Animekritika videóverseny: a zsűri véleménye (2016. október)

Idén nemcsak engem sokkolt, hogy mennyi nevezés érkezett be animekritikusi videóversenyünkre. Kedvenc zsűritagjaim is dobtak egy hátast, amikor látták, hogy 18 videót kell pontozniuk és véleményezniük. Időt nem kímélve állt hát neki e szent feladatnak BenyoBoy, Daisetsu, Dóczi Attila, Krisz és Toymaker – tudom, idén nem volt női zsűritag, mert nekem nem volt rá kapacitásom, más alternatívát pedig nem találtam. De! Benyoval lebeszéltük, hogy úrinő lelkem ő fogja megidézni mind pontjai, mind szöveges értékelései nyomán. Na de, hogyan is értékelt a zsűri? Öt kategória szerint pontoztak:

 • Kritika kiforrottsága: A kritika felépítése mennyire átfogó, logikus és mennyire felelt az meg a kiírásnak.
 • Beszédkészség: Mennyire összeszedett, folyamatos és érthető a versenyző beszéde.
 • Kreatív elemek: Referenciák, kellékek, más animék, popkulturális elemek használata.
 • Élvezhetőség: Mennyire humoros, figyelem fenntartó és összességében érdekes a videó.
 • Technikai kivitelezés: A videó hang és kép minősége, a videó technikai megoldásainak értékelése. Pl. effektek, különleges elemek, vágástechnika.

A részletes pontozást itt találjátok. Mivel jövőre is lenne animekritikusi verseny, így kedves zsűrim javaslatára két új szempontot is behozunk majd az értékelésekbe:

 • Újranézési index: Mennyi az esélye annak, hogy a zsűritag újranézné a videódat.
 • Overall: Összességében mennyire volt jó , élvezhető avagy szórakoztató a videó.

Ezek persze a jövőre vonatkoznak, és nagyon sokat merítenek az amv-s (anime music video) pontozási szempontokból – ami nem véletlen. Az egy nagyon jól kitalált rendszer.

Nos, nem is húzom tovább az időt, jöjjenek zsűri tagjaink véleményei az idei animekritikus videóverseny pályaműiről!

1. helyezett: Azazel – High School DxD kritika (108 pont)

BenyoBoy (21 pont): Ha lehetne 6 pontot adni az élvezhetőségre, erre annyit adnék. Zseniális volt, tényleg. Ecchi animéről ennyire jól, lazán és szakértői hozzáállással beszélni (szerintem) nem sok ember tud, és a közel 10 perces hossz ellenére sem tudtam magam elunni rajta. Na jó, a figurák bemutatása szerintem kicsit sok volt, egy fél mondat elég lett volna arról a részről, de maga a videó az egyik legjobb lett a mezőnyben. Persze, a kamera minősége nem az igazi, és az artikuláláson is lehetne mit csiszolni, de ami a lényeg: a duma, az előadás, a poénok, és maga a kritika felépítése hibátlan volt. Nem nagyon tudott megnevettetni (jó értelembe véve persze) animés videóbemutató, de ezt a laza és felszabadult dumának köszönhetően végigmosolyogtam. Egy szó mint száz: nagyon élveztem, gratula és így tovább!

Daisetsu (22 pont): Hát ez fantasztikusan jó volt! Végig szakadtam a nevetéstől! Bár csak nekem is ilyen jó szövegem lenne… Hosszan nem szeretnék írni Mr.Toymaker klónról; de itt a lényeg: a kritika jó volt, a lényeget jól összefoglaltad, az alapadatok közül (majdnem) mindent elmondtál, vállaltad ecchis imádatod és Rias iránti szerelmed(?). Tetszett, hogy nem csak perverz dolgokat mondtál (ecchi témában elkeürlhetetlen), hanem a szakmai jellegű dolgok is helyükön voltak. Nem voltál elfogult, mert negatívuomat is mondtál. Nagyon helyes! Ugyanakkor az, amiért nem kaptál nálam minden téren max pontot az amiatt volt, mert nagyon Toymaker videóihoz hasonlított a te videód is (keret, egy alak/karakter a sarokban). Ez a videód eredetiségéből szerintem levont, de ettől eltekintve tetszett a stílusod, a videód. Legyen még Anime Tökély!

Dóczi Attila (22 pont): Azazel igazi karakter. Noha vannak hibák a beszédében, de ez semmit sem von le az élvezhetőségéből. Az beszédstílusa és szóhasználata nem csak egyediséget kölcsönöz neki, de felettébb szórakoztató is. A közel 10 perces videó alatt egyszer sem unatkoztam, végig fenntartotta a figyelmemet, és jól mulattam rajta. Azazel legfőbb erőssége, hogy úgy humoros, hogy nem kell azt erőltetnie, belőle és a stílusából fakad. Az anime bemutatása rendben volt, a kamera minőségért kárpótol az élvezhetőség, összességében remek munka volt, így tovább.

Krisz (20 pont): Nálam te nyertél! Kicsit jobban artikulálnál és mondjuk, ha a ragozással is tisztában lennél…messze vernéd a mezőnyt. Szerintem néhány cuccal még simán feldobhatnád a videódat, de…ezen végig jól szórakoztam.

Toymaker (23 pont): Nem szaporítom a szót, kimondom egyszerűen, hogy szerintem a te videód lett a legjobb. Szépen felépítetted a kritikát, volt eleje, közepe és vége. Jó volt a hang, hallottam háttérzenét, és ha érezni is az izgatottságot rajtad, hogy ez lehet az első videód, az élményt ez nem befolyásolta. Volt benned merészség, odatetted a mondandód, és csak az róható fel kisebb hibának, hogy néha – a tájszólásod miatt – rosszul ejtettél ki egy-két szót. Szeretted az animét, tudtál róla beszélni, és amit mondtál, az mind arra szolgált, hogy megismertesd az animét a közönséggel. Van humorod, az előadás remek: egyszóval egy csiszolatlan gyémánt vagy, akinek folytatnia kell a videózást. Várom az Anime Tökély csatornáját.


2. helyzett: Kiki – Mahō Shōjo Madoka Magika (100,5 pont)

BenyoBoy (20 pont): Az elején rám zúdított mémhadsereg miatt picit ugyan aggódtam, de aztán hamar elkezdett felfelé emelkedni a minőségi mérce. A bemutató jól fel lett építve, és elég körültekintő volt. Tetszett, hogy rövid időre, de volt helye a stílusleírásnak is a karakter- és történetbemutatás mellett. Technikailag nem találtam semmi kivetnivalót, maximum 1-2 rosszabb, gyengébb felbontású kép és bejátszás csúfított bele az összképbe. Egy-két poén kifejezetten tetszett, és ha jól láttam, a stílusleírásnál a chibi figura az maga a készítő volt, rajzolt formában. Az előadás is tetszett, de talán egy hangyányival dinamikusabb is lehetet volna. Összességében nekem kifejezetten tetszett, szép munka!

Daisetsu (20,5 pont): Szuper videó volt, minden percét élveztem! Csak nem volt semmi érvelés a jó és a rossz dolgokat illetően, így ez a videó is csak egy ismertető. Nagy kár érte, az én értékelésemben így első nem lehet, de a beküldött videók között TOP 3-as a vidi, az tuti!

Dóczi Attila (24 pont): All-time kedvencem lett, megvett kilóra, pedig nem vagyok könnyű. Nagyon jó a felütése a videónak, ügyes húzás kérdéssel kezdeni, aztán jött egy kis humor, némi infó, újabb kérdés, és opening. Számomra valahogy így néz az ideális indítása egy ilyen videónak. Kiki elengedte magát, kifejező volt, remek humorral van megáldva, ugyanakkor nem hanyagolta el a bemutatást és a mélyebb mondanivalókat is. Számomra ő lett a verseny legjobbja, mert míg Luinál megvolt a mondanivaló kevesebb humorral, Azazelnél a humor kevesebb mondanivalóval, addig Kikinél minkettő megvolt és egyensúlyban is voltak. Jó a vizualitás, kielégítő mennyiségű vágókép van, és kreatív képi megoldásokat is láthattunk. Egyik legnagyobb fegyvere a szimpatikus kisugárzása, ez az aranyos hang a cuki mosollyal párosítva már-már nem fair a többi versenyzővel szemben. Ha tényleg ez az első videója, akkor ő videózásra termett. Kikinek ezennel hivatalosan is kötelező csatornát indítania.

Krisz (18 pont): Bárcsak máshogy alakult volna a videó második fele… Viszont nevettem és az anime is érdekesnek tűnt a mondandód alapján. Arról nem is beszélve, hogy ügyesen helyezted el a kreatív elemeket a videódban.

Toymaker (18 pont): Korrekt videót láttam a jóvoltodból, viszont találtam olyan baklövéseket, amik miatt az értékek csökkennek. A kritika felépítése majdnem jó volt, de a technikai adatoknak jobb előre kerülniük. A szereplők bemutatása helyén volt, ám hallottam spoilert is róluk, amit tanácsos lett volna elkerülni. A vágási technika elcsúszott egy kicsit, mert mikor vége lettek az anime bevágásoknak, nem ugyanolyan helyzetben láttunk viszont, mint a bevágás előtt. És olyan is volt, hogy két vágás között teljesen elmozdultál. Soknak éreztem a kommunikációt a nézővel, és lehetett volna az egész videó alatt háttérzene, akár pörgősebbek is. Elment ez a hét és félpercnyi idő, míg tartott ez a videó, de én hiányoltam az izgalmat belőle. Ettől függetlenül mindenképpen ajánlom, hogy folytasd a videózást, mert van benned potenciál, és gyakorlat teszi a mestert.


3. helyezett: Lui – NHK ni Yōkoso! kritika (94,5 pont)

BenyoBoy (23 pont): Engem már a rövid és vicces felvezetés is rögtön megfogott. Már az nagyon hatásos volt, és 20-25 másodpercnél tényleg nem éri meg több időt pazarolni arra, hogy megadjuk az alaphangulatot a videónknak. A bemutató rendkívül körültekintő volt, de mégsem volt unalmas. Mind a felépítés, mind az előadás (külön plusz pont a szójátékért) gondoskodott arról, hogy a több mint 10 perces időtartam ellenére se unatkozzon a néző. Negatívumként egyedül a hang enyhe dobozhangzását és a picit gagyi áttűnéseket tudnám felhozni (azért utóbbiból volt olyan is, ami működni tudott, pl. az elsötétülés). Összességében ez egy összeszedett és nagyon profi videó!

Daisetsu (18,5 pont): Ez a kritikás videó hasonlít Riczéhez. Nagyon belemagyarázós volt szerintem, ugyanakkor hosszú is volt. Nem mondom, hogy ez nagy baj, mert nem az. Okos dolgokat mondtál te is, csak túl hosszan. Pár percet bőven le lehetett volna faragni a videódból. Az viszont nagy pozitívum, hogy a tanulságot levontad és megosztottad. Engem annyira nem szokott érdekelni az, hogy az ember a tanulságig hogyan jut el egy animénél, mert az mindenkinél más (sőt, valamikor nem is ugyanaz a tanulság esik le ugyanazon animénél két embernél.) Ezt csak úgy megjegyeztem 🙂 Tetszett a vidi, ezt vártam a második legidősebb (és úgy tűnik tapasztaltabb) otaku nevezőnktől. Szép munka!

Dóczi Attila (23 pont): Na ezt hívom én anime bemutatónak. Lui egyszerű, tiszta, érthető mégis választékos és igényes beszédét öröm volt hallgatni. Ha valaki ilyen jól beszél, akkor a 12 perc sem lesz hosszú. Király a háttér, jó a képminőség, már csak egy mikrofon hiányzik, hogy ezt a csúnya visszhangot kiküszöbölje. Kerek, összetett kritika volt, kifejezetten tetszett, hogy mélyebb tartalmakat és mondanivalót is vitt bele, az anime kapcsán ráadásul egy, a való életben létező problémára is reflektált. Jók a vágások és a zenék is. Kíváncsi vagyok, hogy egy vidámabb anime, vidámabb bemutatásával hogyan birkózna meg. Összességében egy minőségi munkát láttunk, és nagyon ajánlom Lui-nak, hogy vágjon bele hasonló videók készítésébe.

Krisz (11 pont): Túlságosan el lett nyújtva ez is. Öt percig még akár figyelni is lehetett volna, de egyszerűen túl lett adagolva. Indokolatlan effectek, sokszor monoton hang…pedig nem is lett volna ez annyira rossz.

Toymaker (19 pont): Azt kell, mondjam, hogy teljesítetted a feladatot. Összehoztál egy olyan videót, ami megfelel a versenyre. Készültél rá, ez nagyon látszik, és végeredményben az egyik legjobb videót hoztad össze a jelentkezők közöl. De elkövettél egy súlyos hibát, amivel szerintem rengeteg nőzőt tudsz emiatt eltántorítani. Túlságosan is komolyra vetted a figurát, és ezen a videó elején bevágott esti jelenet se segített, mert az inkább mesterkélt húzás volt, amolyan hatásvadász. Úgy éreztem, hogy neked a profizmus volt a lényeg, a hibátlan munka, amiért a saját kedvedet is feláldoztad. Jól esett volna, ha kizökkensz egy pillanatra. Mondjuk, elvigyorogsz őszintén valami miatt, mert ezzel kézzelfoghatóbb lettél volna. Ennek hiányában egy idő után egyhangúvá vált a videó, túlságosan belementél a részletekbe, illetve nekem az elmélkedés is sok volt. A videó tanúbizonyosságot tett a technikai fejlettségről, ám az effektek használata eltúlzó volt. Ha ezeket a hibákat kijavítod, szerintem nyugodtan folytathatod a videózást.


4. helyezett: Ricz – Kyōsōgiga kritika (87,5 pont)

BenyoBoy (20 pont): Ricz ismét egy jó kis bemutatóval örvendeztetett meg minket. Bár a felvezetőt kissé hosszúnak és feleslegesnek ítéltem meg, illetve a videó kép- és hangminőségén is bőven van mit javítani (főleg a vlogos részeknél a fényviszonyok rendkívül kedvezőtlenek voltak), a Kyousou Giga bemutatása remek lett! A történet leírása, a karakterek bemutatása és a mondanivaló összefoglalója pazar lett, amit teljes élvezettel hallgattam végig, ráadásul az inside joke-okból is sikerült visszavenni a múltkorihoz képest. Fel is keltette az érdeklődésem az anime iránt, de azért itt-ott lehet még javítani a minőségen.

Daisetsu (18,5 pont): Ricz okos, ért az animékhez. Ez látszik is, a videója jó. Viszont az elemzése túl részletes. Annyira mélyen belementél az elemzésbe, hogy egy kisebb otaku lehet elveszti a fonalat miközben beszélsz. (Nincs mit titkolni: én is elgondolkodtam párszor, hogy mi van). Ezért vontam le inkább pontokat, de alapjáraton jó a videód, nekem tetszett, csupán nem ,,közönségbarát”.

Dóczi Attila (17 pont): Az első dolog, ami rögtön a szemébe ötlik az embernek, hogy Ricz nem néz a szemébe a nézőnek. A szöveget felolvassa valahonnan, ami nem csak rendkívül amatőrré és hiteltelenné teszi a produkciót, de a nézővel is elveszíti ezáltal a kapcsolatot. Olyan mintha nem is hozzánk beszélne, csupán önmagát szórakoztatná. A „súgógép”használata teljesen érvényes dolog, de öreg trükk, hogy közvetlenül a kamera alá vagy fölé kell azt helyezni, így azt az illúziót kelti, hogy a beszélő a kamerába néz. Tartalmilag intelligens és jól felépített volt a videó, néhol viszont már-már túl részletekbe hajló, ehelyett érdemesebb lett volna a központi kérdésre fókuszálni: A legjobb anime, amit „2016-ban” láttam. Humor terén kiemelkedő volt az animés fórumok illusztrációja, ami kifejezetten kreatív és szórakoztató koncepció volt. A technikai minőséget általában igyekszem figyelmen kívül hagyni, hiszen változó, hogy kinek milyen eszközök állnak a rendelkezésére, de a hangminőség váltakozása, az állandó zúgás, a fényviszonyok és sapka miatt sötétbe burkolózó arc sokat levont a mű élvezhetőségéből.

Krisz (13 pont): Túl lett komplikálva… Egy izgalmas, jó kis 5 perces kritikából, egy elnyújtott 10 perces lett. Pedig amúgy jó lett volna ez, még annak ellenére is, hogy a hang valami szörnyű és azért a videó maga sem egy hű de… Azért ezen még túl tudtam volna lendülni.

Toymaker (19 pont): Szerintem nagyon jó videót hozhattál volna össze, ha vetted volna a fáradtságot, és alaposabban rágyúrsz. A kritika felépítése teljesen korrekt volt, ebbe tényleg nem tudok belekötni. Pont annyit tudtam meg az animéről, amennyit kellett. Viszont ordított a videó a háttérzenéért, amivel leplezhetted volna a zúgást a hangfelvétel alatt, aztán ott van a hatalmas bűn, hogy felolvastad a szöveget a kamera előtt. Ez nem jó, ezzel a saját magad ellensége vagy. Én ugyanezt éltem át, ezért tudom, miről beszélek. Olvasd el vagy ötször, akár tízszer a szöveget, haladj mondatonként akár, és úgy add elő a mondandód. Ezzel több lesz a vágás, de legalább őszinte leszel. Az előadásodon csak egy kicsit kell alakítani, próbálj érzelmesebben beszélni, mosolyogj, amikor szükséges, és ha megfogatsz egy tanácsot, ne mesterkedj annyira, mert nem mindenkinek tetszik. De amúgy szép teljesítményt hoztál össze.


5. helyezett: Otaku Kalauz – Hataraku Maō-sama! kritika (86 pont)

BenyoBoy (22 pont): Öröm volt látni ismét egy duóban fellépő csapatot. Ez lehet hátrány és előny is, szerencsére az Otaku Kalauz csapatának sikerült utóbbi felé fordulnia. Mind a két srác jó beszélőkészséggel rendelkezik, jól ki tudták egészíteni egymást és felosztani/váltogatni a kritikus szerepét. A kép- és hangminőség teljesen megfelelő volt. Bár sajnos ezt külön ki kell emelni, hatalmas pozitívum a releváns jelenetbejátszásokért, azaz, az animéből kivágott jeleneteket mindig ahhoz párosították, amiről épp beszélnek (ez sokaknak nem evidens sajnos). Az intro aranyos volt és a végén a bakiparádé is. Van személyiségük és jó videóshoz illő karizmájuk, kreativitásuk. Nekem kifejezetten tetszett a bemutató és konkrétan meg is hozta a kedvemet az anime megnézéséhez.

Daisetsu (18 pont): Nekem szimpik voltatok. Nem gondoltam volna először, hogy a párosotok tud valami frankó dolgot mutatni, de nem lett igazam. Szerintem viccesek voltatok és okos gondolatokat hoztatok fel. Bizonyos téren nem volt semmi extra a videóban (pl.: effektek, valami hardcore videóvágás), ami miatt nekem átlagosnak tűnt a technikai kivitelezésetek. Félre ne értsetek! Jók voltatok, de szerintem még egy kis turpisságot belerakhattatok volna a vidibe. A poénokkal legyetek óvatosak, mert az elején levő monológ fura volt. Ne rakjatok bele a videókeba minden öteltet, a kevesebb néha több. Olykor ilyen hibákat én is elvétek a saját videóimnál, ti ne tegyetek így legközelebb.

Dóczi Attila (21 pont): Tartani szoktam a páros videózástól, főleg olyan műfajban, ahol alapvetően csupán bemutatnak valamit, hiszen rengeteg helyen elbukhat a dolog pusztán abból adódóan, hogy ketten vannak egyszerre a képernyőn. Alex és Laci szerencsére nem váltották valóra a félelmeimet. A párosuk jól működött együtt, lazák és szimpatikusak voltak, szépen kiegészítették egymást, különösen tetszett, ahogy ugyanannak a dolognak negatív és pozitív oldalát is megmutatták. Értelmet nyert a két ember jelenléte, hiszen eltérően látták ugyanazt a dolgot. Volt humor, de mondanivaló is, jól összefoglalták az animét de az alapkérdést sem hanyagolták el. A vágások, a képminőség és a hang is rendben volt. Összességében egy remek videót láthattunk, még egy kicsi összecsiszolódás, még több kihasználása a két embernek ötletekkel, és ez egy baromi jó dolog lesz. Szép munka!

Krisz (12 pont): Először is, ez nem vicces. Srácok, ez a média, a fiatalok felé közvetítetek valamit, amit nem kéne. A videó elején nálam elvágtátok magatok, mert oké, hogy szerintetek tök jó, hogy suttyónak állítjátok be magatokat, de! Ilyen dolgokra ne legyünk büszkék. Ezekkel a dolgokkal együtt lehet élni, de ne az jöjjön le az embereknek, hogy erre büszkének kell lenni. Arról már nem ejtek szót, hogy aki otakunak hívja magát…nos…ne hívjátok magatokat annak, az nem egy pozitív jelző. A videó unalmas, monoton, még akkor is , ha próbáltok viccesek lenni. Több vágás kéne és több dinamika a mondandótokba. A változás témáját pedig Coelho-i magaslatokba emeltétek, nem kellett volna, mert hülyeséget beszéltek. Kell egy múlt és egy jelen? Honestly? Nem gondoljátok, hogy ezt mindenre rá lehet húzni? Mert akinek nincs múltja és jelenje, az valószínűleg sosem létezett. Ne legyünk ostobák… Srácok, stahp…

Toymaker (13 pont): Nagyon jól esett, hogy ketten vagytok a képernyőn, és szépen felépítettétek ezt a kritikát. Nem volt még szerencsém ehhez az animéhez, de kedvet kaptam hozzá, hogy általatok megnézzem majd valamikor. Sajnos azonban több ponton is elszúrtátok a videót, és ezzel szerintem fél lábbal vagytok most célszalagnál, és nagy az esélye, hogy nem juttok át elsőként a túloldalára. Alapból rossz az otakuhoz való hozzáállás. Tisztában vagyok vele, hogy ez jó húzónévnek hangzik, mert Európában és Amerikában menő ez a szóhasználat, viszont mindenki tudja, hogy ez valójában egy függőség az animék világához, ami nem követendő példa. Így lehet, hogy megosztjátok majd a lehetséges célközönségeteket. Az derekas, hogy a kamera elé álltatok, csakhogy feltűnő volt a szövegolvasás. Nem pislogtatok. Megpróbáltatok érzelmet belevinni az előadásotokba, de az izgulás és a szövegfelolvasás kettősége miatt mindent ellepett a műanyag szaga. Én is ebben a cipőben jártam, ezért átérzem ezt a kényelmet. Továbbá nem tudtam meg, hogy ki a kedvenc szereplőtök, kiknek tudjátok ajánlani az animét, és idegesítő volt a csettintés. A tanácsom az lenne, hogy hagyjatok fel a szövegfelolvasással. Írjatok ugyanúgy szöveget a videókhoz, csak tanuljátok be, vagy olvassátok el többször, és vázlatszerűen – nem muszáj szóról szóra -, közöljétek a mondanivalót.


5. helyezett: Gegory – Chi’s Sweet Home kritika (86 pont)

BenyoBoy (21 pont): Ismét egy összeszedett és profi bemutatót kaptunk Gegory-tól, aki az előző versenyt meg is nyerte. A videó képminősége toppon volt (kivétel a random effekt az elején, amit nem igazán értettem), a beszédkészsége és előadása pedig talán a teljes mezőny legjobbja. Előző videója óta sokat fejlődött, azonban ezt a videóját mégis kissé kevésnek éreztem, és nem a hossza miatt. Főleg az anime grafikájáról (és az amúgy teljesen jogosan felhánytorgatott CGI-ról) szólt, míg a videója másik fele a választott animéjéhez hasonló, de más sorozatról szólt (lesarkítva persze). Bár a Chi’s Sweet Home valóban nem a legmélyebb sorozat a földkerekségen, jó lett volna többet hallani erről magában a videóban, illetve 100%-ig a hanggal sem voltam kibékülve a folyamatos, tompa kopogástól, amit a háttérben lehetett hallani. Ezektől függetlenül így is nagyon élveztem a videót és örülök a fejlődés pozitív irányának, kár, hogy hirtelen lett vége, mintha levágták volna.

Daisetsu (20 pont): Üdv újra itt a kritkaversenyen! Amint megláttam, hogy jelentkeztél rögtön tudtam, hogy megint nem egy Tokyo Ghoul vagy egy Attack on Titan animéről fogsz beszélni, hanem valami egyedibbről. A cicamicás animét miért szereted, milyen elemekből áll jól összefoglaltad. Rövid volt és szuper. Viszont nem nagyon tudtunk meg olyan infókat az animéről, hogy hány részes, mikor készült, ami szerintem fontos része minden kritikának formátumtól függetlenül. A háttered nagyon tetszik, a videód nem volt unalmas, hamar elment a 3 perc, amit mintha elvágták volna, véget ért. Ez furi volt. A hentai-os kritikád jobban tetszett, de itt sem értettem nagyon, hogy miért olyan animéről beszélsz, aminek a témához ismételten nincs sok köze. Közben utána néztem, hogy 2016-ban megérkezett az anime cgi folytatása, de ezt az animét még nem láthattad, hiszen csak pár napja jött ki az első rész. Nem volt rossz a vidi, de többre is képes vagy, ismerünk már téged eléggé ahhoz, hogy ezt tudjuk! 🙂

Dóczi Attila (16 pont): Mint mindig, most is szép, választékos és nyugodt beszédet kaptunk Gregory-tól. Tartalmilag viszont kevésnek találtam azt, amit megtudunk az animéről, eltért a fő témától, ami a videó rövidsége miatt is helytelen, a lezárás pedig kapkodó lett. A kép és hangminőség, valamint a vágások rendben voltak, összességében viszont sajnos nem lett túl erős videó.

Krisz (14 pont): Basszus, én komolyan próbáltam neked valahol még pontokat adni, mert tudsz beszélni és végre sikerült mosolyognom! Hol van a videód vége? Mi az Isten történt? Miért kellett az indokolatlan effect a kritika elejére? Komolyan, olyan dolgokon csúszik el a videód amiken nem kellett volna.// Fun Fact: A kritika arról szól,hogy végre nem egy szirupos, urbanista anime a Chi’s Sweet Home, majd közli többször is,hogy ez mennyire optimistán és a valósághoz képest pozitívan mutatja be a dolgokat.

Toymaker (15 pont): Nem tudom, hogy hány részes ez az anime, mert ezt nem sikerült közölnöd, de azért többet is lehetett volna róla beszélni három percnél, ráadásul a videó egyről a kettőre ért véget. El se köszöntél. Ha szándékos volt, akkor ezzel bunkó lettel, ha viszont valami technikai malőr a felelős, ezt mindenképpen javítani kellett volna. A figyelemfelkeltés szerintem közepes volt, nem unatkoztam a videó nézésekor, bár ezt a rövidsége is befolyásolta. Hiányoltam a háttérzenét, és bajnak érzem, hogy semmilyen szereplőt nem mutattál be. Csak arról beszéltél, hogy milyen macskás animét hoztál. Az előadásod erőltetett volt, kedvetlen. Megpróbáltad hanglejtésekkel feldobni, gesztikuláltál is, sajnos azonban így is gyengébb lett annál, mint amit tőled vártak.


6. helyezett: Gyukiteru – Kurau Phantom Memory kiritka (81 pont)

BenyoBoy (20 pont): A videó kifejezetten tetszett: a felépítés teljesen jó volt, és érthetően beszélt, így mint a sorozattal kapcsolatban teljesen laikus néző, elsőre megértettem a történetet és a karaktereket. Szintén pozitívum az illusztrációként használt kép és jelenetbevágások, melyekben nem szűkölködött a bemutató (mint ahogy vágásban sem). Tetszett a háttérzene is: jól volt hangszintezve, tehát nem nyomta el a beszélőt, de azért lehetett hallani is. A hangminőség összességében teljesen korrekt volt, viszont a képminőség egyáltalán nem: az interlace, a rossz videó felbontás (fekete csíkok alul-felül) nálam sajnos levettek az összértékből. Ettől eltekintve egy tömör, sallangmentes kritikát láthattunk, amit összességében nagyon is élveztem.

Daisetsu (19 pont): Ez inkább animeismertető volt, mint kritika. Jól beszéltél, az anime boncolgatása is remek, de túl sok szó esett a sztoriról és ahogy mondtam szerintem nem kritizáltál annyit, mint vártam volna tőled. Kár érted, de így is az átlagnál jobb volt a videód (pl.: effektek), így jár a dicséret, de legközelebb jobban figyelj oda a feladatra!

Dóczi Attila (18 pont): Jól, érhetően és választékosan beszél és az anime bemutatásával is meg voltam elégedve. A hangminőség rendben van, a képen még van mit csiszolni, de a technika legyen a legutolsó dolog. Tetszett, hogy szépen lett megvágva a videó, nem maradtak benne felesleges szünetek, így megőrizte a dinamikáját, valamint vágóképeket is megfelelő mennyiségben használt. Az egyetlen nagyobb hiányosság, hogy nem hangzik el konkrétan a kiírt kérdésre a válasz, hogy miért ez számára „2016” legjobb anime élménye. Jó kis videó volt, gyakorlással, némi technikai turbóval, csipetnyivel több humorral nagyon jó dolgok sülhetnek ki belőle.

Krisz (11 pont): Hát, sajnálom, de ez valami rettentően unalmas volt. Pedig igazából a hangod kellemes, hallgatható…de monton. Meg kell tanulni előadni.

Toymaker (13 pont): A beszédkészségeddel semmi problémám nem volt, az előadásodon viszont csiszolhattál volna. Semmi érzelmet nem láttam az arcodon, amitől élettelen lett az egész videó. Látszott, hogy volt benned izgatottság, de ezt leküzdhetted volna egy kicsit, ha több időt szánsz a felkészülésre. 480p minőséget tudtál kihozni a videóból, ami még nem lenne érvágás, mert a YouTube-on ez is jó szolgálatot tehet, ám a technikai megvalósítások nagyon szörnyűek. Egyrészt látványosan puskáztál az előre megírt szövegedből, mert a szemed ide-oda járt. Ezt kiküszöbölhetted volna egy vágással, vagy azzal, hogy átolvasod többször a szöveget. Még betanulni se kellett volna, csak kb. 2-3 mondatonként elmondani a kamerába, amit szeretnél. A legfájóbb pontja viszont az a videónak – amivel ki is herélted egyúttal -, az az újravett hanganyag. Aztán fogtad a videódat, és széjjel vágtad a videót a hanghoz. Ettől csúszott meg a hang a videó alatt, és ezért vált élvezhetetlenné. A hangod egyébként egész élvezhető, jó volt hallgatni, így hát, ha tanulnál a hibákból, hozva mondjuk a 480p-s minőséget, biztosan jobb videót tudsz majd csinálni.


7. helyezett: tomyx – Young Black Jack kritika (75,5 pont)

BenyoBoy (17 pont): Tomyx20 stílusa még mindig nagyon bejön, szerintem rendkívül élvezetesek a kritikái a technikailag picit azért fapados megoldások ellenére is. Itt-ott rezgett a léc nálam a sok aktálpolitikai rész és a Torrente bevágás miatt, de az anime szerintem jól be lett mutatva és okosan világított rá a hiáynosságokra és pozitívumokra is.

Daisetsu (17,5 pont): Ez vicces volt! Kár, hogy a ,,Mi rossz? Mi jó?” témáknál nem fejtettél ki szinte semmit. Így a videódat sajnos eléggé alul kellett pontoznom. Ugyannakkor nagyon Windows Movie Maker szaga van a videódnak, ami 2016-ban nem egy elég ,,fejlett technológia” erre a versenyre. (Ez lehetne új szabály is!) Mondtál jó dolgokat, de valahogy kevésnek éreztem azt. Egy animénél nem csak a történetről és a karakterekről kell beszélni, hanem főleg a jó és a rossz dolgokról, amiket nem fejtettél ki, csak felsoroltad őket. A jó humor nem volt elég. Jókat röhögtem, csak a vicceidtől még nem kapsz annyi pontot, hogy nyerhess is az én értékelésemmel.

Dóczi Attila (18 pont): Jól, érhetően és választékosan beszél és az anime bemutatásával is meg voltam elégedve. A hangminőség rendben van, a képen még van mit csiszolni, de a technika legyen a legutolsó dolog. Tetszett, hogy szépen lett megvágva a videó, nem maradtak benne felesleges szünetek, így megőrizte a dinamikáját, valamint vágóképeket is megfelelő mennyiségben használt. Az egyetlen nagyobb hiányosság, hogy nem hangzik el konkrétan a kiírt kérdésre a válasz, hogy miért ez számára „2016” legjobb anime élménye. Jó kis videó volt, gyakorlással, némi technikai turbóval, csipetnyivel több humorral nagyon jó dolgok sülhetnek ki belőle.

Krisz (8 pont): Erre megint csak nem találok szavakat. Hová tűnt a hanglejtésed? Mondasz valami vicceset és továbbra is ugyanaz a monoton hang van a videó alatt… Ez szörnyű. Komolyan, így még akkor sem tudnék nevetni, ha tényleg vicces lennél. Ez ugyanaz mikor valaki azt írja,hogy “lol”, aztán fapofával ül a gép előtt. Több probléma is van, de ezeket már nem is mondom.

Toymaker (13 pont): Nagyon kevés energiát éreztem a beszédedben, ezért unottá és nyomasztóvá vált a videód. Szerintem azt se kellett volna beletenned, hogy mi történt veled a videó előtt, mert ezzel sajnáltattad magad. Az általad bemutatott animét én csak cikk formájában olvastam, és ott nem írták negatívumnak, hogy nem láttuk az emberek szerveit. Hasonlóan vélekedek én is, mert az gusztustalan lenne, ha beleket meg a dobogó szívet látjuk a képernyőn, miközben aláfestő hangulat is uralkodik. Ez persze a saját véleményed volt, amit tiszteletben kell tartani.A bemutató tartalma egyébként egész jó volt, a végére még el is homályosítottad a nyomasztó hangulatot. Úgy jött le nekem, hogy akkora feloldódtál egy kicsit. Olyannak kellett volna lenned az elejétől, és akkor jobb lett volna a videód. Így viszont gyenge lett a teljesítmény, még úgy is, hogy csak az amv minőségét vettem figyelembe.


8. helyezett: SuperPanda – Steins;Gate kritika (75 pont)

BenyoBoy (18 pont): Rövid és lényegre törő bemutatót kaptunk a videóban látható triótól, mely kifejezetten az előnyükre vált. A választott animét jól bemutatták és e mellé még érdekességeket is bele tudtak csempészni a végére, mely kifejezetten üdítő volt számomra. A videó kép- és hangminősége megfelelő volt (igaz, az egyik bejátszás az animéből picit hangos volt a videó többi részéhez képest), az előadásra pedig egy kis fejlesztés ugyanakkor ráférhet. Nyugodtan lehet pörgősebb is. Az egyik szereplő nagyon hadart, illetve ha jól vettem észre, elég sokat olvastak fel. Utóbbit, ha eltaláltam, nem gond, viszont amikor saját magatokat veszitek, inkább próbáljatok “stand-upolni”, hogy természetesebb legyen a reakcióitok és beszédetek.

Daisetsu (18 pont): Jó kis kritikát láthattunk. Szimpatikus volt az, hogy hárman mutatták be az animét és hogy mindenkinek jutott valamennyi mesélni való. Bár voltak dolgok, amik szerintem kimaradtak, de amiért más feleannyit sem beszélt a kritikaversenyen az animéje alapadatairól, mint ti, ez a számomra elvárt mennyiségnek megfelelt. A Steins;Gate animét én nem láttam, csak olvastam és hallottam róla ezt-azt. Azon tapasztalataim alapján szerintem mélyen nem mentetek bele a kritizálásba (az anime elemzésébe), inkább mondanám a videótokat egy bemutatóvidinek, mint kritikának. Vicces volt, hogy a tekintetek össze-vissza nézelőttek, ha valamelyikőtök nem beszélt éppen. Erre talán kitalálhattatok volna valamit, de ez csak egy aprócska hiba, többet nem is filóznék rajta. A videótok tetszett, nem dobtam hanyadt magamat, de az átlagnál jobbnak mondanám. Csak legközelebb jobban artikuláljatok, mert nem mindig értettem mit beszéltek. A végén levő harlem shake befejezés váratlan volt és ütött. (y)

Dóczi Attila (18 pont): Érdekes volt a sokszereplős alap koncepció, ritkán látni ennyi embert egyszerre bemutatni valamit. Sok emberrel viszont nehéz dolgozni, nem is tudták úgy kihasználni a több szereplőben rejlő lehetőségeket, mint az Otaku Kalauz csapat. Noha az egyes szekciókat felosztották egymás között, ami jó tendencia, nem volt interakció közöttük, ami pedig sok kihasználatlan potenciált hagyott maga után. A beszéd kissé monoton és felolvasós volt, illetve a második srác egy picit hadart, ami itt-ott nehezítette a megértést. A kép és a hangminőség is jó volt, ami ugyan nem feltétel, de jót tesz összehatás tekintetében. A választott animét jól bemutatták, szerencsére nem volt spoiler, és kedvet is kaptam a megnézésére. A Pikachu pizsiért pluszpont, az „ending” pedig zseniális volt. Még hasonló poénokkal, több interakcióval, picit lelazulva, csipetnyi érzelemmel és több magabiztossággal ütős kis csapat lehet belőlük.

Krisz (9 pont): Nem éreztem indokoltnak,hogy három ember ül a kamera előtt, meg lehetett volna ezt oldani jól, de nem így történt. Megint hiányzik a dinamika és a pörgősség.

Toymaker (12 pont): Nem ti vagytok az elsők, akik nyíltan olvasták az előre megírt szöveget a kamera előtt. És immáron sokadjára mondom azt, hogy tudom, milyen biztonságos ezt a kiskaput kinyitni, mivel én is ezt tettem anno, nem is olyan rég. Bármit is akartok kezdeni a jövőben a videózzással, a kamera előtt való mondandót nem szabad olvasva felmondani. Akkor inkább adjatok ki amv-t a kezetekből. Legyen előre írt szöveg, azt olvassátok el többször, majd önállóan mondjátok el a kamerába. Ettől több lesz a vágás a videóban, de rossz nem lesz.Igazán pedig akkor lesz jó az előadás, ha nem féltek rögtönözni. Például nem szóról szóra mondjátok ugyanazt, amit megjegyeztetek a szövegből, hanem átköltitek közben, ahogy a pillanat heve diktálja, csak arra figyeljetek, hogy ne változzon meg a közölnivaló tartalma. Ami még zavaró volt, az az, hogy nem volt háttérzene, valamint ordított rólatok, hogy rettegtek a kamerától. Gyakorolnotok kellett volna, akár többször felvételeket készítve.


9. helyezett: Nina – Orange kritika (73 pont)

BenyoBoy (15 pont): Egy rövid és tömör videót láthattunk, mely sajnos pont emiatt nem is fogott meg túlzottan. A bemutató nagyon impozánsan kezdett: az alap történetet nagyon jól bemutatta és összefoglalta pár szóban, azonban a karakterekről szinte egyáltalán nem esett szó (pl. milyen a személyiségük), hanem rögtön a műfajokra és történetszálakra ment rá, így végig volt bennem egy hiányérzet. Pozitívum, hogy voltak jelenetek az animékből és megvágta a videót, azonban ne féljünk felvenni ugyanazt a jelenetet akár többször is, hiszen egy háttérben berongyoló repülő és 1-2 nyelvbotlást könnyen ki lehet szűrni, amivel aztán az élvezhetőséget is növelni tudjuk.

Daisetsu (19 pont): Örülök, hogy akadtak olyan kritikus palánták, akik figyeltek a minőségre: jók voltak az animéből kivágott jelenetek minősége (no sub! Jeeej!), a képek nem voltak pixelesek, illetve Nina sem. 16 éves koromban kezdtem belemélyedni az animékbe, így hasonló cipőben lehetsz mint amiben én voltak anno. Olyan dolgokat említettél a videóban, amikre szerintem csak egy 18 év körüli animefan gondolkozna el. Ez nem nagy cucc, de az igen, hogy erről ilyen okosan tudtál beszélni (ugyanakkor nem akadoztál meg ilyenek). Bár nem fejtettél ki mindent és elég hamar belecsaptál a lecsóba (hamar is végeztél, gondolom az ajánlott 3-4 percbe akartál tartozni), de a feladatot: Mi a szerinted 2016 legjobb animéje és miért? Ezt szuperül megválaszoltad. Tetszett a videód. Most találkoztam veled először a yt-n, de lehet hogy erre érdemes volna még építkezni. Halál komolyan: folytatást!

Dóczi Attila (20 pont): Noha a kép és hangminőség nem feltétele egy jó videónak, mégis összhatását tekintve rengeteget tud dobni rajta a megfelelő minőség. Öröm volt nézni a szép tiszta képet, megfelelő hanggal megtámogatva. Tetszett a videó felépítése, az elején volt egy hangzatos felütés, jött az anime címe és utána a részletes kifejtés. Nina igényesen és választékosan fejezi ki magát és a beszédkészsége is kiváló. Az anime bemutatása kedvcsinálónak jó volt, viszont összességében egy picit kevésnek találtam azt, amit megtudunk az animéről. Még 2 percet hozzá tettem volna, és akkor tökély lett volna. Az egy-két vágási hiba kiszűrésével, egy külső mikrofonnal, csipetnyi mosollyal Nina olyan videókat fog összehozni, amit sokan meg fognak nézni. Remélem nem ez az utolsó videó, amit tőle látunk.

Krisz (9 pont): Az első és legfontosabb dolog amit javasolnék: tanulj meg videót vágni. Rettentően zavaróak voltak és rosszul kivitelezettek a vágások. Beszélhettél volna még egy csomó dologról, pl konkretizálhattad volna azt, hogy mire gondolsz hasonló művek alatt és feldobhattad volna valamivel a videót.

Toymaker (10 pont): Nekem túl rövid volt a videó, és azt éreztem, hogy nincs befejezve. Nem sok tudtam meg az animéről, csak azt hallottam, hogy miről szól a történet, de azt nem, hogy mik a negatívumai, mert biztos, hogy azért akad valami. Vagy, hogy mik a pozitívumai, milyen az anime grafikája, és ki a kedvenc szereplőd? Jók-e a zenék, és mik motiválják a szereplőket? Aláfestésnek tehettél volna valami nótát a videó alá, amivel kiszűrhetted volna a háttérhangokat. Sajnos ebben a bemutatóban annyi tűz sem volt, mint egy gyújtó lángjának fellobbanásakor. Végig érzelemmentesen beszéltél, látszott, hogy kényelmetlenül érezted magad. Mintha a főpróba előtti próbálkozást láttam volna. Több munkát fektethettél volna bele. A tanácsom az lenne, hogy amikor felépíted az animék bemutatóit, sose felejtsd el a sorrendet, ami szerintem ez: technikai adatok, történet felvezetése, a szereplők bemutatása, hátrányok, pozitívumok, a saját véleményed, az értékelés, végül pedig az ajánlás. Ha az általam felhozott hibákat kijavítod, akkor a következő videód biztosan jobban sikerük majd.


10. helyezett: Uzumaki Duncanfan –  Himōto! Umaru-chan kritika (69 pont)

BenyoBoy (14 pont): Korodhoz képest egész kellemes videó volt, arról nem is beszélve, hogy az előző bemutatódhoz képest mennyire sokat fejlődtél! Az előadás sokat javult, de egy picit az artikuláláson javítanék, mert van személyiséged a videózáshoz! Az anime bemutatásánál talán picit túlságosan is belementél a történet részletézésbe, így elég hamar elkalandozott a figyelmem a videódról, az összefoglaló és a pontozás viszont pozitívum volt. A hanggal nem lett volna baj, de az a statikus rezgő hang valami nagyon borzasztó és irritáló volt. Nem tudom mi adta ki (mintha valami ventillátor lett volna), de sokat javított volna a videó nézhetőségén, ha ezt kiküszöbölöd. A vágást is ajánlom gyakorolni, mert itt-itt-ott maradtak olyan hangfoszlányok és bakik, amiket szintén el lehetett volna kerülni egy jobb és szigorúbb vágással. Aranyos volt, sokkal jobb mint az előző, de van még mit fejlődni!

Daisetsu (15 pont): Ez a videó sokkal jobb volt az előzőnél szinte minden téren. Nem tudtál nálam még ezzel se győzni, de mindenképpen egy jókora mérföldkő ez a vidi. Jó képminőség, ügyes beszéd, kritikus-palántának megfelelő értékelés (amin még dolgozni kell!!!), de elindultál egy jó úton!

Dóczi Attila (16 pont): Bevállalós húzás volt reflektálni az előző versenyre, bátor és jópofa kezdés volt. Tök jó, hogy ezúttal megmutatta az arcát, sokkal ember közelibb és személyesebb lett a videó hangulata, van kihez kötni azt. Rengeteget fejlődött az előző munkájához képest mind vágásra, humorra és előadásmódra is, de azért még mindig van hova csiszolni a dolgot. Túl sok a sallang és a példák, a személyes élmények az animével kapcsolatban jók, de nem szabad túlzásba vinni őket. Attól a fúrószerű hangtól pedig azt hittem, hogy kirohad az agyam. Összességében sokat fejlődött, ami dicséretes, meglátjuk a következő versenyre milyen munkát tesz le.

Krisz (11 pont): Nem tudom mi az ami berreg a háttérben, de rendkívül idegesítő. A videód első percei rettentetesen tetszettek, dinamikus, vicces, összeszedett és szórakoztató. Aztán mi történt? Jaj, kár érte, pedig jó lett volna.

Toymaker (13 pont): Én nem láttam az ezt megelőző videódat, ezért csak a mostani alapján tudok ítélkezni. Hát nem volt hibátlan, de azért látom benne a törekvést és a munkát. Készültél a versenyre, ezt az érdemet nem veheti el tőled senki, azonban túl sokat vállaltál. Arra kellett volna gyúrnod, hogy rövidebb videót csinálj, nem szabadott volna ennyire beleveszni a részletekbe, és amikor az előadó vakarja a fejét a mondandó közben, hát annak biztosan nem lesz jó vége. Megérettem, hogy miről szól az anime, de szerintem csak nyolc percig tartott igazán a videó, utána már csak kerested a szót. Jó, hogy értékelted az animét, de nem élőben kellett volna kitalálnod, hogy mennyi pontot adsz. A vágási technika hol jó volt, hol meg nagyon nem, és éhezett a videó a háttérzenéért. Azt tanácsolom neked, hogy ne add fel az álmod, ha tényleg videózni akarsz. Jó úton haladsz, van benned potenciál, ám a mostani teljesítmény még nem tud a győzelemhez vezetni.


11. helyezett: HihashiKata – Cowboy Bebop kritika (62,5 pont)

BenyoBoy (14 pont): A Cowboy Bebop szintén egy hálás választás bemutató szempontjából. A videónak voltak ugyan jobb pillanatai, azonban így sem éreztem eléggé összetettnek és koherensnek az egészet. Hiába voltak benne jó meglátások, a megvalósítás nem igazán volt élvezhető. A videó képminősége épp hogy csak kettes alá: a kamera képe nagyon szemcsés és tompa, míg az animéből bevágott jelenetek szellemképesek voltak és akadoztak. A hanggal szintén voltak problémáim, leginkább az, hogy a bevágott jelenetek irgalmatlanul hangosak voltak a beszédhez képest. Az előadáson szintén van mit javítani, illetve az artikuláláson is, mert sokszor nem lehetett érteni, amit mondtál. A vége pedig hiába volt aranyos, feleslegesen hosszú volt: másfél percet elvett a videóból, míg a videó elején a felvezetés szintén köbö. fél perc volt, azaz a 6 és fél perces videó elég tetemes része a bemutató szempontjából irreleváns volt.

Daisetsu (14,5 pont): Ez a kritika egy gyenge hármas értékelést kapott nálam. A videó elején levő műbikás dolog egyszerűen érthetetlen volt számomra, nem illett a videóhoz semennyire. (erőltetett humor? erőltetett humor!!!) De miután vége lett a rodeónak az animéről is végre hallhattunk, láthattunk dolgokat. A jelenetek összevágásá bizonyos téren jó volt, más szempontból meg rossz. Jól össze lettek vágva a jelenetek, tehát kedvcsinálónak, a CB világának a bemutatására szuper szerintem, de a fekete keret a videók oldalán végig megvan, ami nekem furcsa. (Igaz olykor én is a saját kritikás videóimban meghagyom a keretet, de akkor egységesen vagy fekete legyen a keret vagy legyen háttér; itt össze-visszaság volt, ami nem néztett jól ki. A zenékről azt mondtad, hogy egy részben több stílus váltakozik. Ez szerintem nem igaz. Saját észrevételem szerint lényegében csak blues zene van az anime alatt (talán be-benéz a country, de erre nem vennék most mérget). Ha a zene hangulata változik az nem egyenlő a stílus váltakozásával. Ez tárgyi tévedés. (Peched van, mert ismerem az animét! 😛 A film verzióban van a blues mellett sok rock.) Ha meg már zene, akkor maradjunk a háttérzenéknél. Szupi ötlet volt az anime zenéit berakni a háttérbe, de túl hangos volt és emiatt szinte semennyire se hallottam azt, amit mondogattál az ágyodon. Amit a sztoriról meséltél az viszonylag rendben van, de nem adtál át semmi extrát. A videó végén levő egy perces bakisorozat meg szerintem nem volt vicces. Mármint biztos az volt, de egy külsősnek, aki nem volt jelen a forgatásnál, annak nem. Már nem ez az első alkalom, hogy videót készítesz, most mégis azt érzem, mintha kicsit visszafejlődtél volna. Még emlékszem a Jojós kritikádra, bár nem tudom mennyi pontot adtam rá, de mégis úgy érzem az jobb volt ennél (sokkal!).

Dóczi Attila (15 pont): Jajj ez a képminőség. Sajnos már az élvezhetőség rovására ment, hogy maga Kata is akadozott mikor képernyőn volt, és csak kb 5 pixelből állt össze az arca. Az anime bemutatása alapvetően rendben volt, viszont hiányzott nekem valami extra, ami kiemelkedővé tette volna. Megfelelő mennyiségű vágóképet használt, és a zenék is rendben voltak, de túl hangosak voltak a beszédhez képest. A bikás jelenetet értettem, hogy a cowboy-sághoz kapcsolódott és a bakiparádé is jó ötlet volt, de sokkal rövidebben tettem volna bele őket, így túl sok játékidőt elvettek. Mered használni a hangodat, és gesztikulálsz is, de azért még sokat kell gyakorolni a beszédet és előadásmódot is.

Krisz (10 pont): Technikailag szintén gyenge. Hol hangos, hol halk, de sehol nem jó. Sok dolog kimaradt a kritikából ami belefért volna ennyi időben, helyette pedig felesleges és unalmas dolgokkal töltötted ki az időt. Kár érte…

Toymaker (9 pont): Sajnos négy perc után nem csak unalmat éreztem a videó alatt, hanem zavartságot is. Nem kellett volna az anime helyett neked elvinni a show-t. Itt most ez történt. Körülbelül három percet beszéltél az animéről, holott hat percet szántál az egész videóra. A néző nem fog rád ismerni, hiszen jó eséllyel először lát téged, így hogyan várhatod el azt, hogy örömét lelje abban, ahogy te mulatod az időt? Ez így súlyos baklövés szerintem. Amennyit elmondtál az animéről, az jó volt, néhol halk volt a hang, de ez nem annyira vészes. Az előadásod is tetszett, de mivel kevés volt a számításba vett tartalom, végeredményben ez egy gyenge próbálkozás lett. A tanácsom az volna, hogy a jövőben – ha folytatod a videózást -, maga az anime legyen a középpontban.


12. helyezett: dzsipszi.medzs – Hyōka kritika (62 pont)

BenyoBoy (16 pont): A bemutató effektív bemutató része tetszett, a kép és hangminőség szintén korrekt volt és jó jelenetekkel voltak illusztrálva az érintett témák. Viszont az előadáson szerintem még lehetne javítani. Lehetne pörgősebb a beszéd és az előadás, és ne félj jobban beleélni magad a mesélésbe. Az artikulálás és beszédhangerő szintén fontos, mert néha csak halk motyogást értettem a mondatok végénél.

Daisetsu (11 pont): Jó kis ismertetőt hallhattunk. Kár, hogy nyögve-nyelősen ment le ez a 8 perc… nem élveztem túlságosan. A videó a feladatnak nem felelt meg, mivel nem kritikát hallottunk, hanem ismertetőt, ami nagyon, nagyon lassú volt. Ha jobban átgondoltad volna a mondanivalód akkor 5 perces is7 lehetett volna felvétel hossza, ami a lassú beszéddel is több, mint elég ez esetben. Hát sajnálom, ez a videó nem lett a kedvencem.

Dóczi Attila (15 pont): Dzsipszi.medzs azon kevesek között van, akik kielégítően megválaszoljuk a verseny alapkérdését, és jól is teszi azt. Emellett az animét is korrektül bemutatja, hang, kép, és vágóképek tekintetében is kielégítő az alkotás. Az előadásmódon lehetne még csiszolgatni, a beszéd lehetne pörgősebb, kevésbé akadozóbb és összeszedettebb. Ezt sok gyakorlással és alaposabb előkészülettel lehet orvosolni. Összességében rendben volt.

Krisz (10 pont): Azt hiszem, hogy te kapod tőlem a Red Bull különdíjat, mert talán rád férne. Hol az energia és a dinamika? Hol vannak a változatos hangszínek? Értem én, hogy szereted ezt az animét, de most szórakoztatnod kéne, nem szerelmet vallanod. Plusz, mivel ez egy videó és volt időd felkészülni, ezért nem is értem, hogy hogyan lehet ennyi fogalmazási hibát összeszedni. Az élvezhetőségre azért kaptál kettest mert sokszor mosolyogtam azon, hogy nem igazán tudod mit is beszélsz, de nem biztos, hogy pozitívum.

Toymaker (10 pont): Sajnálattal kell közölnöm, de nagyon unalmas videót hoztál össze. Körülbelül a játékidő feléig tudtad fenntartani a figyelmem, aztán elvesztettem az irányt, és nem emlékszem, miről beszéltél a továbbiakban. Öngólt lőttél azzal, hogy egy lassú dallamot raktál a videó alá, amitől álmosító hatást gyakoroltál a nézőre. A második öngólt úgy követted el, hogy elhalkultál a beszéd közben, levitted, megakasztottad a hangsúlyt, amikor be voltak vágva az animéből a jelenetek. Azt akartad sugallni ezzel, mintha nem olvasnád fel ilyenkor az előre megírt szöveget, de ezt senki se kajálja be. Szóval két nagy hibád volt, ami miatt a banánhéjra léptél. És azt is éreztem, hogy nem szereted annyira ezt az animét. Olyat kellett volna választanod, amire jobban fel tudtál volna készülni. Ha hajlasz a tanácsomra, törekedj arra, hogy megszokd a kamerát, tegyél pörgős zenéket a videóba, és adj legalább egy mosolyt a nézőnek.


13. helyezett: Viga – Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu kritika (50,5 pont)

BenyoBoy (9 pont): Egy szintén elég terjengős, 23 perces kritikát kaptunk. Ennyi idővel jó sok mindent lehet kezdeni, és jó sok mindent lehet bemutatni. Ez is a videó egyik nagy hibája is: egyszerűen túl sok volt minden szempontból. Túlságosan belement a részletekbe és egy soha véget nem érő gondolatkergetőzésnek tűnt az egész. Technikai szempontból sem voltam lenyűgözve: a kamera autofókuszának ki-be zoomolása nagyon zavaró volt, mint ahogy a gyenge hangminőség is, ami ráadásul halk is volt. Ezen pedig a háttérzene se javított, ami picit hangosra lett állítva. Az előadás elég csapongó és összeszedetlen volt, a felvezetés pedig feleslegesnek és hosszúnak tűnt. A vágás használata pozitívum és örvendetes, azonban sok hibát nem sikerült így sem kiszűrni, nem volt jól használva. Sokkal jobban össze kell tömöríteni a mondandód, a vágást és az effektezést pedig gyakorolni kell.

Daisetsu (12,5 pont): Ez a videó unalmas volt. Nem bírtam ki azt, hogy a 22 percbe bele ne tekerjek. Amikor ezt megtettem akkor meg minden mondatba úgy kattintottam bele, hogy a ,,halál” szót említetted. Ez is arra utal, hogy hosszú perceken keresztül ugyanazt a dolgot ragoztad csak máshogy fogalmaztad meg mindig a karakterek halálát. Jól beszéltél, csak nem jókat mondtál. A videód inkább egy ismertető, mintsem egy kritika. Ha cikket írnál az animéről akkor bőven leírhatod a gondolataid, de egy kritikás videóban illik a lénnyeget röviden kiemelni, vagy ha hosszabb videót vágsz akkor több szempontból vizsgálódj, hogy a néző úgy érezze jogos a 22 perc. Ez itt nem volt jó…

Dóczi Attila (14 pont): Kreatív indítást láthatunk Viga-tól, azonban a videó többi része sajnos több sebből vérzik. A videó alapvetően túl hosszú, legalább a felére le kellett volna csökkenteni. Ezt a tömörítést legkönnyebben az alaposabb felkészüléssel és sok gyakorlással lehetne megcsinálni, ugyanis úgy tűnt, hogy Viga kissé összeszedetlen, a kritika maga kiforratlan, terjengős, csapongó. A beszéd gyakorlásával is sokat lehet csiszolni, hogy még folyamatosabb, tisztább, érthetőbb legyen. A megértést ráadásul a túl hangos zene is nehezítette. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.

Krisz (7 pont): Technikailag már az elején leírta magát a cucc, aztán később minden más téren is. Nem értem, hogy ez miért kell? Miért kell 22 percet beszélni ugyanarról a dologról? EZT 5 PERCBEN EL LEHETETT VOLNA MONDANI! Szörnyű…

Toymaker (8 pont): Hát izmos videót hoztál össze, de ez csak a hosszúságára értendő, mivel a mondandódnak a tartalmát bőven el lehetett volna mesélni akár nyolc perceben is. Teljesen hibásan közelítetted meg a kritikát, és a végeredmény egy gyenge lábakon álló asztal lett, ami előtt szinte senki se tudna helyet foglalni. Nagyon unalmas ez a videó, összeszedetlen, nem jó a vágás, hangos volt a háttérzene, amitől elnyomódott a hangod, és rossz volt nézni, ahogy harcolsz a mondanivalóval.
Az jó, hogy valamiféle szöveget írtál a mondandódhoz, de én úgy hiszem, hogy csak támpontokat jegyeztél fel. Teljes szöveg kellett volna, mert ennek a hiánya miatt hízott el a téma. Elvesztetted a fonalat, és ismétlő mondatokat is hallottam. Csak a videó első nyolc percét lehet némileg értékelni, az utána való történések – finoman fogalmazva – keserű pirula volt. A tanácsom az lenne, hogy alaposabban tervezd meg, mit akarsz közölni a videóban, és ne a nézők előtt találd ki. Az előadásod egyébként a helyén volt.


14. helyezett: Nina Rosenwald – One Piece kritika (47 pont)

BenyoBoy (10 pont): A One Piece mindig is az az anime volt, ami nagyon-nagyon érdekelt, de a hossza mindig elrettentett attól, hogy belevágjak a sorozat megismerésébe. Jó volt látni egy rövid összefoglalót a sorozatról és a karakterekről, de egyikbe sem sikerült túl mélyre menni, minden csak felületesen lett érintve. Ráadásul technikailag is siralmas volt a videó, a különböző felbontású és fansubos jelenetbejátszások, a rossz minőségű képek és a gyenge hang nálam nagyon lehúzták a videót, pedig az alapanyag jó lett volna.

Daisetsu (6 pont): Ez nem volt kritika, sem ismertető. Ez a videó csak némi beszélgetés volt a One Piece-ről NULLA szakmai hozzáfűznivalóval. Voltak próbálkozások ugyan, de azok sem sikerültek.

Dóczi Attila (15 pont): Egy sok száz részes animének a bemutatása olyan feladat, amibe még egy vérprofinak is beletörne a foga, de egy olyan versenyre választani, ahol pár perces terjedelmi határ van, öngyilkos vállalkozásnak tűnik. 8 perc alatt nyilvánvalóan nem lehet egy ekkora művet kielégítően bemutatni, és ebbe Ninának is beletört a foga. Sok képanyagot és bejátszást használt, ami dicséretes, hiszen látszik, hogy sok munka van benne, viszont a kritika maga kiforratlan. Sok gyakorlással jó lesz ez.

Krisz (6 pont): Ami a legfontosabb: technikailag halott a videó. Ami ennél kevésbé fontosabb, de azért nem árt megjegyezni: dinamika. Nem jó…

Toymaker (10 pont): Dicséretes, hogy bemerted vállalni a One Piece-t. A hosszú, több százas epizódszámokkal büszkélkedő animék kritizálása még a befutott videósoknak is nehéz falat lenne, mivel rengeteg minden történik ezekben a sorozatokban. Ezért hát nyolc percben nem sikerülhetett megoldani ezt a feladatot. Inkább ismertetőt hallottam, mintsem valódi kritikát. Annyit csináltál, hogy felsoroltad a szereplőket, mondtál róluk valamit, de hogy milyen akadályokba ütköznek az útjuk során, és hogy a One Piece mindig történetívekre osztódik, erről semmit se beszéltél. A jelenetbevágásoknál le kellett volna halkítani a szereplők hangjait, rövidebbek is lehettek volna, illetve nem ártott volna a háttérzene jelenléte. Gyakorolnod kell még.


15. helyezett: Lunczi – Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu kritika (44,5 pont)

BenyoBoy (10 pont): Ezt a bemutatót sajnáltam a legjobban. A szöveg egész tűrhetően lett megfogalmazva, de az unalmasnak hangzó, beleélést nélkülöző, monoton előadás és a tragikus hangminőség teljesen elvette minden pozitív szemléletem. Ezen a random háttérzene sem segített, melybe gyakran a bevágott jelenetek is beleszóltak az animéből. Mindezt miközben beszéltek a sorozatról. Szóval, voltak pontok, amikor egyszerre három hangsáv szólt egyszerre, ezeket pedig értelemszerűen mellőzni kell. A vágás is néhol elég kaotikus volt és a beszédben is sok volt a leállás és felesleges szünet, amit vágással, vagy ami még jobb: egy pörgősebb, élettel teli előadással ki lehetett volna küszöbölni.

Daisetsu (7,5 pont): Ez 100%-ban mesélés volt némi spoilerrel. PONT.

Dóczi Attila (13 pont): 6 perces videóban a két perces felvezetés indokolatlanul hosszú. A videó egészében sajnos lassú, túlságosan szakadozott, sok az üresjárat. Hang tekintetében kissé felolvasós stílusú, több érzelem és hangjáték kellene bele, ez különösen fontos akkor, amikor a néző nem látja a kritika készítőjét, tehát hiányzik a vizuális input. A technika nem számít egészen addig, amíg az az élvezhetőség rovására nem megy: itt sajnos a hang borzasztó volt, ami pedig a legfontosabb komponense volt a videónak. Az alapok nem rosszak, kell egy jobb mikrofon, sokat kell gyakorolni a beszédet, nagyobb fókuszt helyezni a kritika tárgyára, és jó lesz ez.

Krisz (7 pont): Nope, ez így nem működik. A hang rossz, a videó élvezhetetlen, a “kritika” unalmas. Na, nem mintha egyébként sokat lehetne érteni belőle. (Nem, még egy Sennheiser füles sem segít a dolgon.)

Toymaker (7 pont): Ez a videó nem kritizálta az animét, hanem csak bemutatott belőle valamennyit, ráadásul spoiler-ek is voltak benne. Nagyon halk volt a hang – volt, amikor nem is lehetett hallani titeket, az előadás pedig gondatlan volt. Ha amv-ben akartok dolgozni, akkor minél jobb hang szükséges ehhez, és a lehető legjobban kell előadni magatokat. Éretlen videó volt ez, hibás mondandóépítkezéssel. Ha folytatni szeretnétek a videózást, szerezzetek be egy jobb hangrögzítő készüléket – nem kell nagy beruházásra gondolni, elég a pár ezerforintos is -, merítsetek ösztönözést más anime kritika/bemutató videókból, de ami a legfontosabb: gyakoroljátok a közölnivaló felolvasását.


16. helyezett: Sato Tenshi – Tokyo Ghoul kritika (39 pont)

BenyoBoy (8 pont): A bemutató első pár másodperce érdekesnek tűnt, de hamar lelombozódtam. Pozitívumként talán a hangminőséget tudnám kiemelni, viszont minden másban több-kevesebb kivetnivalót találtam. Maga a videó képminősége nem lett volna rossz, de az indokolatlanul nagy és amúgy alapjáraton felesleges zöldeskék keret elcsúfította azt, a statikusan álló chibi figurának pedig szintén nem láttam értelmét, számomra nem derült ki, hogy ez az animéhez köthető, vagy esetleg a videókészítő avatárját hivatott jelképezni. Azt ugyan megtudtuk, hogy az opening nagyszerű, viszont sem a történetről, sem a karakterekről nem hangzott el érdemben semmi. Szinte semmit nem tudtam meg a sorozatról. A beszéd szintén csapongó volt, a mondatok többsége önismétlés vagy végtelenül egyszerű véleménynyilvánítás volt, sem felépítés sem kerete nem volt az egésznek. Bónusz ivójáték: egy feles felhajtása akárhányszor elhangzik a videóban az, hogy “nekem nagyon tetszett”.

Daisetsu (8 pont): Hát ez érdekes volt. Csak nekem tűnt úgy, hogy úgy beszélsz a kritkában, mint aki a videó készítésének pillanatában találja ki a szövegét? Átgondoltad te alaposan mit akartál volna mondani? Ettől függetlenül (fogjuk rá) folyamatosan tudtál beszélni, csak az nem volt jó. Igazából a legfőbb bajom az volt, hogy úgy beszéltél a videódban, mintha elvárnád a nézőktől az anime ismeretségét. Említed például Nishit is a videódban, de úgy beszélsz róla, mintha mindenki tudná ki is ő. De szerencsére ez nem így van. A videód külsőre hasonlít a Mondocon csatornáján levő kritikákra így eredetinek a videót semmiképpen sem mondanám. Élvezni nem élveztem a vididet, szerencsénkre csak három perces lett. A zene túl hangos volt (no meg torzított is), ami miatt nem mindig értettem mit is mondtál. Sok mindent tudnék javasolni neked, mint kezdőnek, de a legelső dolog talán az: ne beszélj másoknak semmiről, ha azt sem tudod mit szeretnél mondani. Ezek után jöhetnek a technikai, tartalmi dolgok…

Dóczi Attila (10 pont): Ez a videó sajnos több fronton is hiányosságokat mutat. A hang noha jó minőségű, a zene túl hangos és elnyomja azt. A beszéd lassú, akadozó, illetve megfelelő mennyiségű háttér információt vagy történet bemutatást sem kapunk. Aki nem látta az animét, az nem fogja érteni a benne elmondottakat, ezért számára élvezhetetlen lesz. A végére bele is gabalyodik a mondandójába, összességében sajnos kiforratlan a dolog.

Krisz (6 pont): Nem szeretném minősíteni, mert ezt szépen nem lehet. Mit gondoltál? Miért csináltad ezt így? Legalább gondoltad volna át a mondandódat, mert látszik, hogy nem tetted. Az egyedüli dolog amivel foglalkoztál, hogy legyen valami videó a szöveg alatt.

Toymaker (7 pont): Hát nem is tudom, hol kezdjem. Ez a videó nagyon elhasalt, ráadásul te magad lökted el a jégen. Az egyetlen pozitívum az volt ebben a kritikában, hogy a Tokyo Ghoul-t választottad a versenyre, minden más óriási bukta lett. Ha már amv-ben készítetted el a videót, miért nem dolgoztál előre megírt szöveggel? A rögtönzésnek itt most semmi értelme nem volt. Inkább mutattad volna meg magad bátorsággal, minthogy feszengj a lepel alatt. Túl hangos volt az anime bevágások hangja, sokszor elnyomta a saját hangodat, és az is érdekes volt, amikor a Bleach-et hoztad fel, mint példát a Tokyo Ghoul-hoz. Miért kellett volna Ichigónak sírnia, miközben átment a változásai sorozatán? Ő azt kajált, amit csak akart. Inkább arról hallottam volna tőled, hogy miért nem ehet a főszereplőgyerek rendes ételeket. Mire képes, és miért kell őt sajnálni? Sajnálom, hogy ennyire hanyagul dolgoztál erre a versenyre, mert neked azért már vannak hivatalos videóid, lelkes követőkkel.


17. helyezett: Fekete Lovag – Boku no Hero Academia kritika (37,5 pont)

BenyoBoy (9 pont): Egy több mint 20 perces videónál még a profibb videósoknak is meg tud gyűlni a baja a néző figyelmének lekötésével, ezért is lepődtem meg, hogy egy animéről hogy lehet ennyit beszélni. Nos, a videóból nettó 7 percet simán ki lehetett volna vágni azzal, hogy nem megyünk bele feleslegesen teljesen más sorozatok összefoglalójába és véleményezésébe, de a My Hero Academia történetéből is bőven le ehetett volna faragni. Túl sok vágást nem vettem észre, de a kép és hangminőség technikai szempontból megfelelő volt. A beszédkészségen viszont rengeteget kell javítani, vagy pedig megvágni a beszédet, mert nagyon terjengős volt. Az akadozó, itt-ott megálló és pihenő mondatok, az önismétlés, szavak és kifejezések azonnali megismétlése és a folyamatos szabadkozás a félremondásokért hihetetlenül kifárasztottak. Csak több etapban tudtam végignézni a rétestésztányira elnyújtott videót.

Daisetsu (5,5 pont): Ezt nem bírom végig nézni. Ez rossz, rossz, nagyon rossz! Sajnálom, de ez teljesen más kategória a többi videóhoz képest. Ehhez képest a TG-s kritika szuper…

Dóczi Attila (12 pont): A videó indokolatlanul hosszú, ráadásul az első pár perc teljesen irreleváns. A bemutató ráadásul nem csak hosszú, hanem nagyon lassú is. A beszélő el-el kalandozik, akadozik, túlságosan terjengősen mutatja be minden elemét az animének. A terjengősség ellenére az alapkérdést magát nem igazán válaszolja meg, csupán bemutatja, hogy miért jó anime a kritika tárgya. A hangminőség jó volt, a beszédkészség rendben van, de van még mit csiszolni rajta. Több pontosság, összeszedettség, felkészülés, pörgősség hiányzik. Érdemes lenne jobban átlátni és megérteni az animét magát, és akkor egyszerűbb lesz rövidebb és tömörebb bemutató készíteni róla.

Krisz (5 pont): Nem, nem és nem. Ezt nem. Ez számomra maga a halál. Komolyan? Ezt így nem lehet. Nem csak unalmas, nem csak rosszul megfogalmazott, nem csak, hogy nincs értelme…de technikailag is egy hatalmas nulla. Mondanám, hogy sajnálom, de nem sajnálom, ez egy egyes.

Toymaker (6 pont): Nos, hát egy nagyon hosszú anime kritikát készítettél, ami aztán kétszer olyan hosszúnak tűnt nekem, miután megnéztem. Teljesen rosszul álltál az egész munkához. Felesleges volt hat percen át arról beszélned, hogy melyik volt a top három animéd, ezt nem is indokolta a verseny témája. Nem volt háttérzene, halk volt a hangod, mintha a konyhából beszéltél volna a postásnak, a legborzasztóbb pedig az volt, hogy nem írtál szöveget a mondandódhoz. Hiszen amv-ben dolgoztál, ehhez nem kell kirázni a szöveget a kisujjadból, mert mi úgy se látunk téged, csak a hangod számít.
Ezért kínlódtál a video alatt, összegabalyodtál, tucatszor elmondtad ugyanazt, aminek köszönhetően meggyilkoltad a közönséget. Máshogyan kell kritikát csinálni. Törekedj arra, hogy minél rövid legyen a videó, de azért legyen tartalma, és építkezz fel fokozatosan a mesélésben. Nézegess más anime kritikákat, tanulj belőlük, aztán találd meg a saját stílusod, ami szerinted tetszhet a nézőknek – már, ha folytatni szeretnéd ezt a videós utat.


(Visited 502 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Animekritika videóverseny: a zsűri véleménye (2016. október)

 1. A Kritikák “nagy része” jogosak. Sajnos a készítésre szánt 3-4 munkaóra igen rövid egy teljes project lezavarásához de majd leközöltebb több időm lesz.

  Pár megjegyzés:
  Everyone: A vége direkt ilyenre terveztem…egy sokkoló vágás, hogy el gondolkodj, hogy most mi is van. MI is volt az utolsó kép amit láttál? Szerintem egyből beugrik egy bűn-ronda CGI egy animes környezetben. 🙂

  BenyoBoy: A hang. Valamilyen oknál fogva a render során sikeresen megsérült a hangsáv. A pre-rendernél nem volt ez hallható. Mellesleg mellékelte Timi az eredeti hangsávot a művemhez.

  Daisetsu: “de itt sem értettem nagyon, hogy miért olyan animéről beszélsz, aminek a témához ismételten nincs sok köze.?” Minden kertelés nélkül szerintem ezt te se gondoltad komolyan.
  Elolvasva a verseny kiirtást hatalmas betűkkel hirdeti, hogy:
  A verseny témája “A legjobb anime, amit 2016-ban láttam”
  Alatta 3 centivel szerepel, hogy:
  “A jó hír, hogy nem csak 2016-os animéket választhatsz”
  Azaz ha én ezt animet idén márciusában néztem meg először akkor témába vág.
  De azt be kell ismernem, hogy nagyon de nagyon nem lett koherens az egész. A forgatókönyvön nagyon jól hangzott de ebből is azt tanultam, hogy az ember rövid idő alatt nem tud mindent egy maga elkészíteni.

  Toymaker: ööö biztos erre a videóra akartad te ezt írni?!? Na mindegy:
  ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░
  ░░░░░░░▄▄▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄▄█▄░░░░▄░░░░█░░░░░░░
  ░░░░░░█▀░░░░░░░░░░░░░▀▀█▄░░░▀░░░░░░░░░▄░
  ░░░░▄▀░░░░░░░░░░░░░░░░░▀██░░░▄▀▀▀▄▄░░▀░░
  ░░▄█▀▄█▀▀▀▀▄░░░░░░▄▀▀█▄░▀█▄░░█▄░░░▀█░░░░
  ░▄█░▄▀░░▄▄▄░█░░░▄▀▄█▄░▀█░░█▄░░▀█░░░░█░░░
  ▄█░░█░░░▀▀▀░█░░▄█░▀▀▀░░█░░░█▄░░█░░░░█░░░
  ██░░░▀▄░░░▄█▀░░░▀▄▄▄▄▄█▀░░░▀█░░█▄░░░█░░░
  ██░░░░░▀▀▀░░░░░░░░░░░░░░░░░░█░▄█░░░░█░░░
  ██░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░█░░░░██▀░░░░█▄░░░
  ██░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░█░░░░█░░░░░░░▀▀█▄
  ██░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░█░░░░░█░░░░░░░▄▄██
  ░██░░░░░░░░░░░░░░░░░░▄▀░░░░░█░░░░░░░▀▀█▄
  ░▀█░░░░░░█░░░░░░░░░▄█▀░░░░░░█░░░░░░░▄▄██
  ░▄██▄░░░░░▀▀▀▄▄▄▄▀▀░░░░░░░░░█░░░░░░░▀▀█▄
  ░░▀▀▀▀░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░█▄▄▄▄▄▄▄▄▄██
  ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

  1. Nagyjából ugyanazt fogalmaztam meg, mint a többi zsűritag, mégis csak nekem biggyesztettél be egy gúnyolódással elkövetett jelképet. Bizonyára nem vetted komolyan a zsűrizésemet. Engem csak felkértek a pontozásra, én meg elvállaltam szívességből. Nem gondolom én magam profi kritikagyártónak. Úgy pontoztam, ahogy a videózással kapcsolatos tapasztalataim súgták, és hogy mi lehet jó a nézőnek.
   Olyan fontos tájékoztatások hiányoztak a videódból, aminek alapkövetelménynek kellett volna lennie. Aki nem látta ezt a macskás animét, a videód alapján annyit szűrhetett le, hogy jó dolog a macskák közelében lenni. Ezt egy YouTube-os amatőr videótól is megkaphatják. Hiányzott a szereplőbemutatás – ha van -, ezt mondtam is a véleménynyilvánításomban, és végeredményben nem tudtam meg annyit erről az animéről, hogy infókkal a tarsolyomban már be is írhatom az anime nézési programomba. Ugyanúgy egy ismertető után kellene néznem ehhez. Ezért mondom azt, hogy nem lett jól felépítve a kritikád. Az pedig, hogy hirtelen ért véget a videó, szerintem nem sokan tudják viccnek felfogni.

 2. Hűha! Bocsi, bocsi!
  A te videódnál még elkalandozhattam :O Csak nálad írtam ilyen ökörséget, lehet a második videónál (amit értékeltem) még jó magam sem voltam tisztában a témátokkal (jó, ez nagyon gáz). Csak nálad kezdtem el ilyen hülyeséget írni. Nem tudom miért. Minden esetre, igazad van, vedd úgy hogy nem írtam semmit ezzel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .