Kaori Yuki: Ludwig Kakumei

Kaori Yuki: Ludwig Kakumei

Kaori Yuki: Ludwig Kakumei

Hófehérke mint olcsó szajha? A gonosz mostoha, mint ártatlan áldozat? Piroska, mint vérszomjas gyilkológép? A shoujo mangakák (rajzolók) egyik jeles képviselője, Kaori Yuki, képes a Grimm testvérek közkedvelt, világhírű meséiből, vérfagyasztó horrort kreálni, melyet tökéletesen kiegészít az alkotó gótikus, részletes rajzstílusa. Két különálló manga kötete is megjelent ebben a témában.

Az egyik, a Ludwig Kakumei (Ludwig Forradalma,1999.) címet viseli. A főszereplő Ludwig herceg, aki a tökéletesen szexi mennyasszony jelöltet keresi hetedhét országon át. A nép szóbeszédére hallgatva, első útja Hófehérkéhez vezet, aki a törpék házában rejtőzik, mivel a király meggyilkolásával körözik. De találkozik főhősünk a huncut Csipkerózsikával, és a bombázó tündér keresztanyával is. A sok szépséges hölgyemény közül ugyan egyben sem leli meg a jóképű dalia élete párját, de Sherlock Holmes-i adottságainak hála, mindig fényt derít az illető hölgyemény körüli sötét légkör okára, és esetleg egy-egy gyilkossági ügyre is. Ezek után az ember elcsodálkozhat, hogy ilyen brutálisan véres, és cseppet sem finom történetei után, hogyan kötött ki a mangaka a shoujo műfajában.

Ezt egyrészt romantikus hangvételű, egyben ironikusan humoros stílusának köszönheti, más részt, rendkívül bájos, és általában a shoujo mangákra jellemző gyönyörű karakter dizájnjának. Mindemellett, szokatlan történet kezelése miatt, szinte egyedülállónak tekinthető a munkássága a műfajon belül.

A Ludwig Kakumei mellett, másik, ugyan nem a Grimm mesékhez kapcsolódó, de annak világát idéző képregény kötete, a Zankoku na Douwa-tachi (Kegyetlen tündérmesék, 1993). A Kegyetlen tündérmesék egy fiúról, Julianról szól, aki régen eltűnt húgát keresi, akiről nem tud mást, csak azt, hogy gyönyörű szőke haja van. Végül eljut egy csodás kastélyba, ahol három hugica jelölt is várja. Mindhárman nagyon szépek, szőke hajkoronával is gazdagok, ám személyiségük annál ellentétesebb. De egyre furcsább dolgok történnek körülöttük… Először csak az egyik, majd a második lány is eltűnik rejtélyes körülmények között, ráadásul a kastélyban található gyönyörű, nagyon is élethű babák, felkeltik Julian gyanúját is. A horrorisztikus, és félelmetes történések után tudhatjuk meg, hogy fiatal főhősünk végül megoldja-e a rejtélyt, illetve megtalálja-e vér szerinti hugocskáját.


Kaori Yuki
stílusa tehát rendkívül különleges, és ezt tovább bizonyítják későbbi művei is. A mangaka 1987-ben kezdte pályafutását, ami egyben a shoujo műfajának virágkora is volt. A képregényrajzoló egy Hana to Yume nevű shoujo manga magazin egyik pályázatának megnyerésével indította be karrierjét, és a mai napig aktívan alkot. Munkáinak közkedveltségét mi sem bizonyítja jobban, hogy 19942000-ig futó, 20 kötetes manga sorozatát, az Angel Sanctuary-t (Angyalok menedéke) hazánkban is elkezdték kiadni 2008-ban (Magyar kiadó: Delta Vision).

(Visited 61 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .