Japán Karácsony, amikor randiznod KELL

Japánban december 24-ét ciki pár nélkül tölteni. Ha nincs senkid, azt jelenti, hogy az elkövetkezendő egy évben is magányos maradsz. Ezért hajlandók a japán nők akár alkalmi barátot is fogadni, csakhogy megtartsák szerencséjüket. Erről szólna a japán Karácsony? Egy második Valentin-nap az évben, amit a “szerelmesek” ünnepelnek?

Utazzunk kicsit vissza a múltba

A Karácsonyt jezsuita szerzetesek hozták a szigetországba az 1500-as években, sokan Xavéri Szent Ferenc nevéhez kötik az elterjesztését. Ám 1612-től betiltották a kereszténységet, ezért titokban ünnepeltek a hívek. Aztán jött a Meidzsi-korszak és az amerikai megszállás, és voálá, 1960-tól már hodított a Karácsony, mint kereskedelmi ünnep. Ekkor alakultak ki azok a szokások, amik a mai napig meghatározzák a japán Karácsonyt.

A japánok csak december 24-ét ünneplik. Ami azonban nekünk külföldieknek szokatlan lehet, hogy náluk a Karácsony nem munkaszüneti nap! Másik számunkra érdekes dolog, hogy a Szenteste náluk CSAK a szerelmesekről szól. A családtagok majd a négy napos újévkor jönnek össze, így nem is ajándékozzák meg egymást ilyenkor. A gyerekek esetleg kapnak valamit, de ez teljesen családfüggő. Nekik Mr Santa-szan hozza az ajándékot, de akad egy Buddhista istenség, Hoteiosho, aki vele versenyez az ajándékok kézbesítésénél.

Így ha már ez TÉNYLEG és TELJESEN a szerelmesek ünnepe a Karácsony, hogyan is kell kinéznie egy tökéletes karácsonyi randinak?

  • Először is, hónapokkal előre asztalt és szobát kell foglalni egy menő étteremben, és hotelben. (Igen, akár LOVE hotelben és a tokiói Disneylandben!)   
  • Valami nagyon értékes ajándékkal kell meglepnünk kedvesünket. Ékszerek előnyben, de a szexi fehérneműkkel vigyázni kell, mert a japán férfiak zavarba jönnek tőle!
  • Mielőtt vacsorázni indulunk, meg kell csodálni a gyönyörű karácsonyi kivilágítást. Tokió egyik legismertebb randi szpotja a Starlight Garden, ahol ilyenkor minden fénybe borul. (A neves Tokió towert is karácsonyi gömbök díszítik ilyenkor.)
  • Az étteremben tett kitérő után, kötelező karácsonyi tortát (Kurisumasu kēki) enni. Érdekes, hogy luxus édességként terjedt el ez az eperrel díszített krémes sütemény, amit az amerikai katonák osztogattak egykor kedvességből.

De mi van azokkal, akik mégsem találtak párt maguknak?

Rájuk vár a “kurisumasu paati” (röviden kuripa) és a KFC. (Igen, jól olvasod.)

Kurisumasu paati (kuripa)

Kezdjük a mókásabbal! A szingli barátok összegyűlnek, Mikulás jelmezbe bújnak, de nem ritka, hogy hóembernek, rénszarvasnak, vagy éppen karácsonyfának öltöznek. Az egész buli a közös éneklésről, italozásról és arról szól, hogy jól érezzék magukat akár egy karaoke bár különtermében, vagy egy gasztropubban.

Na de, mi a helyzet a KFC-vel?

A gyorsétteremláncnak volt egy szenzációs kampánya 1974-ben, ami azt eredményezte, hogy a japánok Karácsonykor KFC csirkét esznek. Ennek gyökerei az amerikai kultúrából erednek, ahol a pulyka volt a fő karácsonyi étek. De Japánban kevés a pulyka, kellett egy helyettesítő termék. Ez lett a KFC csirke. Van, hogy két hónappal előre lefoglalják eme étket, és Szenteste hatalmas sorok kígyóznak a gyorsétterem boltjai előtt (Kurisumasu ni wa kentakkii!).

Az epertorta tényleg csak egy romantikus rituálé?

A torta szerepe nem merül ki a romantikus desszert létében! Azokat a nőket, akik 25 éves korukig nem házasodnak meg, “unsold Christmas cake”-nek, azaz eladatlan sütinek nevezik. A hasonlat onnan ered, hogy December 25-én van a szezona a karácsonyi tortáknak. Ekkor frissek, üdék, a legmagasabb áron kelnek el. Ám az este közeledtével zuhan az értékük. 26-án még tovább csökken az áruk, csak azok veszik meg, akik pénzt akarnak spórolni. 27 és 30 között pedig lejár a torták szavatossága, nem veszik meg őket, így a hölgyek esetében, nem kérik meg a kezüket.

Köszönet Herczeg Csabának, akivel közösen készítettük el a japán ünnepekről szóló előadásunkat – ami e cikk alapjául is szolgált – a 2016-os Animekarácsonyon. Az előadást alább tudjátok teljes egészében visszanézni.

Felhasznált források:

(Visited 2 427 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Japán Karácsony, amikor randiznod KELL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .