Stephenie Meyer & Young Kim: Twilight / Alkonyat 2. rész (manhwa; 2011)

Stephenie Meyer & Young Kim: Twilight / Alkonyat 2. rész (manhwa; 2011)

Stephenie Meyer & Young Kim: Twilight / Alkonyat 2. rész (manhwa; 2011)
Young Kim: Alkonyat 2. rész (manhwa; 2011)

Itt a Karácsony. Mi is lehetne szebb ajándék a fa alatt, mint a Twilight-saga képregény adaptációjának záró kötete? Legalábbis az Alkonyat című első könyv története véget ér e második képregényben, amely Amerikában 2011 októberében jelent meg, a szegedi Könyvmolyképző pedig decemberben dobta piacra. (Én a Tescóban láttam meg ma, 20 %-os leárazással.) Ahogy már sokszor említettem, engem se a Twilight könyvek, se a filmek nem fogtak meg (mindkettő változatból az első részeket láttam), de ez a képregény egyre inkább felcsigázott, úgyhogy most azon vagyok, hogy beszerezzem az eddigi filmeket (Twilight, New Moon, Eclipse és Braking down 1.) – azért a könyveket nem fogom még mindig elolvasni, elég volt az első köteten végig rágni magamat.

Egyre szebb grafika, egyszerű történet

Az első perctől kezdve a Stephenie Meyer teremtette tini szériából a képregény változat viszi a prímet nálam. Young Kim ugyanis gyönyörű rajzaival, leegyszerűsített történetével túllépett azon, ami szerintem az egész franchise nagy buktatója: a túlnyújtott történetek, tipikus karakterekkel, akiket annyira mégsem ismerünk meg, hogy azonosulni tudjunk velük. Másrészt a 100-200 oldalig elnyújtott szenvedős monológok az Alkonyatból nekem sem irodalmi, sem esztétikai élményt nem adtak, még romantikus lelkemet se hatották meg. (Sorry Twilight rajongók, de nálam ez a helyzet, azért örülök, hogy a Bellát alakító Kristen Stewart jövőre a Hófehér és a vadász című fantasy-ban játszik majd főszerepet, aminek az előzetese igen csak ínycsiklandozó.) Erre egy koreai rajzoló részletes és káprázatos alkotásaival,  egyszerűen, RÖVID terjedelemben összefoglal egy körülbelül 500 oldalas könyvet, amiben a romantika jól mutat, az akcióból úgy sincs túl sok, a dráma minimális, de mégis élmény a kézbe venni.

Bella, aki vámpír akar lenni, míg Edward „családjának” múltja napvilágot lát

A sztori ott folytatódik, ahol az első kötet befejeződött. Bella és Edward visszavonhatatlanul egymásba szeretnek, és Bellát fúrja a kíváncsiság Edward múltjáról és a vámpír életének „kezdeteiről”. Közben jönnek ellenséges vámpírok, akik nem szívlelik az ember mentes táplálkozást, ezzel kerítve egy izgalmas, vérszomjas vadásztól menekülő szituációt.  Bella veszélybe kerül, meg is sérül, de ami a képregény legizgalmasabb és művészi szemmel nézve is legjobban kidolgozottabb jelenetei, azok Edward fogadott vámpír családjának múltját szemléltetik. Alice, Carlisle, Esme, Emmet és Rosalie közül a vámpír „csemeték” mentora, Carlisle kerül előtérbe, a múltjáról szóló történettel (pap apa, és vámpírvadász / boszorkányüldöző kötelezettség, és így tovább). A rajzok itt sárgás, vöröses, aranyszerű árnyalatban pompáznak, a kompozíciók változatosak ám egyszerűek, mégis szépek a szemnek. A hangulatos képek esztétikailag és funkciójukat is tekintve megállják a helyüket, mint visszaemlékezések. Carlisle mellett Alice lett még nagyon jól eltalálva, mind grafikailag, és mind az őt ért múltbeli események megjelenítése terén is. A többi karakterrel egyetlen probléma akadt: nagyon hasonlítottak egymásra, így Esme és Rosaliet sokszor összekevertem Bellával, főleg a csoportos képeknél. A fiúkról nem is beszélve, a rossz vámpírunkat néha Edwardnak néztem.

Edward nyomul - nagyon romantikus :) Edward teste...hmmm nyamii :) Bella lányos zavara édes, mint a méz.

Egyetlen jelenet volt banális a maga nemében, amikor Bella a kórházban magához tér, és az édesanyja beront hozzá, miközben Edward alvást tettet. Az anya reakciója a lánya állapotára nézve számomra irreálisnak tűnt (nem emlékszem már, hogy a könyvben illetve a filmben ez hogy volt megörökítve). Szerencsére a zárójeletek kárpótoltak mindezért, amint Bella kék ruhácskájában lejt egy táncot (törött lábbal ugyan) Edward karjaiban. Ezek a zárójelenetek ugyanolyan ütősek voltak, mint a képregény első kötetében. Plusz a testbeszéddel teli pillanatok, a cuki arc reakciók és szemöldökráncolások olyan apró kis momentumokat adnak hozzá a képregényhez, ami a mangákhoz képest kevesebb intenzitással, de mégis aranyosan fejezik ki a karakterek érzelmeit, például Bella és Edward szerelmes évődése ilyen, vagy Bella zavara, amikor a vámpírok nemi életéről faggatózik (jópofa nagyon). + Még egy ráadás: imádom, ahogy Young Kim a hajzuhatagokat megrajzolja.

Carlisle múltja az aranyozott, sárgás effektekkel. Igazán hangulatos.

A kötet fő iránya mindemellett egyre inkább arrafelé sodródik, hogy női hősnőnknek az örökkön-örökké való együttlétről más fogalmai vannak, mint macsó vámpírunknak. Bella nehezen viseli, hogy nem lehet egyenrangú társa vámpírjának, míg Edward nem akarja a lánytól elvenni a valódi élet lehetőségét. Ez a pici konfliktus majd szakadáshoz vezet kettejük között, és itt kíváncsi vagyok, hogy ha lesz a képregény adaptációnak folytatása, akkor a vérfarkas, dögös Jacob, hogy fog szerepelni, mint fő konfliktus forrása e szerelmes civódásnak (a kis srác szoros közelségbe kerül Bellával a New Moon, avagy Új Hold kötetében).

Carlisle múltját meséli Edward. Ötletes a két "idősík" elválasztása. A legbájosabb pillanat a képregényből: hogyan hozzuk zavarba Bellát (megint).

Az újabb kötet megint minőségi munka: fényes, finom lapok, kötött verzió. Egy szépséghibát fedeztem fel: a történet végén összeragadt, teljesen fekete oldalak sorával kellett hadakoznom, amiknek nem értettem a funkcióját (a esetleges nyomdatechnikai malőrt leszámítva). Berakhattak volna képeket, vagy akár kritikákat, ismeretterjesztő szövegeket a  4-5 oldalas feketeség helyett. Ennek ellenére már az úton „hazafele” neki estem a képregénynek, és a boltban is örömmel teli meglepetéssel láttam, hogy a két kötet borítója egymás mellé téve ezt a szépséges képet adja ki:

A Twilight képregény két kötetét egymás mellé téve egy gyönyörű képet kapunk.
A Twilight képregény két kötetét egymás mellé téve egy gyönyörű képet kapunk.

Az Alkonyat, avagy Twilight így képregényben nyert meg magának, ami előtte volt, azt inkább kívülről és barátnőim elbeszéléseiből ismertem. Ha a franchise így akarta magába szippantani az eddig tartózkodókat, hát közülük engem sikerült. Remélem lesz még itthon folytatása a képregényeknek, mivel Young Kim munkáit szeretném még a polcomon látni.

Manhwa adatok
  • Angol cím:  Twilight
  • Magyar cím: Alkonyat
  • Történet: Stephenie Meyer
  • Rajz: Young Kim
  • Terjedelem: 2 kötet (az első könyv, az Alkonyat/Twilight adaptációja befejeződött ezzel)
  • Megjelenés éve: 2011
  • Elérhető: angol, magyar nyelven
  • Műfaj: fantasy, romanikus, dráma, természetfeletti
  • Kiadó: Yen Press (USA); Könyvmolyképző Kiadó (HU)
  • Célcsoport: Shoujo
  • Linkek: Könymolyképző.hu (kiadvány); ANN (hír); Yen Press (amerikai kiadvány); Libri.hu (hun); Alexandra.hu (hun)
(Visited 1 408 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .