Animekritika videoverseny: A zsűri véleménye (2018. nyár)

Megérkezett a 2018-as nyári animekritika videoverseny zsűrijének véleménye! Miképpen vélekedik öt fős zsűrink a nyári versenyre beérkezett 11 pályaműről? Kinek, melyik alkotás volt a kedvence? Milyen tippeket javasolnak az indulóknak, hogy a fejlődés útjára lépjenek? És hogyan teljesítették a zsűri szerint nevezőink az Animék és szuperhősök kiírásunk feltételeit? Hát most kiderül!

A sort egy videóval kezdenénk, amit Member készített a pályaművekről!


1-es számú nevező: Müller Péter (Thor)

Animológia: Kiválóan szórakoztam a videódon :). A koncepció és a jelenetek néha érdekesre sikeredted, de amúgy nagy gondom nem volt vele. A beszédstílusod különben tetszett. Jól összefoglaltad, megjelenítetted a szereplőket, bár nem mindig volt egyértelmű ki is beszél. Esetleg jelmezváltással vagy vágással ezt simán lehet még orvosolni, de ettől függetlenül is voltak benne jó kreatív megoldások.

Fabulous Industries (Bence): Egy eléggé szokatlan megoldást választottál a videózáshoz, manapság kevesen mernek élni a szerepjáték lehetőségével, különösen, ha tartalomgyártásról van szó. Érezhető volt, hogy igen is foglalkoztál a videó elkészítésével, előre felépített párbeszédeket igyekeztél a nézők, illetve a kritikusok felé reprezentálni Thor és Spectra, illetve Helios szerepében. Ez egy rendkívül nehéz feladat, hogy valaki másnak a bőrébe bújj, ami még a színészek esetében sem könnyű móka. Ha legközelebb hasonló témájú videót akarsz készíteni, törekedj arra, hogy az adott szereplő jellemvonásait is igyekezd utánozni, különben ha nem nevezed nevén azt a karaktert, akit megtestesítesz, lehet nem fognak első körben rájönni azok, akiknek szánod! Jó irányban haladsz, de merj nyugodtan kísérletezni a vágóprogrammal, mert az nem mindenki számára lesz érdekes, hogy szinte vágatlanul mész az egyik szereplő pozíciójától a másikig, hogy szépen kövessék egymást a mondatok! Merj kísérletezni, és ne féld használni a lehetőségeket, amik előtted vannak! Köszönjük szépen a munkát! Csak határozottan, kár hogy nem egy kritika!

Fabulous Industries (Marcell): Örülök, hogy ezt a műfajt választottad. A karakterek is érdekesen lettek megválasztva. Ezzel ellentétben a kivitelezéssel vannak problémák. Ahogyan a 10 perc hosszúságú videót néztem, nem nagyon figyeltem fel vágásokra, maximum egy-két helyen, ott is csak képek lettek a teljesen nyers felvételbe belevágva. Emellett nem túl szerencsés az sem, ha egyik helyről a másikra közlekedve mondod a szöveget, ugyanis a karakterek könnyen összemosódnak, és egy idő után azt sem lehetett megkülönböztetni, hogy éppen ki vagy. De lehet, hogy ez azért történt, mert külsődben egyáltalán nem különböztetted meg a két karaktert. A szövegedben rengeteget hibázol, amit könnyedén meg lehet oldani vágással, illetve ha jeleneteket külön-külön veszel fel. A videódban 8 percet szerepelsz, ami végig a karakterek bemutatása és másfél perc az igazi harc, amit igen ötletesen oldottál meg, de soknak éreztem azt a nyolc percet. Lehetett volna azt sokkal rövidebben, és egy egész pofás videót kaptunk volna eredményül.

RETROSHOCK (KenytheOne): Kedves Péter! Nem titok, hogy nem az animékhez való hozzáértésem miatt vagyok jelen a zsűriben, mindinkább videós oldalról szakmai szemmel fogom vizsgálni a pályaműveket… Amikor megláttam a videót, egyetlen gondolat keringett bennem: ez pontosan az a fajta alkotás, amit egy 12 éves srác szórakozásból zárt ajtók mögött felvesz a telefonjával, utána jobb esetben törli is azt. Önszórakoztatás, de mindenki másnak inkább kínzás. Nyilván limitált minden embernek az eszköztára, de eljátszani két karaktert a szobád fala előtt ilyen megoldással, nos… ez az eset, amikor a videót végignézni nehezebb, mint elkészíteni. A végén legalább volt némi vágott anyag, ami már pozitívum, így majdnem elérkeztünk a 2004-es telefonon terjedő házivideókhoz, ám a minőség még attól is távol áll.

RETROSHOCK (ISAAC): A minden lépésednél a hangodat teljes mértékben elnyomó padlórecsegés meglehetősen autentikusra sikerült, de azért az „ember” (tudom, tudom) szereti érteni, amit néz, főleg ha az 10 perces. Ami a vágást illeti… NEM TILOS. Főleg, hogy is fogalmazzak…, egy videós versenyen. Úgy értem, amikor egy hosszabb szónak a felénél tartasz egy 10 másodperces szünetet, olyankor érdemes az anyagba belevágni. A megírt szöveg az, ami pozitívum volt a munkádban. De aki videózni akar, tanuljon meg vágni. Nincs semmilyen kibúvó ez alól. Soha.

Member: Müller Péter kivételesen nem valami ezofetisiszta spirituális közhelykönyvet adott nekünk, hanem egy paródiát, ami a Bakugan-t és a Thor-t hozza egy lapra, sajnos a Bakuganról annak ellenére nem tudok semmit, hogy van bögrém. A videó nagyon minimalista, még vágások sincsenek, pedig ezt az „eljátszom mindkét pofát” dolgot simán meg lehet oldani jó vágással és némi átöltözéssel, ahogyan pl. Szirmai rendre csinálja. Sajnos nagyon unalmas, a végén a harcok kissé gyengén vágott összevetése az egyetlen értékelhető momentum, jobb lett volna erre alapozni az egész videót.


2-es számú nevező: Madács Melinda (AlbatraozAoi) 

Animológia: A videó remek lett, humoros és jól megszerkesztett (biztos sokat dolgoztál vele, ami értékelendő), azonban én nem érzem benne a versenykiírásnak megfelelő részeket. Bár az igaz, hogy animéket, szuperhősöket dolgoztál fel, tényleg remekül, de a DC, Marvel vonalat én hiányoltam. Viszont, szívesen néznék még tőled ilyen jellegű videókat, egyértelműen feldobtad a napom 🙂

Fabulous Industries (Bence): Megmosolyogtató látni egy humoros összeállítást, ami hajaz a 8-10 évvel ezelőtti AMV-kre, amik hasonló filmjeleneteket, bohókás zenéket használtak ahhoz, hogy indokolatlanul megnevettessék a nézőket, de legjobb tudomásom szerint kritika-videó beküldése volt a kitűzött cél. Még nagyobbat üthetett volna, ha esetleg nem ezt a „alászinkronizált AMV” sémát követi, azonban találhatóak voltak benne szerethető momentumok. Volt több olyan pillanat, ahol nagyon jól szájmozgás alá volt vágva a beszéd, de néha egy-két jelenetet ahogy néztem, olyan volt, mintha csak ki akartad volna tölteni az időt, afféle mosolyszünet gyanánt a következő nagy durranásig, ami megint jól sült el. Törekedj arra, hogy ugyanazt a jelenetet egy vicchez ne mindig játszd el többször, és ne üssön el a háttér a megszokottól! Aranyos és szeretnivaló alkotás, sajnos már korábban ellőtt poénokkal.

Fabulous Industries (Marcell): Nem tudom, hogy az AMV mennyire felel meg a követelményeknek, de ez most szerintem egyáltalán nem érdekes. Ahogyan néztem a videót, eszembe juttattad azt a 2000-es évek végi YouTube-ot, ami tele volt ehhez hasonló munkákkal, így ez a videó is elsőre kellemesen hatott. De lehet ez is volt a baj. A legtöbb poén már 10 évvel ezelőtt többször is el lett lőve más videósoktól, így inkább éreztem elcsépeltnek, mint viccesnek. Gondolok itt például arra a reklámos alávágásra és a Petike jelenetre. A legtöbb ilyen AMV szinkronparódiának főbb elemei mindig is a „vicces” magyar filmjelenetek, a lehető leggázabb magyar számok, South Park hanganyagok és a reklámok voltak, melyeken kívül alig tudnék megemlíteni más eredeti poént, amit máshol nem láttam még. A videó persze ezek ellenére is kellemesen ért, jókat mosolyogtam rajta, csak az eredetiséget hiányolom belőle.

KenytheOne (RetroShock Filmszínház): Amikor megláttam a videódat, egyből megörültem, hogy végre vágott anyaggal lett dolgom. E téren nem is kellett csalódnom, az AMV Hell még számomra sem ismeretlen fogalom. Valamikor 2008 fele nézették velem a haverok, néha még én is nevettem rajtuk a random bevágásokon… De a videód dinamikája néha nagyon belassult és a legfőbb problémám vele: Ha olyan videót készítek, ahol egy jelenet lényege a lecserélt narráció… akkor nagyon fontos az, hogy ha nem is precíziós pontossággal vágjunk szájra, de azért ne tátogjon már még 3 másodpercig, miután elmondta a mondatot. Ezen még sokat kell dolgoznod, igazából csak az időt kell rászánni, semmi mást, mert így összecsapottnak érződik és a néző azonnal tudja, hogy nem biztos kezek munkáját látja.
Plusz pont az alvinért, felidézte a tinédzserkoromat, Mucsit viszont… hogy mondjam… szóval nah… MUCSIT HASZNÁLNI SZINTE CSALÁS! 😀 Azt mindegy, hova vágod, működni fog… Másik problémám, hogy a versenykiírás tematikáját nagyítóval kellett keressem, hogy megleljem. De a tőrt a hátamban Kasszás Erzsivel forgattad meg… ha tudnád, hány pontot vesztettél ezzel :S
Movie Makerért plusz pont, bár már anyám is szégyelli… Mindenesetre te már eljutottál 2008-ig, így már csak 10 éves lemaradásban vagyunk jelenünktől, igazi időutazásnak ígérkezik ez a verseny… Na robogjunk is tovább Marty!

Member: Movie Maker. Az a program még létezik? Szóval a Win7-hez még telepíthető, így már mindent értek. Melinda sajnos nemigen értette meg a feladatot, révén a szuperhős dolog egy milliszekundumig sem jelenik meg a videóban, hiába Hero Academia az anime címe. A jó öreg AMVHell rövid, vicces snittjeire épít, felhasználva sok-sok popkulturális elemet, amelyekhez viszont az anime egyszerűen nem kínált kellő alapanyagot, vagy olyan befektetett utómunka kellett volna hozzá, amit nyilvánvaló, hogy Movie Makerben nem lehet abszolválni. 15/25


3-as számú nevező: Akanime

Animológia: Üdv az animés Youtuberek körében. 🙂 Nagyon jól beszélsz, rendkívül szórakoztató is vagy (nagyon tetszett a másik hang, aki mindig beleszólt a videóba XD), mindképpen van jövőd szerintem a videózásban. Igazság szerint nagyon nem tudok mibe belekötni, mert jól felépített, részletes, igényes munkát adtál ki a kezedből, az egyetlen és talán a legfontosabb dolog, amit megjegyeznék, hogy bár ez egy csatornán jó videó lenne, itt a versenyen sajnos nem igazán felel meg, mert hát a szuperhősös témával én nem igen találkoztam a videódban. Bele lehet persze magyarázni az AoT témájába, de erről külön információt sajnos nem adtál. Ennek ellenére is csak így tovább és sok sikert a csatornádhoz 🙂

Fabulous Industries (Bence): Annak ellenére, hogy szuperhősös témát is érintenie kellett volna a videónak, ezt szépen kikerülted és elkezdted kritizálni az Attack on Titan animét, amivel még nincs semmi baj. Összeszedett, tartalmas gondolatokat osztottál meg a nézőkkel, leszámítva azt a néhány bele nem illő viccet. A probléma leginkább abban merül ki, hogy néha elüt a szóhasználat attól, ahogy azt el lehet várni egy kritikától, néhol indokolatlanul trágárkodsz, ám ennek ellenére olyan érzést váltott ki belőlem a munkád, mintha egy baráti körben épp kitárgyalnánk az animét és épp te kerültél sorra a mondandóddal. Barátságos és közvetlen. Nagy hajrá, megy ez neked! Ui.: 5:29-nél elakad a videó pár másodpercig és oda a szöveg.

Fabulous Industries (Marcell): A videót nézve elég kevés kifogásolnivalót találtam a munkádban, egy korrekt kritikát láttam remekül előadva. A hangsúlyozás jó, a mondanivalód összeszedett, érthető és nincs tele felesleges dolgokkal. De. Itt jön a nagy DE. A poénokon még csak mosolyogni se tudtam, és nem az volt a bajuk, hogy nem voltak viccesek. Annyira rendszertelenül voltak benne a videóban, hogy kizökkentettek a videó tartalmából és ritmusából. Ezt leszámítva egy remek alkotást láthattunk.

KenytheOne (RetroShock Filmszínház): Talán az egyetlen pályamű lesz, ahol volt fogalmam, miről van szó, az Attack On Titant még én is ismerem, a borzalmas filmadaptációt természetesen meg is tekintettem. Kezdetben a pozitívumok: egyike azon kevés pályaműveknek, ahol tisztán érteni a beszélőt. Fura, de 2018-ban még mindig hihetetlenül ünnepelni kell azt, ha valaki nem krumpliba beszél. Az a kis mikrofon háttérzizegés már fel sem tűnt. A hangod abszolút jó a narrációhoz, a hangsúlyozás is többé kevésbé megfelelt. Azt nem tudom, miért érzitek szükségét a trágárkodásnak, bárcsak minden videós arra érezne inkább igényt, hogy ezt levetkezve próbáljon meg a nyelvünk eszköztárával más, jóval kreatívabb módon szórakoztatni. Tudom, a magyar káromkodik a legszebben. Nem érdekel.

Másik… Lecsófesztiválra nem megyünk egy tál babgulyással… Remélem érted mire célzok. Olvastad, vagy hallottál-e a versenykiírásról? Igen, nyilván voltak hősök az Attack on Titanban, de ez még nem elég ahhoz, hogy az animék és a szuperhősműfajok közötti kapcsolat létrejöjjön a videódban.

Emellett, mivel PISZKOSUL el vagyok késve a véleményemmel és amikor ezt írom, konkrétan látom már a többi zsűritagét is… nem értem, miért én vagyok az egyetlen, akinek problémája van a képi világgal… Mert bizony 6 percen keresztül ugyanazt a fél perces trailert bámulni borzalom. Ez egyébként manapság még nagyobb filmkritikusoknál is probléma, aminek egyetlen megnevezhető eredője: a lustaság. Mert nekem senki ne mondja, hogy az Attack on Titanról nincs kismillió kép a googlen, hogy mindig azt a szereplőt, vagy jelenetet vágd nekem oda, amiről beszélsz. Nagyon, nagyon irritáló, amikor kép és hang TELJESEN ellentétes jeleneteket mutat, ilyenkor fogom és kilövöm a képet és csak hallgatom. De akkor felmerül a kérdés, miért is beszélünk VIDEÓS versenyről, ha egy hangsávot is elég beküldeni? Sok mai kritikus azért használ loopolt trailereket, mert friss filmről beszélnek, ami még nem elérhető torrentes verzióban sem, így nem tud más képanyagot biztosítani. De egy többéves animénél, aminek mangája is van és kismillió képi anyaga, ne legyünk már lusták odavágni azt, amit kell. Meg kell tanulni vágni. Nincs semmilyen kibúvó ez alól. Soha.

Member: Akkor én most tükröt tartanék! Nem tudom, hogy ennyire nehéz volt-e a feladatkiírás, de a harmadik mókusnál járok és ketten máris félreértették. Szuperhősök és animék. Én biztosan a porig gyalult, pusztán a névre építő szuperhős filmek anime konverzióit vettem volna elő, mert ott sokszor már a trailer arra késztet, hogy reggelig krumplit pucoljak hörcsögkoponyával, miközben Hooligans-t hallgatok. De a pályaműre visszatérve, ez csak szimpla animekritika, amiben az egyik beszélő dicséri a művet, a másik viszonylag ritkán beszól neki, a poénok java pedig az a túltolt rajkodás, a képsorok pedig gondolom mind az első részből vannak, bár az animét nem láttam, de az ismétlődés szembeötlő. Mivel a beszélőknek jó orgánuma van és ez az oda-vissza beszólás jól is elsülhet, sajnálom, hogy ennyit sikerült kihozni belőle.


4-es számú nevező: Sato Tenshi

Animológia: Mindig jót derülök a stílusodon Tenshi a Tenshi csatornáról 😀 Szerintem nagyon vicces voltál, a téma is kiválóan passzolt a kiíráshoz, bár egy magyar feliratot elviseltem volna az elemzett videóhoz, de ez már csak az én problémám. Aranyos, kedves kis alkotás lett. Hajrá a továbbiakban is!

Fabulous Industries (Bence): Nem kritika, de legalább az animés és a szuperhősös vonal megvan benne. Nem rossz ötlet, viszont adnék egy javaslatot! Attól, hogy Gokunak öltözöl, az még nem jelenti azt, hogy Gokuként is nézed azt a nyomorúságos videót! Úgy ütött volna nagyobbat, ha át is veszed a karakter jellemét, nem csak mondod, hogy te vagy az „a híres egyfejű”. Az alapkoncepció ötletes, de a beszédedből túl sok mindent nem lehet érteni, mert a videó, amit nézel hangosabb, mint az a hangsáv, amin téged lehet hallani, ez csak a vége felé kerül orvoslásra. Jobban örültem volna valami egyedibb munkának.

Fabulous Industries (Marcell): Ezt a videót egy szóval tudnám jellemezni: lusta. Kb semmi munkát nem fektettél a videóba, és ez meg is látszik rajta. A kameraállás a lehető legrosszabb, (gondolok itt a fél billentyűzetre az arcunkban) egy karaktert adsz elő, amit a külsőd abszolút nem tükröz, (magyarázkodsz azért, mert egy videó erejéig nem voltál képes megborotválkozni) de ha még ez nem lenne elég, jellemben sem adod elő a karaktert. Amit a kamera előtt leműveltél, az minden volt, csak Son Goku nem. A videósok is csak akkor csinálnak reakció videót, ha semmi ötletük nincs, és egy olyan anyagot akarnak, amit egy nap alatt össze lehet dobni. A technikai gondokról még annyit, hogy sokszor hangosabb az animált videó, mint a te hangod, és nem szerencsés akkor beszélni, amikor még megy a videó. Amit pozitívumként fel tudnék hozni, az csak az, hogy eléggé magabiztos vagy a kamera előtt, így nem volt gondod abból, hogy összedobd ezt a videót.

RETROSHOCK (ISAAC): Azta nem szokványosan 1998-as mindenit ennek a produkciónak!!! Mit értékeljek?

A képernyő felét kitakaró laptop billentyűzetedet? Vagy azt, ahogy a videó hangsávja konkrétan teljes mértékben elnyomja a beszédedet? Bár lehet, hogy mindenki jobban járt… ugyanis létezik egy íratlan alapszabály melyet sajnos manapság nagyon kevesen ismernek és tartanak be: PARÓDIÁT NEM PARODIZÁLUNK.

Így ahogy mondom. Nem. Egyszerűen nem… Pláne nem egy jól sikerült, jól animált, igazából működőképes paródiát. Mert amit te csináltál, az nem más, mint egy komplex alkotást lereagáltál olyan módon, hogy az eredeti mű humorát kigyomlálva felcserélted a saját, kicsit sem érdekes és semmiféleképpen nem kreatív megjegyzéseiddel.

RETROSHOCK (KenytheOne): A reakcióvideózás egy förmedvény divathullám, de nem állítom, hogy nem képes működni. Viszont egyrészt nem eleve humoros parodiákat kell lereakciózni, hiszen annak feltétele, hogy te magad humorosabb legyél az alapanyagnál, ami ugye nem vagy, másrészt nem tudom mondtam e már… hogy vágni kéne. Mert olyan üresjáratok vannak a videóban, amibe belefér két 4-es metró elkészülési ideje. Nem ez az a minőség, amit egy ilyen versenyre szánt pályaműnek képviselnie kell. Ez egy olyan koncepció, amit a youtuberól kigyomlálni kellene, nem követni. Reakció videó… reakciók nélkül.

Member: Sato Tenshi. Ha jól értem, ez egyfajta sportkommentárja akart lenni a CartoonHooligans videójának és hát, ebből nem lett valami pezsgés, sem valami mozgás, de lett csalódás. Annyira ez az egy smittpálosított videó adja az egyetlen értékét ennek a pályaműnek, hogy jobban járunk, ha a CartoonHooligans pályázik, és akkor a szemembe nézve lett volna gyönyörű szép szivárvány.


5-ös számú nevező: Ailin (hajnalka)

Animológia: Remek leírás lett szerintem a hősökről, és külön értékeltem a feliratot is hozzá, mert sajnos szükséges volt néhány helyen beleolvasnom. A kiírást én annyira nem éreztem benne, itt-ott meg picit szedett-vedettre sikerült. Kicsit több időráfordítással és aprólékossággal lehetne ebből még többet kihozni, mert amúgy az alapgondolat nagyon jó.

Fabulous Industries (Bence): Rendkívül mély gondolatokat akartál a felszínre hozni, ehhez mindent megmozgattál, érdekes látványvilágot tártál elénk, ráadásul a hősködéssel kapcsolatos legalapvetőbb téziseket is igyekezted górcső alá venni, ami egy egész jó kezdés. Nagyon sok jelenetet felhasználtál, ami csak szebbé teszi, hogy mind animék, ahol hősök izgágán mennek ide és oda. Amit talán tudnék neked javasolni, hogy a drámai szövegfelolvasást nem kell hatalmas szünetekkel széttagolni, mert lassú, monoton lesz, és az sem hátrány, ha törekszel helyesen leírni azt a szöveget, amit a képernyőre szánsz a nézőknek, ebben a Microsoft Word hibakereső funkciója könnyedén a segítségedre lehet, így a számodra bizonytalan szavakat az esetek 80%-ában jelzi neked egy piros aláhúzással. Amire feltétlen ügyelj, hogy a háttérben futó videókat némítsd le és egy halk aláfestő zenével spékeld meg, ha szeretnél még hasonló ilyet készíteni! Tisztán hallani rajt, hogy egy AMV-ből, vagy egy anime epizódjának egy kis jelenetéből vágtad oda. Bízom benne, hogy kitartó vagy e téren, jó az alapelgondolás, lehet ezt még folytatni! Viszont mielőtt nekivágsz egy videót készíteni, érdemes megfontolni, hogy vajon miről akarom készíteni: nevettessek, szórakoztassak, elgondolkodtassak? Utána érdemes megragadni az eszközöket és azokat az utolsó másodpercig kihasználni! Nagy, fennkölt szavakat használsz, és sajnos csak lógnak a levegőben. Legyen célja, hogy ezeket összeszeded! Azzal hogy mantrázod, még nem feltétlen ragad meg mindenkit! Ügyesen!

Fabulous Industries (Marcell): Ennek a videónak nem láttam értelmét. Elkezded egy kérdéssel, amit meg is akarsz válaszolni, és a végére egyre keszekuszább és érthetetlenebb, ugyanis a mondataid 90%-a nyelvtanilag helytelen. Ami még nagyon zavaró volt, hogy ezeket az érthetetlen mondatokat üvöltve mondod fel egy recsegős mikrofonba. A magas hangerőre figyelsz oda, mert gondolom valamiféle motiváló célt szántál neki, de ez teljesen a hangsúlyozás rovására megy. A feliratozásnál megszámlálhatatlan helyesírási hibára lettem figyelmes, ami elkerülhető lett volna azzal, ha Word-ben írod meg a szöveget, ugyanis ott minden ilyen hibát aláhúz, és az alapján tudtál volna korrigálni. A vágásról annyit, hogy a legtöbb képi anyagot nem te vágtad meg, csak AMV-k vannak bevágva, amiknek a hangjait még csak le se némítottad, így 10 másodpercenként más zene szól változó hangerővel. Ennek a videónak valami nagyon mélyenszántó tartalmat szántál, de a végére egy nagy katyvasz lett, aminek semmi értelme nem volt.

KenytheOne (RetroShock Filmszínház): EZMEGMIVOLT.COM Mégis mi a jószagú hóban született lókolbász volt ez? 😀 Ezen többet röhögtem, mint a retroshock filmek 90%-án. Komolyan mondom, annyira jól szórakoztam ezen a videón, hogy majdnem maximális pontozást adtam neki, de nem akartam megbántani a többieket. (ennél jobban) Minden azzal kezdődött, hogy meghallottam azt a nosztalgikus hangminőséget, ami ROSSZABB, mint az Antifaces 2008-ban feltöltött első epizódja. Pedig a magyar youtuben MINDENKI tudja, hogy annál nincs rosszabb. A már akkor is 5 éves érintkezési hibás tescos mikrofon ereje veled is ott volt, igaz?

Igen, mindig kellemes az emberi fülnek, ha néha 7 méterről beszélsz a mikibe, néha pedig LEDUGOD A TORKODON. És akkor a semmiből… hirtelen ott termett egy 8 CENTIS VÖRÖS kerettel ellátott fehér felirat. A mindenit! Ilyen ocsmányat utoljára talán az előző pályaműben láthattam csak… Nem akarok túlságosan kitérni a túljátszott és teljesen hiteltelen hangsúlyozásra, annál inkábba a misztikus háttérmondanivalóra, amit képtelen voltam megfejteni, azokra a szókapcsolatokra, amiknek dekódolásához én kevés vagyok. De azért jegyzeteltem ki egy-két dolgot:

A fekete és a fehér pont nem színek, ezt szeretném megjegyezni, mindinkább semleges színek.

„hányakon vagy hősé kel” – Mivan?

„Tőlünk is függ! Mit teszünk hogy érzünk tudatába hősök útjával!” – Coelho olyan mélyre bújt benned, hogy te sem találod. Ilyen zárómondatot életemben nem hallottam. Szerintem idézem majd, copyrightos?

Egy pozitívum: source, zenék a stáblistában… Ezzel még néha én is hadilábon állok, de látom, már előre rettegsz a „mi a zene címe?” kérdésektől. Elárulom neked, tőled soha senki nem fogja kérni e videó alapján… Amikor a legrövidebb videót tart a legtöbb ideig végignézni….

Member: A pokolba vezető út is jószándékkal van kihúgykövezve, ez mégis mi? Gyerekek, én a buzdító videóban a Rivotril, Contramal és Dopegyt kombót viccnek szántam, nem az elkövetkezendő hónapok terápiás készítményeinek! Valaki mintha rászabadult volna a Aegisubra és még arra sem vette a fáradtságot, hogy a sorokat ízlésesen tördelje, ez szerintem trollkodás volt, nem lehetett komoly.


6-os számú nevező: Gábor

Animológia: Nagyon kreatív voltál, kimondottan tetszett a videó minden egyes része 🙂 Rendkívül jól szórakoztam. Szerintem minőségi tartalom, remekül megkomponálva, szóval le a kalappal, mert biztos rengeteg munka volt vele. A szuperhősös és animés témák is megjelentek benne, úgyhogy nincs kivetnivalóm 🙂

Fabulous Industries (Bence): Zseniális ötlet volt belevinni a hírhedt Lego Batman hangját a videóba! Egyszerre „kritizálsz” (kifigurázol) animét is, meg köze is van valamennyire a szuperhősökhöz! Akadt egy pár jól elkapott pillanat, ami nagyon jól visszatükrözte azt, hogy te nagyon is végigbogarásztad a film minden egyes párbeszédét, hogy ezt össze tudd vágni! Elismerésem! A kritika része annyira nem működött, de nem is ez volt nálad a cél, engem mindenesetre így is megnyertél!

Fabulous Industries (Marcell): Kevés ilyen kreatív videóval találkozok a YouTube-on mostanság. Egy-két helyet leszámítva nagyon tetszett, ahogyan bevágtad Batman hanganyagát, és teljesen jól passzolt az adott szituációhoz, ám azokon a bizonyos helyeken kissé erőltetettnek találtam. A videó egy nagyon humoros kifigurázása egy ismert sorozatnak, amivel nehezen lehet melléfogni. A vágással nem volt gond, a viccek ütöttek, és a kiírásnak is megfelelt. Én kifejezetten nem nevezném kritikának, inkább kiparodizálásnak, de ez most teljesen mindegy. Ez egy remek, humoros videó volt, amibe nehéz belekötnöm.

RETROSHOCK (ISAAC): 1:47…ennyi kellett, hogy sikerüljön elmondani, mit is nézünk. Neked legalább van mikrofonod, nem csak azt várod, hogy a szél elhordja a hangod a nézőkhöz több kevesebb sikerrel. Már pozitívum.

RETROSHOCK (KenytheOne): Tehetség kell ahhoz, hogy rosszabb ripet találj a vágáshoz egy 20 éves animéről, mint én egy 70 éves noname szörnyfilmről. De ha tényleg ilyen ritka ez a Tsubasa, nem szóltam. Erre az animére emlékszem amúgy, még a Tv2 matinéban ment, csak mindig elkapcsoltam, mert már akkor is volt némi emberi méltóságom. 😀 A batmanes koncepció egyébként nem volt rossz gondolat, néha jól is sült el, viszont a videó nagy százalékában érezhető volt, hogy nem a te mondandódra kerestél egy odaillő batman elszólást, hanem egy batman szlogenre írtál valamit részedről, ami így sótlanabb hatást keltett. Amúgy az sem segített, hogy az animéknél csak a foci tud jobban kikergetni a világból, így ez a focis anime piszkosul betalált nálam.

Kíváncsi vagyok, lesz e bárki, aki ténylegesen fog beszélni a versenykiírásról… úgy igazán…

Member: Gábor Batmannel karöltve mutatja be eredeti VHS minőségben, a szinkronnak alig nevezhető alámondással a Tsubasa kapitányt és ezért már eleve megérdemli, hogy ne napon langyosodott bubimentes sört kapjon. A gégerákos Batman hangokat ügyesen válogatta össze, hogy párbeszéd alakuljon ki kettejük között, ami önmagában egy nagy meló, hacsak nem ismered kívülről a teljes Lego Batman filmet. Az viszont eléggé jó beutaló a szakellátásba. A poénok eltaláltak, ami már nagyon kellett, úgyhogy 24/25.


7-es számú nevező: Tomyx20

Animológia: Áhh imádom ezt az animét, úgyhogy már csak a választásért is jár a pont (sejtettem, hogy valaki majd ezt veszi elő, teljesen jogosan 🙂 ). Ügyes voltál, és rendkívül jól összefoglaltad az animét, elmondtál minden lényeges dolgot, párhuzamot húztál a hősökkel, a hősi léttel is, ami még egy plusz pont. A humorod is most átjött sok helyen, ami miatt jókat derültem egy-egy részen, és amit külön köszönök. Nagyon sokat fejlődtél ismételten, csak így tovább!

Fabulous Industries (Bence): Nagyon jól összeszedett kritikát kaptunk tőled! Különösen tetszett, hogy legtöbbször magadból kiindulva igyekeztél bizonyosan meggyőződni arról, hogy az Inuyashiki animében hogyan és miképp működnek a dolgok, vagy épp nem működnek, legyen szó hősködésről, gonoszkodásról. Az alpári humorod kellőképp határon belül mozog, bár néha ügyelj arra, hogy a bevágások ne nyomják el a saját hangod! Építőjellegű megjegyzésként annyit tennék még hozzá, hogy ha vesz a kamera, ne olvasd már olyan látványosan a szöveget féloldalasan! 😀 Akkor inkább legyen összeszedve a gondolat és olvasd fel, a videó képéhez meg képeket raksz be, meg jeleneteket az animéből, mellette pedig legyenek meg a spontán bevágások, élménymegosztások arccal. A hanglejtésen még van még picit csiszolni, de én már látom a fényt az alagút végén! Csak lazán!

Fabulous Industries (Marcell): Ebben a videóban egy remek kritikát, és egy érdekes gondolatmenetet hallhattunk. A videónak egyetlen perce sem felesleges, ám a technikai része picit sántít. A vágás teljesen jó egy ilyen videóhoz, de az előadásmódodat az teszi tönkre, hogy olvasod a szöveget. Emiatt kicsit élettelen a mondandód, a poénok sem ütnek úgy, ahogyan kellenének azt leszámítva, hogy jó poénokról van szó. Persze erről még tehet az is, hogy nem lazulsz le a kamera előtt, de leginkább az olvasást tudnám fő okként megemlíteni. Persze ez nem vesz el semmit abból a tényből, hogy a kritikád teljesen hiteles, jól összeszedett, és még tanulságos is.

RETROSHOCK (ISAAC): RÁD. SENKI. SEM. KÉSZÍTETT. FEL. Mi az a kendő… mi az a maci… és mi az az ördögűzés. Nincsenek szavak erre…

Azt tudod, hogy ha 2008-ban lennénk, most elvitted volna az aranyérmet a napisz*ron. Elemezzük ki, amit látunk, mert ezt érdemes. Nem elég, hogy a polcra ültetett maci alatt a monitorodon egy ördögűzést nyomatsz a háttérben, de mindenek tetejébe a fejedre húztál egy függönyt… Ezt huzatosra vágtad úgy, hogy a bal szemed félvakon hunyorog 10 percen keresztül és erre még ráhúztál egy szemüveget. Fuhh ember… legalább tudjad, hogy kendőre nem húzunk szemüveget, minden huzatos szemű függönybe bújt szuperhős kontaktlencsés. A lényeg, hogy rajtad az sem segítene.

RETROSHOCK (KenytheOne): A hangstílusod tökéletesen passzol az összképhez, simogatja a lelkem.

Fogalmam nincs, miről beszéltél, nem tudtam koncentrálni rá, megmondom őszintén, lenyűgözött a bátorságod, hogy ezt így ide publikálod. Amúgy meg kell, hogy mondjam, a verseny elején megfogadtam, hogy nem fogok túl kritikusként (FAILED) semmiképp megnyilvánulni, igyekszem majd konstruktív meglátásokkal segíteni a résztvevőket. Úgyhogy neked is nyújtok egyet: mivel tudsz vágni, az volt a képernyőn mindig, amiről szó volt éppen… emiatt inkább VÁGJ képeket be és mutasd kevesebbet a függönybe csavart ördögűző fej kombód konstrukcióját.

+ Vedd le a háttérhangját a jelenetnek, hogy téged halljunk! Jah várj… inkább vedd feljebb.

Tőled is jegyzeteltem aranyköpéseket. Felépítettél egy teljes logikai fellegvárat a jók és a rosszak meghatározásáról, az átmenetekről, aztán hirtelen beköpsz egy ilyet:

„Kivéve a jakuzákat… mert azok rosszak.” Zseniális 😀

Aztán itt van még egy:

„És akkor így… VÍZZEL MŰKÖDNEK, OSZT VAN EGY CSOMÓ KÉPESSÉGÜK.”

Ezért megérte az egész videót elkészíteni!

Végül egy kérdés: Melyik pókhoz beszélsz a sarokban? Mert hozzánk nem, az biztos. Fogalmam nincs, mit láttál ott, de mintha a foci VB tükröződne a szemüvegedben. Inkább nézted volna azt videókészítés helyett… A kutyamindenit már, lehet, hogy súgógép? Kizárt, hiszen annyira „természetes” volt a hangsúlyozásod végig.

Srácok, az időgép egyre visszább dobál…

Member: Hát, vissza a felszínre. Tomyx20 minden alkalommal nevezett, amikor fel lettem kérve zsűrizni és sajnos nem érzek fejlődést. A gondolatmenet csapongó, a viccek java trágárkodás, az elmélkedés is sokszor mintha csak azért volna, hogy intellektuálisabbnak tűnjön. Az anime maga jó választásnak tűnik, de ez nem az a fajta ajánló, ami meghozná a kedvem.


8-as számú nevező: HigashiKata

Animológia: Jó gondolatokat tártál elénk a témában, nem mellesleg a humorod sem hétköznapi, nekem legalábbis nagyon bejött. Kicsit még finomíthatnál a technikai részén, de amúgy ügyes voltál és igen kreatív. A csatornáddal meg hajrá hajrá 🙂

Fabulous Industries (Bence): Összeszedett, tartalmas és kreatív egyvelege mindannak, amire ebben a mezőnyben elvárt volt. Beszéltél animékről, hősködésről, kivesézted a témát a lehető legalaposabban, és egész jól bánsz a vágóprogrammal is, ami megint csak bónusz! Amikor egy képet használsz háttérnek bevágásokhoz, javaslom, hogy az elmosást úgy alkalmazd rajt, hogy ne maradjon a háttérnek éle, így jobban lehet látni majd azt, amit a középpontban akarsz tudni! Nagyon dinamikus, egyszerre tudsz a lehető legjobbkor bepörögni, majd hirtelen behúzni a kéziféket! Én nem tudok így kritizálni. (Pedig illene, úgyhogy nagy gratuláció!)

Fabulous Industries (Marcell): Ez az a fajta gondolatmenet, ami után csak annyit tudok mondani, hogy „oké”, mivel annyi mindent mondtál el részletesen, hogy nem tudom már mivel kiegészíteni. Tetszett, ahogyan párhuzamot vontál az amerikai és a japán szuperhősös sztorik között, és nem féltél kritizálni azokat, úgy, hogy tudtad, hogy sok embert magadra tudsz vele haragítani. Ez a videó egyszerre volt zseniális és bátor húzás tőled. Negatívumként egyedül a hátteret tudnám felhozni, amit az egész videó alatt láthattunk. Kicsit szemzavaró volt. (Észrevettük ám azt a pár másodpercnyi anyagot. 😉 )

RETROSHOCK (KenytheOne) ATYAÉG! 2010! Határozottan 2010!

Egyrészt tök poén intró. Másrészt értem, amit mondasz, a hangminőség rendben van. SŐT te már az aláfestő zenét is VÁGTAD, végre valaki!

Azért ezt a szemet szétszikráztató zizegtető vibráló effektet, ezt nem tudom hova tenni, lerészegedtem tőle. Vagy ez valami videó hiba? Még annak sem elég trendi. Aztán 2:20-nál sikerült sárga alapra sárga betűszínnel és tűvékony betűtípussal összesítést végezni egy katyvasz csili vili háttérre. Itt azért az ízlés megkérdőjeleződik, no offense. 🙂

A videódban mindig odaillő képeket, jeleneteket használsz, nagyon tudom értékelni a rászánt időt a munkádra. Emellett egy igazi, előre megírt és átgondolt szöveget adtál elő, ráadásul hangsúlyozva. Ritkaságszámba megy… Nem volt üresjárat, a vágások jó helyen vannak, a témaválasztás is jó, DE azért a videómat bevágni… Nem jár a plusz pont! Isaac fejének minőségén azért jót röhögtem.

RETROSHOCK (ISAAC) – Én kevésbé, fel sem ismertem magam. Nem is értem, még freeyoutubedownloaderrel is jobb minőségben kapod le a videónkat, mint ez.

(KenytheOne) – Összességében jó téma, jó szöveg, összeszedett gondolatok, vágások, zenei aláfestés… egyedül a képi világ volt borzasztó azzal a zizegéssel a videó felében érthetetlen indokból. Stáblista, zenecímekkel. El vagyok kényeztetve. Egyike vagy azon keveseknek ezen a versenyen, akin látszik, hogy hajlandó tanulni a videózás technikai részét és akár youtuben is lenne keresnivalója. Sok sikert! Jah.. és te is olvastad a kiírást. Itt már ezt is kell értékelni. Legyen 2011! Második helyen vagy nálam, holtversenyben a harmadikkal. Oké, ezt értelmezze az, aki nem nézett végig egy animekritikát egy sráctól függönnyel a fején…

Member: Kata is kissé érdekesen értelmezte a feladatot, ez inkább elemzés, mint paródia és… Nagyon helyesen. Kifejezetten szeretem, ha valaki értelmes gondolatokat oszt meg, amiket aztán Friderikusz Sándor módjára a sajátomnak állíthatok be, és erről a fordított fantasy felállásról még nem hallottam, de nagyon is találó. A többin már magam is elgondolkoztam, hogy a miért olyan bénák a szuperhős történetek gonoszai, miközben a gonosz ismeretlen motivációja és háttértörténete az, ami igazán érdekessé tud tenni egy történetet, ahogyan az állandó feltámadásokat sem tudom hová tenni, hiszen hová lesz így a dráma? Képzeljük el, hogy L a Death Note végén feltámad, vagy mennyire gáz volt, amikor Kubo apró cafatokra tépette Byakuyá-t, még a szimbólumok is jelen voltak a hősi halálhoz, aztán mégis túlélte. A hang pár helyen halkabb volt a zenénél, de más technika jellegű észrevételem nincs, úgyhogy 23/25.


9-es számú nevező: Flash

Animológia: A Fate univerzum, szerintem jó választás lett a kiíráshoz. Jól beszélsz, bár kicsit talán vontatottan, ami miatt nehézkes volt végig nézni a videót, pedig érdekesnek találtam a mondandód. A párhuzamok, a leírások, a bemutatások szerintem mind rendben voltak és örömmel tölt el, hogy most már tudom hogyan is jönnek sorban a Fate alkotások, köszi 🙂

Fabulous Industries (Bence): Kritikának kritika, hősködés megvolt, de 13 percig végighallgatni azt, hogy nyomod a monológot úgy, hogy elaludjak lassan, az erősen jelenti azt, hogy a hangsúlyozással és a figyelem fenntartásával vannak picike gondok. Részletgazdag információáradat a videó, azonban ha azt nem tudod úgy tálalni, hogy a célközönség számára izgalmas, érdekes legyen, akkor megbukott az egész. Ha lelkes vagy, szereted csinálni, akkor pörögj be, dobj be egy kávét, vagy valami nedűt, ami életet lehel beléd, mert olyan nincs, hogy egy Flash nem pörög! A vágás egész jó, de néha egy-egy hangos bevágott jelenettel nem fogod fenntartani az érdeklődést. Pörögj rá!

Fabulous Industries (Marcell): A videód előtt nem nagyon ismertem a Fate univerzumot, és a videód elején tényleg keszekuszának tűnt, de szerencsére jól elmagyaráztad, és valamennyire tisztázódott miről is van szó. Érdekesen felvázoltad az univerzumot, örültem, hogy összehasonlítottad a Marvel univerzumával, ám amennyire érdekes a téma, annyira unottan beszélsz róla. Nagyobb beleéléssel és megfelelő ritmizálással jóval rövidebb és érdekesebb lehetett volna a videód. Ennek ellenére engem meggyőzött a beszámolód és felkeltetted az érdeklődésemet.

KenytheOne (RetroShock Filmszínház): Űrben… repkedő… nagy mellű kislányok még nagyobb kardokkal…. I quit. Szép témaválasztás, ha nagyon hamar el akarsz veszíteni engem. Mindenesetre remek hangminőség, de azt nem állíthatom, hogy öröm volt hallgatni. Hogy élvezze bárki, amit mondasz, ha te is unod? Eszméletlen nagy paradox poén, hogy Flashnek hívod magad ilyen álomkórosan depresszív, érvágós narrációval.

Nyilván ebben a műfajban, amikor egyetlen témáról beszélünk, fontos, hogy a hangsúlyozásunkkal dinamikussá tegyük a mondanivalónkat, hiszen 13 percen keresztül fenn tartani egy olyan illető figyelmét az animékkel kapcsolatban, aki nem szereti az animéket… nos, annak több kell a monoton, egyhangú felolvasásnál.

Az tetszett, hogy a videód végig lekötötte a szememet, voltak vágások, minőségi képi anyagok, te nem elégedtél meg azzal, ha találsz egy 1982-es vhs rippet 240P-ben a myvipen, így a videód képileg már egész 2013, mert volt benne néhány kép animáció is. Azt hiszem.

Jól megírt, összeszedett szöveg, egy olyan témáról, ami kicsit sem érdekelt. De azt éreztem, hogy értetted a verseny kiírását, így kénytelen vagyok elismerni, hogy jó munkát végeztél, ami a feladatot illeti. 11 percnél előjöttek az első érzelmek belőled, amikor a kedvenc harcoslánykasztodról beszélsz. Akkor éreztem először, hogy nem egy robot a narrátor.

És utoljára.

Member: Flash annak ellenére nemigen van oda a Marvel-lért, hogy egy DC karakter nevét viseli. Kicsit mondjuk túlzottan is kimérten és erős önreflexiókkal tűzdelve sikerült ezt az univerzumot bemutatni, amit már csak azért is érdekes volt végignéznem, mert a Fate sorozatokba soha nem szagoltam bele. Nyilván ezzel sikerült a feladatot nagyon más irányba terelni, révén semmi parodisztikus nem volt a videóban, inkább volt informatív és legalább őszinte. Mondjuk a japán cuccokra általában jellemző ez a kevert idővonal, ott van pl. a Legend of Zelda, amelynek idővonalával kapcsolatban irányzatok próbálják egymásnak az igazukat bizonyítani, annyira nincsen hivatalos változat.


10-es számú nevező: Fomalhaut

Animológia: Már az előző verseny során is nagyon tetszett a stílusod, de most igazán a tető fokára hágtál vele. Rendkívül jól áll neked ez a szarkasztikus stílus, és nagyon jól is műveled vele az ipart. A témával is kíválóan vegyítetted ezt, szóval le a kalappal. Amúgy teljesen egyetértek mindennel, amit mondtál és fantasztikusan szórakoztam. Gratula! 🙂

Fabulous Industries (Bence): Nem egészen tudtam leszűrni, hogy mi célod volt a videóval. Beszéltél a maszkokról és kifiguráztál egy kisgyermekeknek szóló animációs mesét, majd általános kliséket soroltál fel arra nézve, hogyan válnak egyes szereplők felismerhetővé, vagy felismerhetetlenné szuperhősökként. Kritikának semmiképp sem nevezném, azonban, ha egy témára fókuszálva építed fel a gondolataidat, sokkal nagyobbat tudna ütni, minthogy több mindent tegyél a zsákba egyszerre.

Fabulous Industries (Marcell): Az alapötlet nem lenne rossz. Szuperhősök személyazonosságainak eltitkolása állandó téma a képregényes körökben. A videó is tökéletesen bemutat nagyon rossz példákat az ilyen módszerek közül. Ami kicsit problémásabb, hogy amíg más videósoknál az a baj, hogy nem engedik el magukat kamera előtt, addig nálad a probléma az a bizonyos túloldal. Nagyon túljátszod magad a kamera előtt, ami sajnos elveszi a figyelmet a mondandódról, illetve a poénok sem viccesek, hanem kínosak lesznek. Ha erre odafigyelsz, a későbbiekben igazán értékes videók készülhetnek el általad.

RETROSHOCK (ISAAC): 1:35…. Melyik nintendoról töltötted le ezt a minőségű Sailor Moon hátteret? Nincs fenn torrenten.

Ezzel sok mindent elmondtam egy mondatban. Egyszerűen a képminőség olyan, mintha egy Sony Ericson K300-i -vel vetted volna fel. Kitaláljátok? 2006! Erre a visszhang is ráerősít. Tudom, tudom… nincs mindenkinek ilyen, meg olyan felszerelése. Itt írom le nektek és mindenkinek, aki olvassa: nem is kell több százezres felszerelés. De pár ezer forintot MINDEN embernek rá kell költeni minimum egy mikrofonra, ha videózásra adja a fejét. A kamera pedig… nem tudom, hogy az okostelefonok és a tabletek korában Keny-n kívül van e bárki, aki még nem rendelkezik ennél jobb felvételt készítő készülékkel. Valóban, nem alapfelszereltség, itt csak arról van szó, ilyen minőséggel a 2018-as youtuben, vagy egy videós versenyen már AZT HINNÉNK, nem szokás nevezni. Bár ez a verseny alaposan rácáfolt.

RETROSHOCK (KENYTHEONE): A témád amúgy érdekes volt, én is sokat gondolkoztam már rajta, hogy a francba nem vesznek észre valakit, akinek más színű a haja, felvesz egy szemüveget, VAGY egyszerűen nem ismerik fel a hangját… Viszont a beszédstílusod feleslegesen túlpörgetett, sokszor hittem azt, hogy be akarod jelenteni a rák ellenszerének képletét, de elmaradt.

Trágárkodás továbbra sem ad semmit egy videóhoz, nő szájából még ocsmányabb. Szomorú, hogy egyre több hölgy hiszi azt, hogy alkalmazkodni kell a férfiak undorítóan mocskos nyelvezetéhez. Nem kell lányok… nem kell.

Összességében ez a videó írott formában sokkal működőképesebb, mint ezzel a látvánnyal és hangsúlyozással.

Member: Érdekes megközelítést láthatunk Fomalhaut-tól, a Sailor Moon és a Wedding Peach alapján megfordult bennem is ez a kérdés, hogy miért is nem ismer fel őket senki a testalkatuk, hangjuk és általában a metakommunikációjuk alapján, míg a Kamikaze Kaitou Jeanne-ban legalább tényleg megváltozik az óralapszemű főhős külseje. Igen, én ezeket néztem huszonéve húgommal az RTL II.-on. Hogy a főszereplők antiszociális léte logikus-e, én ezt egyszerűen a célcsoporttal magyaráznám, egy kamasz érezheti igényét a szupererőnek és lehet magányos, ami ennek az életszakasznak eleme, de amúgy semmi logikus nincs benne, hiszen egy miniszterelnöknek, egy gazdag befektetőnek vagy egy filmrendezőnek is vannak barátai és családja, ha más nem, hát fizetettek, és őket sem rabolják el, ölik meg napi szinten. Hogy a főgonosz meg mit keres pont ott, ahol a főhős, miért nem költözik el? Hát mert a földhivataltól kell kikérnie a tulajdoni lapot, ha albérletbe megy, kell a kormányhivatalnál a tulojdonos hozzájárulása és nem szeretne nyolc napon túl érvénytelen tartózkodási hellyel rendelkezni és elesni az ingyenes fogászati ellátástól, mert hát annyira azért csak nem gonosz ő sem.

De visszatérve, a világítást legközelebb javaslom belőni, mert olyan volt, mintha három oldalról jött volna a reflektor, a kamerából félrenézés és az affektálás már lényegesen kevésbé jelentkezett, néha a szóhasználaton még meglepődöm, de ízlések és kinek a paplan.


11-es számú nevező: Cakecinke & Bridzsit

Animológia: Teljesen egyetértek veletek mindenben, és kimondottan szórakoztatónak találtam a 100 klisés összefoglalásotokat. A beszédkészség a helyén van, a videó jól megszerkesztett, a téma is tetszett, és ahogy elmondtátok a véleményeteket. Összességében jó munka!

Fabulous Industries (Bence): Nagyon jó kritika! Tökéletesen megválogatott szavak, a videó kitér a témául választott anime minden egyes szegletére, a vágás príma, a mondandó meg remekül tükrözi azt, hogy objektíven, tényeket közölve elemeztétek ki, amit ki kellett.

Fabulous Industries (Marcell): Ez igen. Ez egy jól összerakott, remekül megvágott és hiteles kritika/lista volt. Minden a helyén volt, remekül ritmizáltátok, illetve tartalmilag se volt vele semmi baj. Negatívumként megemlíteném, hogy a videó képkocka sebessége körülbelül 20 fps volt, ami igen zavaró tud lenni helyenként. Ezt leszámítva nagyon tetszett a videó, csak így tovább. Azért a listában párszor szerepel az, hogy mesterek, szóval volt benne egy kis csalás.

KenytheOne (RetroShock Filmszínház): A MEGMENTŐ

RETROSHOCK (KenytheOne): Komolyan… Hazatértünk. Végre egy videó, amire teljes bátorsággal azt tudom mondani, hogy kerekperec helye van a magyar youtuben, jóval inkább, mint sok trash trendingelő szemétnek manapság. Fület bizsergetően kellemes hangminőség, pro-kontra játszadozás, hölgy & férfi hang variáció… Vágott videó, alacsony fps-el bár, de ez lehetett egy téves renderelés, egyszer én is töltöttem fel vagy 20 fps-el, aztán a kommenteknél esett le, mivan…

A bleachet, narutót én is ismerem, tudom jól, miért is hányok tőlük látatlanban, de ez a videó tökéletesen és egyben piszok szórakoztatóan vette végig ezeket a kliséket egy 100-as listán. Azt kell mondjam srácok, nektek bérelt helyetek van a videósok között, mert átgondolt szöveget láthattunk jó körítéssel, szórakoztató előadásmódban.

Szerintem ezen a versenyen nincs igazán verseny. Ezt elvittétek, kész, evidens, hogy holnap nyertek. Igen, inkább ma… fél 1-van és ma délben eredményhirdetés, én meg még most írom a véleményt. Ha nem ti nyertek, személyesen megyek a mondoconra és beleiszok valakinek a körtelevébe!

RETROSHOCK (ISAAC): Természetesen nem mész sehova.

Member: Huhh, azért beszédes, hogy még valaki bevállalta a művet, ami példaként szerepelt a kiírásban, ez miatt előre féltem, a nevek pedig ezt csak megerősítették bennem. Cakecinke és Bridzsit. Igazából ezek alapján nem is tudom, hogy ki a fiú és ki a lány, de lássuk csak, hogy the cake is a lie. Kifejezetten jó volt hallani, hogy valaki elemez és a vak rajongás helyett igyekszik szakértői szemmel látni, még ha az a 100 klisé mégis csak egy picit ismétlődött önmagán belül. Ez a pro és kontra felosztás nagyon el lett találva, jó lett a keretezés, a tanulság mondjuk kiszámítható volt, éppen mint maga az anime, úgyhogy csak örülni tudok, hogy ezt néztem meg utoljára, ahogy a kajában is a húst hagyom a végére, erre az egyre megadom a maximális pontot.


Mikor lesz az eredményhirdetés? 

A kritika verseny közönség kedvencét és a zsűri által legjobbnak vélt művet 2018. július 14-én, szombat 12:00-13:30 között jelentjük be a Nyári MondoCon animés kerekasztalán. A zsűri kedvencét még le is vetítjük a helyszínen! A con után pedig felkerül ide a weboldalra is a végeredmény.

Sok sikert mindenkinek és találkozzunk a MondoConon! ^^

(Visited 8 431 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .