Gin-iro no Kami Agito (mozifilm; 2006)

Gin-iro no Kami Agito (mozifilm; 2006)

Gin-iro no Kami Agito (mozifilm; 2006)

300 évvel a jövőben járunk, ahol a Földet és az emberiség egy részét elpusztította egy rejtélyes aszteroida eső, melyet különös, genetikailag kifejlesztett növények okoztak. Ezek a növények a pusztítás után átvették az uralmat a Föld felett, s az embereket két választás elé állították: vagy együtt működnek velük, mivel a vizük nélkül az emberiség elpusztulna, vagy ha nem akarnak fejet hajtani hatalmuk előtt, akkor végeznek velük… Azok az emberek, akik az együtt működést választották, megpróbálnak békében élni az „Erdővel” s annak teremtményeivel, melyért cserébe az Erdő különleges hatalommal látja el az arra hivatottakat. Emberi feletti képességekkel ruházza fel őket, melynek következtében sebezhetetlenek lesznek, de ha nem tudják kontrollálni újonnan szerzett képességeiket, az Erdő felemészti őket, s eggyé válik velük…

Natural City, egy békés kis város, a sivatag és romhalmazok közepette, melyet 3, az Erdő által hatalommal felruházott ember épített, s nyújt menedéket sokaknak. Egyikük eggyé is vált az Erdővel, s az ő gyermeke, Agito történetünk főszereplője. Az életvidám és legjobb barátjával mindig bajba keveredő fiú, büszke édesapjára és tettére. Elhatározza, hogyha apját végleg magához szólítja az Erdő, akkor ő is elindul, s saját maga is felépít egy várost.

Egyik nap, mikor barátjával az Erdő víz készletéből próbál lopni egy kicsit, váratlanul Agito felfedez egy űrhajót, melynek egyik fülkéjében egy lányt pillant meg hibernált állapotban. Ahogy megérinti a különösen szép lány fülkéjét, a lány életre kel… A lány neve Tula. Őt körülbelül 300 évvel ezelőtt hibernálták, pontosan a katasztrófa után. Ahogy megpillantja Agito vezetése mellett a Földet, s azt ami maradt belőle, teljesen elképed…Agito egy olyan életformát mutat neki, mely ő számára teljesen idegen, s bár mindenki kedvesen fogadja, mégis ő a múltat keresi még mindig, s vágyakozik utána…

Eközben a város vezetőségét az Erdő elhatározásra kényszeríti: követeli, hogy az új jövevényt, Tulát, azonnal adják át nekik, mert veszélyezteti az Erdőt, el akarja pusztítani. Eközben megjelennek a szomszédos város követei is, akik magukkal akarják vinni a lányt. Ők emellett az Erdő ellen is harcolnak, s annak pusztulását szomjazzák. Tula meginog, hogy kihez is csatlakozzon, mivel megszerette Agitót és barátait is. De az ellenséges város küldöttségének vezetője, Shunack, aki szintén a múltból jött, ugyanúgy mint Tula, miután közli a lánnyal, hogy ő a lány édesapjával dolgozott, Tula azonnal vele tart. Tula édesapja volt ugyanis az az ember, aki a növények genetikai tovább fejlesztésével foglakozott, s Tula birtokában van egy kulcs fontosságú dolognak, mellyel könnyedén el lehet pusztítani az Erdőt, s ezzel egy új kezdetet tud indítani. Tula mindenáron vissza akarja állítani a régi világot, ahol az ember volt az úr, s nem kellett senkitől se függnie. Shunackkal tart, azonban óva intik a férfi szavainak hitelességével kapcsolatban. Shunack, szintén kért erőt az Erdőtől, így hátra lévő napjai meg vannak számlálva, s Tulát a velejéig gonosz tervéhez akarja felhasználni, melynek végkifejlete a teljes pusztítás… Ekkor megkezdődik a hajsza, ugyanis az Erdő Agito döntése alapján, a fiút küldi a lány után, hogy hozza vissza, s akadályozza meg tervében, vagyis állítsa meg Shunackot.

A történet érdekes, és fordulatokban gazdag. Bővelkedik drámai elemekben, de a vígjátéki csattanók sem hiányoznak belőle. Az animáció gyönyörű, főleg a hátterek lenyűgözők, magas CGI technikával készültek. A főszereplők Tula, és Agito igazán kedves figurák, s az ember hamar szívébe zárhatja őket. A zene, melyet Taku Iwasaki neve jelez, s melyet Kokia énekel, nagyon szép, s pontosan megadja az anime kicsit tragikus, mégis az újjászületés igéjét magában hordozó hangulatát. Az seiiyuk is jól lettek kiválasztva, bár a Chunackot alakító Kenichi Endo bezséd stílusa nekem személy szerint nem tetszett, de a többiek hangja illett a karakterükhöz.

Aki egy sci-fi, kicsit romantikus, drámai animét szeretne látni, gyönyörű képekkel, izgalmas történettel, annak nyugost szívvel ajánlom a film megtekintését. Színvonalas alkotása Kaiichi Sugiyamának, a zenék pedig magukért beszélnek. Ez a történet a beletörődésről, illetve a múlt hajszolásának csatájáról szól, a természet szeretetén és a békén át, melyet mindenki áhítoz, annyi szenvedés, s háború után.

Adatok

  • Angol cím: Origin – Spirits of the Past
  • Japán cím: Gin-iro no Kami Agito
  • Írta/Történet:
  • Rendezte: Keiichi Sugiyama
  • Zene: Taku Iwasaki
  • Karakter design: Kouji Ogata
  • Megjelenés éve: 2006
  • Típus: movie
  • Terjedelem: 94 perc
  • Műfaj: dráma, románc, sci-fi
  • Stúdió: Media Factory, Gonzo
  • Hivatalos honlap: http://www.gin-iro.jp/
  • Opening theme: „Chouwa oto ~ with reflection ~ by KOKIA
  • Ending theme: „Ai no Melody” by KOKIA
(Visited 57 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .