Mineko Iwasaki – Brown, Rande: A gésák gésája

Mineko Iwasaki – Brown, Rande: A gésák gésája

A gésák gésája

Mineko Iwasaki nevét már sokszor emlegettem az Egy gésa emlékiratai könyv és film kapcsán. Ő az első gésa, aki vállalta a nyilvánosságot, s a japánok által féltve őrzött gésák életéről fellebbentette a fátylat önéletrajzi regényével.

Célja az volt, hogy feltárja Japán kultúrális történelmének misztikus és félreértelmezett villágát a nyugatiak, sőt a japánok előtt is, hiszen a gésák nagyon elit társadalmi rétegekben dolgoznak, így az egyszerű japán nép sincs teljesen tisztában szerepkörükkel, feladataikkal.

E könyvvel bebizonyította, hogy bármilyen fényűző és egzotikus a gésák világa, mégis rendkívül nehéz érvényesülni, s sikeresen megmaradni benne. Közvetlen hangvételű könyvében őszintén beszél gyermekkoráról, s mindazon megpróbáltatásokról, melyek révén igazi gésává vált, s több mint egy évtizedig Gion egyik legsikeresebb gésája és táncosa volt. Képet kapunk arról, hogy a nők világában kemény harcok folynak a kuncsaftok megszerzésért, s Mineko kénytelen volt elviselni riválisai rosszindulatú sértéseit. Egyedül, igazi barátok és szerelem nélkül élte életét, egyedül munkája, s annak művészete tartotta benne a lelket. Egy nagyon erős és határozott személyiség, ki a végsőkig kitart, ezzel állítva követendő példát akár számunkra, vagy a saját kultúrájában élőknek is.

Regényes önéletrajzát Rande Brown tolmácsolásában olvashatjuk, mely egyúttal fakaszt könnyekre, s repít egy csodálatos utazásra egy titkos, s egzotikus világba.

Trivium Kiadó, 2003.
A könyv megrendelhető innen.

(Visited 440 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .