Karas (OVA; 2005)

01. epizód ~ Karas opens it’s eyes

Ez az OVA 2005-ben indult, s azóta egész lassan készültek el a folytatásai. Pont most 2007 őszén jelent meg a 4-5-6. epizódja.  Műfajilag a sci-fi, fantasy, bár szerintem egy kicsit a horror kategóriájába tartozik. A rendező Keiichi Satou (Junkers, Wolf’s Rain), a karakterdizájngért Kenji Hamaya felelős, akinek munkáját már megcsodálhattuk a  Soul Taker-ben, Patlabor the movie-ban, Vampire Hunter D: Bloodlust-ban, és a szintén 2007-es Baccano!-ban. A zene Yoshihiro Ike komponálásában készült (úgymint a Blood: The last Vampire, Ergo Proxy, Dead Leaves, Saikano, Kamichu!, és a 2007-es Mokke esetében). Egyéb infók: az Anime News Network oldalán találhatóak.

A történet nagy vonalakban: Shijuku városában ádáz harc folyik az úgynevezett Karasok és a Youkaiok között, fenyegetve az emberek testi épségét és életét. A Karasok különleges képességekkel bíró „emberek”, akiket egy Yurine nevű leányzó hoz létre és irányít. A Karasok egy szemgolyót tartalmazó amulett segítségével változnak át harci fegyverzetbe. Ez alatt érthetjük a páncélos, kardos öltözetüket (szamurájokra, vagy inkább lovagokra emlékeztetnek engem), de akár bármilyen alakzatot felvehetnek (harci repülőgép, pajzs, stb). A Youkaik olyan szörnyek (az animében az emberek Kappának nevezik őket), akiket, vagy inkább amiket egy Ekou nevű alak vezet (ő is egy Karas volt). Ekou célja az, hogy elpusztítsa Shijuku városát, s kis csoportjával, szörnyeivel embereket szednek áldozatul úgy, hogy teljesen kiszívják az emberkék vérét, s minden folyadékot a szervezetükből, melynek eredménye akár a régi nagy Múmia, és Múmia visszatér című filmek emberáldozatai, kik csonton kívül már húst se nagyon tartalmaznak.

Szóval, az első epizódban megismerjük akár egy futó pillantásra is a fő szereplőket. Az anime több szálon fut, így néha kicsit később nyernek értelmet a már látott képsorok. A kezdő képsorok: Karas és Ekou küzdelmét követhetjük nyomon, de sajnos Ekou győz, s Karas meghal. Itt már láthatjuk Yurinét is, aki ezután elindul keresni egy másik embert, aki átveheti a halott Karas helyét. S így bukkan Otohára. Róla túl sok mindent nem lehet tudni, az eseményekből annyi derül ki számunkra, hogy egy súlyos balesete volt, talán pont akkor sérült meg, mikor Ekou harcolt az eredeti Karassal.

Mindesetre kórházba került Otoha, valószínűleg kómába is esett. Egyik nap egy fehér macska tűnik fel az ágya előtt (természetesen Yurine a kis cica), s Otoha mikor magához tér, egy különös helyen van, nem tudja hogy kicsoda is ő, hol van. Majd szembe kerül Yurinével, aki ad neki egy medált (Karasokat ez változtatja át), s miután létrejött a kapcsolat, vagy szerződés közöttük, Otoha tudja már, hogy mi a feladata, s ki az előtte álló hófehér hajú fiatal lány. Ettől kezdve ő lesz az emberek védelmezője, s a kis, emberek számára láthatatlan kappák gyógyítója (nem mindegyik gonosz).

Mindeközben egy szörnyű gyilkosság történik egy metró állomás mosdójában.  Egy film forgatást végző stábot találnak meg múmiákhoz hasonló állapotban, s csak egyetlen egy túlélő van: egy lány. Véletlenül az adott illemhelyen tartózkodott egy nyomozó, akit most helyeztek át ebbe a körzetbe, hogy az ehhez hasonló gyilkosságokat segítsen felderíteni. El is indul a nyomozás, melyben egy egészen megszállott társat kap maga mellé.

A nyomozóval egy időben érkezik a városba egy Nue nevű srác, aki fegyvereivel harcol a szörnyek ellen, ő menti meg a nyomozó és a lány életét a mellékhelyiségben. A szörnyek persze ettől kezdve rászállnak, de hogy miért is, az majd a későbbiek során fog kiderülni. Végül, az utolsó képsorokban Otoha Karasként harcol épp egy birkózást megszakítva.


02. epizód ~ Wheels of flame

A szálak ebben az epizódban kezdenek összefutni. Kis nyomozónk, s felettébb buzgó társa (ki a többi átlag emberrel ellentétben hisz a Kappák létezésében) kapcsolatot próbálnak keresni a gyilkossági esetek között. S találnak is: Nue. A WC-ben is őt látták, ill hallották, valamint a kivégzett stáb videó felvételén is szerepel. Ki is adják rá a körözést, bár egyelőre sehol se találják. Eközben újabb gyilkosság történik: az autópályán az alagúti szakaszban kocsikázik egy fiatal pár, ám hirtelen egy rémálom veszi kezdetét számukra, egy szörny támadása miatt. A lány rögtön halálát leli, ám a kocsit vezető srác idegei szépen kikészülnek. Szerencsére Nue a közelben van, s a fiút megmenti, de közben súlyosan megsérül. Persze a srác a rendőrségen megadja a személyleírását, szóval még eggyel több ok arra, hogy a nyomozók Nuet elő kerítsék.

Mindeközben nyomozó brigádunk megszállott tagjáról kiderül, hogy a lánya szemtanúja volt annak, ahogy ezek a szörnyek szó szerint kivégezték az osztályát (minden ilyen jellegű gyilkosságnál általában mindig egy szemtanú van), s ezután az idegosztályra került, ugyanis senki se hitt neki, azt pedig nem is kell csodálni, hogy egy kicsit zárkózott lett, magába fordult, s senkihez se beszél. Egyedül nyomozó édesapja hitt neki, aki minden nap meglátogatja, s mindenáron meg akarja találni a lánya állapotáért felelőseket.

Nue pedig súlyosan sérült. Súlyosabban mint azt ahogy először gondolta. Felbukkan kis Kappa barátja, aki segíteni próbál neki. S ekkor derül ki, hogy Nue is ugyanolyan „szörny”, mint amik ellen harcol. Csak éppen szembe fordult társaival, s az emberek oldalára állt. Ezért sértett barátai szépen el akarják tenni láb alól.

Nem sokkal ezután kocsiba ülnek nyomozóink, s meglátogatják az autópályai gyilkosság helyszínét. Út közben megpillantják a motorbiciklijén utazó Nuet, s üldözőbe veszik. Azonban az autópályai szörny őket is megtámadja! A nyomozók szerencsére túl élik, de Nue újabb sebekkel gazdagodik, s úgy tűnik számára véget ér a játék… De szerencsére  Karas is megjelenik, s végez a szörnnyel. Nue azonban annyira legyengült, hogy elveszíti teste felett az irányítást, s átváltozik…Átváltozik azzá a lénnyé, amit gyűlöl és megvet, ami ellen mindig is harcolt. Yurine Karast támadásra szólítja fel, hogy végezzen vele… Otoha szerencsére habozik.


03.  epizód ~ Destruction’s awekaning

Otoha futni hagyja Nuet. Yurine kicsit dühös rá. Sajnos Otohában még mindig ott az ember, s a jó szíve is (szerencsére). Nue szépen meglép, elrejtőzik, de egyre nehezebben viseli fájdalmait. Kis Kappa barátja segíteni próbál neki, ezért egy kis emberi vért próbál neki szerezni a közeli kórház véradat bankjából. A nyomozók közül a megszállott tag kórházba kerül, az új, pedig tovább nyomoz. Meglátogatja társa lányát is a kórházban, s próbál további információkat gyűjteni az esetről. Még az első gyilkosság szemtanúját is felkeresi.

Eközben a gonosz erők is ébredeznek, mint ahogy a címben is olvashatjuk. Ekou kiterveli hogy likvidálja pusztító tervéből Yurinét és Otohát… Eközben két új szereplő bukkan fel: egy lány, aki Yurine kiköpött mása, valamint az ő kis „Karasa” (egy szép hosszú hajú, „lelkes” kis csajszi).

Az újabb támadás a rendőrség kórházában, valamint a városi kórházban történik. A rendőri kórházban épp egy lengén öltözött nővérke lépeget nerc harisnyában egy beteg ágyához. Sajnos ezután semmi romantikus, sem pikáns nem történik XD, ugyanis a hölgyike egy igazi fekete özvegy. Szörnnyé változik, s szépen végez a beteggel. Otoha és Yurine még épp időben érkeznek, hogy a további vérfürdőt megakadályozzák. Mindeközben a városi kórházban (ahol véletlenül kis Kappa barátunk vért keres), felbukkan egy különféle vágó eszközökkel, kicsit se beszámíthatónak nevezhető Youkai.

Célja: megtalálni Otoha testét, s végezni vele…Yurine és Otoha későn jönnek rá, hogy a pókos csaj csak csapda, figyelem elterelés. Ahhoz időben érkeznek, hogy Otoha teste sértetlenül megússza ezt a látogatást, de a harc során, Yurinét elrabolják! Otoha Karasként megszűnik… Már épp a vágóhídra emlékeztető szörny végezne vele, de szerencsére Nue betoppan az ablakon, s leszereli egy időre, de ő se bír vele. Váratlanul egy kard hasít a szörny hátába…Otoha emberi teste magához tért, s továbbra is harcol…Érdekesség: a város vezető rétegével valami nem stimmel. A rendőrfőnök, mintha valamiféle kapcsolatban lenne Ekouval…


04-06. epzód ~  The Human Otoha / The Fantastic Distric / The True Legend

Nos a következő 3 részt mivel egyben láttam, így egyben is írom le röviden a lényeget. (a részletekbe annyira nem megyek bele, mert ezt látni kell ahhoz, hogy az anime által keltett érzéseket mindenki megtapasztalja).

Tehát: Nue közli Otohával, hogy ő majd kezelésbe veszi a dolgokat. Mivel Yurine nincs, így Otoha nem tud Karassá változni. Ergo: most emberként kell élnie tovább, s hátra maradt ügyeit el kell rendeznie. Ja, és kiderül, hogy Nue azért harcol Ekou ellen, mert Eko az öccsét akarja felhasználni sötét tervéhez. Ebben az utolsó 3 részben lehet végül is megérteni mindennek az okát és miértjét. Akkor röviden:

Ekou azért akarja elpusztítani a várost, mert elege lett az emberekből. Gonoszak, mocskosak, bűnösek. Ráadásul már nem hisznek a démonokban (youkaikban). Tervéhez még a magasabb „rendű” lényeket használja fel: mikurákat (lásd a feketeözvegy bombázó nővérkét). Igaz, hogy ő is Karas volt eredetileg, s az elmondottak alapján már több száz éve él. (egész jól tartja magát :D). Nuet és az öccsét felhasználja energiaforrásként, az ő kizsákmányolásukkal képes a város körül megidézni az apokaliptikus hangulatot idéző gépezetet majd a későbbiek során. Tehát célja: az irányítása alatt elpusztítani, s ezáltal elérni hogy újjá szülessen a város.

Mi is valójában az a Karas? Minden városnak van „akarata” = élni akar, s megvédeni lakóit. Így minden város létrehoz magának egy Yurinét, aki pedig kiválaszt magának egy Karast, kinek segítségével őrködik a város felett. Ekounak is van egy Yurinéje, de őt nem tudja megölni. Sajnos Nue tévedésből megöli, mert azt hiszi így legyőzheti Ekout, de épp ellenkezőleg sül el a dolog: felszabadítja, s megfékezhetetlen szörnyeteggé alakul át Ekou.

Mint sejthető volt, a polgármester + a rendőrfőnök is benne volt a buliban. Kezdjük azzal, hogy a rendőrfőnök maga is „Mikura” volt, tehát mikor összegyűjtött magának épp elegendő „mennyiségű” embert, szépen kielégítette az éhségét, magyarán felfalta őket. A polgármester meg egyszerűen bekkattant. Kicsit ő is ráállt az Ekou által hirdetett „írtsunk ki mindenkit a kisvárosunkban”-szlogenre. Ő saját feleségét lőtte le, mert Hostes Clubbokba járt, majd saját lányával is végzett, mert prostituáltként tengette az életét.

Kiderült Otoha múltja: kezdjük ott, hogy Youske az igazi neve. A befejezetlen ügye, ami miatt nem tudott teljes Karassá válni pedig az, hogy egyik legjobb barátját kellett megmentenie a maffia fogságából. Ugyanis Otoha a kómája előtt egy maffiafőnök fia volt (de azt hazudták, hogy az öccse). Kegyetlen gyilkos volt, bárkivel végzett könnyűszerrel, nem érzett fájdalmat. Mindenki szörnyetegnek nevezte. (Persze ártatlanokat nem ölt, csak akire ráuszította az apja). Az egyik társa, egy srác, nagyon szerette, s eldöntötték, hogy elszöknek közösen, mert ezt nem bírják tovább. Össze is szedték a maffiózók kis pénzét, de mikor épp próbáltak meglépni, sajnos a rossz fiúk észrevették őket. Otoha megmentette a srác életét, a saját testével védte őt a halált hozó golyókkal szemben. Innentől már ismerős a sztori, hisz jött a kórház, s utána a kóma.

De ne csapjunk egyből a lovak közé. Szóval Otoha múltja kiderült. Visszamegy a maffiához, szépen a katanájával igazságot tesz, megmenti a fiút, aki épphogy megmenekül, már meg is hal. Jön a kicsit ideges gengszter apuci, aki végezni akar a saját fiával. Szerencsére Otoha gyorsabb, s kiiktatja az öreget. De a gránátokkal felszerelt dühös többi maffiózóval már nem bír. Ekkor jön a képbe a másik (női) Karas, aki megmenti, majd közli vele, hogy Otoha Yurinéje még egyenlőre életben van, szóval csak Otoha lelkén múlik, hogy most az emberi utat választja, vagy a Karasét.

Eközben Ekou szépen beindítja gépezetét, s elindul a városban a vérfürdő. Mindenhonnan hegyes fogó polip nyúlványok indulnak el, s felszabdalják az embereket (erősen 18-as karika már ez a rész). Tiszta Silent Hill érzése támad az embernek.

Otoha is menekülni próbál, útja közben megment egy kislányt, majd egy véletlen folytán ugyanabba az óvóhelyre kerül, mint két nyomozónk: Kure (az ifjonc), és Sagisaka (a megszállott) lányával, Yoshikóval, valamint az első gyilkosságot túl élő lánnyal. Na ezen az óvóhelyen indul meg a vérfürdő a kedves rendőrfőnöknek köszönhetően, s ekkor jut Otoha arra az elhatározásra, hogy harcolnia kell. Itt ismerkedik meg az előbb említett többi szereplővel. Ennek a jelenetnek a legszomorúbb része, amikor Sagisakát a lánya szeme láttára eszi meg a szörny-rendőrfőnök. Otoha mindent megtesz, de alul marad a szörnnyel. Már átszúrták, levágták a karját, már akkora a vérvesztesége, hogy 10 vámpír se múlná felül. Tényleg nem ember, mert még fájdalmat se érez…. S ekkor történik meg a csoda! Mikor eszméletét veszti, az ő testéből születik meg egy új Yurine! S ahogy életre kel a lány, rögtön megjelenik Karas is. Egyesül Otoha lelkével, s a rendőrfőnöknek befellegzett.

De csak még most jön a java! Ekou persze haragra gerjed, s harcba száll Otohával. Kezdetben az erőviszonyok egyenlőnek mondhatóak, de mikor már Nue és testvére vér tápanyagát is igénybe veszi Ekou, s egy hatalmas kígyó szerű, sebezhetetlen lénnyé változik…Otoha tehetetlen…Pedig még a másik Yurine Karasa is beleavatkozik (habár ezt a városok törvénye tiltja). Végül Nue hangját hallva elindul a megoldás felé. Meg kell ölnie Otohának először Nuet, majd annak öccsét. Nuetól könnyes búcsút veszünk, egyesül Otoha kardjával, s voalá! Ekou már nem is olyan erős. Persze veszít, csak egy vas láb marad belőle…

Az élet pedig folytatódik. Az emberek ugyanúgy nem ismerik el azt, hogy démonok igenis léteznek, és hogy nem gonoszak, igenis segíteni akarnak az embereknek. Fiatal nyomozónk: Kure, és Yoskiho (Sagisaka lánya) elköltöznek vidékre…De a démonok és persze Yurine nem tűnt el. Ugyanúgy végzik dolgukat, őrzik az emberek nyugalmát, városuk sértetlenségét. Persze Otohával karöltve…

The End

Megjegyzések:

  1. Sajnos csak az első epizódból tudtam screenshottokat kivágni, utána bekrepált a Bsplayerem. Így az összes kép az első epizódból származik.
  2. A karaterdizájngról: kezdetben szokatlan volt. A női karakterek szépek voltak, bár néha érdekesnek tűnt egy-két fej, főleg a férfiak szája. (túl vastag, telített, s nőies volt). Rajzilag egyedül Nue tetszett nekem, Otoha szegénykém nekem egy kicsit túl lányos volt. De azért az OVA végére megszerettem úgy, ahogy van. ^^
  3. A zene valami káprázatos volt! A szomorú részeknél, még inkább emelte a hangulatot. Magával ragadott de nagyon. Az endingek is gyönyörűek voltak egytől-egyig.
  4. Összegezve: Jó érzés volt végig nézni. Meg volt benne e kellő izgalom, fordulat, szóval a képernyő elé ragasztott. Bártan merem ajánlani mindenkinek, aki nem riad vissza a sok vértél, kis erőszaktól, mert ezeket leszámítva, nagyon szép munka (számítógépes technika látszik rajta, főleg a robotokon). Annyi kikötés, hogy csak 18 éven felülieknek ajánlanám.

Adatok

  • Japán cím: 鴉 -KARAS-
  • Angol cím: Karas the prophecy
  • Típus: OVA
  • Terjedelem: 6 epizód
  • Műfaj: sci-fi, fantasy, dráma
  • Megjelenés éve: 2005
  • Studio: MC Entertainment
  • Eredeti történet: Keiichi Satou
  • Karakter dizájn: Kenji Hayama
  • Rendezte: Keiichi Satou
  • Zene: Yoshihiro Ike
  • Ed 1: „Selenite” ~ Rurutia
  • Ed 2: „Under Fire” ~ Sasha Antonice
(Visited 156 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .