„Miért ne képregény? A képregény menő, nem?”

Az idei MondoConon volt lehetőségem egy rövid interjút készíteni úszó bajnokunkkal, Hosszú Katinkával. Nagyon jó volt vele beszélgetni, közvetlen és kíváncsi volt! Megkérdezte, hogy milyen kritikákat olvastam a képregényéről – mert van ám képregénye, és pont emiatt volt kinn a MondoConon is. A részletekért nézd meg a videót! 

Az Iron Lady brand és a képregény kapcsolata

Az Iron Lady Arcanum Hosszú Katinka Iron Lady brandjének egyik újabb terméke. Katinka cége baseball sapkákat, könyveket, pólókat, shakereket is gyárt eme új képregénye mellett. A képregény havonta jelenik meg, országszerte bármely újságárusnál kapható. Az első megjelenés júliusban volt, duplaszámmal, a képregény második száma augusztus 2-án jelent meg. A történetet a mangarajzolásban gyakorlott Benczur Anita írja és rajzolja – Lost Gods mangájának részleteit fekete-fehér verzióban megtalálhatjátok a lostgods.hu weboldalán. A történetet Hosszú Katinka és amerikai férje, Shane Tusup szerkeszti, Szekeres Dorina közreműködésével. A rajzolásba Huszár Márton, a gyönyörű színezésbe Szabó Tamás segít be. A képregény párhuzamos világok közötti ütközésről szól. A komor sztoriban Norion egy végzetes kórral fertőzi meg az „Üreseket”, akikből gondolkodni képtelen szörnyek, azaz „Árnyak” lesznek. A kór és az Árnyak előli menekülés egyetlen módja a biztonságos zöld övezetekbe való eljutás. Azonban ebben csak egy szuperhős segíthet, maga Iron Lady (Hosszú Katinka) az Üreseknek.

Milyen lett a képregény?

A comics szaki Bayer Antaltól (neroblnaco.blog.hu) olvashattok többet erről, de jómagam is belemerültem az eddig megjelent számokba. A színezés gyönyörű, a minőség pöpec, ötletesek a Madách Imre idézetek, mint az „Ember küzdj, és bízva bízzál.” Érződik, hogy a komor sztoriból egy motiváló szuperhős eposz készül. Ám a történet maga még gyerekcipőben jár, kissé csapongó. A rajzok kidolgozottságára is igaz ez, vannak hihetetlenül élettel teli és jól komponált panelek, amik tényleg művészi élményt adnak az olvasónak. Máskor a háttérben felbukkannak kevésbé kidolgozott, és merev figurák. Ez az ugrálás még nem is lenne baj, ha a történet pörgősebb lenne. (Ajánlanám az alkotóknak Neil Gaiman Sandman sorozatát, az valami elképesztően művészi és jól átjön belőle a mondanivaló is.) Emellett több párbeszéd, több panel kell egy oldalra, illetve a mangák gyors, mozifilmes üteméből többet meríthetnének. De maga a fantasy világ, a túloldal, elképesztően kreatív, a hétköznapi jelenetekkel szemben igazán ütős kontrasztot képez. Én inkább erre a világra lennék kíváncsi. Ami még tetszett, hogy a képregény-füzetek végén van egy „Így készült” szekció, ami amatőr rajzolóknak is adhat ötletet. Itt a storyboardtól kezdve, Katinka figurájának koncepciós rajzaiig láthatunk példákat. Én azt mondom, ebből még bármi lehet, úgyhogy hajrá!

(Visited 264 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .