Animekritika videóverseny: a zsűri véleménye (2016. március)

zsuri_ertekelese

Beizzítottuk virtuális pontozó listánkat, és megszületett a zsűri értékelése a 2016-os anime kritika videoversenyünkre. Idén 9 pályázó méretette meg magát a legmeghatóbb anime élményével előttünk, ám a lelkes vloggerekből álló mezőny eléggé megosztott minket.

Megoszló vélemények, és összetettebb pontozás

Valaki szerint erősebb volt a pályaművek színvonala, mint a tavalyi, más szerint, pont hogy gyengébb. Volt, aki nehezményezte, hogy a pályázók közül kevesen foglalkoztak a kijelölt feladattal, és inkább csak egy rendhagyó anime kritikát küldtek be. A pontozást végül az is bonyolította, hogy idén bevezettünk egy új kritériumot is, mégpedig a technikai szempontokat, így most az alábbi szempontok alapján pontoztunk:

  • Kritika kiforrottsága: A kritika felépítése mennyire átfogó, logikus és mennyire felelt az meg a kiírásnak.
  • Beszédkészség: Mennyire összeszedett, folyamatos és érthető a versenyző beszéde.
  • Kreatív elemek: Referenciák, kellékek, más animék, popkulturális elemek használata.
  • Élvezhetőség: Mennyire humoros, figyelem fenntartó és összességében érdekes a videó.
  • Technikai kivitelezés: A videó hang és kép minősége, a videó technikai megoldásainak értékelése. Pl. effektek, különleges elemek, vágástechnika.

Az összes zsűritag részletes pontozólapját és értékelését itt nézheted meg.

A zsűri által legjobbnak tartott videó készítője pedig az alábbi nyereményekben részesül:

  • meghívást kap a tavaszi con animés kerekasztalára,
  • VIP belépővel élvezheti a tavaszi cont,
  • és nyer egy éves Mondo Magazin előfizetést is.

Nézzük akkor, hogy hogyan értékeltük a beérkezett pályaműveket, azok nevezési sorrendjében.


#1. Uzumaki Duncanfan (18) – Naruto

benyoboyBenyoBoy: 10 pont

A videó a versenykiírásnak megfelelt és a felépítése se volt rossz, sőt, az elején még egész impozáns volt, azonban több téren véltem felfedezni súlyos hibákat: a bevágott jelenet hosszabb volt, mint amennyit összesen beszélt és az sem volt túl összeszedett. Sokszor gabalyodott bele a mondandójába és az sose jó, ha szabadkozol egy videóban, mert az nem csak a videóst, hanem magát a nézőt is elbizonytalanítja. A hangjában sem véltem felfedezni túl sok beleélést, amit erősített a videóban hallható mikrofonkaparászás és birizgálás.

daisetsuDaisetsu: 8 pont

Hát ez érdekes volt… A videó nézése során ,,szakmai” jellegű kritizálást nem is hallottam, illetve sem a ,,Miért tetszik” és ,,Miért nem tetszik” része a videónak nem volt alaposan alátámasztva érvekkel. Eléggé vicces volt – gondolom a Youtube miatt -, hogy a hang el volt torzítva (Szerk. megjegyzés: ez az én művem volt, mert a YouTube letiltotta abban a formában, ahogy a pályázó benyújtotta a videót – Fullmoon). Ez nem volt okos megoldás, inkább szóban kellett volna leírni ezt a jelenetet. Többet inkább nem jellemezném ezt a videót… Talán a leírásom végére annyit: ez a videó inkább arról szólt, hogy a ,,kritizáló” megmutassa, hogy ő nagy Narutofan. Sajnos ezért érzem komolytalannak ezt az egész produkciót…

doczi-attilaDóczi Attila: 9 pont

Uzumaki Duncanfan videóját ebben a formában nem igazán nevezhetnénk kritikának, de bemutatónak sem, hiszen túl kevés információt tartalmazott magáról a műről. A legmeghatóbb anime élményről sem tudtunk meg sok mindent, csupán egy példát láttunk rá, de hiányzott a személyes élmény, annak átadása, hogy miért jelent számára sokat a látott jelenet. Úgy éreztem túl nagyot merített azzal, hogy az anime jó és rossz tulajdonságait is bele akarta venni az elemzésbe, főleg úgy, hogy a két és fél perces időtartamból egy percet elvitt maga a jelenet.

Jelenlegi formájában kiforratlan, viszont jó alapokkal rendelkezik: jó hangja van, érthetően beszél, gyakorlással, és alaposabb előkészületekkel ügyes videós lehet belőle.

fullmoonFullmoon: 11 pont

Nekem személy szerint nagyon tetszett az, ahogyan beszélsz. Folyamatos volt, pörgős, és korrekt a véleményed. Tetszett, hogy utaltál az anime jó és rossz tulajdonságaira is. Jó ötlet volt az is, hogy a kedvenc jeleneteden át akartad megmutatni azt, hogy miért is megható Neked a Naruto – és ez átjött mindenféle magyarázat nélkül is. Mégis, egy ilyen versenyen ez sajnos kevés. A feladatot a legkönnyebb módon teljesítetted, mindenféle magyarázat és érvelés nélkül. És a videód elején zavaró volt a változó felbontású képek használata. Ha van egy választott videó felbontásod, ami mondjuk 1280×720 pixel, akkor próbálj pont ekkora, vagy ennél nagyobb képeket használni. Sokat dobna a videód esztétikai minőségén.

kittiKitti: 18 pont

Tetszett, hogy megfogalmazta az általa kiválasztott anime pozitív és negatív oldalát. Ami nem tetszett, az az, hogy hirtelen kezdett bele a dolgokba és egy picit azt éreztem néhol, hogy gyakran elhadarta a mondanivalóját. Tanácsolom, hogy kerekebben próbálja legközelebb megfogalmazni a kommentárját, illetve teltebben fejtse ki a véleményét.

memberMember: 7 pont

Az első kérdésem rögtön az volt ott belül, hogyan lehet a Naruto megható anime, de nyilván én nem szedek elég Béres cseppet. A kritika számomra nehezen értelmezhető, mivel javarészt állóképek sorozata aláfestés nélkül. A végén pedig feketeség előtti rádióadás, azt sem tudtam meg, hogy ez az anime miért volt megható, és túl sokszor mondtad, hogy „Kezdjük”, miközben már rég elkezdted. Ezen még van mit dolgozni.


#2. Ricz / Lehoczki Péter (25) – Doraemon

benyoboyBenyoBoy: 22 pont

No, ez egy remek videó volt, átjött a videós személyisége és beleélése. Technikailag is korrekt volt, de leginkább a profi, összeszedett és lényegre törő kommentár a kiemelkedő, már a legelejétől megragadja a néző figyelmét és a különböző személyes sztorikkal és érdekességekkel képes is fenntartatni. Negatívum, hogy picit sok volt az érthetetlen inside-joke és a hirtelen vágás.

daisetsuDaisetsu: 22 pont

A videóból egyértelműen kitűnik az, hogy Ricz nem egy-két éve animézik, hanem már keni-vágja az anime témát. Ez több dologból is kitűnik, a kritika jó összerakásából, illetve abból – ez is a lényegesebb -, hogy olyan animéről beszélt, amit nem mindenki ismer. Ez talán a kritika egyik legjobb tulajdonsága, nem szeretem az átlagosságot, a hype animék kritikáját. Ricz ettől megkímélt, köszönet neki! A videó hangrészével voltak nekem csak problémáim, a zene amit a videó alá raktál – még a legelején – egy kicsit hangos volt, gondolom ezért sercegett nagyon az egész. Ugyanakkor a vidi elején levő Sátán Bibliát nem értettem. Két dolgot tudok elképzelni: Villogtatni akartad azt, hogy mid van neked. A másik pedig: fel akartál minket készíteni, hogy ,,féljünk” a te művedtől. 🙂 Összességében tetszett a kritika, alapos volt és tényleg csak a lényeg volt benne. Szép munka!

doczi-attilaDóczi Attila: 19 pont

Ricz videója felemás érzéseket keltett bennem. Magával a versennyel szembeni szarkasztikus hozzáállása számomra inkább negatív volt, mint humoros, a videó kép és hangminősége hagy némi kívánnivalót maga után, illetve a videó elején lévő – talán démonidézős – jelenet a legjóhiszeműbb nézőt is elkattintásra ösztönözné.

Emellett viszont érthetően és szépen beszél, a mondanivalója összeszedett, ráadásul kevés vágással egybefüggően képes több mondatnyi hosszúságban is beszélni. Jól eltalálta a humor és a megható jelenetek hangsúlyát ezzel is bizonyítva, hogy egy ilyen témájú videónak sem kell feltétlenül nélkülöznie a poénokat. Különösen tetszett, hogy az anime történetét párhuzamba állította egy mély, saját élménnyel, ezáltal történetbe helyezve, megnyílva a nézőnek, személyes kapcsolatot alakítva ki a közönséggel.

fullmoonFullmoon: 22 pont

Jól beszélsz Ricz, nagyon szórakoztató, de egyúttal megindító a videód. Egy másik anime ugyanezt az élményt váltotta ki belőlem az idén, pont ugyanabból az okból, amit Te is felhoztál a videódban. Tetszettek a poénjaid – bár olyan sok insider joke volt, hogy én se értettem mindet. Ám az asztal alatt sírós jeleneted maradandó volt! 😀 Visszatekertem párszor, hogy még mulassak rajta. A hangminőséged gyenge volt, és a fényviszonyok is – de ezt tudod Te is. Ilyeneket csinálj még! Egyetlen nagy vétked, hogy alaposabb elemzést vártam volna Tőled. Tőled, aki bármiről képes kisregény hosszúságú kritikát írni. :p

kittiKitti: 24 pont

Összeszedett kommentár, poénos szófordulatok, magabiztosság, intelligens megfogalmazás, nagyon tetszett. Negatív dolgot nem tudok mondani.

memberMember: 21 pont

Ricz?! Na neee!! Timi, erről nem volt szó! Mit keres itt ez a ronda szőrös könyvtáros?! Ha már megrendelted a Sátánista Bibliát, tehetted volna úgy, hogy lássunk is belőle valamit, és mellékesen elárulom, abban nemigen van szó rituálékról, inkább magáról az életszemléletről, LaVey 1972-es könyve, a Sátánista Rituálék szól a szertartásokról, szóval ezt benézted. :p Hatalmas csalódás, hogy nem a két közös kedvencünket, a Bocu no Pico-t és a Shounen Maid Kuro-kunt mutattad be, hiszen sok érzéki pillanatot éltünk át, amikor kézen fogva néztük őket az autósmoziban! (Ezt inkább kivágjuk!) Ellenben érdekes volt látni, hogy ugyan tettél bele trollkodásokat dögivel, mégsem szárnyalt az úgynevezett Ricz-faktor, megismerhettük egy emberi oldaladat, aminek a létezésében egyáltalán nem hittünk egészen a mai napig. A hangerő viszont úgy ugrált, mint egy budipumpába ült húsvéti nyúl és túl sokáig ültél csak a kamerába beszélve. Hidd el, nem vagy olyan szép, hogy Téged nézzelek hosszú percekig. A bemutató amúgy korrekt, ment a dislike!


#3. Anna&Réka (14) – Naruto

benyoboyBenyoBoy: 19 pont

A paintes rajzok és animációk miatt szerintem simán megérdemelnének egy különdíjat, de összességében is elég kreatív és ötletes videó volt. Bár 1-2 kép minősége nem volt túl jó, az egész nagyon egybe volt rakva és meglepően élvezetes lett. Jól körülírták és felvezették az animét, a poénok is viccesek voltak, lazán és összeszedetten beszéltek. Tetszett, hogy vágtak bele háttérzenét is. Sajnos a mikrofon hangminősége picit levett az összértékből nálam, illetve picit sok időt szántak magának az anime alaptörténetének bemutatására.

daisetsu

Daisetsu: 15 pont

Ez a videó egy erős közepes színvonalat ütött meg. Ötletesnek találom azt a kezdetleges animációt, amit a lányok kitaláltak, de szerintem nem mondok sokat, hogy ezen a ponton ez sajnos nem elég (ma már sokkal komolyabb animációkat is lehet készíteni stb.). Viszont az elismerésemet megkapják, mert az ötletük mellett végig kitartottak és egy viszonylag jó műsort produkáltak a saját élményeik feldolgozásával. De most jöjjön a feketeleves! Spoiler veszély? Ez extra-giga-mega-szuper spoiler videó volt!! Az elején még egy-két elem hagyján, de a ,,ki és hogyan hal meg” részt nagyon erősnek találtam. Ha én követném a sorozatot és még a Shippuden elején tartanék, akkor mérges lennék a spoilerek miatt. Apropó Shippuden! A videó elején a sima Naruto sorozatot akartátok előtérbe helyezni, de akkor miért beszéltetek mégis egy csomószor a későbbi szériáról? Ez furcsa volt. A videóban felváltva ugráltatok a szériák között… A másik észrevételem a Ti videótoknál a kritika verseny témájának a kerülése. Nem esett szó semmiféle megható anime élményről, csupán a Naruto világát vázoltátok fel, illetve arról beszéltetek, hogy a hétköznapjaitokat mennyire befolyásolta ez az anime. Félre ne értsetek, ez jó volt! Csupán nem ez volt a feladat…

doczi-attilaDóczi Attila: 20 pont

Igazán szívmelengető és hangulatos videót láthattunk Annától és Rékától. Bár a videók esetében a személyes megjelenés híve vagyok, kifejezetten tetszett az animáció, és az amilyen kreatívan használták a hang kiegészítésére. Látszik, hogy egyelőre még gyerekcipőben jár a dolog, de ha kiforr, akkor magyarországi viszonylatban is egyedi kritika formátumot fognak produkálni a lányok. A hang sajnos sokat elvett a videó fényéből, hiszen nem csak hogy gyenge volt a minősége, a hang erőssége váltakozó volt, sok helyen egyenesen fülsértő. Érdemes lenne egy egy-két ezres mikrofont beszerezni, csodákat fog tenni a lányok hangjával. A humor remekül működött az animációval karöltve, emellett jómagam is lelkes faviccgyártó és használó vagyok, így még a „nem volt fenékig tejfel” is fájdalmasan jó volt. Kifejezetten tetszett, hogy személyes élménnyel, a saját barátságuk történetével gazdagították a videót. Az aranyos visszaemlékezések a közös Naruto-s élményekre mosolyt csaltak az arcomra. A videó összességében viszont nem teljes mértékben felelt meg a témának, érzésem szerint inkább „miért jó anime a Naruto” koncepcióra illett volna jobban, hiszen az ő esetükben inkább a barátságuk megszületése és kibontakozása volt a megható élmény, amiben a Naruto csupán eszköz volt. Összességében gratulálok, élvezetes volt, és remélem a jövőben láthatunk még videókat a lányoktól.

fullmoon

Fullmoon: 19 pont

Nos, lányok! Ti hatottatok meg engemet ezzel a haláli, Paintes, vicces kritikával a legjobban Saci műve mellett. Teljesen felidéztétek a gyerekkoromat, tetszett, hogy a Naruto szeretetén át bemutattátok egy igaz barátság formálódását kettőtök között. A videótok eleje azonban nagyon döcögött. Sok volt a szünet kettőtök beszéde között és monoton lett, pedig próbáltátok feldobni már ott is. De igazából úgy éreztem, hogy a történet bemutatása az elején ilyen “kötelezően teljesítendő” kritériumként szerepelt a listátokon. Nem éltétek ott még bele magatokat a dologba igazán, túl merevek voltatok. Amikor azonban jött a kreatív rész, na ott kezdtetek el igazán szárnyalni, és ez teljesen lecsapódott abban, hogy egyre élvezetesebb volt a videótok.

kittiKitti: 23 pont

Aranyos volt és élvezetes, a saját vélemény meg volt benne bőven, és kifejtették, hogy személyesen mit adott nekik ez az anime, egybefogták a történetet és nem volt összecsapott. Tanácsnak csak annyit, hogy ha egy picit még odatesznek a videó szerkesztésének, akkor még sokkal jobb lehet.

member

Member: 24 pont

Nem tudom, olyan furcsa érzéseim voltak a videó közben (jön fel pedobear, lecsapja). Valami eszméletlen édesek vagytok ezzel az egyszerű paint animációval és olyan jó volt látni, hogy valaki gyerekszemen át mutatja be a sorozatot, hogyan nőttetek fel a karakterekkel, szerintem zseniálisak voltatok. A humorotok is egészen aranyos, még ha esetleg nem is Ti kapjátok a legtöbb pontot, a kedvenceim voltatok ebben a mezőnyben, csak így tovább! Viszont mindketten beszéljetek kb. ugyanannyit, zavart, hogy Anna elnyomta Rékát. És szerintem egyszerűen nem állja meg a helyét a megállapítás, hogy a Naturo karakterei változatosak lennének. Ez egy tuti recept, alkoss kismillió szereplőt pár mondatos személyisséggel, és a nézők 90%-a rokonszenvezni fog valamelyikkel és vitázni fognak egymással a karakterekről, ami lényegesen kitolja a sorozat élettartamát.


#4. tomyx20 (22) – Méz és lóhere

BenyoBoy: 18 pontbenyoboy

Ahogy Timi is írta blogjában, a készítő rengeteget fejlődött. A videója végig lekötött és jól fel volt építve. Körültekintően bemutatott mindent és jól is illusztrálta mondanivalóját a bevágásokkal. A poénjai is tetszettek és a minimalista képek (illetve szóviccek), amiket szerkesztett. 1-2 poén viszont már erőltetett volt és egy zajszűrő sem ártott volna a mikrofonja elé. Összességében szerintem egy teljesen korrekt videó lett, az előző munkájához képest meg hatalmas előrelépés.

Daisetsu: 22 pontdaisetsu

Hű, de jó volt ez a videó is! Bár tomyx20 végig úgy beszélt, mint aki a nagyanyja haláláról tart kiselőadást, de ez a videó mégis meglepően jó volt… igen! Kicsit komolyabbra fordítva a szót: én most vagyok a nagy szinkronkutatásom közepénél és már a számítógépemen ott csücsül a Méz és lóhere, ami hamarosan Daisetsu-senpai figyelmét is élvezheti. Ebből kifolyólag nagyon aggódtam, hogy – megint – egy full spoileres kritikát fogok megnézni. Ez nem így történt. A videó nagyon jól bemutatta a Méz és lóhere világát, ami kedvcsinálásra abszolút alkalmas lett. Az érzelmi dolgok bemutatása nekem tetszett, illetve a doramákról is esett szó, így a 11 percben viszonylag részletes elemzést hallhattunk. Bár ismételten elfogott az érzés, hogy nem fogom hallani azt, ami a leginkább meghatotta a vloggerünket az animéjénél, de itt az utolsó percekben mégis választ kaptam a kérdésemre. Részletes, élvezhető, ügyes munka! Nem írok többet, csak dicsérni tudnám.

doczi-attilaDóczi Attila: 22 pont

tomyx20 kritikája egyszerűen nézeti magát. Folyamatosan kapjuk az ingereket, halljuk a hangját, lefoglalja a tekintetünket képekkel és videókkal, és ami a legfontosabb: bővelkedik humorban a videó. Az még hagyján, hogy bővelkedik, de teljesen eltalálta az ízlésemet, több helyen is hangosan felkuncogtam, ami nálam ritka hasonló műfajú videóknál. tomyx20 az élő példa rá, milyen látványosat lehet fejlődni két anime kritika verseny között: a hang minőség jobb lett, a beszéde tisztább és érthetőbb, a kritika még összeszedettebb. Látszik, hogy sok előkészület és rengeteg utómunka követte a felvételt, hogy ilyen mennyiségű vágókép kerülhessen bele. Kritikának remek volt, ám még mindig kicsivel nagyobb hangsúlyt fektettem volna arra, hogy miért ez az anime a legmeghatóbb anime élménye, miben kiemelkedő ilyen téren számára. Összességében remekül szórakoztam, néznék még hasonló kritikákat.

fullmoonFullmoon: 25 pont

A School Days-szel nagyon megnevetettél! Miért nem jött be? A fiúk általában oda vannak érte :D. Jó, elég őrült sorozat. A műfaj meghatározásod pedig nagyon jó a választott animédnél, kreatív a képhasználatod, szórakoztató is és rettentően sokat fejlődtél a tavalyi versenyvideódhoz képest! Végig jól szórakoztam a munkádon. Csinálj még ilyeneket! Például irtó jó volt, ahogy önmagadra reflektáltál és hiába volt visszatérő „poén”, hogy „ez a kritika nem rólam, hanem egy animéről szól” – mégis totál rólad szólt, és ez nem baj! Megismerhettünk Téged, az animéhez fűződő viszonyodat, és lényegében ez volt a feladat. Tetszett, hogy a doramakról, a szinkronszínészekről is beszéltél, nagyon ötletes volt a kapcsolatábra használata, minden információt alaposan összeszedtél az animéről. Úgyhogy ügyes vagy, gratulálok! (Halk megjegyzés: én nagy híve vagyok annak, hogy a beszélőt is lássam, de remélem azért élőben találkozhatunk!) Egyetlen pontot vonok le, azt is a technika miatt, de szerintem tudod miért.

kittiKitti: 21 pont

Tetszettek a felhasznált effektek és videó elemek, egybefogta a történetet. Nem igazán tetszett az eleje, mert nekem picit zavarosnak hallatszódott az amit ki szeretett volna fejteni. Összességében megállta a helyét, tanácsolnám a kicsit összeszedettebb megfogalmazást.

memberMember: 20 pont

Tiéd 2016-ban a legnagyobb fejlődésért járó Oscar, ülj csak le DiCaprio mellé. Ugyanis az egyetlen visszatérő vagy az őszi brigádból, és akkor nagyon unalmasra sikerült a bemutatód, ez viszont nagyot ütött a sok magyarázó ábrával, a trollkodással, a Kis Grófo-ért viszont jár neked az aranylövés. Szimpatikus volt nagyon, ahogyan párhuzamot vontál a saját életed és az anime szereplői között a felmerülő problémák és kérdések szempontjából, rávilágítva arra, hogy mindenkinek az tetszik általában, amiben saját magát látja. Jók voltak a háttérinfók, a párhuzamos sorozatok ízelítői is.
Viszont nekem kérdéses, hogy egy ilyen „mindenki abba szerelmes, aki őbelé nem” sorozat miként lehet megható, nekem már egyenesen HERÓtom van attól, hogy ezt állítjuk be normálisnak és romantikusnak, de nyilván ez az én ízlésficamom. Technikai észrevétel, hogy kicsit mond több beleéléssel a mondókádat, más kifogásom nincs veled szemben.


#5. Saci / Animológia (25) – Szentjánosbogarak sírja

benyoboyBenyoBoy: 19 pont

A készítő szintén megfelelt minden elvárásnak, azonban technikailag nem voltam megelégedve a videójával. Sokkal, de sokkal több bevágást kellett volna használnia, mert percekig „szemezni” a videóssal nem túl izgalmas, még ha fontos és érdekes is a mondandója. Tipp: ha mobillal vesztek fel, az auto-fókuszt vegyétek ki, így nem fog folyamatosan korrigálni és ki-be zoomolni a kép. Ráadásul a jeleneteket se vágta meg, hanem csak a saját facecam sávjára illesztette, így alul egy kis sávban lehetett látni oda nem illő részeket. A beszéd és a szöveg mindenesetre hatásos volt.

daisetsuDaisetsu: 18 pont

Jé, mióta van női animevlogosunk?! Örvendek Saci, ez az első videód, amit láttam! Őszintén szólva engem a Szentjánosbogarak sírja nem indított meg elsőre annyira. Mikor a tévében másodjára láttam, akkor érzékenyültem el rajta erőteljesebben, de a benne ábrázolt tájat és a művészi értékét tartottam szem előtt és nem az anime tartalmát. Saját véleményem szerint a szereplők a hülyeségük miatt haltak meg, ezért a főszereplő srác (mi is a neve?) sosem volt igazán szimpatikus a számomra. A kritikád alaposan kitárgyalta az animét, rengeteg dolgon elgondolkodtam újra, ami miatt egy kicsit megbékéltem a történettel, bár elfogadni most sem tudtam. (Talán, ha majd harmadjára is megnézem.) Megtanultad az egész szöveget kívülről? Alig láttam vágásokat a videódban. Ez szimpatikus, én sajna a ,,folyamatos” videógyártás miatt erre nem vagyok képes, de ha más veszi erre a fáradságot azt csak pozitívan tudom értékelni. A szakmai jellegű szempontjaidba és érveidbe belekötni nem tudok, nagyon pontos voltál. Az egyedüli negatívum a videódban a fenntartható figyelem hiánya. A videód hosszával nincs különösebb bajom, de – őszintén megmondom – elkezdtem böngészni a videód nézése közben, mert a szép, artikulált beszéded hangsúlyozása miatt lassan beszéltél és kicsit ráuntam a videódra. Végülis, a szakmai dolgokkal nem volt gondom, örülök, hogy vállaltad az arcod, csak legközelebb több életet vigyél a videódba! Én a saját csatornám indulásakor ezt túloztam el, nálad meg pont ez hiányzik. Feliratkoztam a csatornádra, várom a folytatást!

doczi-attilaDóczi Attila: 21 pont

Saci az, aki eddig a legjobban megfogta magát a feladatot, tehát, hogy élete legmeghatóbb anime élményét mutassa be a nézőnek. Kellemes kisugárzása van, összeszedetten és szépen fogalmazza meg a mondanivalóját, és különösen dicséretes, hogy hosszú-hosszú részeket mond anélkül, hogy meg kellene vágnia az anyagot. Ez a fajta vágatlan szépség viszont némiképp a gördülékenység rovására megy: én icipicit felgyorsítanám a beszéd sebességét. Ezek az apró gondolkodási és fogalmazási szünetek persze nem feltétlenül problémák, hiszen ettől teljesen életszagú lesz, hiszen mindennapi beszélgetéseink során is eltűnődünk. Ez csupán a személyes preferenciám, hogy egy picit feszesebbre vettem volna. Ha nem is a sebességen, a vágóképek gyakoriságán mindenképpen érdemes lenne változtatni, hiszen néhol hosszú idő telik el úgy, hogy csak Saci arcát látjuk, a nézőnek pedig szüksége van a folyamatos ingerekre, hogy maradjon. Emellett a beszéd kiegészítéseként mutatott jelenetek segítik a megértést és az átélés élményét is. Apró gyorsítás, kicsivel több érzelemkifejezés, csipetnyi humor és Saci kiváló anime kritikus lesz.

fullmoonFullmoon: 21 pont

A Te felütésed volt a kiírásnak legjobban megfelelő – rögtön belevágtál a legmeghatóbb anime élmény témába. Bár biztos terepen haladtál. Egy ilyen Ghibli anime garantáltan jó választás volt a feladatra. Úgy éreztem, hogy volt egy pont, ahol meghatódtál (jól éreztem?), és ott nálam is eltört a mécses. Köszönöm ezt a kritikát. Gyönyörű volt. Egyszerűen gyönyörűen beszélsz, választékosan, kedves és bűbájos vagy, sok videót néznék még tőled (fel is iratkoztam a csatornádra). Annyi, hogy a mondandódat próbáld tömöríteni! Ugyanezt rövidebben, lényegre törőbben is el tudod mondani, nem kell annyira túlmagyarázni mindent. Ellenben az érdekességek a videód végén nagyon-nagyon tetszettek! A monotonitást meg tudod törni ilyenekkel, és például azzal is, ha mutatod azt, amiről éppen beszélsz pl. a Naoki-díjas írót, vagy a japán iskolásokat, amint olvassák az eredeti regényt (ha nincs ilyen, szerkeszteni  kell egy képet). Nyugodtan használj több vizuális elemet is, feldobná a videódat. Ezt a gyönyörű tartalmat tedd még fogyaszthatóbbá!

kittiKitti: 24 pont

Teljesen lekötötte a figyelmemet, érdekes dolgokkal töltötte be a videót, szépen körülírt véleményt mondott el, intelligens megfogalmazással, felkeltette az érdeklődésem az anime iránt. Nem volt benne számomra negatívum.

memberMember: 21 pont

Ez a feladat úgy érzem, hozzád passzolt a legjobban, láttam az arcodon a megjelenő érzéseket, de e mellett hoztál háttérinformációkat, adtál valami pluszt az anime elemzése mellé, sőt, boncolgattad a japán néplelket is, az érdekközpontúságot és a makacs büszkeséget, ami számomra kevéssé teszi szimpatikussá a japán emberközi kapcsolatokat. Magáról a kritikáról: nekem kicsit hosszúra sikeredett, főleg, hogy hajnali 1-kor néztem meg ezeket a videókat, illetve kicsit sok volt nekem a mostanában jellemző kamera előtt ülős jelenet. Csinos lány vagy és szívesebben nézlek, mint azt a ronda szőrös könyvtárost, de én legközelebb javítanék az arányokon. Amúgy meg szép munka volt.


#6. Katee (19) – JoJo no Kimyou na Bouken: Stardust Crusaders

BenyoBoy: 14 pont

A videó legnagyobb erénye egyértelműen az, hogy nagyon körültekintő; a JoJo világa mindig is érdekelt, úgyhogy engem le is tudott kötni, azonban technikailag sajnos tragédia volt, csak a klip-bevágások jó minősége miatt nem adok egy pontot. A kamera képe nagyon életlen és rossz minőségű, a hang pedig szintén nagyon gyenge, főleg azzal a végtelen, statikus zúgással, amin a kamera műanyag elemeinek itt-ott behallatszódó ropogása se segített. A kommentár is picit összeszedetlen volt, viszont tény, hogy sokat beszélt, és legalább ha írásban is, de javította, ha kimaradt valami, vagy félremondott valamit. Annak ellenére, hogy elmagyarázta, az indoklását nem éreztem túl erősnek, hogy miért is tért el az előre megadott témától (legmeghatóbb élmény). Jobb technikával, egy picivel több odafigyeléssel sokat dobott volna az összképen.

daisetsuDaisetsu: 21 pont

Katalin saját kedvencéről beszélt nekünk. Ezt akárki észreveheti, ha megnézi az ő videóját. Miért? Azért, mert olyan alapossággal visz minket be a JoJo világába, hogy még az is kedvet kap az anime megnézéséhez, aki korábban alig – vagy talán semmit se – hallott erről az animéről. Még én is kedvet kaptam ehhez a sorozathoz! Tetszett az anime és a világának a részletes bemutatása, illetve az olykor egész egyszerű, de mégis hatásos effektek, amik gondoskodtak arról, hogy ne unjak rá a videó tízen akárhányadik percére. Egyetlen problémám az a kritika verseny fő témájának a Jojóra való vetítése. Ez nagyon rövid idő alatt lett lezavarva. Csak egy példa: Míg Ricz 5 percéből kb. 3-4-et szánt a lényegre, addig te a 17-ből 2-t. Ha az lett volna a feladat, hogy “mutassatok be egy animét!”, akkor tökéletes lett volna ez a videó, de amiért nagyobb hangsúlyt fektettél az anime bemutatására, mint a feladatra ezért levontam néhány pontocskát. Ennek ellenére tetszett a videó, sajnos nálad se állt rendelkezésre a megfelelő kamera (gondolom), így ez az élvezhetőségnél ezt számba kellett vennem. Jó kritikus vagy, nem beszéltél elfogultan a kedvencedről, ez a videó mindenképpen dicséretes.

doczi-attilaDóczi Attila: 19 pont

Katee kritikája az egyik legkidolgozottabb a mezőnyben, és nem csak a 17 perces hossz miatt. Látszik, hogy rengeteg előkészület előzte meg, igyekszik az anime minden aspektusára kitérni, összetett elemzést hallhattunk tőle rengeteg információval. Utómunkálatok terén sem panaszkodhat, rengeteg képi anyag szerepelt a videóban. A videó kép és hangminősége sajnos elég gyenge, de számomra ez nem von le a kritika minőségéből, a pontozásnál viszont kénytelen leszek ennek megfelelően alakítani. Hiányérzetem van a verseny témájával kapcsolatban is, hiszen inkább azt tudtuk meg, hogy Jotaro miért érdekes és összetett személyiség, semmint, hogy miért lenne megható a karaktere, vagy az anime maga. Ugyanilyen lelkesedéssel és szorgalommal, némi technikai fejlesztéssel ügyes videókat láthatunk majd tőle.

fullmoonFullmoon: 18 pont

A kritikád irtó jól kezdődik! Rettentően kreatív a felütés, kicsit rossz a képi minőség és a hang, de tetszik, ahogyan beszélsz (én szeretem a tájszólást). Ügyes vagy, pörgős vagy, tetszik, ahogy bemutatod a valódi alkotókat is az anime mögött. A videód szerintem jól szerkesztett, jó helyen vannak a hangsúlyok, jók a feliratok (a magyar feliratozást az mutatott jeleneteknél különösen szerettem, így legalább mindenkinek átjön az anime lényege). Azonban zavaró az eltérő hangminőség, amit használtál. Egyébként jók a kiutalások, avagy kreatív illusztrációk (pl. Dragon Ball, Toradora), tetszik, hogy önmagadra is reflektálsz. Egyetlen nagy gond van, hogy túl hosszú a videód, pedig tök jó, felrázó ötleteid vannak (pl. van egy jelenet, amikor olyan, mintha Jojo neked szólna be, hogy fogd már be). Szóval tömörítsd a mondanivalódat! Csinálj még többet ilyet, és érettségi után nyomasd! Szimpi vagy nagyon, és tetszik, hogy mindent lehivatkozol. Komolyan, miattad megnézem a Jojot, pedig eddig nem vonzott.

kittiKitti: 22 pont

Átfogó vélemény és okos megfogalmazás, figyelemlekötő. Talán picit túl elnyújtotta a mondandóját.

Member: 20 pontmember

Azt hiszem, megvan a legizgulósabb és legügyetlenebb versenyzőnk a kamerák előtt, de ezt elő tudod adni olyan bájosan, hogy nem tudom felróni neked. Sok animét pusztán egy ilyen karakterrel adnak el.
Párszor megfordult a fejemben, hogy ebben a tesztoszteronviharban ugyan mi hatott meg téged, de látom, te sem tudod, úgyhogy ezzel nem is foglalkozom, a Ki Mit Tube döntőjében engem sem érdekelt a feladat. A rejtett poénok tetszettek, illetve hogy a hossza ellenére nem válik egyhangúvá a bemutatód, de a vágásokon jó lenne finomítani, illetve a hangmagasság is folyton ugrál, ősszel a feltűnő felolvasás volt típushiba, most úgy látom, ez. Illetve túl sokat beszélsz a szereplőkkel. Van egy pár, nekem kissé egyformák, és a kevesebb több lett volna. És még valami! Ebben a betűtípusban nincsen ékezetes betű!! A retinám!!


#7. Elijah Gregory (32) – A Kite

benyoboyBenyoBoy: 23 pont

Rögtön a hibákkal kezdek, mert ebből volt kevesebb: először is, az a nyavalyás animált logó már a második loopnál eszméletlenül zavart, gyakorlatilag a kép negyedét elvette és az éles fehér színével nagyon nem volt jó nézni, illetve legközelebb ülhetne messzebb az asztaltól, így a széke nem fog folyamatosan odaütődni más tárgyakhoz, miközben beszél. Ezektől az apróságoktól eltekintve egy rendkívül profi videó lett ez, ami már csak a témaválasztás miatt is megér egy tapsot. Lényegre törő volt, megállás nélkül beszélt és nem tűnt fel, hogy a videó többségében szintén maga a videós szerepelt, mert remekül gesztikulált, nem csak egyhelyben ült, mint egy bukott diák a szamárpadban. A bevágások (1-2 pixelesebb képtől eltekintve) hatásosak voltak, jó jeleneteket választott ki az általa említett dolgok szemléltetésére. Nagyon jól válogatta a szavakat is, a felépítés is tökéletes volt, szóval, le a kalappal, egy nagyon élvezhető, érdekes videót csinált.

daisetsuDaisetsu: 17 pont

Gregory elég nagy előnnyel indult. 32 évesen el tudom képzelni, hogy mennyi tapasztalata van az animék terén, ez a videóból nagyon hamar leesik a nézőnek. Ahogy Ricznél is, Gregory is egy elég egyedi animét választott a kritikájához, ezt jól is tette, mert érdekes volt a videó és rendkívül tartalmas a 6. percében. De én itt a kritizálást befejezem. Az élvezhetőség számomra 4 pontot ért a videónál, de valójában 0 pontot adtam. Miért? A videó egy kritika volt, ez okés. A videó egy jó kritika volt, ez is okés. Akkor mi a baj? Nem ez volt a feladat. A feladat a legmeghatóbb anime élmény (vagy legalább legmeghatóbb animéd) bemutatása volt. Itt egy szó nem esett arról, hogy a Kite miben lett volna egy kicsit is megható. Sajnálom, mert kár érte, de adtunk egy anime témát és azt figyelembe kellett volna venned. 🙁

doczi-attilaDóczi Attila: 19 pont

Elijah Gregory érdekes animét választott elemzésre, ami nagyon jól is elsülhetett volna, hogy ha ténylegesen ki tér arra, hogy miért ez a mű élete legmeghatóbb anime élménye, és mindezt egy ilyen sztereotipikusan nem megható témájú anime elemzésén keresztül teszi. Ahogy több más kritikus esetében, itt is inkább egy általános anime kritikát kaptunk, mintsem a verseny témájának megfelelő kifejtést. Általános kritikának viszont jó volt, szépen és összeszedetten fejezte ki a gondolatait, érződik a sok már legyártott videónak köszönhető tapasztalat. Külön dicséret érte, hogy a videó kép- és hangminősége is remek volt. Két apróságot említenék még, ami egy picit zavaró volt: végig észrevehető volt az oldalra nézés a puskára, a kamera mögé vagy fölé helyezve azt, ez a probléma orvosolható, és úgy látszik majd, hogy végig a kamerába néz. A másik, hogy a vágások közötti elsötétítések feleslegesek, csupán megakasztják a videó folyamatosságát. Ebben a műfajban a nyers vágás teljesen elfogadott. Egy kicsivel több humorral felfegyverkezve színvonalas kritikákat fogunk látni tőle a jövőben.

fullmoonFullmoon: 24 pont

Jók az effektek, látszik, hogy amv-s múltad van (ugye jól gondolom?), jó a kép minősége és jó hallgatni azt, ahogy beszélsz. A legfőbb pedig, hogy bevállalós vagy! A Kite-ot beküldeni egy legmeghatóbb anime videoversenyre merész, és dicsérendő lépés. Bár hentaiként tartják számon, azért az igazi otakuk – no meg a film noir és a realisztikusabb animekedvelők azért bőven ismerhetik, külföldön is eléggé népszerű, emlékszem, a hollywoodi élőszereplős adaptáció híre miatt totál be voltam zsongva anno, de végül nem néztem meg a filmet – ezt most pótolom, köszi, hogy eszembe juttattad. Tartalmilag teljesen egyetértettem azzal, amit mondtál (tabu téma, japán kultúra, szex használata, mint művészi eszköz, realisztikusság fokozása – főleg, hogy szívem ügye népszerűsíteni Umetsu Yasuomi stílusát). Szóval, látszik, hogy éretten és gyakorlottan fejted ki a gondolataidat, nem tudok neked negatívumot mondani, ez úgy volt jó, ahogy van! Ó várj, de azért van itt egy kis bibi! Azzal nem foglalkoztál igazán, hogy miért volt neked megható ez az anime. És még egy pici dolog: miért kellett az elején a gesztikuláló kezeidről mutatni egy külön snittet? Főleg, hogy végig ugyanazt a képkivágást használtad, csak itt volt ez az egyetlen, kósza váltás, ami megtörte a harmóniát. Felesleges volt és fura. Hacsak nem akartál vele utalni valamire. Az élvezhetőségnél levonok egyetlen pontot csak azért, mert úgy éreztem, hogy ha nem rajonganék ennyire ezért a műért, akkor néhol leült volna az előadásmódod. Több érzelem és lendület belefért volna.

kittiKitti: 24 pont

Megfontolt mondanivaló, teljes vélemény, a jó és rossz dolgok kifejtése, az egész videó jól megtervezett volt számomra. (Maga a műfaj nem áll hozzám közel, de ez most mellékes, és nem fontos). Nagyon tetszett.

memberMember: 24 pont

Nem hittem volna, hogy lesz valaki, aki hentai-t mutat be meghatódás tárgyaként, Ricz ma csúnyán alulmaradt. Van stílusod, kissé lágy a hanghordozásod, de nem ordíthat mindenki olyan idióta módon a mikrofonba, mint én. Magam is a hagyományos animáció és hangulat híve vagyok, nyilván ugyanúgy generációs okokból, mint te, ezen nőttem fel. Ma már sokadjára nem értem, miként lehet adott mű a feladat alanya, de bagolyként nem mondok semmi a verébnek, ellenben jól ismertetted a művet, őszinte voltál, büszkén vállaltad, hogy te a pornót a történetért nézed, amihez azért kell egyfajta kiállás. Az elsötétüléseket viszont hanyagold, mert csak élesebbek lesznek tőle a váltások.


#8. Viga (21) – Chrno Crusade

benyoboyBenyoBoy: 13 pont

Ez sajnos egy sok gyermekbetegségben szenvedő videó lett, ami amúgy ambiciózusnak indult. Maga az alapanyag is jó választás, viszont a kritika nem volt túl összeszedett. Annak ellenére, hogy teljesítette a kiírt téma kritériumát és elég részletes volt, az előadás nem volt túl meggyőző: sok volt az „ööö”-zés, az újraismétlés és a belegabalyodás, gondolkodás, amiket ki lehetett volna vágni (nem szabad félni az újrafelvételtől). Sajnos a videó egy picit túl részletesen ment bele a karakterek és a történt tárgyalásába és technikailag sem volt kiemelkedő. Érdemesebb lett volna pl. az egész képet le/befedő jeleneteket választani, mint sem száműzni a sarokba a mozgó jeleneteket (a néző úgy is automatikusan arra fog koncentrálni).

daisetsuDaisetsu: 15 pont

3,3,3,3,3,3,3,3,3, minden hármas! Valahogy engem a Chrno Crusade sosem tudott érdekelni. Most, hogy valaki bemutatta nekem az animét, rájöttem: még mindig nem érdekel. A videó értékelésekor azért sorakoztak fel a hármasok, mert maga, az egész videó mindent összegezve nézhető volt és nem volt olyan rossz, viszont annyira jó sem, hogy 100%-san lekösse a figyelmem. Ugyanakkor itt is feljött a legkomolyabb probléma – ugyanaz, mint Gregory-nál: nem beszéltél semmit a legmeghatóbb anime élményedről. A videóban csupán bemutattad a kedvenc animédet… Igazából semmi kedvem nincs tovább folytatni a kritikád kritizálását, nem arról vlogoltál, amiről kellett volna. :/

doczi-attilaDóczi Attila: 15 pont

Először is, baromi jó Viga háttere, én magam is szeretnék valami hasonlót, csak lenne hozzá poszterem, meg normális falfelületem. A kritika maga részletes volt, viszont kissé kiforratlannak éreztem, főleg az egész videó logikai felépítését tekintve. Az élvezhetőségből sokat elvett, hogy rengeteg volt a vágás, és kevés a vágókép. Az egy dolog, hogy a nyers vágás bevett dolog ebben a műfajban, de az nem jelenti azt, hogy ilyen mennyiségben is lehet használni. Ráadásul ez a két probléma egyszerre lett volna orvosolható megfelelő mennyiségű vágóképpel, hiszen az egyszerre köti le a néző figyelmét, és fedi el a nem kívánatos vágásokat. Mint egy jó ruci, ápol és eltakar. Emellett itt sem éreztem megfelelőnek a verseny témájának a kifejtését, azaz, hogy miért a legmeghatóbb anime élmény. Tetszett a természetessége, és a lelkesedése, látszik, hogy át akarta adni a nézőknek, hogy miért jó az anime, ennek már csak ügyesebb vágással és valamivel alaposabb előkészületekkel kell kiegészülnie.

fullmoonFullmoon: 16 pont

Isteni animét választottál, emlékszem, hogy mennyit bőgtem anno rajta. A videód elején haláli vagy! Piros pont érte. Egyébként nagyon jól komponáltad meg a képet, tetszett a beállítás, a posztereid a háttérben, igazán hiteles voltál. Első tanács, beszélj magabiztosabban, gyorsabban. Olvastad a szöveget? Mert úgy tűnt. Pedig alaposan és jól mutattad be az animét és a karaktereit, csak egy idő után nagyon elvesztél a részletekben, és emiatt nem tudtál végig lekötni. Például túl sok karaktert mutattál be. Aki például még nem látta az animét, azt totál information overload állapotba juttatod, és elveszti a fonalat a karakterbirodalomban, aki meg ismeri az animét, azt untatod, mert nem mondasz neki semmi újat. Érdemesebb lett volna kiemelni a végleteket. Például a főhősöket, és csak egy-kettő plusz karaktert, akik a kedvenceid voltak és elmondani, hogy miért őket emelted ki. A figyelmet azzal is éberebben tarthattad volna, ha a videód elején használt vicces fogáshoz hasonlót még bedobsz egy párat, ha mutatsz a mangából és a light novelből képeket – akár teljes képernyőn is. A spoiler jelzése nagyon jó ötlet volt, de összességében a mondandódat túlbonyolítottad. Ezt gyakorlással tudod orvosolni, próbálj rövidségre törni, és ügyelni arra, hogy ne hagyj a videódban bizonytalan részeket. A videód minősége – a beállítást, a felépítést tekintve jó, tetszik, hogy mindent tudsz az animéről, kellemes emlékeket idéztél fel bennem. Egyetlen kérdés maradt bennem a videód végére: Mivel hatott meg Téged a Chrno Crusade? A feladatot nem teljesítetted teljesen! 😀 Tudom, hogy megható történet, de nem volt összefoglalva, hogy miért gondolod így.

kittiKitti: 20 pont

Tetszett a videó formája, az is, ahogy megszerkesztette, viszont az már kevésbé hogy voltak olyan részek ahol hallani/látni lehetett, hogy improvizált, voltak helyek ahol nem volt túl magabiztos a mondandójával. Tanácsul adnám, hogy mielőtt elkészíti a videót esetleg tervezze meg fejben/lapon a mondani kívánt szöveget.

memberMember: 18 pont

Valahogy nekem kicsit túljátszottnak tűnt a videód, nem jöttek át a poénok. Ennek ellenére jó animét választottál, sokan mondják, hogy ez az egyik legromantikusabb és legmeghatóbb anime. (Én mondjuk nem sírtam a végén.) A háromnegyedéig ezzel egyet is értek, aztán túl gyorsra vált a sorozat és elmegy a „csesszünk ki a főhősökkel minél jobban és haljon meg mindenki” irányba, ami inkább szánalmas, mint szomorú, ezért is akartam belőle AMV-t csinálni erre a zenére (Anorexia Nervosa). Az érvelés kicsit szedett-vedett volt, nekem nem állt teljesen össze és a vágástechnika itt sem volt tökéletes.


#9. ONEz (16) – Plastic Memories 

benyoboyBenyoBoy: 14 pont

Tetszett, hogy a videós sok jelenetet vágott be és készített egy értékelő „dobozt” is. Sajnos viszont a kommentár néhol csapongó volt, de még jobban zavart, hogy nem volt túl határozott. A srácnak van stílusa, de túl sokszor gabalyodott bele a saját szavaiba, inkább azt a látszatott keltette, mintha egy ideges diák felelt volna az osztály előtt, mintsem egy animerajongó tapasztalt beszámolója lett volna.

daisetsuDaisetsu: 17 pont

Menőn néz ki a hajad! Meg a videód is! A videód nézése közben eléggé kettős érzéseim voltak: nem tudtam eldönteni, hogy most te szereted-e az animét, amiről beszélsz, vagy sem. Lehet, én vagyok a hülye, de nekem úgy tűnt, mintha több negatívat mondtál volna az animéről, mint jót. Ez nem baj, jó, ha valaki nem túl elfogult a kedvenceivel. A videó képi minősége nálad volt a legjobb, ezért kaptál több pontot a technikai részre. Bár én is kicsit elkapkodottnak érzem a videódat, de összességében viszonylag egyben volt a kritika és te is eleget tettél a feladatnak, beszéltél a legmeghatóbb animés élményedről. Nem volt rossz a videó, kevesebb kapkodással és alaposabb tervezéssel jobbat is tudnál csinálni!

doczi-attilaDóczi Attila – 16 pont

ONEz az, aki leginkább a klasszikus értelemben vett vlogger alkat. Olyan természetességgel beszél, és gesztikulál, hogy úgy éreztem magam, mintha egy haverral beszélgetnék egy sör mellett az animéről. Szimpatikus a kisugárzása, az animés póló és a kékesfehér hajszín pedig egy kis autentikus animésséget kölcsönöz neki. Úgy érzem, nagy potenciál rejtőzik benne, ez a potenciál viszont többnyire kihasználatlan maradt. Úgy tűnik nem töltött elég időt a kritika kidolgozásával és felkészüléssel, ezért lehetett több helyen akadozó a mondandója, néhol elharapott mondatokat, és a kritikát magát is kissé kidolgozatlannak éreztem. Az erőteljes spoilerért pedig csak azért nem jár fekete pont, mert annak érdekében lett említve, hogy alátámassza: miért olyan megható az anime. Emellett érdemes lenne gyakorolni az artikulációt, úgy, hogy közben megőrizze ezt a beszédsebességet. Összességében mindenképpen érdemes lenne folytatnia a videók készítését, és a fentiekre odafigyelve sikeres videós jövőképet látok előtte.

fullmoonFullmoon: 18 pont

Te voltál nekem a nagy meglepetés! Jó a pólód, sokat vágsz, jó Téged hallgatni. Tök jó, hogy ennyire közvetlen a stílusod! Hihetetlenül szimpatikus figura vagy. Néhol azonban nehéz érteni, hogy miről is beszélsz, sokat bakiztál, de ez gyakorlással fejleszthető. Külön tetszett, hogy ügyeltél arra, hogy YouTube-kompatibilis legyen a műved (itt a jelenetek felgyorsítására gondolok). Nagyon alaposan utánanéztél az animének, ez szuper. Az is tetszett, hogy feliratokkal választottad el az adott egységeket, amikről beszéltél. Kiváló volt a mondandód és a képi világ közötti harmónia, ám a nagy spoilert, amit lelőttél, jelezhetted volna előre. Nem értettem miért tartottál olyan nagy szünetet, amikor már rátértél arra, hogy miért is volt megható neked ez az anime. Azonban itt a lényeg nagyon soványka lett. Nem fejtetted ki eléggé a miérteket. Elég klisés és felszínes megoldás csak a történetnél leragadni, és lerendezni annyival, hogy mi lett a végkifejlet. A pro-kontra ennek ellenére nagyon jól jött a végére, csak retinaégető volt a színhasználatod. 😀 A hibák ellenére kamera elé való vagy, és szívesen néznék még Tőled kritikákat. Úgyhogy folytasd!

kittiKitti: 21 pont

Jó minőség, érthető kommentár, viszont kicsit darabosnak ítéltem meg és nem olyan összeszedettnek.

memberMember: 15 pont

Mi?! Hogy mi?! (felirat) Negyedjére visszatekerve már leesett, hogy mit akartál. Az anime érdekes választás és az Eve no Jikan óta nagyon tetszik ez az android és élő emberi személyiség párhuzam, viszont az animében vázolt alapszituációt nehezen tudom elképzelni. Mármint, hogy a hibákra annyira érzékeny japánok kiadnának egy ennyire hibás terméket és ennyit költenének aztán a szervizre, vagyis a begyűjtésre. Illetve, amivel még nehezen értek egyet, hogy a felsorolt karakterek érdekesek volnának. Amiket mondtál róluk, mint a nőcsábász vagy a jó főnök, azok tipikus mellékszereplői toposzok. A kritikádról. Valahogy azt éreztem, hogy nagyon a véghajrában estél neki és van typo, vannak rossz időzítések, kicsit kiforratlan, ezekre legközelebb ügyelj.

(Visited 336 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Animekritika videóverseny: a zsűri véleménye (2016. március)

  1. Köszönöm. Jó eset, hogy már az első kritikám tudtam valami élvezhetőt letenni az asztalra 🙂

    BenyoBoy: Így utólag a logó használata tényleg nem a legjobb ötleteim közé tartozott 🙁 Néha a kevesebb több.)
    Daisetsu: Igaz. Ha ilyen szempontból nézzük akkor sajnos nem fejtettem ki ezt a vonalat. De jó okkal tettem. Nem akartam a pedofília vonalat összekapcsolni a ” legmeghatóbb anime élménnyel „. De ez már csak a bizonyítvány magyarázása 🙂
    Dóczi Attila: Az oldalra nézés fogalmam nincs mi lehet mert a puska pont, hogy a kamera mögött volt csőre töltve. Érdekes 🙁 A sötétítések azt a célt szolgálták, hogy ne tűnjön fel, hogy a két jelenet között a fényviszonyok különböznek. Sajnos a felvétel első 10 percében az egyik softboxban a munkakedv fellángolt de egyből el is aludt 😛
    Fullmoon: Nincsen AMV múltam. Teljesen igazad van. A kéz snit öncélú és teljes mértékben hasztalan , Az eredeti koncepció egy fekete-fehér noir hangulatú és képivilágú oldal nézetes jelenettel kezdődött volna de a vágás során dobtam az ötletet mert jobban fog illeni a She & Her Cat kritikához 😀

    Kitti: Köszönöm.

    Member: Köszönöm. Számomra Ricz stílusa és prezentálása tetszett legjobban a mezőnyben. Remélem újra megmérkőzünk.
    Néha nem sikerül finom hanghordozással megszólalnom. (https://www.youtube.com/watch?v=zFtRZlQEopQ)
    Nem soká indul a Hentai ajánló sorozatom és ott már jobban elszabadulok. 😀

  2. Ha megnyugtat, én már az elején megjegyeztem páraknak, hogy te fogod nyerni. 😀 Fogadnom kellett volna, legalább tudnék venni egy jobb gépet. 😀

  3. Ahhoz képest, hogy minden elromlott ami csak elromolhatott; én csodálkozom a legjobban, hogy nyertem. A külcsín nem minden: az ötlet, kreativitás és a kivitelezés édes hármasa kell a jó végeredményhez…csak itt a csajnak(kivitelezés) nem volt kedve semmihez és csak duzzogott 😛
    Ricz remélem lesz alkalmunk majd a Mondon beszélgetni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .