Japán diáklányok az Antarktiszon

Álmodoztál már arról, hogy valami grandiózus tettet viszel véghez az életben? Hogy valami olyat csinálsz, amire előtted még senki se vállalkozott? Akkor kövesd végig a Sora Yorimo Tōi Basho hősnőinek útját az Antarktiszra, akik életük legnagyobb kalandjába vágnak bele, miközben leküzdik belső démonjaikat és örök barátságra tesznek szert útitársaikkal!

Szokatlan úticél és jó kémiával bíró karakterek

A Sora Yorimo Tōi Basho első pillantásra félrevezetheti a nézőt. A júniusi Mondóban boncolgatott Yuru Camp-hez hasonlóan hajlamos az ember a „cuki moe lányok cuki dolgokat csinálnak” kategóriába besorolni. De itt nagyon nem erről van szó! Ez nem egy iyashikei anime, ami romantizált eszképizmussal nyújt szívmelengető pillanatokat.

A Sora Yorimo Tōi Basho egy eseménydús, erősen karakterközpontú, így személyiségfejlődéssel, és részenként minimum egy katartikus élménnyel teli slice-of-life, ami nem azt hivatott bemutatni, hogy milyen egy valódi út az Antarktiszra. Pedig az Északi-sark és Szingapúr is kapott olyan cameókat, hogy bármely turisztikai reklámiroda megirigyelné azt! Itt az utazás a lényeg – mint az El Caminó zarándokúton -, és annak lélektani hatása az utazóra nézve.

Egy borítékban lelt egy millió yennel kezdődött minden

Tamaki Mari (Minase Inori) egy tipikus tinédzser. Szeret lustálkodni, bolondozni, nagy ricsajt csapni. De unja az életet. Mindig valami nem mindennapi élményre vágyik – pl. lógni a suliból tanításiórák közben. De az utolsó pillanatban rendszerint visszakozik.

Ez akkor változik meg, amikor a női WC-ben váratlanul talál egy borítékot, benne egy millió yennel! A pénz vélhető gazdájáról csak pillanatnyi benyomásai vannak: hosszú fekete haj és falakat rúgkapáló dühkitörés, amit elégedetlen kiabálás tetőz be. Nem telik bele sok idő, és Mari megleli a boríték gazdáját, aki nem más, mint Kobuchizawa Shirase (Hanazawa Kana).

Shirase évek kemény munkájával kapargatta össze az pénzt azért, hogy elutazhasson az Antarktiszra. Vágya miatt osztálytársai dilisnek vélik. De Shirase hajthatatlan és erre jó oka van. Az édesanyja három évvel ezelőtt örökre eltűnt egy antarktiszi expedícióban. Shirase látni akarja a helyet, ahol édesanyja utoljára járt. Mari csodálkozva hallgatja Shirase történetét. És ekkor minden bátorságát összeszedve elhatározásra jut. Vele tart az Antarkriszra.

Az anime, amiben tökéletesen megvalósul a „jo-ha-kyū” esszenciája

Egy blogger író osztotta meg ezt az univerzális történet strukturálási módszert az anime kapcsán. Ez egy klasszikus írói – jelenesetben forgatókönyvírói bravúr, amit Hanada Jukki (Kyōkai no Kanata, Love Live! School Idol Project) szinte hibátlanul tökélyre vitt az animében. Ennek a japán elnevezése a „jo-ha-kyū”, ami három klasszikus „felvonásból áll”.

Első felvonás: expozíció. Itt megismerjük a karaktereket, a közöttük feszülő viszonyt és a történetet magát, ami felveti a drámai kérdést: hőseink vajon tényleg eljutnak az Antarktiszra?

Második felvonás: akadályok. Hőseinknek küzdenie kell. Ki kell érdemelniük az utat. A többszöri bukás után derül ki hőseink tapasztalatlansága, naivitása és gyengesége. (És igen, jól sejtitek. Ezek azok a jelenetek, amikor egyre nagyobb szerepet kap a csalódottság.)

Harmadik felvonás: a megoldás. A sok küzdelem és bukás csak egy irányba futhat ki: a katarzisba. A drámai kérdés megválaszolásra kerül, új oldalukat ismerjük meg hőseinknek, és a szemtanúi lehetünk annak, ahogy az út megváltoztatja őket. (Itt lehet betárazni a százas zsebkendőket!)

A Sora Yorimo Tōi Basho zseniálisan jeleníti meg ezeket a felvonásokat!

Minden egyes epizódja követi a fenti struktúrát, ezzel teremtve meg azt a szokatlan érzést, hogy minden rész után az ember úgy véli, hogy ez az anime egyre csak jobb és jobb! A katarzis pedig szívet facsaróan robban egy nagyot az ember lelkében. Hogyan dolgozd fel, ha meghalt az egyik szülőd? Mi a gyász folyamata? Milyen az, amikor félsz szembenézni a problémákkal, és inkább elodázod a szembesülést, a kellemetlen beszélgetést, a vétkeid beismerését, mert túl gyáva vagy kimondani a valódi érzéseidet? Amikor attól félsz, hogy az érzéseid miatt rossz embernek fogsz tűnni? Hogyan éld meg a negatív érzelmeket, mint féltékenység, irigység, düh, árulás? Minderről szól ez az anime, így garantált azonosulási pontot ad bármely nézőnek. Ha szívesen elmerülnél egy ilyen lélektani drámában, amit nem mellesleg annyira a valóság illúziójával itattak át a készítők, hogy még a tengeribetegséget is bemerték vállalni, akkor vágj bele! Pláne, ha a lelkednek pont egy ilyen animére van most szüksége.

Karakterek

Tamaki Mari: A kíváncsi, lelkes, kicsit kétbalkezes, de mindenben pozitívumot látó hősnőnk, aki soha életében nem mert belevágni az ismeretlenbe! Nyusziként mindig megfutamodott a kihívások elől. Shirase kitartása és merész vállalkozása ezért hat rá inspirálóan! Semmit nem tud az Antarktiszról, de az út oda egy olyan kaland ígéretét hordozza, amire eddig csak álmaiban mert gondolni!

Kobuchizawa Shirase: A történet igazi mozgatórugója! Ritka olyan animét látni, amiben a sztereotipizált karakterek – a genki lány, a felnőttes nővér és a drámát humorral elütő cool csaj – mellett ennyire rétegelt szereplőt is kapjunk! Shirase rengeteg arcát megmutatja a sorozat alatt. A makacssága, az őrült pingvin-rajongása, a szégyenlős remegése amikor kamera előtt áll… mind-mind szeretnivalóvá teszi karakterét!

Miyake Hinata: Marival egy élelmiszerboltban dolgozik, mint kisegítő. Kimaradt a középiskolából, mert tehetsége miatt kikezdték az idősebb diákok. Az okos lány csak úgy önti magából az életbölcsességeket, de neki is hiányzik a nagy kaland az életéből. Ezért figyel fel Mari és Shirase párosára, akiket irigyel a bátorságuk miatt. De nem kell sok, hogy elszánja magát: bizony, ő sem akar kimaradni a mókából!

Shiraishi Yuzuki: A gyerekkora óta színészként dolgozó lány életéből hiányzik az igaz barátság. A kortársai csak érdekből közelednek felé. Az antarktiszi út csak egy újabb munka, amit a háta közepére se kíván (élő-bejelentkezéseket kell csinálnia, mint az expedícióval tartó celeb). Az őt managerként támogató anyja, azonban hallani se akar arról, hogy visszautasítja ezt az ajánlatot, ezért egy fondorlatos tervet eszel ki, hogy rávegye lányát az útra.

Tōdō Gin: Shirase elhunyt anyukájának egykori legjobb barátnője. Az Antarktiszra vivő expedíció vezetője. Közös szerettük halála óta nem beszéltek egymással. Shirase nem tudja, hogy haragudjon-e a Ginre, amiért 3 évvel ezelőtt az édesanyja nélkül tért vissza az akkori expedíciójukról. Gin nem tud mit kezdeni a bűntudatával. Kimondatlan szavak és néma érzelmi kitörések feszülnek a két karakter között.

Takahashi Megumi: Mari barátnője, aki felett kiskoruk óta anyaként bábáskodik. Mari mindig mindenben kikérte a véleményét, mintegy felnőttként kezelve őt. Erre Mari hirtelen jön az antarktiszi út ötletével, új barátaival lesznek és többé nem kell neki Megumi segítsége… Megumi elveszettnek érzi magát, de egyúttal az irigység és a féltékenység is a hatalmába keríti.

Adatlap
Cím: Sora Yorimo Tōi Basho
Év: 2018
Rendezte: Ishizuka Atsuko
Forgatókönyv: Hanada Jukki
Stúdió: Madhouse
Hossza: 13×24 perc

(Visited 194 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .