Animés kerekasztal (Őszi MondoCon 2018)

Animés kerekasztal: Szexualitás animékben, szexualizált karakterek – Kötetlen beszélgetés egy érzékeny, de fontos témáról, lehet, hogy pont veled? 🙂

A MondoCon egy családbarát rendezvény. Ez így is marad.

Ám van egy érzékeny téma, amit fontosnak érzünk elővenni az animés kerekasztalon, annak ellenére, hogy 16+-os vonatkozású. Nem a megbotránkoztatás a célunk, és nem is a hentai, yaoi vagy yuri történelem kivesézése. Sem az ilyen tartalmak népszerűsítése. Csak egy nyílt beszélgetés arról, hogy miért kezeli máshogy a japán kultúra a saját médiumaiban a nemiséget, és mint kelet-európai nézők, hogyan tudjuk ezeket a tartalmakat a helyén kezelni. Mikor mondhatjuk azt, hogy károsak ezek a tartalmak, mikor mondhatjuk azt, hogy nem kell túldémonizálni.

Alapvetően több ok is vezetett a téma felvetéséhez.

  1. Aggódó szülőként az ember első reakciója lehet az, amikor megtudja, hogy a gyereke animét/mangát néz, hogy “nem neki való, mert az túl erotikus” (az erőszakosság mellett).
  2. Ma már a legártatlanabb animében is akadhat olyan jelenet, poén, csattanó, aminek egy női vagy férfi karakter a tárgya, és félreérthetetlenül szexuális felhang uralkodik benne.  
  3. Az előző pontból kiindulva, az ilyen jelenetek középpontjában általában a női karakterek állnak. Ami egy érdekes kérdést vet fel, hogy ez a trend mennyire tünteti fel a nőket degradáló helyzetben, és ennek milyen hatása lehet a hétköznapi életünkre.

Ez lenne az irány, és szeretnénk reflektálni olyan trendekre, mint a szexuális utalások erősödése az újonnan kijött animékben, régi karakterek, tárgyak, élőlények stb. szexualizálása (pl. Bowsette-jelenség), a cosplay-ben az az irány, hogy erotikus formában jelenítik meg kedvenc karaktereinket lásd. lewd cosplay (ami azért annyira nem új, mert a cosplay mellett, a fanart és a fanfiction már több évtizede terepet ad ennek).

A beszélgetésen résztvevők:

  • Amberger Dániel (Daisetsu, az Animekommentár YouTubere)
  • Bak Krisztián (a Genjutsu.hu alapítója)
  • Bársony Dávid (Alister, MondoCon program szervező)
  • Fazekas Zsolt (Zspider novella író és a Random Képregények egyik írója)
  • Horváth Katalin (Jigokuu, Mondo Magazin cikkíró, fansubber)
  • Udvari Krisztina (Hanama, a Watchaholics blog munkatársa, és egyik alapítója)

Időpont: 2018. október 20. (szombat), 12:00-13:30

Helyszín: Budapest-HungExpo, K épület, Nagyszínpad

A kerekasztalon most kifejezetten kíváncsiak leszünk a Te véleményedre is, úgyhogy a műsor alatt bármikor felteheted a kérdéseidet, megoszthatod a véleményedet, vagy észrevételedet.

(Visited 69 times, 2 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.