A férfiak ünnepe a japán Valentin-nap

Mind ismerjük a toposzt: az ártatlan tinilány, aki pironkodva kémleli serényen a folyosót, hogy a suli nagymenőjének átadja kézzel készített home made chocoját. Remegő ujjait sebtapaszok borítják, hogy érezzük az igyekezetet, amit abba a pár falatnyi csokoládéba ölt bele, míg otthon egész éjjel annak elkészítésén ügyködött. Megható pillanatok ezek, de a valóságban mennyire jellemző Japánban ez a tömény romantikus feeling a szerelmesek ünnepén? Hát, amikor Animekarácsonyon a japán ünnepekről tartottunk előadást, azt találtuk, hogy…

Japánban is a csokigyárak „pénztermelő” gépezete áll az ünnep közkedveltségének hátterében

Bizony. Ezt az eredetileg keresztény ünnepet, aminek egyébként elég tragikus eredettörténete van.

Röviden, Szent Valentin titokban összeházasította a keresztény lovagokat kedveseikkel, ami tilos volt, ezért börtönbe zárták és kivégezték. Halála előtt még véghezvitt egy jó tettet: meggyógyította a börtönőr lányát, akitől egy búcsúlevélben köszönt el mindörökre, a „Te Valentinod” aláírással.

Később kőkemény gazdasági oka volt annak, hogy szentté avatása után a szerelmesek ünnepe lett a Valentin-nap.

Japánban több állomása is akadt az elterjedésének:

  • 1936. A japán édességgyárak felfigyeltek arra, hogy a külföldieknek van ez a furcsa szokása. A szerelmesek összejönnek, megajándékozzák egymást. Jó piaci rés! Kitalálták, hogy a Japánban élő külföldieknek készítenek egy kampányt, aminek lényege: „Adj csokit a szíved szerelmének” volt.
  • 1953. Újabb kampány a II. világháború után talpra állni vágyó japán gazdaságban. Most az üzenet, hogy szív alakú csokit kell adni a kedvesednek.
  • 1958. Az egyik legnagyobb japán bevásárló központ megtartotta az első Valentin-napi csokoládé vásárt.
  • 1960. Más cégek is beszálltak a bizniszbe, mert látták, hogy mennyi pénz van benne.

Eredmény? Mára a japán édességgyártó cégek éves bevételüknek a felét, már február 14-én megtermelik! Ám egy félrefordítás miatt csak a japán lányok adnak csokoládét ilyenkor a fiúknak!

Csokit a fiúknak!

Ám vannak fokozatai az „édesség-adományozásnak”. Először is fontos leszögezni, hogy nemcsak a szerelmes hölgyek lepik meg ilyenkor kedvesüket. A japán nők részéről ez a gesztus egy udvariassági rítus, egy szociális kötelezettség, amit férfi kollegáik esetében is meg kell ejteniük, függetlenül attól, hogy kedvelik-e az illetőt, vagy éppen nem. Ez alapján beszélhetünk:

  • Giri-chokoról: Férfi kollegáinkat/ismerőseinket lephetjük meg ezzel a csokival, szigorúan csak udvariasságból.
  • Chō-giri chokoról: Ezt kimondottan annak a férfi kollegának szánjuk, akit nem kedvelünk, és ezt éreztetjük is vele azzal, hogy a lehető legolcsóbb csokoládét vesszük neki.
  • Honmei-choko: Az igaz szerelem csokoládéja, amit otthon készítenek házilag a hölgyek. Ha a szerelmünket akarjuk megajándékozni, ez a legjobb módja az érzelmeink kifejezésére.
  • Tomochoko: Hamar rájöttek arra a japánok, hogy nem minden hölgynek van fiú ismerőse, akire csoki miatt költene, ezért a legjobb barátnők is megajándékozhatják egymást. (Nem csoda, hogy annyi csak tini diáklányos animében ezt csinálják a karakterek!)

Ez a nap csak a férfiakról szól, vagy éppen mégsem?

Az édességgyárak sikerét megirigyelve, más piaci szereplők, így cipőárusok, fehérnemű boltok, szivart értékesítő márkák, és így tovább, kihoztak Valentin-napi termékeket, amikkel a hölgyek meglephetik kedvesüket. A legmeredekebb újítás a Kit Kat szushi mellett, a Hello Kitty-vel dizájnolt férfi termékek, ami elég vicces, tudva azt, hogy kimondottan a nők kedvence a Hello Kitty. Végül is, mókás lehet a piros masnis operett cipőt hordó párunkban gyönyörködni nap, mint nap.

De vajon mi van azokkal a fiúkkal, akiknek egyáltalán nincs lányismerősük?

A fiúiskolába járók sem panaszkodhatnak. A srácok már a vicc kedvéért is meglepik egymást csokival. Ez az úgynevezett „ore-choko”. A Twitteren így nyilatkozott az egyik fiú erről: „A fiú sulik szuperek! Valaki csinált csokit az egész osztálynak. Mindannyian izgatottak lettünk, és elkezdtük enni, de valamelyik csokiban wasabi volt, másikban Tabasco szósz, vagy éppen pirospaprika. Néhány srác ki is köpte őket! Azt hiszem az idei egyetlen csokimat egy sráctól kaptam!” (Forrás: Twitter)

Tavaly a Rocketnews.com férfi riportere se akart csoki nélkül maradni. Kiállt Shibuya leforgalmasabb kereszteződéséhez egy táblával a kezében és egy dobozzal, amire ráírta, hogy csokit szeretne kapni. Az eredmény: pár nő és kislány, plusz még egy éppen kiránduló kínai általános iskolai osztály is megszánta. Sőt, még közös képet is készítettek vele!

Ám nem mindenkinek tetszik a Valentin-nap elüzletiesedése

„Szűntessük meg ezt a kapitalista szerelmet, ami csak a csokigyárak meggazdagodásához járul hozzá!” – Volt a fő üzenete egy 2015-ös, minitüntetésnek Tokióban, amit a Japánban kimondottan a szerelmesek ünnepének tartott Valentin-nap, White day és a Karácsony ellen tartottak. A tüntetést szervezők neve elég frappáns volt: The Revolutionary Alliance of Men that Women find Unattractive (Férfiak forradalmi egyesülete, akiket a nők nem találnak vonzónak).

De akkor a gonosz csokigyárak gondoltak egyet, és rájöttek, hogy nemcsak a japán nőkből kellene pénzt kisajtolniuk!

Ezért március 14-én indítottak egy kampányt, „Ai ni Kotaeru White Day” (Answer Love on White Day – Válasz a szerelemre White Day-kor). Ezen a napon a februárban csokival megajándékozott fiúknak kell viszonozniuk a lányok kedvességét. Ez csak japán találmány, onnan terjedt át Kínába, Dél-Koreába és Tajvanra is.  Az ünnep találóan a fehér csokoládéról kapta a nevét, ami színe miatt az ártatlan tini szerelemnek a jelképe.

Ám az ajándékozásnak vannak ám szabályai! Mégpedig a Sanbai gaeshi-elv. Ez azt jelenti, hogy a fiúnak kétszer-háromszor nagyobb értékű ajándékkal kell viszonoznia a Valentin-napi kedvességet szíve választottjának. Ám, ha…

  • Nem ad semmit a csokiért cserébe, az azt jelenti, hogy a nő felettese, vagy éppenséggel felette állt a nőnek.
  • Ugyanolyan értékű az ajándéka, akkor a kapcsolat rövidéletű lesz.

Remélem az igaz románcokban nem ezzel mérik a kapcsolat várható hosszát.

Mindenkinek boldog Valentin-napot! Kommentbe pedig jöhetnek kedvenc Valentin-napi animés jeleneteitek.

Nálam még mindig ez tarol ^^:

(Visited 1 992 times, 1 visits today)

2 thoughts on “A férfiak ünnepe a japán Valentin-nap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .