AKB0048 (TV-sorozat; 2012) ~ 01-04. epizód utáni benyomások

AKB0048 (TV-sorozat; 2012) – Első benyomások 4 epizód után

AKB0048 (TV-sorozat; 2012)
AKB0048 (TV-sorozat; 2012)

Mi lehet fergetegesen nagy durranás az összemixelt műfajokból táplálkozó, klisés mesékbe szőtt álomvilágok közepette? Ha pacsirta hangú lányok, cuki dizájnnal megáldva kénytelenek gerilla csapatként harcolni, miközben élő koncerteken táncolva érnek flitterekkel felcicomázott popcsillagokká. Míg e kislányokra katonák millióinak fegyvercsöve szegeződik, az ínyenckedés nem ér véget, mivel ezt az apokaliptikus világot maga a nagyágyú, a Macross és Aquarion animék papája, Kawamori Shōji saját koncepciója nyomán kreálja. Habos drámában, könnyekben fürdő küzdelem folyik itt ártatlan álmokért, vágyakért, míg a háttérben a halál dementora nyúl újabb áldozatokért. A mester korábbi műveihez képest csak annyi a különbség: itt a tökös fiúk helyett a gyengébbik nem tarol tűz- és hangerejével a békéért.

J-poppal feldúsított háborúellenesség

Fájó szívvel látom, hogy az idei évad legkülönlegesebb (bár néha túl csicsás) darabja a feledés homályába merül, és alig foglalkoznak az AKB0048-cal, amiről az első négy rész, és a fenti bevezető után állítom, hogy még az Idolm@ster sikerét is lefogja pipálni! Ennek hátterében nemcsak azok a történetet jellemző tényezők állnak fenn, amiket eddig felcsillantottam Kawamori Shōjival az élen (tőle még mindig fut a téli évad kedvence, az Aquarion Evol), hanem az is, hogy Japán egyetlen Guinness-rekorder mennyiségű tagból (64!) álló j-pop csapatán alapul az egész széria. Az AKB0048 a valóságban is létező idolzenekar, akiket Akimoto Yasushi, a zseniális dalszerző teremtett 2005-ben. A csapat tagjai általában 16-os blokkokra bontva adnak élőkoncerteket egy Tokióban található akihabarai színházban (innen jött a nevük is). Nagyon-nagy a fluktuáció a csapat tagjai között, hiszen amint kiöregednek, jönnek a helyükre a friss husik, de az eddig olvasottak alapján azt szűrtem le (aki jártasabb velük kapcsolatban, nyugodtan felvilágosíthat bővebb információ morzsákkal), hogy a kiugrási lehetőség innen óriási (pont ma láttam, hogy egy ex-csapattag éppen live-actionben fog szerepleni). Az idolcsapat azért is kötődik az animéhez, mert jelenleg is aktív tagok adják a sorozatban szereplők hangját. A másik, hogy számtalan dal csendül fel a többször is Oricon toplistákat (Japán legnagyobb zenei statisztikákat közzé tevő cége) vezető lányoktól a mű alatt, plusz, annyira fellelkesített az anime a dalaik iránt, hogy YouTube-on keresgélve rá is bukkantam egy sláger gyanús muzsikájukra, a The Begginnerre. Marketing, pénz, még több rajongó – ó, azok a piszkos anyagiak is ott lebegnek a háttérben, de engem ez a része hidegen hagy, mivel, mint műalkotás megvett magának. Ha énekkel és tánccal akar világbékét teremteni kilenc fruska, abból csak megható dolgok sülhetnek ki!

Közveszélyes idolok egy világgal szemben

Az eredeti group teljes, 64-es létszámát is nehéz animére vinni, de még a 16 is meredek lenne, így az április végén indult széria főhőseit kilenc különböző, 13 éves kislányra redukálták, akiknek minden álma, hogy az AKB0048 nevű, titkos idolcsapat tagjai legyenek. Szerencsére több a sorozat egy hétköznapi (slice-of-life in the pop industry) sémánál. A kezdő képsorok a tiltó táblára vett idolokkal egyszerre abszurdak és megkapóak, valamint rögtön jelzik, nem egy tipikus bájosan mosolygó, és fotózásokra járó sztárcsemetés animével lesz dolgunk. A pilot a következő:

A 21. századra a Föld többé már nem életképes az emberiség számára egy kozmikus háborúnak köszönhetően. Az életben maradottak a világűr messzi planétáira költöztek, ahol gépekből és gyárkéményekből álló, mesterséges környezetben alkották meg új otthonaikat. A pillanatnyi béke megőrzése végett a militarista vezetőség minden szórakoztató tartalmat betilt, attól félve, hogy ezek zavarják meg az emberek szívét, lelkét, amik végül háborúkhoz vezetnek. E felszínes utópiában, amit az éhínség, a mindennapos robot árnyal tovább, egy legendás idolcsapat, az AKB0048 nem nyugszik bele a művészetek, a zene örök elnémításába. A galaktikus vezetőség által terrorista szervezetnek minősített énekes lányok felfegyverkezve, óriási mechákkal és saját katonai kísérettől övezve szervezik gerilla akcióikat egy-egy koncert erejéig, ahol élet-halál harc megy a zenéért, és az önkifejezésért. Itt boldogságot, melegséget, reményt adnak a lányok a hétköznapokba elveszett, gépies életmódra kényszerített emberek számára. A történet kilenc főszereplő lányát is magával ragadja ezen idolok bátor harca, és minden veszély, szülői tilalom ellenére, akár fizikai létüket is feladva jelentkeznek az idolok által szervezett válogatóra, ahol ők is tagjai lehetnek ennek a tragédiáktól, érzelmektől hemzsegő, ugyanakkor felemelő tevékenységet űző csapatnak. Mert a zene, gyógyír minden fájdalomra!

A jövő fényes csillagai

Az egyelőre 12 részesnek tűnő sorozatban, mint említettem, kilenc lány kerül megmérettetésre azért, hogy az AKB0048 csapatához tartozhassanak. Természetesen mindannyian a több generációból álló csapat rajongói totyogós koruk óta. A szereplők tipikusak, úgyhogy mindenki megtalálja itt a számára kedvenc (vagy éppen idegesítő karaktert):


Motomiya Nagisa (Iwata Karen)

Nagisa a sorozat legelején tűnik fel három közeli barátnőjével az élen, amint 5-6 éves korában látja életében először az AKB0048-at egy élőkoncerten. Ő az a tipikusan ügyetlen, de zseniálisan tehetséges lány, aki a Sailor Moon Usagijának tökéletes reinkarnációja lehetne. Életvidám, kicsit butuska, de a szíve szavát követi minden pillanatban. Könnyen elpityeredik, ha akadályba ütközik, de mosolya azonnal visszatér ajkaira, amint barátnői melegségét érzi újra. Az édesapja a szórakozást betiltó kormány egyik fontos hivatalnoka, így szigorúan fogja lányát, nem engedi sem énekelni, sem táncolni. Egyedül az édesanyja nyújt neki támogatást az álmaihoz. Ennek ellenére mindkét szülőt ugyanúgy szereti. Az AKB0048-hoz két legjobb barátnőjével, Yūkával és Orinével akar csatlakozni, és igazi csapatmunka mellett, barátsággal teli karriert képzel el magának. Riválisa a kezdetektől fogva az erős akaratú Chieri, akivel többször összezördül annak hideg és magányos életfelfogása miatt.


Sono Chieri (Watanabe Mayu)

Chieri a sorozat másik központi figurája, Nagisa ellentéte. Kislányként találkozott a Nagisa-Yūka-Orine alkotta triumvirátussal, akkor örök barátságot is kötöttek. Azonban ismeretségük rövid életű volt, hiszen a lány egy másik városban lakott. Ahogy teltek az évek, az egykori kék hajú, félénk szépség egy hideg, örök magányhoz és keménységhez edződött ifjú hölgy lett, aki nem hisz a barátságban, a szeretetben. Az AKB0048-ban szerinte mindenki egymás riválisa, de hűvös szavai ellenére, ha bajba jutottat lát, lehet számítani a segítségére. A legjobban felkészült jelölt ő, kiváló képességekkel bír önvédelem és közelharc terén is. Kicsit féltékeny Nagisára (ez kölcsönös), annak nyitottságára és pozitív életfelfogására, no meg lappangó tehetségére. Az ő édesapja is egy igen befolyásos politikus, így a lány az álmai miatt elszökött otthonról, ami miatt eltűnt személyként keresi a hatóság.


Ichijō Yūka (Satō Amina)

Ő a tsundere szélvihar, aki szavaival ostoroz mindenkit, de valójában érzékeny egy leányzó. Termetre igazi loli alkat, a vékony testével és szőke copfjaival. Felnőttesen gondolkodik és viselkedik, mivel barátnői közül neki van egyedül barátja. Sajnos a fiúval összeveszik az álmai miatt, így szerelmi bánat keseríti meg egyébként vidáman morcos természetét. Nagisát folyton szekálja, a kapcsolatuk Usagi és Rei kettősének párharcát idézi. (Mennyi Sailor Moonos párhuzam jut most eszembe…) Ha valaki nagyhangú észosztásra vár, hát tőle kérni se kell, egyből az arcába csapja.


Aida Orine (Nakaya Sayaka)

A szégyenlős K-On! Mugijának hasonmása, csak több tragédiával a háta mögött. Csinos, félénk, a többi lány közül ő az egyik legszomorúbb sorsú árva. Édesapja munkahelyi balesetben, édesanyja betegségben halt meg. Míg Nagisa és Yūka iskolába járhat, addig neki egy gyárban kell robotolnia, bár a csöndes leányzót ez annyira nem zavarja. A gépeket imádja, így a munkahelyét is, ahol mindenki kedves vele.
l


Kanzaki Suzuko (Hata Sawako)

A csendes gyilkos fegyver, ki érzelemmentes arccal szurkálja a többieket, és nem rejti véka alá a véleményét. Tipikusan hűvösen lassú szépség első látásra, szemüveggel és zöld hajkoronával kiegészítve, de azért tud kedves is lenni (ha nagyon akar). (Múltja egyelőre ismeretlen.)

é


Sinonome Sonata (Yagami Kumi)

Sonata a kakukktojásnak tűnő kis loli csínytevő ő. Hangosan pimasz, de édesen gyerekes egyszerre. Az AKB0048-as előválogatón nem jutott tovább, mégis elszökik, hogy részt vehessen a döntőn. Emiatt nem rest potyautasként  utazni, így a hatóságokkal mindig meggyűlik a baja. Édesapja az idolokért küzdött  és egy ütközetben esett el. Az AKB0048-ba nővérét, Kanatát követi. Ő Kanata első számú rajongója.Ő


Yokomizo Makoto (Mita Mao)

Önbizalma egyenlő a nullával, ha éppen nem az egereket itatja az ügyetlensége és tehetségtelensége feletti elkeseredettségében, akkor nagy robajjal rohangál fel és alá. Külsőre nincs benne semmi egyedi, de az opening alapján sikerül neki a nagy áttörés. (Múltja egyelőre ismeretlen.)
A 8-9. tag Kanata (Ishida Haruka) és Minori (Satō Sumire) már két éve készülnek az idolságra, de ők az elátkozott generáció tagjai. Rajtuk kívül minden lány elhagyta a csapatukat, csak ők ketten maradtak hátra. Kanata, mint Soanata nővére, édesapjuk halálát akarja megbosszulni, látszólag nem érdekli az ének, a tánc – talán ezért nem is lett belőle még idol. Sonata csatlakozását az AKB0048-hoz nagyon erősen ellenzi, nem akarja, hogy a húga szenvedjen. Minori a békítő, mindenkit megvigasztaló lelkes lány, aki a könnyed természete ellenére mély sebeket hordoz.


Zárásba foglalt összegző véleményem

Különlegesség még, hogy egy lengyel zongorista is dolgozik az anime zenei repertoárján, mégpedig a fiatal zseni, Slavek KowalewskiKawamori Shōji ötletes és egyben lenyűgöző környezetet álmodott főhősnőink köré. Káprázatos, hogy az Aquarion univerzumához képest mennyire elütő, egy teljesen más sci-fi hangulatot sugárzó világot teremtett. A hátterek egyszerre komorak, üdék, kicsit steampunkos stílusjeggyel telítettek, de vérbeli mechanikus kütyükkel teli látvánnyal bírnak. A grafikában kissé bántó CG elemek is befigyelnek, elsősorban a koncertfelvételeknél, ahol csak távoli képeknél alkalmazzák ezt szerencsére (a mecháknál nem zavaróak). A többi jelenet, szereplő kézzel rajzolt, a lányok cukiságában van egy kis magical-girl effekt, amitől pár helyen giccses a látványvilág (gondolok itt a röpködő rózsaszín szívecskékre, és sokkolónak álcázott jogarokra). Megkapó, ugyanakkor bájos is, hogy a szereplők szemgolyóján apró szívecskék csüngenek, ezzel is az ártatlanságukat, kedvességüket csöppenti szemünkbe vizuálisan a széria. A szinkronhangok nagyon aranyosak, bár hallatszik rajtuk, hogy nem profik, de üdítő új hangokat hallani. A karakterek is édesek, bár tipikus archetípusokra épülnek. A lányok közötti féltékenység, küzdőszellem is felüti a fejét már a kezdetek kezdetén (a tényleges harci jelenetekről nem is beszélve!, eddig minden részben volt egy-két lövöldözéssel teli, katonai bevetés), ami jó táptalajt ad a jellemfejlődésnek, a drámának, és bár kilenc szereplőnk van, azért a dallamos opening is alátámasztja, hogy két erősebb karakterű lány lesz a középpontban: Nagisa és Chieri. Majd meglátjuk, hogy a többieket mennyire sikerül arányosan bemutatni. Én azt mondom, aki egyedi idolos animére vágyik és szereti a cukin érzékeny cselekményű sztorikat, annak megér egy próbát!

Screenshots / Pillanatképek [nggallery id=271]
Anime adatok
  • Japán cím: AKB0048
  • Angol cím: AKB0048
  • Rendezte: Kawamori Shōji
  • Forgatókönyv: Okada Mari
  • Eredeti történet: Kawamori Shōji
  • Karakterdizájn: Ebata Risa
  • Megjelenés: 2012
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Műfaj: sci-fi, zenés, dráma, akció, mecha
  • Stúdió: Statelight
  • HivatkozásokANN (eng); MyAnimelist (eng); TenManga (AKB49); Wikipedia (eng); Random Curiosity (néhány screeshottot innen kölcsönöztem, mivel rossz minőségben sikerült lekapnom pár képet)
(Visited 166 times, 1 visits today)

4 thoughts on “AKB0048 (TV-sorozat; 2012) ~ 01-04. epizód utáni benyomások

  1. Örülök hogy rátaláltam erre a leírásra, mert nekem mint AKB rajongónak viszonylag nehéz elfogulatlanul megítélni az anime minőségét. Ráadásul engem már azzal megvettek hogy a kedvenc seiyuum, Noto Mamiko is szerepet kapott, Tamura Yukariról és Horie Yuiról nem is beszélve 🙂 Annak pedig kifejezetten örülök, hogy az anime teljesítette egyik feladatát, és felhívta a figyelmet a csapatra és a zenéjükre.
    Évek óta nem nézek animét az új szezonban indultak közül mert semmi igazán érdekeset nem találok, ezért is örültem annyira ennek az animének. Remélem felfigyelnek rá mások is, akik kedvelik ezt a fajta stílust és talán az animén keresztül eljtnak az AKBhez is.

  2. Öö az akb 48 nem 16os blokkokra van bontva?
    Amúgy az AKB0048at emgnéztem online majd azóta töltöm minden nap vasárnap 6:30-7től a raw-t illetve az evetakus angolt(csak ők viszik-ami nyaa-ra ki is kerül.
    Szerintem jó és pont a számok mivel megtetszettek így az akb48 is központosítódott nálam ami egyben felkerült a megnézendők közé jövőévi kiruccanás alkalmával a színházukban.

    1. Tényleg! Köszi… pedig még utána is olvastam… XD Elütöttem valószínűleg, mindjárt javítom is. Ó, ha sikerül megnézned őket élőben, akkor jó szórakozást hozzájuk :). Kíváncsi lennék én is, hogy milyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .