Ők neveztek a 2016 októberi animekritika videóversenyre

blog-cover2

Extra lelkesedéssel jelentem, hogy 18-an neveztek az őszi animekritikusi videóversenyünkre! Én már rágtam a körmömet a nevezési határidő előtti napokban, mivel csupán három pályamű volt a listámon. Aztán bumm! A nevezési határidő előtt egy nappal rögtön nyolc új pályamű száguldott be tárhelyünkre, amit további hét követett az utolsó pillanatokban. Jól kiszámították versenyzőink ezt! A rám zúdult videók mennyiségétől hirtelen nem is tudtam mihez kezdjek, így inkább sorban elkezdtem nézni őket. És megint meglepődtem. Egyre több a jó vlogger palánta, kezdenek nagyon jó minőségben dolgozni (1920 x 1080 pixeles volt egy csomó videó!), és nem mellesleg nagyon jó animéket válogattak össze nekünk. Hogy miket? Itt a lista, és ne felejtsétek: a Ti kedvenceiteket is  jutalmazzuk az őszi animés kerekasztalon, ugyanis a legtöbb „Tetsziket” gyűjtő videó megkapja a közönség kedvence díjat. Nézzük is, hogy kikre lehet voksolni!

1. [Gyukiteru] Egy ismeretlen sci-fi a régmúltból: Kurau Phantom Memory

Gyukiteru (21 éves) a Kurau Phantom Memory (2004) című animét mutatja be videójában, ami több műfaji elemet kever történetében, a cyberpunktól kezdve a dieselpunkon át. Az itthon kevésbé ismert sci-fi, Gyukiteru szerint, idén tavasszal kapott magyar feliratot, épp ezért is készített róla egy videót, hátha Ti is kedved kaptok hozzá. Nem mellesleg a sztori a klasszikusabb akció-sci-fi vonallal szemben egy romantikus, drámai, testvéri és családi szeretetről szóló sztorit bont ki előttünk.

2. [Sato Tenshi] Beilleszkedési problémák: Tokyo Ghoul

Sato Tenshi (18 éves) kalauzol el bennünket a Tokyo Ghoul (2014) világába, ahol szörnyek eszik az embereket és a mennyei hangzású TK énekli az openinget. TK a Ling Tosite Sigure nevű formáció tagja, és olyan animéknek énekelte már az openingjét a Tokyo Ghoul mellett, mint a Psycho;Pass és a nemrég véget ért 91 Days. Tenshi a Tokyo Ghoul zenéje és a sorozat története iránti szeretetét fejti ki videójában, amit a beilleszkedési nehézségekkel való küzdelemre húzott fel. (Megjegyzés: A videót a verseny szervezői az alkotó beleegyezésével javították, hogy megfeleljen a YouTube szerzői jogi követelményeinek.)

3. [Otaku Kalauz] Sátán a Mc’Donaldsban: Hataraku Maō-sama!

Az Otaku Kalauz (22 évesek) egy kétfős csapat, aminek mókás fiú tagjai éppen nemrég indították el saját YouTube-csatornájukat. Két animekritikus srácunk humoros, dinamikus, szimpatikus, kiváló vlogger palánták, akik a Hataraku Maō-sama! (2013) című animét mutatják be. Történet? Csettintés. Karakterek? Csettintés. Pozitívum vs negatívum? Csettintés. Nézzétek meg őket, igazán megmosolyogtató és szórakoztató figurák ők.

4. [dzsipszi.medzs] A szépségről őszintén: Hyōka

A baljós hangulatú kezdés után dzsipszi.medzs (20 éves) az egyik legszebb KyoAni animével köszönt minket. Ez a Hyōka (2011), ami egy hétköznapi slice-of-life, hol komikus, hol elgondolkodtató epizódokkal megáldva. Animekritikusunk alkalmazta az egyik legjobb fogást a karakterek jellemzésénél, amit szinte az őszi mezőnyből senki se ragadt meg ennyire jól. Ha kíváncsiak vagytok rá mire gondolok, csak nézzétek meg a videóját.

5. [tomyx20] Van jobb a magyar egészségügynél! Young Black Jack

Tomyx20 (23 éves) már harmadjára tér vissza animekritikusi versenyünkre. Sokat fejlődött, már saját YouTube-csatornája is van, ahova rendszeresen gyártja szerzeményeit. Nagyon humoros, szarkasztikus, aranyos a stílusa, jól bánik a képi illusztrációkkal. Most egy Osamu Tezuka előzménytörténet adaptációját hozta el nekünk, mégpedig a 2015-ös Young Black Jack (2015) című animét!

6. [Nina] Találd meg magad egy romantikus animében: Orange

Csecse Attila vlogger. Ő juthat eszünkbe, amikor nézzük Nina (16 éves) videóját (nem kell rosszra gondolni, ezt dicséretnek szánjuk). Nina ugyanolyan közvetlen, mint Attila, és egyúttal jól képviseli korosztálya érzéseit és véleményét az általa választott animéről. Emellett gyönyörűen fogalmaz, és jól rávilágít arra, hogy az idei nyári szezonban indult Orange (2016), mivel veheti le lábáról nézőit.

7. [Gegory] Cicák, kézimunka és bűnös élvezet: Chi’s Sweet Home 

Bátor, mint mindig! Gegory (33 éves) az előző versenyünkön is egy nem éppen hétköznapi animével indult (és nyert). Ez volt a hentai műfajú  Kite (1999). Most pedig egy tündéri gyerekmesét mutat be cicákról! A Chi’s Sweet Home (2008) egy cirmos cica hétköznapjait követi nyomon. Érdekes, ahogy a grafikai kivitelezéseket összeveti más cica és az ember kapcsolatát boncolgató animékkel (pl. Shinkai Makotótól a She and her cat). Amiért hatalmas dicséret jár neki, az a megvilágítás! Nagyon profi a videóbeállítás is, a fények, látszik a rutin, amit a YouTube-csatornáján megszerzett már.

8. [Fekete Lovag] Anime folytatás, amit nagyon várok: Boku no Hero Academia

Fekete Lovag (16 éves) miután kivesézi, hogy milyen aktuális animék folytatásaira ácsingózik az elkövetkezendő hónapokban, elkezdi ecsetelni nekünk, hogy a Boku no Hero Academia (2016) mivel lopta be magát a szívébe. Ki áll készen egy jó kis szuperhősös izomtornára? (Megjegyzés: A videót a verseny szervezői az alkotó beleegyezésével javították, hogy megfeleljen a YouTube szerzői jogi követelményeinek.)

9. [Ricz] Yuri csókok és vallási motívumok egy megaintelligens animében: Kyōsōgiga

Ricz (26 éves) másodjára indul versenyünkön, bár már volt zsűri is nálunk a maga veleszületett kritikus-troll személyiségének hála. (A szavait idézve: „Én mindenhol ott vagyok, mint a levegő”. Úgy bizony.) Ennek ellenére a szigorú zsűri nem fog vele kesztyűs kézzel bánni. Mi ez a fényviszony-változás? Mire fő a sötét tekintet? És a hangminőség, hékás? (Just kidding, tudod.) Most egy roppant érdekes – és elég réteg animét, olyat mint a Paranoia Agent vagy a Serial Experiments Lain – mutat be videójában. Ez pedig a Kyōsōgiga (2013). Az anime hihetetlenül kreatív módon dolgozza fel a világ első mangájának „történetét”, miközben számtalan vallási utalást vonultat fel. Ricz mindezt az értéket a maga szellemes és provokatív módján tálalja elénk, és nem fél görbetükröt mutatni az otaku közösségnek sem. Ügyes!

10. [Lui] Egy paranoid hikikomori mindennapjai: NHK ni Yōkoso!

Lui (27 éves) egy frappáns, már-már színészi felütéssel nyitja kritikáját.  Egy otaku kult művet mutat be nekünk az  NHK ni Yōkoso! (2006) animesorozat személyében, ami kiválóságához képest, itthon elég kevés rajongót tudhat magának. Pedig a magány, a remete lét, a világtól és a mindennapi élet problémáitól való menekülés eléggé ütős animévé teszi, és ezt Lui kristálytiszta érveléssel támasztja alá. Nézzétek meg!

11. [SuperPanda] Időutazó triumvirátus: Steins;Gate

A három fős SuperPanda csapat (19 évesek) az egyik legjobb 5pb. animét mutatja be nekünk. Ez az időutazós drámai thriller, a Steins;Gate (2011). Kritikájuk erőssége, hogy olyan izgalmas infókra is rávilágítanak, amit nem biztos, hogy mindannyian tudtunk, például, hogy milyen utalások találhatók a sorozatban valós „személyekre” és a tudomány által használatos szerkentyűkre. Akinek a Steins;Gate-ből sosem elég, annak érdemes meglesnie videójukat.

12. [Kiki] Gyermeki lelkünk összezúzásáról: Mahō Shōjo Madoka Magika

Kiki (23 éves) egy kultikus animével készült nekünk, mégpedig a Mahō Shōjo Madoka Magikával (2011). Kritikájában ügyesen használta a vizuális elemeket, jól fogalmazott, és az animéhez méltó komolysággal készítette el történet, karakter és mondanivaló alapú elemzését. Klasszikusabb hangvételű megközelítésébe azért belecsempészett egy csöppnyi humort, és ügyesen körbejárta a mahō shōjo műfaji toposzait is. (Az ott tényleg Holdtündér volt egy vasgolyón?!)

13. [Viga] Véres váratlan halálok: Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu

Viga (21 éves) is másodjára méretteti meg magát kritikusi versenyünkön. Tavasszal a legmeghatóbb animés élményem volt a téma, és ott egy régi animét, a Chrno Crusade-ot elemezte. Most a nyári szezonos Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu (2016) című animét mutatja be, ami váratlan fordulataival és főhősének kínkeserves halálnemeivel vette le lábáról kritikusunkat. (Megjegyzés: A videót a verseny szervezői az alkotó beleegyezésével javították, hogy megfeleljen a YouTube szerzői jogi követelményeinek.)

14. [Lunczi] Kell ennél több? Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu

Lunczi (22) tulajdonképpen egy csapatot rejt. A két fiúból álló duó a 2016-os tavaszi szezon nagy kedvencét, a Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu (2016) című animét veszi elő. Bár a “tekerd fel a hangerőt” csendülhet fel gondolatainkban amikor hallgatjuk őket, azért nagyon korrekten járják körül az idei év nagy durranását, ami kapott pozitívat és negatívat is eddig.

15. [Nina Rosenwald] Jesszus! Ez az anime egyidős velem! One Piece

Nina Rosenwald (16 éves) versenyzőnk alaposan mutatja be sokak kedvencét, a One Piece (1999) c. animét, annak történetét, főbb karaktereit és a számára legemlékezetesebb pillanatokat. Emellett kedvesen és őszintén mesél a sorozattal kapcsolatos pozitív és negatív élményeiről is. (Tényleg egy tintahalat húz kis a srác a gatyájából? Wtf.)

16. [Higashi Kata] Bikák, kolesz és a legjobb ‘90-es évek animéje: Cowboy Bebop

“Nem olyan, mint a Barátok közt!” – mondja videójában HigashiKata (19 éves), aki a ‘90-es évek egyik legjobb retro animéjét hozza el nekünk a Cowboy Bebop (1998) személyében. E sajátos atmoszférájú sorozat okosan vegyíti a nyugati kultúra western és maffiózó elemeit sajátos sci-fi világában, ahol a történet fő üzenete: Nézz szembe a múltaddal! Köszönjük Kata szobatársainak a megértést és türelmet, akik türelmesen kivárták, hogy kritikusunk végigmondja mondandóját velős káromkodás nélkül.

17. [Uzumaki Duncanfan] Önző, cuki és lusta. Mi az? Himōto! Umaru-chan

Legfiatalabb animekritikusunk, Uzumaki Duncanfan (16 éves), immár másodjára indul versenyünkön. És nem retten visszaszólni, egyúttal megfogadni előző kritikusi versenyünkön kapott zsűri véleményeket (különösen Memberét). Korábban Naruto kritikát hozott nekünk, most az übercuki Himōto! Umaru-chan (2015) animét mutatja be, ami az édes és csintalan gyermekkorról mesél nekünk. Jó szórakozást!

18. [Azazel] A legjobb ecchi animében így komiszkodnak a bukott angyalok: High School DxD

Azazel (22 éves), az Anime Tökély Facebook oldal adminja egy merész animeválasztással lepett meg minket – bár azért nem annyira merésszel, mint a tavasszal hentait bemutató Gegory. Humoros és lendületes kritikájában a High School DxD (2012) animét mutatja be, amiben dögös bombázók meztelenkednek. Röviden: cici, szép nő, szép rajz. Hogy mi?! Nézzétek meg.

Mikor lesz eredményhirdetés?

Nyugodtan mondjátok el véleményeteket a videókról, illetve nyomjatok egy “Tetsziket” arra a műre, ami szerintetek a legjobb lett. 2016. október 7-ig gyűjthetnek szavazatokat nevezőink, így Ti is dönthettek a szakmai zsűri mellett arról, hogy mely animekritikus nyerje fődíjainkat (1 éves MondoMagazin előfizetés, páros belépőjegy az Animekarácsonyra).

A szavazatok összesítése és a zsűri eredményeinek közzététele 2016. október 9-én, az őszi animés kerekasztal programján lesz. (Az eredmények online is elérhetők lesznek október 10-e után.)

(Visited 880 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .