Miért nem az igazi még mindig a Sailor Moon Crystal?

18617

A Toei Animation folytatta 2016 tavaszán a Sailor Moon 20. évfordulója alkalmából indított remake-jét, ami 2015 nyarától kezdve, több hónapos, sőt majdhogynem éves csúszás után tért vissza a képernyőkre. Mi SM-fanok oda, meg vissza voltunk a hírtől, hogy kedvencünk újra animét kapott, aminek közvetlen alapját az eredeti, Takeuchi Naoko manga adta. Ám az első két szezon felemás fogadtatást kapott, nézzük, mi lett a harmadik évad sorsa.

Szebb animáció, erősebb nosztalgia 13 részben

Egy bajom van a Sailor Moonhoz hasonló remake-kekkel: nem hagy nyugodni az, hogy a régi sorozat mennyivel jobb volt! Pedig az új Sailor Moon Crystal mindent megtett azért, hogy szeressem:

#1 A kedvenc évadomat vette elő: az 1994-es Sailor Moon S mindig is a best volt nálam, főleg a gyönyörű Neptune, Uranus és Saturn feltűnése miatt.

#2 A legszebb barátságot emelte ki: Hotaru és Chibi-Usa párosa megindító jelenetek sorát termelte, különösen a civil Hotarut imádtam egykor, annyira gyönyörű volt a karakter története! (Most pedig még érdekesebbé tették őt egy kis kiborgizáló felütéssel!)

#3 Csodaszép animáció: Az alkotók észbe kaptak, és tanulva az előző 26 rész 3D animációjának borzalmából, végül kitettek magukért, és olyan látványt rittyentettek, ami méltó ehhez a manga alapú újrafeldolgozáshoz!

#4 Mamoru fanservice dögivel: Komolyan, elolvadtam, amikor az egyik endingben megázva, kigombolt inggel mutatták. Irtó szexi volt!

#5 Intimebb románc a fő szerelmeseink között: A régi sorozatban zavart, hogy Mamorut sosem mutatták féltékenynek és igazán férfiasan kezdeményezőnek. No de a Crystalban! Hűha, hát itt volt féltékenység, igen finom intimitás, mint ölelkezés, állandó csókolózás, együttalvás… Szinte minden olyat megkaptam, amit egykor csak fanfictionökben olvashattam.

#6 Jól eltalált opening: Tagadhatatlan, hogy a régi openingek szintjét még mindig nem érte el a Crystal, DE a New Moon ni Koishite című opening, pontosan illik az új széria hangulatához, sőt, ami a legjobb volt, hogy az első négy epizód alatt Yakushimaru Etsuko énekelte azt! Egyszerűen hátborzongatóan imádom a hangját! Kár, hogy utána Horie Mitsuko vitte tovább a dalt (azért ez egyrészt örvendetes, mert ő volt Galaxia hangja az egykori Sailor Moon Starban). Végül a 9. epizódtól már a Momoiro Clover Z adta elő az openinget, ami ok, hiszen ők a nagy öregek, akik az egykori sorozatban is hallatták hangjukat, de… szerintem az új dalok, amiket a sorozathoz írnak, már erőtlenül csengenek tőlük.

Ez a Crystal eddigi legjobb openingje. Nemcsak Yakushimaru Etsuko hangja csodálatos benne, akit az Arakawa Under the Bridge óta imádok, hanem az animáció is rettentően bájos. Egy valamit azért hiányolok: miért nincs benne Mamoru?

Mi a bajom mégis a Sailor Moon Crystal 3. évadával?

Egyszerűen hiányzik belőle a heroikus dráma. A régi sorozatból még mindig magam előtt látom azt az epikus jelenetet, amikor Usagi az évad végén Hotarut csecsemőként hozza vissza a halálból, vagy amikor Pluto felrobbant a helikopterben, így adva esélyt Uranusnak és Neptune-nak a továbbélésre, vagy amikor az inner senshi életét kockáztatva csinált egy barikádot, hogy elzárja a gonoszt, vagy amikor Hotaru és a “jó útra tért” édesapja közötti érzelmi kapocs drámai tetőfokára hág… Megannyi szívet szorító pillanat volt a régi animében! Nos, ezeket nem kaptam meg a Crystalban…

tumblr_o5wowf5Awe1twyshko1_500Ami még zavart, hogy nem volt drámai súlya annak sem, amikor lelepleződtek egymás előtt a tündérek, pedig az mindig annyira maradandóan érzelmes pillanat volt! (Mégha kritikus szemmel nézve hitetlenkedhettünk is azon, hogy miért nem ismerik fel egymást, mivel harcosként csak másik ruhában vannak. De ennek a “bakinak” meg volt a maga szórakoztató bája.) És a másik kényes téma Uranus maga lett… (SPOILER) A sorozatban egyszerűen kijelentették, hogy kétnemű. Férfi is, és nő is. És megcsókolta Usagit és ÚGY közeledett hozzá, pedig az egykori szériában inkább az volt a hangsúlyos, hogy Uranus nem tartotta Usagit méltónak a világ megmentésére, a szeleburdi jelleme és látszólagos gyengesége miatt. És emiatt hihetetlenül jó összecsapások voltak köztük. Továbbá (hajaj, biza, még nincs vége!) hiányzott Uranus és Neptune átváltozását kísérő hegedűsen rockos zene a háttérből. Istenem, gyerekként éjjel-nappal tudtam hallgatni azt a számot!

Uranus és Neptune átváltozása régen és most. Nemcsak a zseniális zene hiánya, de azért az animáció lágy szépsége miatt is azt mondom, hogy a régi jobb volt. Az új szép, szép, de erőtlen.  

Örülök, hogy van a Crystal, mert Sailor Moon megérdemli, hogy megint elővegyék, ez nem kérdés.

tumblr_o8id94eSMh1qg78wpo1_500És végezetül – ez lesz az utolsó ígérem – a legfőbb bajom az egész Crystallal, hogy száguld, mint a gyorsvonat. Nem árnyalja a karaktereket. Persze, régen, a Sailor Moon S-nek volt 38 része arra, hogy minden karakter tündököljön. Anno, mindenki kapott minimum egy, ha nem kettő olyan epizódot, amikor ő volt az áldozat, a hős megmentő, amikor fejlődött. És ez nemcsak a tündéreinkre igaz. A gonoszok is hihetetlenül jól kidolgozottak voltak. Mélyebb motivációkat kaptak, és az ő tragikus drámájuk is átjött. Mondhatni, a Crystal a gonoszokkal még kegyetlenebb is: egyszerűen megölik őket a tündérek lsd. Hotaru apját… Kritikám eddig tipikusan egy otaku fanyalgásaira emlékeztet? Lehet, de ismétlem, volt, ami tetszett a Crystalban. De azt is tudom, hogy nem én vagyok az ideális célközönsége a sorozatnak, mert érzelmileg sokkal jobban kötődöm a régi nagy elődhöz. Nálam továbbra is a 90′-es évekbeli Sailor Moon az IGAZI.

Értékelésem: 6/10

(Visited 1 420 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Miért nem az igazi még mindig a Sailor Moon Crystal?

 1. A Sailor Moon franchise tipikus példája, amikor az eredeti alapanyag gyengébb, mint az anime, amit készítettek belőle. Pedig sajnos emiatt ilyen a Sailor Moon Crystal. Mivel megpróbálnak minden áron mangahűek lenni, ezért (főleg azok, akik soha nem olvasták a mangát) az embereknek nem igazán jön be, főleg, hogy míg a régebbi animében jó sok filler volt a karakterek kibontakozására és megismerésére + az anime készítők mertek változtatni olyan dolgokon, melyek az eredeti műben nem voltak jók (például a gonoszok 80%-ának sótlan one-time szerepeltetése, lásd az Amazon Trió és Rubius 4 örömlánya), addig a mostani anime a manga hibáit és negatívumait is tartalmazza.

  De legalább volt javulás az előző évadokhoz képest.

  1. Igen, mások is ezt mondják nekem. Azért sajnálom, hogy a manga kimaradt nekem anno. Biztos nem lenne ilyen élmény. Ennek ellenére nézem. Bizonyos dolgok azért tetszenek. 🙂 Köszi a háttér infókat!

 2. Amit itt leirtal az tény is való de azt figyelembe kell venni hogy a Sailor Moon Crystal-t úgy csinálták meg ahogy a mangába is van.
  A sailor moon az egy atdolgozott anime volt ami együtt futót a mangával így nem tudták ugyan azt csinálni.
  A crystal szeriaba meg nagyon vissza tudták azt hozni Haruka és Usagi kötelekét. Így ebből a szempontból a crystal az eredeti történet ha a mangát is nezuk amivel megszuletet a sailor moon.
  Figyelmedbe ajánlanám h mielőtt ilyet írsz olvasd/nézd meg az összes művet es akkor nem írnál ilyeneket.

  1. Szia! Köszi a kommentet. Ismerem a mangát is (már bepótoltam), és a régi sorozatokat is, de ettől még a Crystal sajnos nem tetszik. Hiába hű a mangához, én mást vártam volna tőle, különösen úgy, ha összehasonlítom a régi animével (aminek tudom, nem sok köze volt az eredeti mangához, de jobban működött nálam).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.