Cosplayer és profi fotós – Interjú az ukrán Pugoffkával

A nyári MondoConon vendégünk volt a híres Pugoffka, aki amellett, hogy cosplayer, lassan Európa és Ázsia egyik legismertebb cosplay fotográfusa lesz! A conon nemcsak workshopot tartott a cosplay fotózásról, hanem zsűrizett az idei cosplay-versenyünkön, emellett mesélt kínai conos élményeiről, valamint megosztotta velünk egy lengyelországi fotós találkozó hírét, aminek célja profi cosplay fotósorozatok készítése! Ha kíváncsiak vagytok, hogy miket mesélt ezekről, akkor olvassátok el a vele készült interjúnkat!

Interjú átirat (a videóból kimaradt részletekkel együtt)

GT: Nem ez az első alkalom, hogy Magyarországon jársz. Milyen érzés most itt lenni?

Pugoffka: A szervezés most nagyon jó, és rengeteg cosplayerrel találkoztam, akiket már ismertem, és nagyon jó őket újralátni! Most sokkal több jó cosplayert látok [mint a PlayIt-en], és ennek nagyon örülök.

GT: Szuper! Te cosplay fotós és cosplayer is vagy. Melyik a fontosabb Neked?

Pugoffka: Először is, a fényképezés sokkal fontosabb nekem. Sok időm van képeket szerkeszteni, fotózásokat szervezni. Mostanra több mint 700 fotózáson vagyok túl, és csak 15 vagy 20 cosplayt készítettem eddig. Így nem túl sok cosplayt csináltam, de annál többet fotóztam.

GT: Mennyire kapsz szabad kezet egy-egy fotó szerkesztésénél? Például, amikor Miss Marvelt készítetted Enjinek, vagy éppen egy fotót Misaki Sainak (szer. másik meghívott vendégünk volt a conon).

Pugoffka: Ó, ők annyira gyönyörűek voltak, hogy nem töltöttem sok időt a fotók szerkesztésével! Például, a Miss Marvel fotózáshoz használtunk „különleges effekteket”, mint lisztet az apró szikrák imitálásához, háttér megvilágításhoz kék fényeket, persze később csináltam pár trükköt Photoshopban, de a különleges effektek nagy része azért „valós” volt. Az európai cosplayerek amúgy sem szeretnek túl sok Photoshopot használni az arcukon. Sokkal jobban szeretik a természetes képeket.

GT: Természetesre venni, már akkor, amikor a fotó készül.

Pugoffka: Igen. Nem szerkeszteni túl őket. De más cosplayerek szeretik, ha editálom az arcukat, például néhányan nem szeretik az orrukat, vagy úgy érzik, hogy az arcuk túl kerek, de egyébként nem használok Plastic mask effektet Photoshopban túl sokat, csak shadows-t (árnyékokat), highlights (megvilágításokat), és így sokkal jobb az eredmény.

GT: Nem rég beszéltünk arról, hogy részt vettél egy kínai conon. Mesélnél róla? Mennyire különbözik egy európai contól?

Pugoffka: Voltam Kínában és Malajziában. Persze, vannak különbségek például ehhez a conhoz képest, mert sokkal több versenyzőjük van, és más fandomból is csinálnak cosplayeket. Kínában például nagyon szeretik a Love Live!-et. Amikor zsűri voltam Kínában, egy igazán kicsi városban voltam. (Kis város Kínához képest, de nem Európához képest!) Ott hoztak konkrétan egy tízfős csoportot, ami csak a Love Live!-ból volt. Malajziában volt egyébként a legjobb con élményem. A szervezők szerettek elmenni vacsorázni, állandóan vittek magukkal, mint vendéget. Azért is szeretem az ázsiai conokat, mert nekik vannak szép épületeik, ahol belül is fotózhatunk.

GT: Tervezed, hogy visszamész Kínába? Vagy tervben van esetleg, hogy újra meghívnak?

Pugoffka: Nem. Általában a kínai szervezők nem szeretik az európaiakat vagy az oroszokat meghívni, mert drága nekik. Sokkal drágább, mint meghívni a japán cosplayereket.

GT: Ez érdekes. Szóval olcsóbb meghívni egy japán cosplayert, mert közelebb van.

Pugoffka: Igen. A távolság miatt. A repülőjegy nekik sokkal olcsóbb. De nekik is megvannak a saját sztárjaik, ahogy nekünk is a saját sztárjaink cosplayben, tudod, Enji Night és a többiek. Náluk Yugen, Xiao Mei és LALAax a menő többek között. És tök jó volt, hogy meghívtak engem is, mert igazán…

GT: Nagy dolog volt neked, ugye?

Pugoffka: Igen az.

GT: Ukrajnából származol. Nektek is meg van a saját animeconotok, ugye?

Pugoffka: Igen…de nem túl nagy. Én is segítek szervezni a saját conunkat Kijevben, ez az OTOBE. Őrömmel látunk, ha eljössz! Általában nem sok látogatónk van, de ellenben rengeteg cosplayer versenyez rajta. Talán 100-150 performansz megy le, és a cosplayerek száma 200-300 fő. A verseny délután kettőtől tart este nyolcig, vagy kilencig, és egész idő alatt mennek a performanszok, és egyetlen fél órás szünet van egész nap.

GT: Zsűri voltál a nyári craftmanship versenyünkön. Mi a véleményed a versenyről úgy általában, és volt-e számodra olyan, ami különösen tetszett a magyar cosplayerekben?

Pugoffka: Rengeteg féle cosplayert láttam, kezdőt, nem túl profit, és nagyon jó kellék készítőket is. Szintén tetszett, hogy nemcsak magyarok, hanem román versenyzők is voltak. Két fiú és egy lány a TES-ből öltözött be (szerk. ők voltak a román versenyzők), ők tényleg nagyon jók voltak! És a cosplayerek számtalan jó alapanyagot használnak itt, ami nagyon menő, mert mi nem tudunk ilyen szuper alapanyagokat használni, mert nagyon drágák. Nem tudunk worblát használni például. És nálatok sokan ötvözték a worblát a polifoammal, és ez nagyon jó.

GT: Volt közös projekted Enji Nighttal és Misaki Sai-jal. Tervezed, hogy csinálsz velük közösen valamit a közeljövőben? Van már esetleg ötleted is rá?

Pugoffka: Igen, lesz egy idén szeptemberben Enji Nighttal, de ez titok! És Misaki Sai-jal is lesz közös fotózásunk akkor, amikor akarjuk, mert közel lakunk egymáshoz. Emellett jövök még Európába más conokra, és próbálok érdekes cosplayereket keresni chaten, hogy megbeszéljük, mit csinálhatnánk együtt. Augusztusban lesz egy fotós találkozó Lengyelországban, úgy tudom, hogy magyar cosplayerek is jönnek rá. Ez nem con lesz, hanem csak találkozó három faluban, és iskolákban, valamint hotelekben fogunk megszállni az adott falvak körül. És így lesz egy közös hétvégénk fotósokkal és cosplayerekkel, és beszélgetni fogunk. A falvakban és azok körül több szép helyszín van, ahol tudunk szuper képeket készíteni, és ez nagyon jó, mert eddig még nem volt ilyen jellegű megmozdulás itt Európában! Fotózni, általában csak conokon szokás. Remélem ez egy új hullám lesz, ami hihetetlenül jót fog tenni a cosplaynek!

GT: Ez az utolsó kérdésem: lesz holnap egy workshopod (szerk. itt a nyári MondoConon). Miről fog ez szólni?  

Pugoffka: Ó, fotózási előkészületekről és pózolásról. Mutatni fogok rengeteg példát. Elmondom milyen fényeket, ill. lámpákat használok, hogyan tud a fotós és a cosplayer felkészülni, mennyi beállítással készülök általában, hogyan használjuk a különleges effekteket. Jó sok mindenről fogunk beszélni.

GT: Nagyon érdekesnek hangzik!

Pugoffka: Remélem is. Egyébként van egy másik (egyúttal kedvenc) workshopom is, ami a cosplay készítés folyamatának dokumentálásáról szól. Ez nagyon nehéz terület a cosplayereknek, éppen ezért próbálom őket segíteni ebben.

GT: Ez nagyon jó, és köszönöm, hogy elfogadtad a meghívásomat!

Pugoffka: Én köszönöm!

(Visited 154 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .