A tavasz coming of age animéje! – Kiznaiver

maxresdefault

Igazi anohanás kiteljesedést hozott el a Trigger eredeti produkciójával, a Kiznaiver-rel! (Kucc, kucc, mindkettő forgatókönyvét Okada Mari írta, ez nem véletlen.) Így sajnos nem egy akcióban és robbanásokban gazdag Kill la kill-t kaptunk idén tavaszra tőlük… DE! A Trigger a jó példa arra, hogy egy agyonrágott koncepciót (szerelmi sokszögek és zárkózott tinik) hogyan lehet MONDANIVALÓVAL ellátni. Egyszerűen mély, érzelmes és megható lett ez a sorozata. De nézzük meg jobban kicsit a részleteket…

„Ahhoz hogy igaz barátaid legyenek, fájdalmas utat kell bejárnod!”

Kiznaiver.600.1997106Oké, kezdjük ott, hogy a sorozat promóciója egyáltalán nem arra irányult, amiről végül tényleg szólt az egész. Elhintették nekünk, hogy egy ultramodern városban a világbéke jegyében kísérleteket végeznek a tiniken, hogy azokat összekapcsolva megoszthassák egymással testi és lelki fájdalmaikat – ők lesznek a Kiznaiverek. (Mint a Kill la Killben, itt is el van rejtve a címben a sorozat lényege. A „kizu” ugye fájdalmat, sebet, sérülést jelent japánul, míg a „kizuna” kötődést.)

Nos, jó, ez a rész igaz is volt! Kezdetben. De jött a csavar. A kicsit sci-fis maszlag mögött valójában az egész sorozat az emberi kötődésről szól. Arról, hogy ha nem beszélsz az érzelmeidről, nem mondod ki, hogy mit akarsz igazán, nem vállalod magad, addig sosem lesznek igaz és maradandó kapcsolataid. És gyakran akkor is ki kell mondanod azt, ami a szívedet nyomja, ha éppen ezzel okozol másnak fájdalmat. Mindegy az, hogyha félsz, ha haragszol, vagy éppen sértődött vagy… Az, hogy a problémáidat szavakba öntöd, segítséget kérsz másoktól, és nem hagyod, hogy a gondok belülről felőröljenek… ez tesz képessé arra, hogy tényleg ÉLJ, hogy boldog legyél! Mi ez, ha nem aktuális és hitetlenül értelmes mondanivaló egy animében?

characters01

Karakterek, akik nélkül nem működne

Persze, a hét főhőst, akiket Kiznaiver-ré tesznek, bármelyik hasonló műfajú animében már láthattunk korábban. (De ez egyáltalán nem baj, mert nagyon jó a kémia közöttük és a sztori, ahogy kibomlik körülöttük az képernyő elé szegező!) Ott van némalevente főhősünk, aki egy múltbéli trauma miatt képtelen bármilyen érzelem megélésére, sőt, kinyilatkoztatására. Ő Agatha Katsuhira (Kaji Yuki), akit úgy tűnik váratlanul rángatnak be a Kiznaiver-es hacacáréba. A fiúba titkon szerelmes annak gyerekkori barátja, Takashiro Chidori (Terasaki Yuka), aki a másik „áldozat” ebben a projektben. Őket követi a nagyszájú, tipikus rosszfiú alkat, Tenga Hajime (Maeno Tomoaki), a leereszkedően közömbös Maki Honoka (Satō Rina), az über-szuper lelkes és cuki Niiyama Niko (Kuno Misaki), a lányok bálványa, és gyerekkori kövérsége miatt ultra-fitt Yuta Tsuguhito (Shimazaki Nobunaga), valamint a fájdalomban mazochista gyönyöré lelő Hisomu Yoshuharu (Nishiyama, Koutarō). Az egész bagázst egy kuudere karakter (hűvös karaktertípus, aki érzéketlennek tűnik, de később megmutatja gyengéd oldalát) fogja össze, név szerint, Sonozaki Noriko (Yamamura Hibiku). Kék hajú szépségünk valamiért kifejezetten érdeklődik Katsuhira-kun iránt…

characters02

tumblr_o9c4yg6DT81vnbupao2_500Kinek ajánlom mindenképpen?

Látjátok? Megvan a nagy szerelmi drámát ígérő karakter arzenál! De szerencsére továbbmennek a készítők a szimpla hétköznapi románcnál – ezt már ki is fejtettem korábban – úgyhogy, mondhatni a Trigger level uppolta az anohana koncepciót! Ó, annyi sírás, kiborulás, verekedés és miegymás követi egymást ebben az animében, hogy aki tényleg egy jó kis érzelmi hullámvasútra vágyik az igaz barátságról és a szerelemről, annak mindenképpen ajánlom! Arról nem is beszélve, hogy az animáció hihetetlenül igényes, a karakterdizájn édes cukorka a szemnek – jó hát, Triggerről van szó, ez elvárható. Az opening és az ending pedig fülbemászó és egyúttal csodásan animált! Az OP-ben a Boom Boom Satellite kitett magáért egy jó kis diszkó sláger erejéig, a számukat kísérő animáció megérdemli a szezon legjobb openingje kitüntetést. (Az endingről nem találtam jobb videót, sajnos letiltotta gondolom a YouTube.)

Ezekután én bizakodva várom a Trigger következő sorozatát, a Little Witch Academiát is, ami a napokban kapott zöld utat a már meglévő két rövid „mozifilmje” után (az egyik 26 perces, a másik 53 perces volt). Tudom, más műfaj teljesen, de biztos cuki és humoros lesz az előzmények alapján. A Kiznaiver pedig kap tőlem egy erős 8/10-et! Ha kedvelitek ezt a műfajt, és még nem kezdtetek bele ebbe az animébe, akkor éppen itt az idő lecsapni rá! 😉 Jó kis tartalmas, 12 részes sorozat ez a javából!

(Visited 737 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .