellentmondásos érzelmekkel fogadja a hírt. Ugyan mindketten készek akár életüket is áldozni hazájuk szabadságáért, mégis a tudat, hogy pontosan 24 óra múlva önkezűleg vetnek véget az életüknek…megborzongatja őket.

Ugyan hősökként kezelik majd őket, Alah pedig angyalokat küldet értük, hogy az örök boldogságban újra találkozzanak. De ott van szegény családjuk, akikről eddig ők gondoskodtak, hiszen mindkettejük apja hasonló küldetésben vesztette életét. Ott vannak a testvéreik, akiket még tanítattni kell. Mégis családi tragédiájuk, és a hazájuk iránti hűség miatt feláldozzák magukat egy eszméért, mely kérdéses hogy ilyen módszerekkel elérhető-e. A filmnek ebben rejlik a nagyszerűsége: nem próbálja negatívként, vagy pozitívként beállítani ezeket a terroristákat. Csak szubjektíven követi őket a küldetésük megkapásától, egészen a teljesítéséig. Sok kérdés merül fel a főhősökben, amiket ha nem is nyíltan, de a gesztusaikban rejtenek el. Érdekes film volt, és mélyen elgondolkodtató. Tény, hogy eltélendó e tett, de ha nem látnak más kiutat helyzetükből, saját személyes okuk van, és még önön maguk is meginoghatnak elhatározásukban.

A történet mellett a színészeket emelném még ki. Ha ilyen izraeli tehetségeket felfedeznének nyugatabbra is, talán jobb színvonalú alkotások is születnének, mint az utóbbi időben. Said és Khaled megformálói nagyon hitelesek voltak, és minden érzelem, gondolat átjött róluk. Játékuk élvezetes volt. A zenei aláfestésről túl sokat nem mondhatok, mivel nem volt valami domináns. Rengeteg az olyan jelenet, ahol csak a szereplők mozgása, és környezetük hallatszik. Bár a film főzenéjének tekinthető lírai dal, igazán megható volt, ami a szomorkás, drámai jeleneteket gazdagította. Jó film volt, és tanulságos is számomra. Több ilyen alkotásra lenne szükség, hiszen minden érmének két oldala van. És kiemelkedően dicséretes alkotás azért is, mert tényleg a szubjektivitásra törekszik. Nem állít semmit sem határozottan a film, ugyanúgy bemutat elvakult, megrögött kegyetlen embertípust, mint a kétkedő, választás nélküli hétköznapi embert.

Adatok

  • Cím: Mennyország most
  • Angol cím: Paradise now
  • Megjelenés: 2005
  • Terjedelem: 90 perc
  • Műfaj: dráma
  • Rendező: Hany Abu Assad
  • Írta: Hany Abu Assad, Bero Bever, Pierre Hodgson
  • Operatőr: Antoine Héberlé
  • Zene: Jina Sumedi
  • Producer: Bero Bever
  • Vágó: Sander Vos
  • Szereplők: Kais Nashef (Said), Ali Suliman (Khaled), Lubna Azabal (Suha), Hiam Abbass (Said anyja), Amer Hlehel (Jamal)
  • Nemzet: francia – német – holland – izraeli
(Visited 30 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .