Animekritika videóverseny: a zsűri véleménye (2017. tavasz)

Mindenkinek köszönjük, aki idei animekritikusi videóversenyünkön indult! Mielőtt megosztanám veletek a zsűri részletes véleményét a videókhoz, álljon itt egy előszó Dóczi Attilától, az Animegyetem YouTuberétől, ami szerintem nagyon jól leírja a zsűri érzéseit az idei versenyfeladattal kapcsolatban olyan szempontból, hogy mennyire tudtatok megfelelni a kiírásban foglaltaknak. Jöjjenek is az ő szavai:

Dóczi Attila (Animegyetem):Kedves nevezők! A humor elég szubjektív dolog, amit nehéz megítélni, ráadásul nagyban nehezíti a feladatot, hogy a zsűri értékelésére befolyással van, hogy az adott pillanatban éppen milyen kedve van, milyen napja volt, mennyire értékeli a humor egyes formáit. Úgy hogy arra biztatnék mindenkit, hogy ne szegje kedvét, ha esetlegesen az a fajta humor, amit ő képvisel, nem fogta meg a zsűrit maradéktalanul. Csiszoljátok a stílusotok, fejlesszétek a technikai tudásotok, bimbóztassátok a kreativitásokat és gyakoroljatok sokat, és egy nap meghozza majd a gyümölcsét.”

Emellett még egy fontos dolog, amit kiemelnék a poszt elején. Idén a versenykiírás miatt, módosítottuk kicsit a zsűri pontozólapját. Ők öt szempontból értékelték a videókat egy 1-től 5-ig terjedő skálán, mégpedig:

  • Mennyire felel meg a pályamű a paródia műfajának: Hiszen idén animekritikák helyett animeparódiákat vártunk tőletek.
  • Beszédkészség / struktúra / összeszedettség: Voltak olyan videók, amiknél a versenyzők nem beszéltek – animeparódiába belefér egy szinkronparódia is, vagy éppen humoros zenei elemeket vegyítettek, ezért, a klasszikusan beszédkészségre összpontosító kategóriánkat kiegészítettük a struktúra és az összeszedettség értékelésével.
  • Kreatív elemek: Referenciák, kellékek, más animék, popkulturális elemek használata.
  • Élvezhetőség: Mennyire humoros, figyelem fenntartó és összességében érdekes a videó. Most elsősorban a humoron volt a hangsúly.
  • Technikai kivitelezés: A videó hang és kép minősége, a videó technikai megoldásainak értékelése. Pl. effektek, különleges elemek, vágástechnika.

Az összes pontozólapot és a zsűri összesítőjét itt tudjátok megtekinteni. Most pedig jöjjenek a vélemények a zsűri pontszámaival!


1. helyezett: Flash – Ami a következő szezont illeti… (92 pont)

Benyoboy (16 pont): Mivel nem tudom, hogy milyen sorrendben lesznek a videók Timi oldalán a zsűri kritikáival egyetemben feltöltve (melyet értelemszerűen befolyásol majd a végeredmény is), a lényeg, hogy a „másik MAR-os jellegű” videónál nagyjából leírtam mindent, és ez erre is igaz. Bár ez technikailag élvezhetőbb volt a képminőség miatt, ezen egyáltalán nem tudtam elmosolyodni sem, inkább azt éreztem, hogy random animejelenetek jól össze lettek vágva élőszereplős filmek jeleneteivel, de humort nem nagyon találtam egyikben sem, de bónuszpontot adtam a Bunyózni Óraszám miatt, mert az megunhatatlan.

Daisetsu / Animekommentár (20 pont): Nem szakadtam minden egyes poénon, de itt nagyon jó ötletek voltak. Össze-vissza nézem a videókat, de eddig te vagy az első, aki olyat küldött be, aminél feljött bennem a kérdés: máris vége? Bár a szövegbeúszásokból kicsit sok volt, a reklám meg extrém, de ez a videó szerintem vicces volt. Még fel is nevettem, ami ennél a kritikaversenynél ritka!

Dóczi Attila / Animegyetem (18 pont): Ismét egy CRACK videót láthatunk, ami szerencsés műfaj, és hála égnek a videó hossza is optimális lett. A jelenetek jól lettek összeválogatva és a videó minősége is rendben van. Ennek ellenére mégsem lett annyira átütő a videó, mint szerettem volna. A szinkron néhol elcsúszott, amire egy ilyen típusú videó esetén különösen ügyelni kell. Az utolsó SAO/BNHA crossover ötletben és technikai kivitelezésben is kiemelkedő lett, érdemes lenne ilyen színvonalon készíteni az egész videót. Jó az irány, jó a kivitelezés, sok gyakorlás és tök jó lesz ez.

Krisz (16 pont): Ez is MAR rip-off, de ez volt a feladat, nem de? Technikailag viszonylag rendben. Igazából semmi extra, de hozta, amit a verseny kért. Személy szerint azokat az átfedéseket és még egy-két dolgot nem erőltetnék, de… Hát na…

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (22 pont): Így kell hozzá állni egy paródiához. Nagyon sok ötletet valósítottál meg, rendben van a videó hossza is, nem nyújtottad el felesleges jelenetekkel, ám akadnak olyan részek, amelyek miatt sajnos csökken a videó értéke. Sok helyen megcsúszott egy kicsit a szinkron, ezáltal nem tudtam sokszor elhinni a szinkroncserét, pedig azzal lett volna az igazi. Kreatív voltál, ám sajnos nem lett annyira humoros a videó. Mintha fél gőzzel ment volna, annak ellenére, hogy jó animéket szemeztél ki. Legközelebb jobban gyúrj rá, milyen szöveget mondjanak a szereplők, és biztosan meg lesz a siker. A Titanicos jelenet, valamint a videó utolsó jelenete a jó irány. A Deku/anyja – Sinonon/puskája kombináció technikailag is nagyon erős volt.

2. helyezett: Ricz (Lehoczki Péter) – Végtelen világok pornókrízise (89 pont)

Benyoboy (17 pont): Már a videó eleje meg tudott nevettetni, hiszen a zsűrit-szapuló rész kifejezetten jó lett, bár sajnos az minden bizonnyal egy szerencsétlen véletlen oknál fogva pont kimaradt, hogy az inside joke-os megjegyzésemre anno sikerült az egyetlen olyan cáfolatot megtalálnod, amivel konkrétan alátámasztottad, hogy jogos volt a kritikám. De ne akadjunk fenn ezen, hiszen most Anime Kritika idő van, és nem „ki mit hallgat el egy dologról”-verseny (ha meg már mémeknél tartunk)! A zsűritag pedig még mindig nem szervező. Na, de akkor fussuk le a kötelező köröket: a korábbi munkákhoz képest technikailag sokat fejlődött a videó, minőséggel nem volt gond, külön pozitívum a feliratozás, satöbbi. Lehet, hogy vicces volt a pályaműved, majdnem sokat nevettem. Biztos voltak benne okos dolgok is, amiken ha jól emlékszem, talán még el is gondolkodtam. Ars longa, vita brevis. Anime kritika video of the year, would rate it again 25/25. Vagy nem.

Daisetsu / Animekommentár (21 pont): Egy újabb (V)Ricccccczes videó. Meddig kell ezeket elviselni? Najó, nem: nem volt rossz darab ez sem. Ricz ismételten az egyik legjobban átgondolt, megszerkesztett videóval érkezett hozzánk, amire szórhattam a pontokat. Beszédkészség megvolt, a videó technikailag tele volt kreatív elemekkel és még másokat is beszervezett (érts: inkább önmagát más dimenziókból vagy… WTF?!) úgy, hogy az még jól is sült el (ellenben az Anime vs Valóság videóval). Okos humort használtál, így sokaknak lehet nem jött át a viccelődésed. Igazából én értettem a poénokat, bár szerintem nem voltak olyan erősek, mint ahogyan azt a fejedben gondoltad. Valahogy úgy éreztem, hogy ez mókás, mégsem nevettem fel egyszer sem, amit mondjuk Flash versenytársad el tudott érni, ezért vontam le 1-2 pontot, de ez nem számít: így is jelenleg a te videód az egyik, amely legjobban megfelelt a követelményeknek. Szép volt tesó!

Dóczi Attila / Animegyetem (15 pont): Ricz formabontó stílusa, a videó kontextusából a versenyre való kilépése és a zsűri kritizálása már-már megszokott dolog, úgy hogy szót se ejtsünk róla. Noha definícióját tekintve megfelelhet a mű a paródia fogalmának, élvezeti értékét tekintve, befogadó szemmel, nem igazán. Ricznek okos gondolatai vannak, és egy műfaj komoly – mégis humorral tarkított – kritikájaként teljesen megállná a helyét a videója, a verseny kontextusába viszont nem éreztem illeszkedőnek. Még mindig zavar, hogy nem néz a kamerába, hiszen nem érzem, hogy hozzám beszélne, viszont kreatív elemek és sok vágói munka van a videó mögött, ami értékelendő. Mint mindig, vegyes érzésekkel gondolok vissza a videóra, de valahol szerintem ez is Ricz célja vele.

Krisz (17 pont): Péter, a videó egész jó lett volna, ha megint csak a feléig tart és jobb a technikai kivitelezés. Oh, igen… Akkor most wall of text, reagálva arra, ami elhangzott a videódban. Egy kritikánál a tartalom a fontos, nem a technikai kivitelezés? Oké, a szórakoztató iparról beszélünk, ahol a tartalom és a vizuális inger együtt adják meg a kellő hatást. Amennyiben élvezhetetlen a képminőség, a hangminőség, úgy az egész mű értékelhetetlen, lehet az akármennyire jó. Nagyon jó példa erre az, amikor valaki filmet készít! Szerinted egy filmben csak a tartalom a lényeg? Nem, a kivitelezés és a technikai rész ugyanolyan fontos, mivel összhatás fog érni. Tudod, ez olyan, hogy csak a belső számít, a külső nem. Viszont ez hazugság…. Lehet valaki akármennyire jó fej, nem fogod neki azt mondani például szex közben,hogy „Jaj, szívem, olyan csúnya vagy, mondj valami vicceset, hogy felálljon!” mert ez nem lesz elég. A tartalom, a belső érték önmagában nem lesz elég soha! Igenis fontos, hogy technikailag megfelelő legyen egy videó különben csak azon veszed észre, hogy ZAVARNAK a hiányosságok. Nem szórakoztat, nem köt le, csak bosszant. Erről még nagyon hosszan tudnék beszélni, hogy miért butaság, amit mondtál, de most ennyi.

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (19 pont): Kedves Ricz! Megfeleltél a verseny témájának, viszont olyan ironikus parodizálást tálaltál, ami nekem nem ízlett, és szerintem még jó pár nézőnek nem könnyen befogadható. Kevesebbet kellett volna filozofálnod, és a témát sem érzem jó döntésnek. Engem még mindig zavar, hogy olvasod a szöveget a kamera előtt – ha időt fektetnél rá, szerintem el tudnád sajátítani a súgó nélküli előadásmódot -, a képminőség közepes volt, de ezek bakfitty hátrányok ahhoz képest, mint amit tréfás jelenetnek akartál szánni. Sajnos, nagyon nem volt vicces, ahogy a térről meg az időről színészkedtél. Az, hogy rávilágítottál a nő és férfi szerepére egy hentai szexben, valamint az abban rejlő aljasságokra, nos, az figyelemfelkeltő volt. Értesz hozzá, viszont nem ezért rendezték meg a versenyt. A humor volt a lényeg, és tőled ebben a formában keveset kaptunk.

3. helyezett: Krisztfo, Kapzse, Virág: Mirai Nikki a szinkronparódia!!! (88 pont)

Benyoboy (16 pont): Bár már a videó eleje figyelmeztetett arra, hogy az eredeti anime ismeretének hiányában ne kezdjek a videónak, mégis megtettem, így a továbbiakban egy laikus véleményét olvashatjátok. És még mielőtt: nem, engem nem zavar a spoiler. Alapvetően szeretem az Abridged-jellegű videókat, főleg a TeamFourStar munkásságát, a DBZA nagy kedvenc tőlük. Az igazán jó Abridged pedig (legalábbis szerintem) attól igazán jó, hogy egyrészt tud működni az anime teljes ismerete nélkül is, illetve a nézőben fel tudja kelteni annyira a figyelmet, hogy pl. az eredeti művet is megnézze. Itt azonban egyiket sem éreztem túlzottan: a hangminőség hogy milyen volt, az egy dolog, de a színészi játékban egy csepp beleélést sem éreztem, ami rányomta a bélyegét az egészre, hiába vágtam nagyjából, melyik poén mire utalt volna (persze az én esetemben ez korlátozottan értetendő). A helyesírási hibákra is lehetett volna ügyelni.

Daisetsu / Animekommentár (23 pont): Ez vicces volt! Bár néha elkallódott a tekintetem, de összességében ez egy remek kis videó volt. Tök jókat nevettem azokon az elborult hülyeségeken, amiket kitaláltatok. Szép volt! A mikrofonjaitok vagy mikrofonotok nem lehet a legmodernebb, így a hang fura volt, illetve olykor nem hangsúlyoztatok megfelelően, de ezektől eltekintve ez a videó szupika volt. Ötletesen raktatok bele egy-két pluszt, játszottatok a kameramozgásokkal, csak dicsérni tudnálak titeket. Ez a videó nekem az egyik kedvencem!

Dóczi Attila / Animegyetem (18 pont): Technikai minőségben az egyik legjobban kivitelezett műről van szó: mind a kép, mind a hangminőség nagyon jó, ami sokat hozzá tesz az élvezhetőséghez, ráadásul a szinkron többnyire kiválóan illeszkedett a beszélők szájára. Noha még van mit csiszolni a szinkronon magán, nagyon jó alapokkal rendelkeznek a beszélők. Talán picit lehettek volna bátrabbak a poénokat illetően, a videó maga pedig rövidebb, pörgősebb és még ütősebb lett volna a végeredmény. Összességében: így tovább!

Krisz (10 pont): Hát, nem ez volt a legösszeszedettebb script… A technikai kivitelezés ismét problémás és sokszor kb ellehetetleníti az embert attól, hogy élvezze a videótokat.

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (21 pont): Volt munka ebben a projektben, amit mondtatok, az teljesen passzolt a szereplők szájához. Tetszett, hogy különválasztottátok a jeleneteket, felcímeztétek egy frappáns borítóképpel, és volt egy-két bevágás, ami mosolyt csalt az arcomra. De szó szerint egy-két ilyen helyzet van a videóban, így összességében sajnos unalmas végeredmény született. Sokadjára ismételt odaszólások vannak, valamint ütősebb, paprikásabb szöveget írhattatok volna. Más oldalról kellett volna megközelíteni az animét, ha mindenáron mellette akartatok maradni. Például, szerepet cserélhettetek volna, a fiú szinkronizálja a lányt, és ki tudja, mi sül ki a dologból. Technikailag viszont erős videót hoztatok el. Jók a vágások és jól szólnak a hangok, ezért ezen a téren jár a piros pont.

4. helyezett: Yeti Mester – MASZE egyveleg (83 pont)

Benyoboy (17 pont): A MAR (sőt, akkor már AMV Hell) videókkal mindig nagy bajban vagyok, amit egy ember csinál, mert ha nincs egy külső szabályozó a minőségi mércére nézve, akkor rengeteg unalmas, nem vicces, vagy nem túl kreatív szösszenet kerülhet be a válogatásba. Sajnos itt is ez történt, a tíz perces videónak jó része nem tudott megmosolyogtatni, és nem is éreztem azokban túl sok kreativitást. A videó képminősége meg hát… azt inkább hagyjuk. Viszont, hogy ne legyek teljesen negatív, a South Park + Boku no Pico tényleg tetszett és jól össze lett vágva, a Gravitáció egyszerű (de hatásos) poénja is megnevettetett, a Kis Grófós poénnal tökéletesen tudtam azonosulni, és a japán Toy Stroy-s rész is kifejezetten ötletes volt. Szerintem a zenére meg dalokra építő jelenetek többségének mellőzősével egy koherensebb videót lehetett volna csinálni, de ez a hazai MAR stílusát követő válogatások közül (hú de PC-n fogalmaztam) még így is korrekt volt.

Daisetsu / Animekommentár (14 pont): Ez olyan volt, mint a MAR humora. Valami vicces, valami nem. Csupán a MAR annyival jobb volt, hogy legalább normális minősége volt a képnek és a hangnak. Ez itt eléggé Movie Maker szagú. Nem tetszett nagyon, de nem is vettem be miatta ciánkapszulát. A MAR-ba küld be a jobbakat haver, de saját videót inkább ne csinálj.

Dóczi Attila / Animegyetem (18 pont): A CRACK videó ugyancsak hálás műfaj, hiszen akárhonnan, akármennyi anyagot felhasználhatunk és kombinálhatjuk őket bármilyen más tartalommal, így a kreativitásnak semmi sem szab határt, a rövid jelenetek pedig optimális esetben „letehetetlenné” teszik a kész művet. Yeti mester többnyire ügyesen válogatta össze a jeleneteket, hogy mosolyt csaljanak az ember arcára, viszont ütősebb lett volna, ha az egész mű egy-két perccel rövidebb. Technikai kivitelezés szempontjából sajnos hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen a képi világ több helyen gyenge, nem egységes a kivágás, vagy nem tökéletesen illeszkedik a hang. Ennek ellenére az egyik legjobban sikerült mű, a Toy Story-s részen pedig sírva nevettem, úgyhogy némi csiszolással sikeres sorozat lehet belőle.

Krisz (11 pont): Tesco MAR. Gyenge technikai kivitelezéssel és sok helyen abszolút nem humoros párosítással.

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (23 pont): Kedves Yeti Mester! Igazából csak észrevételeim voltak a videóddal kapcsolatban, mivel nagyon eltaláltad az AMV paródia hangulatát. Nem hogy végignéztem a videót, még keveselltem is a játékidőt, holott 10 percig tartott a móka. Látszik, hogy ismered az animéket, kipipáltad már a listádon azokat a sorozatokat, amik úgy igazán belevésődtek az ember agyába. Örültem a Naruto és Death Note jeleneteknek, a legjobb pedig, amivel megkoronáztad az alkotásod, a videó végén belőtt zenés klip. Benne volt minden, amiért az ecchi műfaj ilyen népszerű. Egyedüli negatívumnak a 480 pixeles felbontást hoznám fel. Legalább 720 pixeles képminőség kellett volna, hogy szépen láthatóak legyenek az animejelenetek. Ha attól féltél, hogy a YouTube emiatt letiltotta volna a videót, erre a sablonkeret használata a megoldás. De így is gratulálok – jó humorérzéked van.

5. helyezett: Nina Rosenwald – Danmachi paródia (75,5 pont)

Benyoboy (18 pont): Viga videójához hasonlóan ebben is a két gyakori videó-stílus ötvözése tetszett a legjobban, ezúttal azonban más volt a recept: egy animebemutató felépítésével kaptunk egy AMV Hell-es paródiát. A poénok jó helyen voltak és pár mosolyt is csalt az arcomra, de légyszi legközelebb nyugodtan beszélj hangosabban és erőteljesebben! 🙂

Daisetsu / Animekommentár (15,5 pont): Ez a videó megfelelt a kritériumoknak, viszont szomorú hogy nem hangsúlyoztál megfelelően és – valszeg te is – Movie Makerrel raktad össze a vidit. Voltak vicces pillanatai a videódnak, de ennek sokkal jobbnak kellett volna lennie. Ezt szerintem te is érzed. Minden esetre a feladatot teljesítetted, nem kötöttem fel magam a vidi nézése alatt és látod???? Máris 15 pont felett jársz, ami már nagy számnak számít ebben a kritikás, paródiás versenyben.

Dóczi Attila / Animegyetem (16 pont): A videó elején olyan érzésem volt, hogy inkább látunk egy humoros anime bemutatót, mint sem paródiát, viszont a videó második felére Nina belejött a dologba és beért a videó paródia jellege. A hangjáról megismertem, hogy egy előző animekritika versenyen is részt vett és meg kell mondjam sokat fejlődött, és jól áll neki ez a vicces stílus. A poénok lehettek volna merészebbek, többet játszhatott volna a hangjával, és valamivel pörgősebbre is lehetett volna vágni a videót, de alapvetően a recept működött és hangulatos kis videót láthattunk. Sok gyakorlással és csiszolással ügyes dolgokat fog tudni csinálni.

Krisz (8 pont): HANGLEJTÉS?! H.A.N.G.L.E.J.T.É.S.! NEM ÉLVEZHETŐ! Az ember halálra unja magát, mert annyira monoton hangon nyomod végig az egészet. A tartalom is hagy némi kívánnivalót maga után… a technikai részről nem is beszélve.

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (18 pont): Szerintem egész jól álltál hozzá a versenyhez. Nem csak paródiát hoztál el, de közben be is mutattál egy animét. A DanMachi, ami a műfaját illetti, az egyik legsikeresebb sorozat, és úgy összeségében jó szórakozást tud nyújtani a fogyasztóknak. Látványban nagyon erős, ecchiben szintén, viszont tényleg sok inspirációt merített más alkotásokból. Ezezekre szépen rá is világítottál, azokat a helyzeteket kaptad el, amire a nézők is ujjal mutogattak, valamint ügyesen átkeresztelted a szereplőket. Az Albínó Kiritó és Bözsi néni remek ötlet volt. Amin javítanod kéne, az a szöveg felolvasása. Hanglejtésekre van szükség, át kell élned azt, amit éppen mondasz, de ez gyakorlással könnyen megoldható. A hangod nagyon szépen cseng. Voltak zajok olykor a videó hangjában, ám ez nem rontott annyira az összképen.

6. helyezett: Viga – Shingeki no kyojin paródia (63 pont)

Benyoboy (17 pont): Kifejezetten tetszett, hogy egyszerre ötvözte az AMV Hell-es videók és a szinkronparódiák világát, mindezt sikeresen. Bár lehet, hogy csak én égtem ki, de nálam ez a videó sem érte el a humor-ingerküszöbömet, viszont voltak benne ötletes és kreatív megoldások, a kajás képbevágást pedig szabadalmaztatnám a készítő helyében, mint alternatív cenzúracsík.

Daisetsu / Animekommentár (10 pont): Nem lett volna ez rossz, csak semmi hangsúlya nem volt a hangodnak, ami miatt monoton lett az egész. Ha valami (talán) jól is sült volna el, a hangod kivégezte az egészet. Ügyelj a helyesírásra is kérlek!

Dóczi Attila / Animegyetem (14 pont): A műfaj követelményeinek megfelelt a videó, összességében viszont nem lett túl erős. Az ötletek alapvetően jók voltak, viszont a kivitelezés mind képi világ mind hang tekintetében nem érte el azt a minőséget, amitől a jelenetek igazán viccesek és ütősek lettek volna. A vágási készségek és a szinkronizálási képességek fejlesztésével ezek az ötletek a jövőben ügyesebben megvalósulhatnak majd.

Krisz (8 pont): A kreatív elemekre kaptál nálam három pontot, személyes indokokból… (Szeretem a hamburgert, nagyon!) A videó viszont nagyon rossz. Mind a felépítése, mind a kivitelezése, mind a tartalma hagy maga után kívánnivalót. Sajnálom, ez nem jött át. Azt javaslom, hogy kérj segítséget néhány tapasztalt videóstól és kérdezd meg őket, hogy hogyan is kell egy ilyet felépíteni.

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (14 pont): Kedves Viga! Szerintem egy nagyon érdekes személyiség vagy, és rendelkezel humorral, de olyasfajtával, amely akkor tud megnyilvánulni, amikor csípőből nyomod. Ebben sokat segít a stílusod, így úgy vélem, csak jobban kellett volna töprengened, hogy mit szeretnél kiparodizálni, és élvezhetőbb videód lesz. Találtam benne poént, kifejezetten tetszettős volt az a jelenet, amikor Eren az óriásformájában próbálja becserkészni a női óriást. Néha hallani hibát a hangban, de összeségében jónak mondható, a vágáshoz viszont használhattál volna nagyobb felbontású anime jeleneteket. Úgy tűnt, mintha rögtönözve mondtad volna a jelenetek alá a szinkront, talán ezért lett viccmentes a végeredmény, a legnagyobb gond azonban nem is ez volt. Lehet, hogy csak én látom így, de Eren anyjának halálával nem szabadott volna tréfálkozni. A sorozat egyik legszomorúbb tragédiájáról van szó.

7. helyezett: DanPie duó – Anime vs Valóság (62 pont)

Benyoboy (17 pont): A YouTube-on elég sok anime vs. valóság paródiát lehet találni, ami nem meglepő, hiszen ez egy relatíve hálás téma, és egyben kimeríthetetlen ötletforrás is. Örömmel vettem, hogy már rögtön az elsőként nevezett videó egy igazi paródia, ami tökéletesen megfelelt a verseny kiírásának, és ez már jó pont. A videó technikai megvalósítása elég fapados (pl. rossz képarány), viszont voltak benne aranyos jelenetek, és pl. a hirtelen vágás az ajtóbecsapásnál is el lett találva. Szerintem nem volt szerencsés egy helyszínt választani az egész videóhoz, és volt pár baki is a beszédben, amit egy újrafelvétellel ki lehetett volna küszöbölni, hogy folyamatosabb legyen az összkép. Bár fenntartom azt, hogy csak az színészkedjen videóban, aki tud is, nyilván nem számítottam egy Oscar-díjas alakításra, de nem is voltak benne túl cringe worthy pillanatok. A kreativitás látszik, és szerintem a humor is a helyén volt.

Daisetsu / Animekommentár (8 pont): Lehet velem van a baj, de nekem ez kínos volt. Kínos volt ezt 6 percen keresztül nézni. Emlékszem mikor először csináltam kamerás mobillal saját felvételeket 12 évesen. Nos, az is ilyesmi volt. Több dolog is lehetne említeni, hogy miért nem tetszett nekem ez a paródia, de a pontok magukért beszélnek. Azért kitartást, remélem a humorotok jobb lesz ennél pár év múlva és akkor nevezzetek be újra. De így ez – nagyon, nagyon, nagyon finoman szólva – nem volt jó, se vicces. De az ötlet legalább nem volt rossz.

Dóczi Attila / Animegyetem (15 pont): A téma hálás, hiszen gazdag humorforrást szolgáltat az animék és a valóság összehasonlítása, azonban egyúttal hálátlan is, hiszen a sok nemzetközi profi szinten kivitelezett hasonló témájú videó rendkívül magasra tette már a mércét. A DanPie duónak jó ötletei voltak és látszik, hogy sok munkát fektettek az egyes jelenetek leforgatásába. Amatőrökhöz képest a színészi képességeik nem rosszak, de azért bőven van még mit csiszolni, valamint technikai szinten is érdemes fejleszteni, hogy igazán élvezhető legyen. Egy-két jelenet hosszabb volt a kelleténél, legközelebb érdemes feszesebbre vágni a dolgot. Összességében nem volt rossz, de még sokat kell fejlődni.

Krisz (9 pont): Először is…technikailag nem lett jó. Erre nem árt, ha legközelebb figyeltek. Másodszor pedig az a helyzet, hogy ez nem lett vicces. Nem azért (bár számomra ezért is) mert alapból nem szórakoztató, amit kitaláltatok, hanem azért, mert rossz volt a kivitelezés. Nem volt dinamikája sem a videónak, sem pedig nektek. (Bence, tőled sokkal többet vártam a legutóbbi videód után! Remélem legközelebb sokkal ügyesebb leszel.)

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (13 pont): Szerintem nagyon jót tett a videónak, hogy ketten szerepeltetek benne. Jól megterveztétek, ki mikor lesz az adott helyzet fő karaktere, miközben a közös jelenetekre is rágyúrtatok. Merész vállalkozás, hogy élőszereplős paródiát csináltatok, de azt kell, mondjam, bejött a húzás. Végig tudtam nézni a 6 perces alkotásotokat, ám a helyetekben rövidítettem volna rajta – nagyjából 3-4 perc játékidő lett volna az igazi. Negatívumként azt hoznám még fel, hogy elnagyoltátok a helyzeteket bejelentő kiírásokat. Folyton azt hallani, hogy anime és a valóság, ez helyett egyszerűn csak címezni kellett volna a jeleneteket, fűszerezve egy kis klasszikus zenével. Jól esett volna, ha elhagyjátok a szobát, akár a szabadban elkészítve egy klisés anime helyzetet. Sokkal hangulatosabb eredmény születik, ha az összeütközés, melyet szerelem első látásra követ, a folyosón játszódik, nem pedig a szobában. Bajnak érzem a képminőséget is, ezért is választhattátok volna a szabadban való forgatást, ahol kevésbé jó kamerával is szép felvétel készíthető. A témák jók voltak, el tudtátok érni, hogy mosolyogjak, így ha alaposabban terveztek előre, továbbra is csapatban dolgozva, ebből akár még YouTube sztárság is lehet.


8. helyezett: GameBoye – Arakawa under the bridge bemutató (61 pont)

Benyoboy (16 pont): Ezzel a videóval egyetlen egy gondom volt: nem volt paródia. Ami nagyon nagy kár, mert az egész sorozatot remekül összefoglalta, jó és érdekes szempontokból vizsgálta meg a sorozatot (pl. vágás), és még jól is beszélt. Ha most „általános” kritika lett volna a témakör, akkor még jobb pontot adtam volna rá, de így sajnos nem adhattam rá annyit, amennyit szerettem volna. Ettől függetlenül zárszóként csak annyit jegyeznék meg, hogy kifejezetten várom a következő videós megmérettetésre a munkád!

Daisetsu / Animekommentár (12 pont): Ez melyik kategóriába illett? Ha egy korábbi versenybe neveztél volna be akkor ez nem lett volna egy rossz vidi. De mi azt kértük, hogy paródiát, egy anime kifigurázását küld el. Ez meg csak egy animekritika volt, nem része a feladatnak. Egy korábbi animekritika versenyben jobban megállta volna a helyét, de itt – ahol a humor a legfontosabb – ez kevés.

Dóczi Attila / Animegyetem (11 pont): GameBoye félreértette a feladatot, vagy az előző versenyek egyikének leírását olvasta el, hiszen nem paródiát kaptunk, hanem anime bemutatót. Innentől kezdve elég nehéz értékelni a művét, hiszen nem felel meg a verseny kiírásának, így nincs mit értékelni. Anime bemutatónak viszont nem rossz, egészen jól bemutatja az animét, sok és releváns képi elemet használ, úgy hogy összességében rendben van, bár nem erre a versenyre.

Krisz (8 pont): Hm, biztos bennem van a hiba, de halálra untam magamat. Az egészen biztos, hogy engem kivégeztél ezzel a videóval. Monoton módon beszélsz, többször elmondod ugyanazt és… még ez a 4 perc is sok volt. Legalább technikailag nem volt túl sok minden, amit elronthattál volna.

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (14 pont): Kedves GameBoye! Nagyon sajnálom, hogy a tavalyi anime kritika versenyre nem ezzel a videóval neveztél, mert ott biztosan remek eredményt éltél volna el. A mostanira egy paródia kellett, te pedig egy jól felépített és összeszedett bemutatót csináltál. Jó meglátással nyúltál hozzá az animéhez, ezért szép jövőd lenne a videózásban. Negatívumként azt emelném ki, hogy gyenge volt a hang a videó alatt, a vágások ellenben működtek. Biztos vagyok benne, hogy összetudtál volna hozni egy vicces videót is. Legközelebb ne térj el a tárgytól, de az is lehet, hogy felhajtást akartál magadnak. Azt szerintem elérted. 😉

9. helyezett: Yamaneko & Tora – Pályázatfilm IR TF (45 pont)

Benyoboy (10 pont): Sajnos nálam ez a videó sem merítette ki a versenykiírásban foglaltakat, de érdekes volt látni egy kvázi „anime-barkochba gameplay-t”. Bár ez most nem konkrétan a videóhoz köthető, de enyhe önkritikus gondolatok is megfogalmazódtak bennem a videó nézése közben, mert egyrészt rádöbbentett arra, hogy a kommentáros gameplay, amit én művelek a YouTube-csatornámon, az se sokkal másabb, plusz arra is rá kellett jönnöm, hogy mennyi animét nem ismerek.

Daisetsu / Animekommentár (8 pont): Animegyetemisták! LOOL 😀 Milyen kis édi-bédik, hogy így kezdték a videót. Mondjuk ez nekem is eszembe jutott egyszer, hadd kavarjam meg az AK fanokat! De most beszéljünk a videóról…a videóról…ami… PARÓDIA volt (?). Lányok… ti csupán – valószínűleg előre megbeszélt – kitalálósdit játszottatok, amit felvettetek. Ez melyik választható paródiakategória volt, mert én ezt sehova se tudom berakni. De ez még hagyján! Alapjáraton nem volt humoros az alkotásotok. Cukin eljátszogattatok, de nem ez volt a feladat. Kár értetek :/ Legközelebb olvassátok el pontosan milyen videókat is várunk, mert így csak az időnket fecséreljük…

Dóczi Attila / Animegyetem (11 pont): Akármennyire is cukik a lányok az Animegyetemes beköszönnéssel (puszi nekik :*) a videójuk sajnos egyáltalán nem felelt meg a verseny kiírásának, hiszen nem paródiát láthattunk hanem egy animés játékot. A játék egyébként tetszik, én magam is találgattam a karaktereket, viszont a verseny szempontjából a mű sajnos értékelhetetlen. Gambare csajok és legközelebb a kiírásnak megfelelő videóval készüljetek.

Krisz (10 pont): Erhm…lányok? Ezt most miért? Minek nyitogattok bármit is, ha egyszer úgyis előre van rögzítve a cucc? Arról nem is beszélve, hogy a bal oldali hölgyemény arcáról a következő idézet jutott eszembe: „…halálhörgés siralom zajlik már helyette”. A helyzet később sem javul, a videó előrehaladtával azon gondolkoztam, hogy miért szenved, mi lehet a baj? Ahogy egyre inkább előrehaladt, azon kaptam magamat, hogy nem is a tartalomra figyelek, hanem arra, hogy vajon tényleg…MI AZ ISTEN LEHET A BAJ?! Egyébként…arcmimika? Gesztikuláció? Ezekkel mi történt? Lemaradtak a Don-kanyarban?

Toymaker / Moshi-moshi csatorna (6 pont): Figyeljetek, lányok, szerintem ti is eltévedtetek útban a paródia székháza felé, és végül egy semmit mondó videót csináltatok. Kitalálni a szereplőt a húzás után, ez kizárólag akkor mehetett volna át mulatságba, ha felszabadultak vagytok. Ami most nagyon nem volt meg – feszengtetek és izgultatok a kamera előtt. Képminőségben és hangban szolid a felhozatal, javítani kéne mindkettőt, ha túl akarjátok ugrani a közepes minőséget. Hallottam egy tévedést is, Erennek ugyanis nincsen testvére, és higgyétek el, nagyon is képes sarokba szorítani az óriásokat. A Shingeki no Kyojin egy remek anime, ezért ha kedvetek van, vegyétek fel a listátokra. A videó végén belőtt Itachis poén célratörő volt; ilyenekre építhettetek volna, és biztosan mókásabb eredményt adtok ki a kezetekből.

(Visited 327 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .