Ők neveztek a 2016 márciusi animekritika videóversenyre

00_1280x720px

Véget ért a nevezés a 2016-os animekritika videoversenyünkre. (Juhé!) Idén a legmeghatóbb anime élményeitekre voltunk kíváncsiak, így nem is annyira az animék kritizálásán, hanem inkább az azokhoz fűződő élményeiteken volt a hangsúly. Hogy például mivel tud Téged megindítani egy anime? Hogy melyik volt az a szívszorító történet, amit a mai napig nem tudsz elfelejteni? Kilencen közületek úgy döntöttek, hogy megosszák velünk mindezt, nézzük, hogy kik is ők és milyen pályaművekkel neveztek.

#1. Uzumaki Duncanfan (18) – Naruto

A Naruto már rég fényét vesztett sorozat (bocsi aktív Naruto-fanok). Miért kell megint előhozakodni vele? De Uzumai Duncanfan nem egy elvakult Naruto-rajongó. Tisztában van a sorozat gyengeségeivel, mégis, megosztja velünk a számára legikonikusabb pillanatot belőle, amivel bárki azonosulhat, aki valaha kirekesztettnek érezte magát egy közösségben. És talán ezért is lehet jó anime a Naruto. Olyan lelki sebeket mutat meg nindzsa harcosain keresztül, amik bennünk is karcolódhatnak hétköznapjaink során.

#2. Ricz / Lehoczki Péter (25) – Doraemon 

Megeshet, hogy éppen egy olyan anime talál ránk, ami személyes életünk eseményeivel hozható párhuzamba. Ricz egy 2000-ben megjelent, mindössze 27 perces rövid mozifilmet mutat be a videójában, amiből megtudjuk, hogy a nagymama figurája volt az, ami megérintette őt. Persze a tömény dráma nála nem pálya. A humort se felejtette a polcon videokritikájában.

#3. Anna&Réka (14) – Naruto

Igen, még egy Naruto videó, de még mielőtt tovább ugranál a következőre, kiemelném, hogy Anna és Réka mit csináltak szuper jól a páyaművében. Miután bemutatták az animét, a Narutónak köszönhető barátságuk történetét mesélik el igazán szórakoztató módon. Mémekre emlékeztető animációval rajzolták meg iskolás éveiket, amikor a fiúk és divatos ruhák helyett, inkább Narutót néztek. Mások voltak, egyedül, de egymásra találtak, és azóta is elválaszthatatlan barátnők. Nosztalgia a javából. Nálam a Sailor Moon volt az ő Narutójuk. És nálad?

#4. tomyx20 (22) – Méz és lóhere

Egy fiú, aki josei animét választott? Bizony. És ami a legjobb, hogy tomyx20 már visszatérő pályázó animekritikus versenyünkön, tavaly a Kiseijuu: Sei no Kakuritsu (Parasyte – the maxim) animéről készített videót. Hihetetlenül sokat fejlődött, és az egyik legszemélyesebb hangvételű, de egyúttal leghumorosabb bemutatóvideót hozta össze a mezőnyben. Különösen mókás, ahogy saját egyetemista útkeresésére reflektál, és hogy emiatt mely karakterekkel tudott a leginkább azonosulni a magyarul is vetített Méz és lóhere (Hachimitsu to Clover) című animéből. Ó, és még a doráma adaptációkra is kitért pályaművében!

#5. Saci / Animológia (25) – Szentjánosbogarak sírja

A bűbájos Saci – aki egyébként nemrég indított saját YouTube-csatornát Animológia címen – a lehető legszebb és legtragikusabb animét választotta videóbemutatójához. A Ghibli stúdió leggyönyörűbb animéjét választékosan mutatja be, és ami a legjobb, a videó végén érdekességeket is megoszt arról, hogy milyen cukorkát adott az anime főhőse a húgának, vagy miért a Totoroval együtt került premierre annak idején ez az anime Japánban. Bár hosszúra nyúlik a videója, a bemutató második felében van egy pillanat, amikor láthatóan ő maga is elérzékenyül – és így a néző is, én legalábbis elmorzsoltam egy könnycseppet közben.

#6. Katee (19) – JoJo no Kimyou na Bouken: Stardust Crusaders

A Jojo nekem mindig is réteganimének tűnt, amihez kellő idegrendszer és gyakorlat kell, hogy megbirkózzam vele. Nos, Katee hihetetlenül alaposan és kreatívan mutatja be ezt az animét – nála is jól működnek a poénok és leleményes elemekkel dobja fel videóját. (Ebből lehetett volna még több a kevesebb műsoridővel párhuzamosan.) És igazából nekem meghozta a kedvemet a Jojohoz. De mégis mitől lehet megható ez a velejéig shōnen és abszurd történet? Katee megmondja.

#7. Elijah Gregory (32) – A Kite

Nemcsak az egyik legprofibban megszerkesztett és felvett videóval, hanem az egyik legmerészebb animéval indult versenyünkön Elijah Gregory. A Kite egy hentai kategóriába sorolt, 1998-as OVA, ami szexszel, bérgyilkosokkal és kegyetlenül véres erőszakkal hívhatta fel magára a régi motoros otakuk figyelmét. Nekem is kedvencem, de nem gondoltam volna, hogy a “legmeghatóbb anime élményem” versenyünkön pont felbukkan. Gregory azonban ügyesen vette a kihívást. Nézzétek meg, hogyan.

#8. Viga (21) – Chrno Crusade

Úgy tűnik, hosszú videók kapcsán mindig számíthatunk a női versenyzőinkre, de azért, mert ők szeretnek elmerülni a részletekben. Ez pedig érdekes felfedezésekhez juttathat bennünket, de arra is jó lehet, hogy egy olyan régi animét jobban felidézzünk, mint a Chrno Crusade. A magyarul is vetített sorozat mangája itthon is futott, ezt is megmutatja Viga a videójában, amit egyébkén képileg is nagyon szépen komponált meg. (Az animeválasztása nagyon jó volt. Szívesen néztem volna még Nana, vagy Romeo x Juliet kritikákat is.)

#9. ONEz (16) – Plastic Memories 

A nevezők közül a laza ONEz az egyedüli, aki egy friss animét mutat be nekünk 2015-ből. Közvetlen stílusa miatt tényleg úgy érezhetjük, hogy legjobb haverunkként ül velünk szemben, miközben lelkesen mutatja be egyik kedvenc animéjét – ám nem kíméli azt a kritikától sem. Nagyon jó vlogger-jelölt ő, nézzétek meg.

Mikor lesz eredményhirdetés?

Nyugodtan mondjátok el véleményeteket a videókról, illetve nyomjatok egy “Tetsziket” arra a műre, ami szerintetek a legjobb lett. Ugyanis 2016. március 19-ig gyűjthetnek szavazatokat nevezőink, így Ti is dönthettek a szakmai zsűri mellett arról, hogy mely animekritikus legyen meghívott vendég a Tavaszi MondoCon animekerekasztal beszélgetésén.

A szavazatok összesítése és a zsűri eredményeinek publikálása 2016. március 19-én, este 7 órakor történik.

(Visited 226 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Ők neveztek a 2016 márciusi animekritika videóversenyre

  1. “nála is jól működnek a poénok és leleményes elemekkel köti össze önmagát izmos macsónkkal. (Ebből lehetett volna még több a kevesebb műsoridővel párhuzamosan.)”

    Kérlek, mondd, hogy csak én értettem félre. 😀

    1. Ó, örülök! :))) Tényleg nagyon kreatívan reflektál Jojo-ra. Összekötötted Jojo világát a Tieddel. Ezt akartam írni, de ezek szerint Neked átjött. 🙂 (Ez az!)

    1. Fangirlséggel semmi gond. 🙂 Szeretem ha átjön, hogy valaki mennyire lelkesedik valamiért. Ez őszinte, hiteles és hihetetlenül szerethetővé teszi a mesélőt. Én is szoktam ilyeneket :D, de max írásban, meg személyesen ömlesztem a környezetemre :D:D:D.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..