Ergo Proxy (TV-sorozat; 2006)

03. epizód: Mazecity (Labirint város)

Ergo Proxy

Na igen, a harmadik rész. Most lehet, hogy csak nekem, de ez a rész egy kicsit nem volt tiszta számomra, bár tény, hogy sok minden kiderült arról a világról, ahol az Ergo Proxy játszódik.

A város, ahol az események történnek, ahol Lil és Vincent dolgoznak, valójában a világűr szerűségben van (ilyen gépek alkotják, s lebeg a levegőben). A városban lévő levegőt, meg minden egyebet gépek állítják elő. Egy kicsit cyber-punkos hangulata van az egésznek…

Akkor most a város lakókról: mindenütt rájuk vonatkozó plakátok, kiírások olvashatóak az utcákon, a házakban, stb. Mindig megmondják, hogy a lakosoknak mit és hogyan kell csinálniuk. Szinte olyanok, mintha bábok lennének. Emellett a tökéletes városlakók kialakítására törekszenek, így ilyen feliratokat is lehet olvasni, hogy: „Be a good citizens…” (vagyis légy jó városlakó nyers fordításban).

Vincent minden álma (ő ugye Lil alatt dolgozik, s az androidok úgymond karbantartásával foglalkozik), hogy ő is ilyen tökéletes városlakó lehessen.

A történet elején Lil meg is jegyezte róla, hogy pont olyan az egész arca, a tekintete (eléggé alázatos, szorgalmas, félénk fiú) olyan, mint egy tökéletes lakosé. Igen ám, de a Lil lakásán történt rejtélyes betörés óta, amit ugye az egyik Proxy követett el, s Lilnek azt mondták, hogy Vincent találta meg eszméletlenül a szobája padlóján, valamint hogy abban a bevásárlóközpontban őt vette üldözőbe a másik Proxy, így teljesen megváltozik az élete. A rendőrség minden áron el akarja fogni, s Vincent teljesen abban a tudatban menekül előlük, hogy meg akarják ölni, így jut el, a 3. részben egy labirintus részbe, ahol találkozik Pinoval, a kis android lánykával, s a lány minden áron követni akarja.

Így Vincent a kislánnyal együtt menekül az androidok elől, miközben Lil folyamatosan próbálja elérni készülékén, de Vincent nem reagál rá. (Lil a lakásán megtalálta Vincent nyakláncát, s magyarázatot vár tőle pár számára tisztázatlan dologra. )Végül Pino kapcsolatba lép Lillel, s sikerül beszélnie Vincenttel is, de a srác teljesen ki van borulva. Lilnek azonban sikerül rájönnie, hogy hol rejtőzik a fiú, s maga is odamegy. Mikor megérkezik, megpróbál beszélni a fiúval, de ekkor megjelenik hirtelen a rendőrség különosztaga, a város kormányzójával együtt.

Vincent azt hiszi, hogy Lil értesítette őket, ezért nagyon megharagszik a lányra. Közben Pino kinyitja a világűrbe vezető kijáratot, ahol se levevő, se semmi. A kijárat kiszippantja Vincentet, s érdekes változás megy végbe rajta… Mintha tudatára ébredne benne egy másik személy. Utolsó szavai, mielőtt leveti magát a semmibe, hogy sajnos nem sikerült neki beteljesítenie az álmát, de azért örül neki hogy Lillel találkozhatott utoljára. Majd eltűnik, de előtte, elmosolyodik, s kinyitja a szemét (megjegy.: a történet során eddig mindig úgy ábrázolták, hogy a szeme csukva volt), amit persze csak Lil vesz észre…

Majdnem kihagytam azt a fontos infót is a leírásból, hogy a várost tulajdonképpen nem a polgármester irányítja, ugyanis ő egy tanácsnak van alárendelve. Ez egy igazán különleges, s egyben hátborzongató tanács, mivel vezetője Lil nagyapja, aki egy tolószékben ül mozdulatlanul végig, körülötte groteszk szobrok helyezkednek el, akik beszélnek. Vagyis nem látni közöttük semmi mozgást, mintha mentális lelkek lennének, vagy mi, s nincsen szilárd testük. Nekik az a céljuk, hogy a Proxyval kapcsolatos igazságot minden áron eltitkolják a városlakók elől. Lillel kapcsolatban érdekes a viselkedésük. Egyszerre csodálják a ügyessége, meg kimagasló képességei miatt, de aggódnak is, hogy sikerül kiderítenie az igazságot, ezért megtiltják neki, hogy tovább nyomozzon ebben az ügyben (de Lil amilyen makacs, persze nem hallgat rájuk, pedig minden lépését figyelik).

A 3.epizódról még annyit, hogy az első 3-4 percben Vincent egyik visszatérő rémálmának lehetünk szemtanúi…s hát meg kell mondjam, kicsit félelmetes az egész. Amúgy ettől a résztől kezdve már az anime openingjét is bemutatják, ami valami eszméletlenül nagyon jó. A zene, Monoral nevű együttestől, a Kiri című szám, s az opening alatt bemutatott képek egyszerűen lenyűgözőek. Komolyan mondom, ez az első olyan anime azok közül, amiket eddig láttam, amelynek ilyen magas színvonalú openingje van.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .