Animekritika videoverseny: Elindult a szavazás (2018. nyár)

Elindult idei anime kritika videoversenyünkre a szavazás! 🙂 Most 11 pályamű érkezett a kiírásunkra, amikre 2018. július 8-tól 12. (csütörtök) éjfélig voksolhattok – hiszen keressük megint a Ti kedvenc videósotokat! Emellett szakavatott zsűri is értékeli a pályaműveket, mégpedig Animológia, Fabulous Industries, KenytheOne a RetroShock Filmszínháztól és Member személyében. (Csecse Attila végül nem tud részt venni a zsűrizésben.) Mind a közönség és a zsűri kedvence a 2018. július 14-i, szombat délben kezdődő animés kerekasztalon fog kiderülni (a zsűri kedvencét le is vetítjük a program keretein belül).

Ám még a versenyvideók előtt jöjjön pár reakció a verseny kiírással kapcsolatban: Páran nem voltatok biztosak abban, hogy a pályaművetek megfelel-e a kiírásnak.

Nem vártunk világmegváltó elméleteket a DC és Marvel univerzum kapcsán, az se volt baj, ha nem vagy nagy amerikai comics szakértő. Elég volt az, hogy ha például körbejártátok a hős fogalmát (milyenek a hősök az animékben, és miben mások a szuperhős eposzokban? – erre Flash hozott nagyon jó példát!). Elég volt az, ha olyan animét elemeztek, amiben a szuperhős téma felmerül (Boku no Hero Academia, One Punch Man, Inuyashiki és a Tiger & Bunny például tökéletes választás volt ilyen szempontból, de bármely Marvel ill. DC anime is jöhetett volna). De csak nézzétek meg Gábor pályaművét, aki Batmannal együtt elemzett ki egy animét, a Tsubasa kapitányt, aminek semmi köze nincs a szuperhősökhöz, mégis, Gábor nagyon kreatívan bevágta Batman „véleményét” az elemzésbe, ami színesítette a pályaművét (beemelte a szuperhősöket egy nem szuperhősös kontextusba) és ezzel már meg is felelt a kiírásnak.

Sose gondoljátok túl az ilyen versenykiírásokat. : ) És ha nem vagytok benne biztosak, hogy megfelel-e a pályaművetek a kiírásnak, akkor csak írjatok bátran a garaitimi88[kukac]gmail[pont]com email címre mielőtt elkezdenétek a munkát. Szívesen válaszolok minden kérdésre.

Egyúttal bátorítanátok titeket, hogy a jövő évi versenyre nyugodtan küldjetek téma ötleteket a fenti email címre! De jöhetnek ezek az ötletek élőben is a conon. 😉 Most pedig érkezzenek az idei versenyvideók!


1-es számú nevező: Müller Péter (Thor)

Müller Péter egy cseppet sem szokványos Thor és Bakuman fight jelenetet elevenít meg előttünk, amit saját maga által írt monológgal spékkelt meg. Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzétek meg a videóját.


2-es számú nevező: Madács Melinda (AlbatraozAoi) 

A versenyen megengedett volt, hogy a nevezők paródiát készítsenek, és hát AlbatraozAoi egy Boku no Hero Academia AMV-s szinkronparódiát hozott el nekünk. (Iyen műfajt max a Magyar AMV Rettenetben lehetett látni igazán!) Nézzétek meg, hogyan elevenítette fel ezt a háttérbe szorult műfajt!


3-as számú nevező: Akanime

Mirror az Akanime YouTube-csatorna első animekritikáját hozta el nekünk a versenyre, ami a Shingeki no Kyojin animéről szól. Mint kritika, elképesztően jól sikerült a pályaműve, ám a szuperhős témát nem vonta be a pályaművébe. Meglátjuk a zsűri miképpen értékeli ezt a húzást, addig is, nézzétek meg a pöpec kritikáját!


4-es számú nevező: Sato Tenshi

Sato Tenshi is különleges reakcióvideót hozott el nekünk, amiben egy fun animációs rövidfilmet (paródiát) mutat be. A paródiában Son Goku harcol a DC univerzum karaktereivel. Már maga az elképzelés nagyon mókás! Nézzétek meg, hogy mit gondolt erről Tenshi.


5-ös számú nevező: Ailin (hajnalka)

Ailin kis irodalmi feelinggel elmélkedik arról, hogy vajon mit is jelent a hős fogalma, pláne az animék világában. Ha kíváncsiak vagytok a monológjára, lessétek meg a videóját.


6-os számú nevező: Gábor

Gábor egy zseniális videóban mutatja be a Tsubasa kapitányt, az elemzésbe pedig ki száll még be? Hát Batman! Kreatív, ötletes és humoros videó. Kíváncsiak vagytok, hogy Batman hogyan reagál erre az animére? Hát a videóból megtudjátok!


7-es számú nevező: Tomyx20

Visszatérő versenyzőnk, Tomyx20, nagyon jó, témába vágó animét választott az Animék és szuperhősök tematikájú versenyünkre! A 2017-es, őszi szezonban futott Inuyashiki című animét mutatja be ötletesen. Lessétek meg, ha kíváncsiak vagytok rá.


8-as számú nevező: HigashiKata

Kata mindig valami különlegessel rukkol elő a versenyünkre, és így volt ez idei pályaművével is. Milyenek a szuperhősös animék? Mi hiányzik belőlük, vagy éppen mitől jók? Erre keresi a választ kreatív videójában.


9-es számú nevező: Flash

Flash ötletesen a Marvel univerzum építésével hozza párhuzamba a legnagyobb animés franchise-t, a Fate univerzumát. És igen, hősiesen bevállalta, hogy a Fate pár közönség-kedvenc szériájáról, sőt, egyik kiemelt karakteréről is megosztja nem éppen tipikus véleményét. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miért tetszett neki a Fate Apocrypha sorozat, és szerinte mit jelent hősnek lenni, akkor lessétek meg a videóját.


10-es számú nevező: Fomalhaut

Visszatérő versenyzőnk, Fomalhaut, eme videójában bemutatja az animék azon „gyengeségeit”, amik általában a szuperhős jellegű sorozatokban mutatkoznak meg. Hősök, akiket nem ismernek fel a hétköznapokban? Problémák, amik mindig az adott szuperhős körül bukkannak fel? Erről és még sok minden másról ejt szót a videójában.


11-es számú nevező: Cakecinke & Bridzsit

Cakecinke & Bridzsit egy Boku no Hero Academiás videóval készültek nektek, amiben azt mutatják be, hogy szerintük mennyiben különbözik a BnH más többi shounen animéhez képest. Ha kíváncsiak vagytok rá, lessétek meg a videót.


Mikor lesz eredményhirdetés? 

A kritika verseny közönség kedvencét és a zsűri által legjobbnak vélt művet 2018. július 14-én, szombat 12:00-13:30 között jelentjük be a Nyári MondoCon animés kerekasztalán. A zsűri kedvencét még le is vetítjük a helyszínen!

Sok sikert mindenkinek és találkozzunk a MondoConon! ^^

(Visited 850 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Animekritika videoverseny: Elindult a szavazás (2018. nyár)

    1. Húha, igyekszem pénteken kitenni, de ha nem sikerült, akkor legkésőbb hétfőn este kerül fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .