Animés kerekasztal (Őszi MondoCon 2018)

Animés kerekasztal: Szexualitás animékben, szexualizált karakterek – Kötetlen beszélgetés egy érzékeny, de fontos témáról, lehet, hogy pont veled? 🙂

A MondoCon egy családbarát rendezvény. Ez így is marad.

Ám van egy érzékeny téma, amit fontosnak érzünk elővenni az animés kerekasztalon, annak ellenére, hogy 16+-os vonatkozású. Nem a megbotránkoztatás a célunk, és nem is a hentai, yaoi vagy yuri történelem kivesézése. Sem az ilyen tartalmak népszerűsítése. Csak egy nyílt beszélgetés arról, hogy miért kezeli máshogy a japán kultúra a saját médiumaiban a nemiséget, és mint kelet-európai nézők, hogyan tudjuk ezeket a tartalmakat a helyén kezelni. Mikor mondhatjuk azt, hogy károsak ezek a tartalmak, mikor mondhatjuk azt, hogy nem kell túldémonizálni.

Alapvetően több ok is vezetett a téma felvetéséhez.

  1. Aggódó szülőként az ember első reakciója lehet az, amikor megtudja, hogy a gyereke animét/mangát néz, hogy “nem neki való, mert az túl erotikus” (az erőszakosság mellett).
  2. Ma már a legártatlanabb animében is akadhat olyan jelenet, poén, csattanó, aminek egy női vagy férfi karakter a tárgya, és félreérthetetlenül szexuális felhang uralkodik benne.  
  3. Az előző pontból kiindulva, az ilyen jelenetek középpontjában általában a női karakterek állnak. Ami egy érdekes kérdést vet fel, hogy ez a trend mennyire tünteti fel a nőket degradáló helyzetben, és ennek milyen hatása lehet a hétköznapi életünkre.

Ez lenne az irány, és szeretnénk reflektálni olyan trendekre, mint a szexuális utalások erősödése az újonnan kijött animékben, régi karakterek, tárgyak, élőlények stb. szexualizálása (pl. Bowsette-jelenség), a cosplay-ben az az irány, hogy erotikus formában jelenítik meg kedvenc karaktereinket lásd. lewd cosplay (ami azért annyira nem új, mert a cosplay mellett, a fanart és a fanfiction már több évtizede terepet ad ennek).

A beszélgetésen résztvevők:

  • Amberger Dániel (Daisetsu, az Animekommentár YouTubere)
  • Bak Krisztián (a Genjutsu.hu alapítója)
  • Bársony Dávid (Alister, MondoCon program szervező)
  • Fazekas Zsolt (Zspider novella író és a Random Képregények egyik írója)
  • Horváth Katalin (Jigokuu, Mondo Magazin cikkíró, fansubber)
  • Udvari Krisztina (Hanama, a Watchaholics blog munkatársa, és egyik alapítója)

Időpont: 2018. október 20. (szombat), 12:00-13:30

Helyszín: Budapest-HungExpo, K épület, Nagyszínpad

A kerekasztalon most kifejezetten kíváncsiak leszünk a Te véleményedre is, úgyhogy a műsor alatt bármikor felteheted a kérdéseidet, megoszthatod a véleményedet, vagy észrevételedet.

(Visited 239 times, 1 visits today)

One thought on “Animés kerekasztal (Őszi MondoCon 2018)

  1. Szia Timi!
    Mikor volt az első Animés Kerekasztal? A 2015.nyári a legrégebbi, amit találtam – de úgy olvasom attól is van régebbi. Vagy lehet attól korábbiak még nem lettek rögzítve? Mindig élvezettel várom az újabb adásokat. Esetleg ismersz még olyan magyar „sorozatot” (akár podcast), amiben emberek beszélnek animékről?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .