John Gallagher: Gésák

John Gallagher: Gésák (A hagyományok, az elegancia és a művészet világa)

„A „gésa” szó hallatán vágyak és előítéletek egész sora ébred az emberekben. A Nyugat ezerféleképpen képzeli el a gésákat és tevékenységüket: a férfiak simulékony játékszereiként vagy éppen a Kelet küldötteiként, akik misztikus ismeretek és szexuális praktikák tudói. Általános megítélésük a vágyódással teli gondolatok, a buja kíváncsiság és a félremagyarázások reménytelenül kusza egyvelege. E kuszaság feloldására vállalkozik a színes képekkel bőven illusztrál kötet: a hagyományos japán művészeteken – kalligráfia, zene, tánc, virágrendezés, teaszertartás – alapuló hivatás kialakulásának, viharos történelmének és végletesen bonyolult mindennapjainak megmutatásával.”

E művészeti albumnak is tekinthető „könyvecske” mindenki számára kötelező darab, aki a gésák kultúrája iránt komolyabban érdeklődik. Az albumban gyönyörűen illuszrált képek találhatóak, fotók a gésák mai életéről. Pontos és hű betekintési lehetőséget nyújt a gésák több évszázados történetébe, a gésák szervezeti felépítésébe, rendszerébe, napirendjébe, képzésébe, s mindezek mellett a mai életébe. Sajnos a gésák száma napjainkban rohamosan csökken, egyre kevesebb és kevesebb lány adja a fejét erre a szakmára, nem is csoda, hiszen a nők választási lehetősége egyre inkább bővül e csodás, rohamosan fejlődő országban. Mindesetre aki egy igazán jó, minőségi, magas színvonalú albumot szeretne a gésákról, az ne habozzon a megvételében. Nekem megérte, mert felejthetetlen élményt nyújtott számomra, s rengeteg információ halmazt szolgáltatott a gésák életével kapcsolatban.

Kossuth Könyvkiadó, 2005.
Megrendelhető innen.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .