Kell-e több egy seinen hangulatú animénél? – Joker Game

Mintha az utóbbi időben megszaporodtak volna a seinen animék – ami határozottan jó hír! Ott volt a tavaly őszi Subete ga F ni Naru, idén télen a Boku Dake ga Inai Machi, tavasszal a Joker Game, és pár napon belül, pontosan július 1-jén indul a Berserk folytatása, ami 2016 egyik legjobban várt címe! Miért örvendetes ez a jelenség? És mi kell ahhoz, hogy egy seinen anime tényleg jó is legyen? Ezeken kezdtem el gondolkodni, amikor pontosan 5 napja befejeztem a Production I.G igen ígéretes sorozatát, a Joker Game-t.

Kellenek a seinen animék, de nagyon!

77523lAmikor azt mondom valamire, hogy klisés, már úgy érzem, hogy igazából nem mondok semmi újat. Úgy egyébként a földbolygón nem lehet találni olyan történetet, aminek valamely eleme, vagy karaktere ne bukkant volna fel valahol máshol. Így ha azt mondom az utóbbi évek anime felhozatalára, hogy über-klisések, inkább egy tényt közlök, mint bántó kritikát. Nincs is ezzel baj, hiszen az animék is kereslet-kínálat alapján működnek. Ha iskolás, hárem, shōnen, fantasy műfajú animék kellenek, amik videojáték, manga, visual- és light novel adaptációkként özönlik el a képernyőket, ám legyen. Így működik ez a világ. Ám lassan több évtizedes anime fogyasztóként töltött létem után, igazán úgy érzem, hogy ki vagyok éhezve az újdonságra. Nem kell ehhez egy eget rengetően eredeti sztori, az is elég, ha végre felnőtt karaktereket kapok. Hogy jobban azonosulhassak velük, hogy végre a „cseresznyevirágos japán iskolai setting” helyett valami mást lássak. Ezért ugrok ki a bőrömből, amikor szezononként minimum egy olyan sorozat indul, ami végre nem japán diákokról szól. (Személyes szösszenet: japánoknak persze ezzel nincs akkora bajuk, mint nekem. Náluk az iskolai diáklét egy szimbólum, a merész álmok és gondtalanság fénykora, ahova felnőttként is visszavágynak. Feltételezem, ezért se készítenek annyi seinen animét. Nincs rá igényük.)

Miről szól hát a Joker Game? 

joker-game-screenshotsA Joker Game a maga Kémek hídjás felütésével hozott lázba. (Azért érdekes egybeesés, hogy időben elég közel egymáshoz született egy-egy második világháború körül játszódó kémtörténet Amerikában és Japánban is. Persze a Tom Hankses hollywoodi filmet szerintem nem múlta felül a Joker Game, de határozottan üde színfolt volt az idei anime színpalettán.) Mi is ez a Joker Game? A második világháború alkonyán, 1937-ben, a japán hadsereg civilekből létrehoz egy D-ügynökség nevű titkos kémszervezetet. A szervezetben 8 alak működik, akik szerte a világban tevékenykednek a rejtélyes Yuuki ezredes irányítása alatt. Hol Oroszországban, hol Németországban, hol Franciaországban, vagy Japánban munkálkodnak azért, hogy államtitkokat, titkos katonai jelentéseket lopjanak és más külföldi kémeket leplezzenek le.

Mi volt számomra a sorozat legnagyobb vonzereje?

  • A történelmi hűség: nagyon szépen ábrázolták a korszakot. Legyen az Shanghajban egy kétes ügyleteket űző, cigaretta füstös lebuj, vagy egy kínzókamra, ahol pl. alvás megvonással próbálják a kémekből kiszedni a titkokat. Egyébként konkrétan ez a korszak (1930-as évek) nagyon ritkán fordul elő animékben. 2010-ben a Senkō no Night Raid játszódott ugyanekkor, meg persze a 2007-es Baccano!.
  • A nagybetűs HANGULAT: Az egész sorozatot a rejtély, a manipuláció, a csavarok hatják át. Hogy miként tudod magad másnak kiadni, elfeledni a múltad, és úgy élni, hogy MINDIG színészkedsz. Ez egy elég szomorkás végkicsengést ad az egésznek, mert végül vagy ismeretlenül halsz meg egy idegen országban, vagy egyszerűen nem tudod a múltat lezárni, és az emlékek miatt hibákat vétesz. Ebben az esetben pedig jobb, ha feladsz a kémkedéssel, és új életet kezdesz.
  • Az animáció érett stílusa: Olvadoztam, szó szerint. A Production I.G-tól már annyira vártam egy ennyire sötét tónusú, képileg nyomasztó, mégis realista ábrázolást. Egyébként is, ez az öltönyös, zselézett hajú korszak a kedvencem jelenleg az irodalom terén is.
  • Az epizodikus jelleg: Őszintén? Nem kaptunk egy Monster volumenű történelmi drámát, ami hatalmas íveket jár be. Éppen csak egy-egy pillanatfelvételt kaptunk néhány esetből, pl. bennem a legmaradandóbb jelenet egy amerikai kém lebuktatása volt még a sorozat elején, illetve, amikor egy Mandzsúriába kihelyezett japán kapitány képes volt meggyilkolni a fiú szeretőjét azért, hogy nehogy ki tudódjon, hogy drog ügyletekbe keveredett. Bár ez az epizodikusság volt éppen a gyengéje is a sztorinak, mert így nehezen volt követhető, hogy mi történik, amire rátett egy lapáttal az is, hogy a karakterek nehezen lehetett megkülönböztetni egymástól. Egyedül Yuuki ezredes volt az összes részben egy biztos pont, és örültem is annak, hogy a sorozat végén kicsit belemásztak a múltjába.
  • Az opening: A Kiznaiver op-ja mellett ez volt a másik, ami mellett nem lehetett szó nélkül elmenni. Mind a zene, mind az animáció fergeteges volt benne!

Végítélet van azért?

Többet vártam, de így is kellemesen kikapcsolt a 12 része alatt. Sőt! Nagyon mélabús történelmi széria, ami szerintem a műfaj kedvelőknek szintén tetszeni fog. Értékelés: 7/10.

 

(Visited 689 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Kell-e több egy seinen hangulatú animénél? – Joker Game

  1. A Joker Game az eddigi legjobb anime nálam ebben az évben eddig.

    A hangulat, a téma, a történelmi háttér és a látvány/zene kombó nagyon odatett, viszont a 8-ik résztől kicsikét ellaposodott s a befejezés sem nagyon nyerte el a tetszésemet.

    Jogos a 7/10, bár én azért egy 7.5/10-et adnék neki. 😉

    1. Igeeen! Én is többet vártam a végétől! Bár tetszett, hogy bemutatták az ezredes múltját. A mostani szezonból beleposlantottál már a 91 days-be? Az is írtó jó kis történelmi, maffia leszámolós cucc. Istenien kitalálták!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .