Animekritika videóverseny: a zsűri véleménye (2015)

zsuri

Erre várhattatok nagyon sokan, különösen a versenyzők. A hat főre duzzadt zsűrink – Catrin, Daisetsu, Fullmoon, Junchi, Member és Ricz – szöveges véleményei olvashatók alább, amik a 2015-ös őszi animekritika versenyre beérkezett pályaművekről készültek. A szöveges értékelések mellett feltüntetem az adott zsűritag által adott pontszámot is. Egy versenyző maximum 20 pontot szerezhetett zsűritagonként. A pontozás négy szempont szerint történt:

  1. Kritika kiforrottsága: A vélemény felépítése mennyire átfogó, logikus. Osztályozás: 1-5.
  2. Beszédkészség: Mennyire összeszedett, folyamatos és érthető a beszéd. Osztályozás: 1-5.
  3. Kreatív elemek: Referenciák, kellékek, más animék, popkulturális elemek használata. Osztályozás: 1-5.
  4. Élvezhetőség: Mennyire humoros, figyelem fenntartó, érdekes a videó. Osztályozás: 1-5.

A részletes pontozást itt nézhetitek meg. Most pedig jöjjön a zsűri szöveges értékelése a nevezések sorrendjében:

#1-es számú nevező: Anadren – Death Parade kritikája

Catrin – 11 pont

catrinTetszett, hogy jó minőségű videókat és képeket vágtál össze valamint, hogy kellemes hanglejtéssel, szépen beszéltél. Nem tetszett, hogy alapvetően a videó nem egy kritika, hanem egy rövid ismertető lett. Persze érződik, hogy kedveled, a végén pedig megosztod velünk a saját értékelésedet pontok formájában, de nagyobb indokolást, véleményezést, érveket nem kapunk, amit én hiányolok. Nem zavart, hogy nem jelentél meg a videóban, de így kicsit könnyebb dolgod is volt, mint azoknak, akik ezt vállalják. Ezt nem találom amúgy hibának, csak megállapítás. Amit még kicsit hiányolok az a videó végéről egy kredit a magyar feliratot illetően. Nem tudom kié a felirat, mert hunsubbal ritkán foglalkozom, de reméljük engedélyt kértél a használatára. Szóval jó lett volna egy szöveg vagy a videóban vagy annak a leírásában(?), hogy kitől származik a felirat az anime jelenetek alatt, ha saját készítésű, akkor is.

Daisetsu – 14,5 pont

daisetsuJó a kritika. A történetet röviden mutatja be úgy, hogy a lényeget nagyjából elmondja. Viszont pontatlanságok szerepelnek benne; például nem mennybe és pokolba jutnak az emberek (hanem vagy újjá születnek, vagy a végtelen semmibe kerülnek). Technikai dolgokba beletudnék kötni – ismerem a srácot, így a verseny előtt már javasoltam neki tippeket, ahol javuló tendenciát mutat – mindenesetre ettől eltekintek (ahogy kérted Timi). Az értékelése viszonylag jó volt, az egyetlen hibája az, hogy több kategóriában is értékel – ahol általában 8 pontot ad – utána az egész animére mégis 10 pontot ad. Itt átlagolni kellett volna, mert ez így fura.

Fullmoon – 15 pont

fullmoonAmikor először meghallottalak, elkapott a nosztalgia. A hangorgánumod, a felvétel minősége felidézte bennem azt a pillanatot, amikor óvodásként hallgattam a Kossuth rádiót a nagyszüleim télkikonyhájában. Ezt az emléket félretéve: tetszik, ahogy választékosan beszélsz, összefüggőek a mondataid, jól elkaptad a ritmust a beszéd és a mondandódat alátámasztó jelenetek között. Sajnáltam, hogy nem látszol a videón, és hogy a klasszikus kritika felépítésen (történet, karakterek, zene, ajánló) nem mentél tovább. Mindesetre a korodhoz képest nagyon érett a szóbeli kifejezőkészséged, csak így tovább. Hogy szórakoztatóbbá tedd a jövendő videóidat, érdemes lenne párhuzamokat vonni más animékkel és popkulturális művekkel is. És merd használni az arcodat!

 Junchi – 12 pont

 junchi 

Alapvetően nem volt gond a kritikád ívével és látszott is, hogy „felkészültél” rá.

Member – 11 pont

memberÉrdekes, ezt az animének a Death Billiards kiadását láttam még két éve, az utolsó animék egyike, amit megnéztem. A videóról, a hang nekem nagyon torzul hatott, igaz, nálam is mindig a hangra panaszkodnak, inkább az tűnt fel, hogy nem sokat tudtam meg az animéről magáról az alapszitut leszámítva, nekem mondjuk kicsit egy alternatív Jigoku Shoujo-nak vagy esetleg Shigofumi utánérzésnek tűnik. Illetve, én vinnék a helyedben a videóba kicsit saját magamból, csak annyit tudtam meg rólad, hogy kedveled Masakaki-t, így nagyon sótlannak érződött számomra.

Ricz – 10,5 pont

riczViszonylag jól kiegyensúlyozott felépítésű kritika néhány hiányossággal. Az elején feldobott kérdést a sorozat fényében kellően kifejti, nem bonyolítja, így meghagyja a felfedezést a leendő nézőnek.

Stílusában, megszerkesztettségben egy csöppet lehetne felszabadultabb, kötetlenebb a fogyaszthatóbbságért.


 #2-es számú nevező: Cseh Zsófi – Yowamushi Pedal kritikája

Catrin – 14 pont

catrinTetszett a koncepciód, ahogy bemutatod és véleményezed/hasonlítod a Yowa dolgait, és a stílusod is elég emlékezetes. Érdekes fangirlnek tűnsz. Jó, ahogy összevágtad az egyes jeleneteket és képeket a beszédeddel (pár kép lehetett volna jobb minőségű, de amúgy a látvánnyal nem volt gond). Nem tetszett, hogy kb. végig olvastad az egészet és nem egyenesen a kamerába nézel, vagyis túlságosan látványos volt (ezt amúgy másnál sem pl. Daisetsunál sem szoktam csípni:P). Továbbá nekem kb. semmi közöm a sportanimékhez, de a kritikád nézése közben inkább elbizonytalanodtam, mint meggyőződtem afelől, hogy a Yowa annyival egyedibb lenne a többinél. Nehezen hittem el, hogy más sportanimében ne lenne nagy hangsúly a karaktereken vagy épp a slice of life-on és egyéb dolgok, amiket kliséként soroltál fel. (Az sem volt túl meggyőző, mikor említetted, hogy a többi sportosat, hamar dobni szoktad. Ok, ez azt jelenti, hogy a Yowa már az elején többnek/egyedibbnek tűnik, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a többit alig ismered, így nem feltétlen vagy a sablonjaikkal teljesen képben… Nyilván ez sarkítás, és a műfaj messze nem ennyire bonyolult, hogy ilyenekkel vádoljalak, de ez is eszembe jutott.) Az ellenfél mondjuk valóban szórakoztató figurának tűnik és tényleg nem a szokásos bishounen bagázst kapjuk. A végére pedig furcsa volt a karakter felsorolás, mivel előtte mondtad, hogy minek bemutatni őket… De nyilván a záró zene/képek végignézése is opcionális: egyes nézőket biztos bevonzott, míg másokat így ebben a formában hidegen hagyott. Engem pl. utóbbi.

Daisetsu – 17 pont

daisetsuNagyon, nagyon jó! Szinte mindenről beszélt, a kritikája alapos és részletes. Zsófi elég hiperaktív a videóban, ami lehet, hogy másnak nem nagyon fog tetszeni, de nekem ez bejött. Szórakoztató volt a videója, többször felnevettem miközben néztem. (Nekem is ilyennek kéne lennem a videóimban ^^”) Az animét nem láttam, de még így is élveztem a kritikát. Vicces volt, alapos, de talán már túlontúl is energikus.

Fullmoon – 17 pont

fullmoonNagyon megleptél! Ami jó volt, hogy rengeteget vágtál, merted kifejezni az érzelmeidet (tényleg olasz temperamentum van benned a javából), a játékod lekötött végig, és hatalmas piros pont amiért bevállaltad, hogy te magad is megjelensz a videóban – ezt nagyon kevesen merték meglépni. A mondanivalódat ügyesen illusztrálták a választott animejelenetek, örültem, hogy vicces párhuzamokat is behoztál. Ám, ebből a színészi játékból érdemes lenne visszavenni kicsit. A kevesebb, néha több. Olykor sok volt nekem a teátrális mozdulat és hangsúlyozás. Egyébként nagyon Szirmais (Hollywood hírügynökséges lett a produkciód ;). A lerombolva dolgot nem értettem a kritikádban, annak ellenére, hogy baromi jó volt az az effekt és a hanghatás. Egyébként azt mondtad, hogy nem terhelsz minket a karakterek neveivel, de végül csak kiírtad mindegyikét :D. Ügyes vagy, így tovább, annyi, hogy próbálj összeszedett struktúrát használni a kritikádban és a kevesebb, néha több elvét érdemes megfontolnod.

 Junchi – 11 pont

junchi Meglehetősen erőltetettnek éreztem helyenként az előadásmódot, ahogy ez a „klisé – lerombolva” dolog is kissé furcsán vette ki magát, szóval oké, hogy ezt+azt a sportklisét lerombolgatják, de közben meg említesz három másikat, amik egyértelműen jelen vannak. Az elgondolás ettől függetlenül nem rossz, bár a végén azt a „karakterbemutatást” elég feleslegesnek éreztem.

,

Member – 16 pont

memberJAJ!! Megijedtem!! Hmmm, minden lányon baglyos fülbevaló van mostanság?

Egész jó, ahogyan felvázoltad a sportkliséket, már csak a comic releaf szintű idióta legjobb barát, a gyermekkori álom és a fejlődésben elakadt ellenfelek, akik valahogy ma már képtelenek fejlődni és a főhős két hét alatt összehozza edzésben, amit ők évtizedek alatt. És Japánban… Megszűnik… Az animés klub… Érdeklődés hiányában?

Kíváncsi leszek arra, hogy másoktól milyen kritikát kapsz, nagyon affektálsz, túl sokat tapsolsz, báááár, ilyeneket én csinálok (taps), meg látom, hogy honnan olvasod fel a forgatókönyvet DE! És itt a lényeg! Jól építetted fel, miről akarsz beszélni, átgondoltad, a bemutató több, mint hogy elmondanád a történetet és jellemeznéd a grafikát, benned látok potenciált, nem is keveset. Csak így tovább!

Ricz – 14 pont

riczJó ötlet volt összevetni a műfajjal, hogy miben másabb tőle, az utalások is rendben voltak, egyik-másik párhuzampoént megmosolyogtam, valamint figyelmet szentelt a csatolt művekre. Viszont van pár súlyosabb hátulütője: a szerkezet nincs rendesen balanszírozva, több ponton feleslegesen elnyújtott, és a hangjáték is érezhetően túljátszott volt.

,


#3-as számú nevező: Naomi-Chan – Akagami no Shirayuki Hime kritikája

Catrin – 7 pont

catrinTetszett, hogy elég egyedi módon próbáltad megközelíteni a tálalást: egész jó lenne ez a babázós kislányos beszélgetés, ha minden más működne körülötte. Cuki, hogy a végén mutattál pár saját rajzot. Nem tetszett viszont a videó többi része: a kamerát jó lett volna fixre állítani (valahová letenni), hogy ne bukdácsoljon a kezedben, a szöveget jobban begyakorolni, hogy tisztábban, kellemesebben menjen és ne legyen ilyen sok „ó”, és mesterkélt érzés (tehát a színészi játék elég gyenge volt, ami egy ilyen bábozásnál eléggé kár). Na nem mintha én mindig tudnék annyira szépen vagy összeszedetten beszélni, de egy ilyen otthon vágott videónál azért jobban meg lehetett volna oldani. Amúgy a hatása és a hangod aranyos és gyerekes (mondjuk a korodhoz illő), kissé „motyogós” volt. Az sem a legjobb, hogy az anime jeleneteket is kamerával vetted fel és még alatta beszéltél is, ami így tovább rontotta a videó minőségét. Maga a kritika, inkább egy rövid bemutató lett, és válaszolva a végén feltett kérdésedre: a videód alapján nem kerülne előrébb a képzeletbeli tervezett listámon. Amiket elmondasz róla, az kiderült a szezon előtti trailerből és leírásból is, szóval hiányolom a kiforrott, érvelő véleményt, a porzitívumok és negatívumok tálalását. Az jó volt, hogy próbáltad összehasonlítani a mangával, de ez is lehetett volna hosszabb egy félmondatnál.

Daisetsu – 9,5 pont

daisetsuÉrdekes kis videó volt… Bár a csajszi 14 éves, vannak olyan animés ismerőseim, akik ennyi idősen már értenek a videó vágáshoz. Kár, hogy ő nem tartozik ebbe a kategóriába. Nagyon sajnálom, mert a kritika szöveg része nincs olyan rosszul összerakva. A lényeget tömören elmondja, de hogy mi miért olyan jó arra már nemigen tér ki. A bábuzós ötlet nem rossz, csak ezt egy teljesen másik irányból kéne megközelíteni és megvalósítani.

Fullmoon – 9 pont

fullmoonTe is egy klasszikusabb kritikát készítettél, amit a történet, a karakterek és a zene bemutatása, majd egy rövid ajánló zárt. A szerepjáték ötletes volt, nagyon aranyos vagy, és látszik, hogy szereted a választott animét. Külön dicsérendő, hogy még rajzot is készítettél a sorozathoz. Amiben tudsz fejlődni: 1) ne mosd össze a hangokat, amikor vágsz, mert így nehezen érthető. 2) A kritikát még mélyebben és összeszedettebben kellene megfogalmaznod, ehhez érdemes sokat olvasni/nézni más kritikusok műveit pl.: ajánlom az Index filmkritikáit, és Szirmai, Dancsó online videóit. 3) A kiejtést és érthető beszédet tudod gyakorolni azzal, ha szépirodalmi műveket, vagy verseket olvasol fel hangosan.

 Junchi – 7 pont

junchi

Súlyos gondok voltak a hanggal és az előadásmód sem az igazi, viszont maga az elképzelés ötletes.

Member – 6 pont

memberA videó tökéletes példája annak, hogyan lehet egy jó alapötletet gyengén megvalósítani. Kevesen használnának játékokat a kritika illusztrálására, de neked tök jó kellékeid voltak, főleg az a mini laptop tetszett. Én lehet, inkább fixáltam volna a kamerát és csak a két figura fejét mozgattam volna, de ez talán nem is akkora hiba. A beszéd nagyon motyogós, sokszor nem is értem, és úgy érzem, a két szereplő diskurzusa sem éppen lényegretörő, sőt, nagyon elveszik a részletekben és a képsorok alatt sem az megy soha, amiről ők beszélnek.

Ricz – 5 pont

riczSajnos egyedüli pozitívuma a kreatív narratív technika mellett az, hogy figyelmet szentelt arra, hogy van alapanyag is. Ezzel szemben nagyon motyog, nem fejtette ki az erősségeit a műnek, az esetleges áthallásokat nem oszlatta el vagy igazolta.

,


#4-es számú nevező: Dóczi Attila – Death Parade kritikája

Catrin – 17 pont

catrinTetszett nagyjából minden. Jó a videó felépítése, a kritika/elemzés íve, a bevágások a helyükön vannak, a videók szépek. Jó, hogy a jelenetek alatt is beszélsz, helyenként lehetett volna egy kis halk hangsáv az animéből, de összességében nem hiányoltam. Az előadásmódod remek, könnyedén beszélsz a kamerába, gördülékeny a szöveged (néha hadarsz, de nem zavaró). Talán kicsit sok a kivágás, olyankor több képet vagy jelenetet tehettél volna még oda, hogy ne tűnjenek így ki, esetleg újra venni az ilyen részeket. Ez nem nagy hiba, de lehetne még kevesebb. A DP mondanivalóját, felépítését és karaktereit kellően kimeríted. Nem tetszett, hogy kissé túldicsérted a sorozatot, találhattál volna benne gyengeségeket is, bár tény, hogy ezek valószínűleg apró szörszálhasogatások lettek volna. Jó, hogy a videó tartalmas és, hogy ennyi mondanivalód volt, de helyenként kicsit túlhúzod, lehetett volna 1-2 perccel rövidebb. A poénos pillanatok túl mesterkéltek, így kissé kínosak. Jó, hogy alapvetően komolyan álltál az egészhez és egy komoly videót hoztál össze, amit megfűszereznek az ilyen jelenetek, de lehettek volna ezek kicsit lazábbak, természetesebbek. A végén a papagáj nekem már sok volt.

Daisetsu – 17,5 pont

daisetsu Remek, majdnem tökéletes kritika! Nagyon szuper volt, élvezhető, vicces, érdekes és mindenképpen figyelemfelkeltő. Attila jól mutatta be a Death Parade minden egyes részét, de már olyan jellegű filozófia órát kezdett tartani, ami már lehet nem érdekelt volna mindenkit. Akit nem hoz lázba ez a téma, azt szerintem csak elkergeti ezzel a mély filózással. Az érettebbeknek persze ez bejöhet, így engem is nagyon mélyen megérintett, hogy még mennyi minden el van rejtve ebben az animében, olyan dolgok, amiket véletlenül se vettem volna észre. Bár nem tudom, hogy ezek a dolgok tényleg léteznek-e vagy csak ő mesélte be nekem a videóba. ÉRTÉKELJÜNK!

Fullmoon – 16 pont

fullmoonA videó elején nagyon jó a felvezetés, és tetszik, hogy összefoglalod előre, hogy miről lesz szó. Látom hasznosítottad azt, amit kommunikáció szakon tanultunk (series, serial történetvezetés). Kétségtelen, a tied a legjobb minőségű pályamű technikai értelemben. De nézzük, min lehetne javítani: 1) Feliratos művet ne használj ilyen kritikákban, mert elveszik a nézők figyelmét. 2) A humorodon van mit csiszolni, néhol sajnos erőltetett (a nevetésedet vedd természetesebbre – de ezt lehet gyakorolni). 3) Sok a pontatlanság a mondanivalódban pl.: a fehér hajú animekarakterek ritkák. (Nem, Dunát lehetne belőlük rekeszteni, annyi van belőlük.) 4) Sokszor túlmagyarázod a mondanivalódat, sokkal egyszerűbben és rövidebben is meg lehet ugyanazt fogalmazni – ez azért is tanácsos, mert könnyen elveszti a néző az érdeklődését. 5) A mondandód és az ábrázolt jelenetek között nagyobb összhangot teremthetnél. Pl.: az öreg macskaszemes résznél, amikor a macskaszemről beszélsz, akkor az öreg szemére kellene fókuszálni abban a pillanatban, amikor arról beszélsz.

 Junchi – 17 pont

junchi

Kimondottan összeszedett, tartalmas kritika és videó egyben. A végére az önreklámot kissé szükségtelennek éreztem.

Member – 18 pont

memberNo, mit tudott ez az anime, hogy még egy embert megihletett?
Ilyennek kell egy jó kritikának lennie. Igaz, nem effektelted hülyére és megint csak hiányzik a hangsáv az animéből, de nem félsz a kamera elé állni, önállóan beszélsz (vagy csak kifüggeszted pont a kamera alá a szöveget, mint én) és a bakikat is kivágtad, a mondandód lényegretörő, nagy szókincsű és kellően elemző, kicsit mondjuk nekem már túl idealizáló, ahogyan az animéről beszélsz, de hajrá és nagyon jó volt.

Ricz – 15 pont

riczFolyamatos, választékos, artikuláló beszéd mellett kifejti több fronton is az animét. Nézi a pozitív és negatív oldalát is a sorozatnak. Komoly kitekintések, amikkel foglalkozik is aktívan mellette. Pár poénja jó, némelyik inkább ront. Ja, és… PAPAGÁJ! 😀

,


#5-ös számú nevező: Medve – Rokka no Yuusha kritikája

Catrin – 7 pont

catrinTetszett a pólód, hogy az animéhez kellően kritikusan álltál hozzá, hogy spontán magadtól beszéltél (ennek persze van hátulütője is), és ez a tévén/kivetítőn mutogatás sem lenne rossz ötlet, ha jobban lenne kivitelezve. Szóval nem tetszett, hogy túl távol volt a tévé (így nem látszottak elég jól a képek); rosszak voltak a fényhatások, bemozgott a kamera, hallhatóan mindig valaki ott volt veled/mászkált a szobában (vagy maradjon nyugton vagy legyen jobban részese a videónak). A beszédeden is van mit csiszolni. Kellően laza és szókimondó, de néha lehetne összeszedettebb, artikuláltabb, tisztább. Jó, hogy jelezted a spoilert, a véleményed viszont nagyon csapongó volt. Megismerhettük végülis az általad kiemelt gyengeségeket, de ez túl kapkodósra és randomra sikerült. Így nem mindig jöttek át a poénok, pedig jó dolgokat mondtál, máskor kicsit lassabban, átgondoltabban tálald. A bakik is jó ötlet a végére, de abból is több kellett volna.

Daisetsu – 13 pont

daisetsuElég dörmögősre sikerült ez a kritika. Mármint… inkább csak elkapkodottra. A srác jó dolgokat mond, viszonylag vágja is az anime témát, csak elég rosszul rakta össze a videót. Több munkát kellett volna belefektetni és szerintem jobb lett volna logikusan összerakni a videót. A tévén való vetítés jó ötlet volt (bár lehet csak a videószerkesztési tapasztalat hiánya szülte), ugyanakkor a srác is mókás volt. Csak a mondom: szerintem 10 perces munka volt ez a videó. Csúnyán mondva.

Fullmoon – 10 pont

fullmoonNálad is egy klasszikusabb kritika készült el (egyébként imádom a pólódat!). Sajnos a hangod nagyon halk, így nehezen érthető, hogy mit mondasz. A mondanivalódat érdemes lenne jobban átgondolni, strukturáltabban megfogalmazni – olyan érzésem volt, mintha a haverokkal összeülve mesélnéd az egészet egy sör mellett (ez nem feltétlenül baj, de az élvezhetőséget lehetne fokozni. 😉 Szerintem a kritikádat nem érti meg az, aki nem látta az animét. A többiek biztos leírták, de CGI-t azért használnak, mert kevés a pénz és az idő a jó animációra, és így spórolnak – a Shirobako anime erre jól rávilágít.

 Junchi – 11 pont

junchi

Ez inkább volt figyelemfelkeltés, semmint konkrét ajánlás, kissé repetitív is volt az egész, de humort tekintve nem rossz.

Member – 6 pont

memberKicsit nem tiszta nekem pár dolog, pl. hogy miért remeg be a kamera, ha amúgy elég lett volna fixen elhelyezni valahová, illetve miért változnak a fényviszonyok, miközben ugye a vágások száma minimális. Az előző videónak ez lényegében ellentéte, nekem soha nem jött be ez a Szirmai korai videóira jellemző stílus, hogy igazából csak ma magunk szerepelünk a videóban, de az elemzett mű alig, mivel nincs nagyon mozgás, a videó gyorsan unalmassá válik és az ember önkéntelenül beletekerget, hogy történik-e valami majd később.

Ricz – 9 pont

riczTúlságosan spontán az előadásmód, ami sokat ront az összképen, illetve a kifakadások erősen dominálnak az elején, a középvége tájékon kezd kristályosodni az, aminek lennie kellett volna, csak azzal addigra elkésett sajnos.

,


#6-os számú nevező: tomyx20 – Parasyte the maxim kritikája

Catrin – 9 pont

catrinTetszett, hogy jó jeleneteket válaszottál a mondandódhoz (vagy inkább jó jelenetekhez fűzted hozzá a mondandódat? >>> mindkét érzést kelti). Örülök, hogy annak ellenére, hogy a videó nagyrésze bemutató volt a végére lényegretörő kritikát, ajánlást csempésztél, de alakulhatott volna másképp ez az arány. Jó, hogy volt spoiler jelölés, bár a bevezetőjét jelző képre oda is írhattad volna, hányadik percnél ér véget, hogy egyből odaléptethessen, aki akar. Nem tetszett a hanghatás: egyrészt borzasztóan hangos volt a jelenetek hangsávja, így zavaró volt a beszéded mellett, halkítani/valahol elhagyni kellett volna; másrészt a saját hangsávod, kicsit torz és rosszminőségű lett, az előadásmódod pedig iszonyatosan monoton, sehol sincs hangsúlyozás, ezt jobban megoldhattad volna, főleg így, hogy nem jelensz meg. Helyenként nyelvtanilag szebben is fogalmazhattál volna (pl. „meg tudja ismerni” helyett „képes megismerni/megismeri” és hasonló). Nálad is hiányolom, amit az elsőnél írtam: a magyar felirat jelölését, hogy kitől származik. Amiket a sorozatról mondasz, azok rendben vannak, tetszettek, csak tényleg a vége lehetett volna bővebb.

Daisetsu – 14 pont

daisetsuTetszett. Jól összerakott videó volt, bár jelentős technikai hibák miatt nem mondanám 100%ig jónak a videót. De amiért ettől el kell tekintenem, így összességében egy jó kritikát kapunk. A videó látszólag tudatosan lett összerakva, nem lett elkapkodva – a forgatókönyv vélhetőleg előre meg lett írva és be lett gyakorolva -, de a szövegen mégis érezzük a lassú tempót és, hogy egy nagyon kezdő vlogosról van szó. A videó összevágása nem volt rossz, teljesen jó lett volna az egész, ha le veszi a magyar feliratot és a hangon jobban halkít. Elég jól belement a filózós dolgokba és nem bonyolította túl azok magyarázatát, ahogy Dóczi Attila, így ez jobban tetszett. (Pontban mégis kevesebbet adtam a kiforrotságra, mert hiányok is voltak azért.) Egy kicsit hiányos, de nem rossz videót kaptunk.

Fullmoon – 9 pont

fullmoonSajnos a hangminőség nálad lett a legrosszabb, ami az érthetőség és élvezhetőség rovására ment. Az is zavaró, hogy meghagytad az anime szinkronját és a magyar feliratokat, amik elterelik a néző figyelmét a mondanivalódról. A videód monotonitását megtörhetnéd jobb hangsúlyozással. Az ajánló a végén jó, de a kritikádat még összeszedettebbé teheted, ha például nézel más kritikusoktól videókat, vagy olvasol filmkritikákat.

 Junchi – 12 pont

junchi

Mint videó, annak meglehetősen szerény és egyszerű, de mint kirtika, úgy decens. Tetszett, hogy nem csak a szokásos szempontokat vetted figyelembe.

Member – 7 pont

memberNo, még egy ismétlődés, láthatóan most is voltak slágeranimék. A kritikát magát közepesnek mondanám, mivel a megállapítások többnyire jók és informatívak, de a kommentár eléggé monotonul előadott és nem jó hangminőségű, illetve a videó teljesen nélkülözi a kreatív elemeket.

Ricz – 6 pont

riczBedobja a magaslabdát a témával, de nem kezd vele szinte semmit. Egy-egy gondolatsora a saját lábában botlik meg. Ennek ellenére tetszetős, hogy azért szót emel az érdekességeiről, az alapanyaggal való különbségekről, csak sajnos nem ez viszi el a hátán a kritikát, hanem ezek összefüggései, ami viszont hiányzott. (Mmegj.: body horrornak az, mivel komoly elváltozások, deformációk, belsőszervek, elkülöníthtő izomzat jelenik meg. Vagyis a body horror nem David Croenenberg munkásságánál indul.) De a hang… arról inkább nem mondok semmit.


#7-es számú nevező: Hyperqube & BloisDepick0 – Parasyte the maxim kritikája

Catrin – 14 pont

catrinTetszett ez a duós, beszélgetős megoldás, hogy kicsit ütköztettétek és kiegészítettétek egymás véleményét. Jó jeleneteket választottatok, bár nagyon rámentetek a véres, akciódús részletekre, a mondanivaló tekintetében pedig főként csak az emberséget firtattátok. A kritika felépítése jó, a végén pedig okésan bemutatjátok és indolkoljátok a pontrendszereteket. A poénok és a kitekintések részben tetszettek részben nem (a záró jelenet pl. nem hiányzott). Az előadásmód megfelelő, bár Bloisé még lehetne tisztább. Nem tetszett, hogy helyenként hangos volt a zene, belezavart a beszédbe, sok volt belőle. A videó elején kissé hosszú a bevezető/bemutatkozó rész. A mangáról teljesen megfeledkeztetek vagy nem is tudtatok róla, arra a sok megválaszolatlan kérdésre vagyis inkább tényre, kár válaszokat vagy folytatást várni, mivel végre ez egy befejezett mű adaptációja.

Daisetsu – 18 pont

daisetsuEgy jó kritikus páros. A két srác nagyon jól összeszedte a parazita anime animét, megmagyaráztak dolgokat és a lehető legélvezhetőbben adták át az anime lényegét. VÉGRE valaki, aki feliratozás nélkül csinált kritikát! Egy nagy előreugrást élhettem át az értékeléseknél. Volt háttérzenéjük, ami bár nem tetszett, de jó öltet volt. Mindemellett még beszélgettek a videóban is egymással a ,,kritikusok” és ez nagyban dobott az élvezhetőségen. Sok dologban nem értettem egyet a a srácokkal, de itt nem kifejezetten a szakami jellegű dolgokkal volt gondom. Ugyanakkor a fiúknak hiányosságaik is vannak. Ezek közül egyet emelnék ki: Tudják, hogy a manga 10 kötetes és mégis várják a második évadot – WTF?! . Jó kritika volt, jó kis pontozással, de olykor túl elfogultak voltak, vagy túlon túl is kritikusok.

Fullmoon – 16 pont

fullmoonA felütés erős és ügyes. Jól visszaadjátok az anime hangulatát. Tetszik, ahogy reflektáltok egymásra, összeszedett és összefüggő a kritikátok. Néha sajnos nehezen érthető a beszédetek, amit a háttérül szolgáló rock zenék eléggé elnyomnak. Ilyenkor a zene vagy semleges legyen, vagy akkor szóljon, ha éppen nem beszéltek. Összességében jó volt a videótok, és tetszett, hogy ketten nyomjátok. Érdekelt volna még, hogy mennyire hű a mangához az adaptáció. A poénok nem mindig jöttek be, ami ütött, az a videó vége volt. (Amikor rohan a nő a végén az egyszerűen haláli.) Tetszett, hogy volt pár bevágás/reflexió más művekből (például a vigyori bácsi) – ez lehetett volna sűrűbb is.

 Junchi – 13 pont

junchi

Korrekt vélemény, bár az előadásmód kissé egyhangú, viszont mint kritika (szempontok, stb.), úgy egészen jó, ahogy az is, hogy mellőztétek az elfogultságot úgy általában.

Member – 12 pont

memberNa, és még engem fikáznak a hangminőség miatt. No, maga a bemutató nem rossz, bár kicsit lapos, mivel nem szerepeltek benne és nem is igazán töri meg semmi az elmesélős stílust, talán csak ez az egy poén, amin viszont jót nevettem. Bevallom, én első ránézésre szinte biztosan nem éreztem volna ennyire nagy dolog egy ennyire hentelős animét, főleg hogy a végtelenségig idétlen az emberi test ilyen szintű átalakulása, asszem a Lény 2 volt hasonló és a szeletelésről a Blood-C ugrott be. Én azt javaslom, hogy egy pár ezret fektessetek be mikrofonba, hogy tisztább legyen a hangzás, ezzel a videó is lényegesen élvezhetőbb lesz, meg vessetek be pár olyan viccet, mint a fent említett.

Ricz – 11 pont

riczA párbeszédes megoldás jó gondolat volt, illetve kiemelik mi a mű komolysága. Azonban teljesen elhanyagolja a mellékkérdéseket, amelyek feltűnnek még, hiszen az environmentalizmus, ösztönszerűség, társadalmi és morális kérdések is megjelennek, amit a sorozat kihangsúlyoz. Valamint az adaptált mű mintha nem is létezne…

,


#8-as számú nevező: Akena – Ore Monogatari!! kritikája

Catrin – 11 pont

catrinTetszett a cukiságod, ahogy próbálsz poénkodni, elsőre azt hittem kínos lesz, de végül aranyosan működött. Az animét okésan felvezeted, értékelsz is (lehetett volna ez bővebb is), bár én a zenés dolgon nem akadtam volna le, és az sem nyert meg, amit te tettél alá. (Ja, és tetszett még, hogy magamra ismertem benned, mármint atekintetben, hogy te sem bírsz egyhelyben megülni és összevissza izegsz-mozogsz, ami valljuk be, előadás közben egyikünknél sem előnyös. :D) Nem tetszett még az előadásmódod, hogy alig nézel a kamerába és, hogy komótos vagy, sokat agyalsz a mondandód közben. Ez amúgy nem lenne baj, de egy ilyen videóban kicsit jobban pöröghetnél.

Daisetsu – 15,5 pont

daisetsuEgy érdekes lány ez az Akena. Nem volt olyan rossz a videója, de jónak azért nem mondanám. Szakmai szempontból elég jól elmondja a dolgokat, illetve eddig ő vágta meg a legjobban a videóját, de szegényemnek még egy dolog nem megy: a kamerába való beszélés. Minden esetre ezt nem nézem az értékelésnél szempontnak, mert valószínűleg először csinálta ezt. A véleménye az animéről eléggé semleges, ami nálam jó pont, mert nem dicsérte túl, ugyanakkor több háttérsztorit is említett a videóban. Olykor elmondott Akena néhány viccet is, néhány ütött, néhány nem. Az élvezhetőség így eléggé hullámvölgyes volt.

Fullmoon – 16 pont

fullmoonAz elején a hangulatfestő zene nagyon jó, tökéletes, imádom. Ami még jó: vicces vagy, tényleg van humorérzéked (ez nagyon ritka). Amin tudsz javítani: 1) gyakorold be a szöveget, ne látszódjon, hogy olvasod és beszélj gyorsabban. 2) Nézz folyton a kamerába, és ne mozogj annyit. 3) Merj többet vágni, mivel túl sok volt az üresjáratos szünet. 4) Gyakorold a hangsúlyozást és az artikulációt, erre jó, ha szövegeket olvasol fel hangosan, a felolvasást rögzíted és utána visszahallgatod magad. A rock zenés részt nem értettem egyedül. Szuper videó, én nagyon élveztem.

 Junchi – 12 pont

junchi

Kissé zavarónak találtam, hogy sokszor nem a kamerába néztél, így elveszett az a kontakt, ami közted és a néző között kellene, hogy legyen. A véleményezés része decens.

Member – 13 pont

memberKedves Akena, pontosan az a véleményem a videódról, amit az animéről mondtál (cuki, de nem émelyítő). Érezhető, hogy az első videód volt, kerülted a szemkontaktust a kamerával és kicsit ficánkolj kevesebbet a széken, hacsak nem a kutyus pórázát kötötted hozzá a felvétel idejére, mert érezhető belőle a bizonytalanság. Persze ennek van egy sajátos bája és moe faktora, de ez csak az első videó alkalmával működik. Véleményem szerint jó animét választottál, ami próbál eltérni a tömegcuccoktól, még ha egy otaku vágyálom is a tartalma és nagyon örültem neki, hogy volt utómunka a videóban, ha öntözöd még kicsit a fát, a gyümölcse be fog érni. 🙂

Ricz – 13,5 pont

riczÉrzem az egyensúlyt az erő… akarom mondani, a balanszban. Megvan ez a szerkezetben, felépítésben, vagyis ami poénnak van szánva, az ott jó, kiemelésre kerül a forrás meg pár érdekesség is, és az értékelési rész is körültekintő. Ezzel szemben a hangjáték réveteg, álmatag, bágyatag, nincs kellő hangsúlyozás, artikuláció. Talán kicsit hosszú a felvezető szakasz, ahogy a poénok is jórészt túl voltak nyújtva, így mire lement a snittje, már a varázsát is elvesztette.


#9-es számú nevező: Gerencsér Dóri – Gangsta. kritikája

Catrin – 8 pont

catrinTetszett, hogy a bemutatót jól felépítetted, jó szöveget írtál hozzá, és a jeleneteket is remekül vágtad össze. Nem tetszett, hogy a véleményező részt te is rendkívül szűkre szabtad, több dologról is beszélhettél volna az alapsztorin és a karaktereken kívül (megvalósítás, mi tetszett, mi nem). A jó szöveget pedig elrontja a tálalásod. Tehát, hogy folyamatosan félrenézve olvasod, ráadásul sokszor hibázva. Ezeket persze javítod, de ez így zavaró, megtöri a ritmust. Jobb lett volna, ha többször elgyakorlod, és ha te is magad elé függeszted ki a kamera alá az olvasnivalót (személy szerint azt sem kedvelem, de még mindig jobb ennél a félrenézős módszernél).

Daisetsu – 13,5 pont

daisetsuGerenccér Dóra is felvállalta az arcát a videójához, ez jó pont, csak abból a szempontból mégsem annyira, hogy úgy videózott, mint én először: felolvasott, és nem jól színészkedett. A kritikája szerintem hosszú lett, főleg azért mert nagyon figyelt a hangsúlyozásra, ahogy a Parazyte egyik kritikása, tomyx20. A videó vágásaival, hangjaival nem voltak gondok, inkább azok a részek nem tetszettek, amikor Dóra magát mutatta, mert nagyon látszik rajta, hogy koncentrál a szövegre. Nem volt egy kicsit túl feszült? 😀 Csak lazán! Technikailag sok kifogásom nincsen a videójával szemben, a szakmai dolgokba is jól belement. 31 éves, szal feltételezhetjük, hogy egy tapasztalt animéssel van dolgunk. A következő videója tuti jobb lesz, de a Gangsta kicsit hosszú lett és unalmas.

Fullmoon – 15 pont

fullmoonKedvesen, barátságosan mondod a szöveget, nagyon szimpatikus vagy te magad és a felvezetésed. Ám túl sokszor pillantasz oldalra a szövegre, inkább vágj ilyenkor, hogy folyamatos legyen a szemkontaktus a kamerával. Nagyon alulról vesz a kamera, fentebb tettem volna, illetve, kicsit messzebb ültem volna. Amit elmondasz, nem mindig van alátámasztva képpel (pl.: hasba szúrnak), pedig ha képeket mutatsz, várjuk, hogy az látszódjon, amiről éppen beszélsz. Egyedül a „rendesen se tudnak felöltözni” résznél volt ez nagyon jól eltalálva. Egyébként nagyon szépen fogalmazol. A leginformatívabb videó a tied. Miért sajnos az Alkonyat név? 😀 A videó alatt sokat bakiztál beszéd közben, ilyenkor nyugodtan vágj, vagy vedd fel újra. Nagyon szépirodalmias vagy. Sajnos éppen emiatt lett kicsit monoton a videó. Leül. Nagyon szép a kritika (írásban ez csillagos ötös lenne), de a videó formába több érzelem, vágás, pörgés, reflexió más művekre és humor kell.

 Junchi – 12 pont

junchi

Erősen felolvasásgyanús a kritika része, és nálad is hiányoltam a „szemkontaktust”.

Member – 16 pont

memberJól állapítottad meg, hogy hova jutott az anime műfaj, pontosan ezért ért véget az Animecritics, mert már nem bírtam idegileg. Viszont legközelebb a szöveget inkább helyezd a kamera elé, mint balra vagy jobbra, mert nagyon feltűnő, semmi gond nincs azzal, ha valaki felolvas, a rövid távú memóriánk nem végtelen. A hibákat is érdemes lenne kivágni, meg a bakis jeleneteket újravenni, mert az lényegesen csökkentené az amatőrség érzését. Ha ezeket az elemeket tudod száműzni és kicsit pergőbben beszélsz a sorozatokról, mivel elég jó elemző vagy, jól választasz alanyt és kiválóan informálod a nézőt, van számodra jövő a youtube-on. Ja, és ne vágd ki a hangsávod, nem tudom, ez már a sokadik ilyen bemutató, én az életben nem tettem volna ilyet, vagy helyettesítsétek zenével, nem tudom, nekem nagyon szokatlan ez a némafilm hatás.

Ricz – 12,5 pont

riczDicséretes, hogy több érdekesség is szóba kerül a műről, alapanyagról, és szembeállította az általános felhozatallal, kicsit összevetve az adaptált művel is. Érezhetően megszerkesztett, kereste az egyensúlyt, azonban balanszírozásban az érdekességek jobban domináltak, mint maga a konkrét mű. Magyarul, egy csöppet tömöríteni kellett volna ezen. A hangjáték sajnos nagyon monoton a felolvasás miatt, szintén alig van hangsúlyozás, és a poénnak szánt kommentárok nem ütnek. Az egyik konkrétan egy szimpla technikai baki miatt hiúsult meg, amiért kár: aranyköpés lett volna az a csöppenés.


#10-es számú nevező: ZeroProcess – Aldnoah.Zero kritikája

Catrin – 17 pont

catrinTetszett szinte minden: a humorod, a szöveged, a kritikád felépítése és tartalma (még úgyis, hogy pár helyen nem teljesen értek vele egyet), elég korrekt és lényegretörő. Volt itt minden, amit több versenyzőnél hiányoltam/keveseltem: megfelelő mértékű bemutató, VÉLEMÉNYEZŐ és ajánló rész! A jelenetek, vágások és betoldások jók. Tetszett, hogy a spoiler jelölésnél beleírtad meddig tart. Nem tetszett, hogy sokat hadarsz és nem igazán hangsúlyozol, ezen lehetne javítani. De összességében már csak az hiányzik a videódból, hogy megjelenj. 🙂

Daisetsu – 17 pont

daisetsuSzuper jó összevágás, éles képek! Végre!!! Valaki tud videót is vágni! Najó… tudom, hogy az értékelésnél ez most nem fontos, de jó érzés az, ha valaki e téren kicsit megerőlteti agát. Zero videója nagyon szuper lett, nem volt rossz ötlet, hogy mind a két évadról beszélt az Aldnoah-nál, amiért a 2 évad között az elmondása szerint jelentős különbségek vannak, ezért erre valóban szükség volt. Jól beszél a zenékről, karakterekről, érdekesen utatja be az animét, nagyon figyelemfelkeltő lett. Bár a beszédét nem érzem nagyon gyorsnak – olyan mintha félne valakitől – de ettől eltekintve se a videósba, se a videójába nem érdemes belekötnöm, mert ez a videó tetszett és jó volt. 17 pontot kap, de 17,5 vagy 18 pontos is lehetett volna, ha mutatja az arcát.

Fullmoon – 14 pont

fullmoonNeked is van humorérzéked, tetszik a kérdés-válasz és a hangszínváltoztatás az elején. Szép, érthetően beszélsz, bár a sztorit nagyon elhadarod és nem érthetők például a szereplők nevei. Spoiler jelzés nagyon jó volt! Szép minőségű videóból dolgoztál, szépek a betűtípusok, amiket használsz (dizájner, webfejlesztő, vagy amv-s múltad van?) Túl sok nálad is az üresjáratos szünet, amikor konkrétan semmi se történik. Ezt ki kell vágni. A zenés rész végén pontatlanul vágtad meg a hangot. Ha olyan jelenetről beszélsz, ahol fontos, hogy mit mondanak, vagy jól példázza a mondandódat, vártam volna a jelenetet hanggal. Vagy amikor a zenéről beszélsz, akkor a zenét vártam volna felcsendülni. A „faja szemet kaptam” rész nagyon humoros, a szöveget tovább mutattam volna (általában 5 másodperc kell, amíg felfogja az agyunk, amit látunk), de visszatekertem, hogy el tudjam olvasni. Nagyon jókat mondtál, de nagyon kellett figyelnem, mert a végére leült a videód. Pedig az effektek és a látványbeli minőség nagyon ott volt. Kár, hogy te se mutattad az arcodat. Nagyon jó volt az összhang a között, amit mondasz, és amit látunk. Tetszettek, hogy a főbb pontokat ki is írtad.

 Junchi – 17 pont

junchi

Választékos szóhasználat, a kritikai szempontok nagyon a helyükön voltak és végig fenntartotta a figyelmet. Néhol még kuncogtam is.

Member – 15 pont

memberAhogyan mondtad, mennyire végletes volt számodra az anime két évada, úgy nekem is hasonlóan végletes volt a videó. Vizuálisan ügyesen oldottad meg, jók a bevágott állóképek, a feliratok a helyükön vannak és jó minőségben töltötted fel szerencsére. Ellenben engem nagyon zavart a néma csend és a szöveget is nagyon gyorsan hadartad el, így kissé robotszerűnek tűnt, mint a főhős arckifejezése. Beszélsz arról, hogy milyen jó a zene és mit szól be a kapitányasszony, de mi ebből semmit nem érzékelünk, pedig még a zongorázást is bevágtad, olyan, mintha eltűnt volna egy hangsáv. Volt pár furcsa gondolat, mint pl. „ racionális idealista”, mert tudomásom szerint az idealizmus a realizmus ellentéte, de a megállapítások nagyon rendben voltak, ugyanolyan kötekedős vagy szerencsére, mint én, belőled még jó kritikus lesz.

Ricz – 11 pont

riczTetszetős volt, hogy összefogta a két évadot, külön-külön is megnézte őket, de ezzel elkövette a hibát, hogy sokat markolt meg egyszerre, és fókuszvesztetté, spoileressé vált. Ezért kapkod, hadar, ami végett olyan érzés kerülgeti az embert, mintha épp a lövészárkok közti senki földjén állna a golyózápor kellős közepén. A poénok viszont találóak voltak, de nem ártott volna némi elhangzó humort is beletenni, ne csak képi legyen. Valamint egy jelentős technikai baki a szerkezetben: ahol méltatta a hangot, onnan pont hiányzott. Ha más nem is, egy csöpp részlet nem ártott volna.


#11-es számú nevező: Bangó Krisztián – Ushio to Tora kritikája

Catrin – 15 pont

catrinTetszett összességében a kritikád, a folyamatos kitekintésed és hasonlítgatásod az egyik legjobb és legtartalmasabb a versenyzők közül. Jó dolgokat vágtál össze, a poénok átjöttek, az érvek is megnyertek, mégha több hasonlóságra (pl. hosszú hajas példa) sok más alkotót is ráhúzhatnánk. Jó, hogy megjelentél személyesen is (és így nálad is magamra ismertem, abban, hogy nem tudsz nyugton ülni :D). Ugyanakkor nem tetszett, hogy a hang minősége a személyes részeknél valamivel rosszabb volt, hogy te sem hangsúlyozol eléggé/néha elharapod a szavakat. Az utalásoknál nekem kicsit hosszú volt a kamehameha és a reigan bevágása, mert úgy is ütött, hogy csak megemlítetted őket, elég lett volna hozzájuk egy-egy kép vagy rövidebb jelenet is (pedig én nagy DB b*zi vagyok. :D).

Daisetsu – 15 pont

daisetsuKrisztián eg jó kis videóval lepett meg engem. Nem gondoltam volna, hogy valaki ezt a kevésbé népszerű, szezonos animét választja kritikára. A kritikája szakmailag egészen rendben volt, nagyon sok extra monológott tett a videójába, amik még érdekesek is voltak. Bár az operatőre nem volt kifejezetten jó, de attól még tagadhatatlan tény, hogy Krisz felvállalta az arcát, ami nálam nagyon sokat jelenet. A beszédkészségével voltak gondok. Nem nyitotta ki a száját rendesen, amiért olykor nem értettem, mit is mond. Jah, és szerintem tájszólása is van, bár ez nem hiba, ez csak észrevétel. Minden esetre a videója szépen volt megvágva, a bakik a végén bár hosszúak voltak, de jók. Így egy alapos kritikát hallhattunk, ami határozottan tetszett.

Fullmoon – 17 pont

fullmoonSzórakoztatóan beszélsz, de próbálj meg jobban artikulálni, hogy jobban értsük, miről van szó. Tetszenek az effektek, a reflexiók, strukturált a kritikád, és pont kellemesen szórakoztató vagy. Kreatívan oldottad meg a feladatot, ami különösen tetszett, az a „lopott művek” összeszedése volt (Innuyasha, Naruto, Hunter x Hunter, Pokémon). Egyébként haláli és bevállalós vagy, jól összeszedtél mindent. A zeneválasztás csillagos ötös a videód végén. A kritikád teljes, nem tudok mibe belekötni. (Ne jó, de, a hang gyenge volt, amikor csak te jelentél meg.)

 Junchi – 14 pont

junchi

Jók voltak a kis kikacsintgatások más művekre és a szóhasználat is választékos, mégis valahogy azt éreztem, hogy mint ajánlás, annak sok helyen nem működik.

Member – 12 pont

memberFurcsállom, hogy nem emelted ki, a főhős kifejezetten ronda. Végülis szerintem. Más pasi karaktert nem láttam, de a lányok hozzá képest egészen helyesek. Ami tetszett, hogy megmutattad magad és a gyűjteményed, ne tudd meg, hogy örültem volna, ha a tarnabodi két és fél éven alatt ott is találkozok egy hozzád hasonló érdeklődésű fiatallal. Nekem néhol nagyon véletlenszerűek voltak az utalások és ezt nem asdf értelemben értem, ahogyan a végén az animéből forrásokat merítő mangaká-k esetében sem merném állítani, hogy ilyen egyértelmű nyúlásokról volna szó, pl. a hosszú haj Sámson óta az erő forrása, de kétségtelen, hogy rokonművekről beszélhetük a shonen műfajon belül. Van még mit csiszolni, de ebből még akármi lehet, pl. más kifejezéseket használsz, mint az átlag, erre pedig tök jó poénokat lehetne felfűzni, ha rám hallgatsz!

Ricz – 14 pont

riczBalanszírozott felépítés, remekül összeszedett gondolatsor és poénos kommentár. Szinte el is felejtettem, hogy voltak mélypontjai… de csak szinte. A hangjáték minimális, de legalább nem túl monoton. Kicsit hadar, és nem mindig lehet érteni kellő artikuláció hiányában azt, amit mond. Pár poénon lehetett volna még csiszolni, hogy esetleg ütősebb legyen (pl. a virágos poénnál odamontíroztam volna a bóbitára a srác fejét). De a tényleges mélypont az, hogy az inspiratív jelleget vagy ne adj isten, alapjaiban szóló klisét lopásnak, plágiumnak azért nem kéne minősíteni. Főleg, hogy jótól lopni nem bűn, ha jól használja fel az ember. Pikachu bevonásánál meg nem tudtam eldönteni, hogy ez most komoly vagy merő trolling. A hangjáték inkább keltette a komoly hatását ennek az abszurd párhuzamnak, ami végett ezen a ponton nagyon csiszolni kellett volna, hogy egyértelmű legyen melyik a kettő közül.


#12-es számú nevező: Kirito – Nanatsu no taizai kritikája

Catrin – 6 pont

catrinTetszett a spoiler jelölés és hogy rövid idő alatt igyekeztél sokmindent elmondani. Ezek tartalmával sem volt alapvetően gond, a tálalása viszont elrontotta. Nem tetszett, hogy úgy adtad elő az egészet, mint egy rossz felelést, amire nem készültél eléggé fel. Sokat rontasz, ismételsz, megakadsz, nem elég tiszta és gördülékeny a szöveged (az mondjuk jó, hogy van önkritikád pl. a kiejtési gondoknál, de azért mehetett volna jobban). A felhasznált anyagok lehettek volna jobb minőségűek, a hanghatás is helyenként rossz.

Daisetsu – 9,5 pont

daisetsuKirito videója nem tetszett. A technikai részről csak annyit mondanék, hogy jobban kiélhette volna a kreativitását. Néhány amvből vágta össze a jeleneteket, ami nekem nem tetszett. Ezzel nem lenne baj, csak ha beszél egy karakterről akkor mutassa már meg azt a karaktert, mert a videó végén se tudta meg, hogy ki az a személy ,,akinek nem tudja kiejteni a nevét”. A felolvasás se ment Kiritónak (olykor nekem se, de itt túlontúl, sok hibát hagyott meg). A beszéde olykor nem érthető vagy halk, illetve a kritika összerakása, a szöveg felépítése se tetszett nagyon. Csalódtam 🙁

Fullmoon – 13 pont

fullmoonJó a hangorgánumod nagyon, élvezetes hallgatni (igazán riporteres, rádiós hangod van), de folyamatosabban beszélj, jobban hangsúlyozz, ha hibázol, vedd nyugodtan újra. Túl gyorsan vágsz, a kép a hanghoz képest fénysebességgel rohan, nem tudom, hogy mikor éppen kiről, vagy miről beszélsz. Ha köhögsz, azt vágd ki. Klasszikus felépítést használtál te is: történet, karakterek, zene, ajánlás, mi a rossz és mi a jó az animében – vállalhattál volna be többet is. A videód vége eléggé Hollywood Hírügynökséges lett az ajánlónál. 🙂

 Junchi – 8 pont

junchi A beszédet és előadásmódot kissé csapongónak éreztem, de ami ennél is nagyobb hiba, az a rengeteg vágás és ez a gyorsított menet. Ha epilepsziám lenne, biztos rohamot kaptam volna párszor. Kritikai szempontból viszont nem rossz, pozitívumok és negatívumok egyformán kihangsúlyozva, még ha utóbbiak csak a videó végén is kerültek elő pár szóban.

Member – 7 pont

memberHehe, Éjjeli Vakond! 😀 Viszont sajnos ennyiben össze is foglalható, hogy mi tetszett a videóban. A lassú, monoton hangzású beszéd mellé intro zene és felgyorsított random jelenetek valami nagyon nem gyere be és igazság szerint nem is hinném, hogy maga a videó összevágása túl nagy munkával járt volna.

,

Ricz – 10 pont

riczJól indít, lendületesen, oda tesz poénokat, ahova kell, és kitér a rossz oldalára is az animének. Viszont ennek az az ára, hogy hangjáték alig volt, és a tempó erősen megbicsaklik a kétharmadánál.

.

,


#13-as számú nevező: Jigoku – Aoharu x Kikanjuu kritikája

Catrin – 16 pont

catrinTetszett nálad is szinte minden, szerintem a lány versenyzők közül (és szinte zusammen is) a te bemutatód/kritikád lett a legjobb (a fiúk csak a videó vágásban/összerakásban győznek le). Sok dolgot elmondasz, több szempontból értékelsz, kritikus és önkritikus is vagy. Jó, hogy volt seiyuu szekció!!!! bár kicsit túlragoztad. Kellően komolyan és felkészülve készítetted az egészet, jól beszélsz, a kamerába nézel. Kedvelem az otakus/fujoshis szövegedet és a belevitt érzelmedidet. Nem poénkodtál, de nem is hiányzott, természetes vagy. Nem tetszett a már említett túlragozás egy-két dolgot ismételgettél (mondjuk ezt kicsit tipikus női túlmagyarázásnak érzem, mert én is pl. mindig ugyanazt ragozom:P). A videód minősége is lehetett volna jobb és világosabb, a hang tisztább.

Daisetsu – 17 pont

daisetsuJigoku elég jó kis vlogos. Ahhoz képest, hogy az első videója ez, nagyon szuperül csinálta meg. Begyakorolta a szövegét – talán fejből is mondta? MEGTANULTA? -, nagyon természetesen beszélt és látszik rajta, hogy élvezi. A videójának az összevágása jó volt, sok mindenre kitért és ez nagyon szuper volt. Alapos volt, de talán túlságosan is, mert a videója olykor kicsit uncsi volt és az nem jött be. Hosszú volt a 14 perc, de ennek ellenére is meg vagyok elégedve vele.

Fullmoon – 16 pont

fullmoonJók az elválasztók, túl sötét a megvilágítás, amikor megjelensz. Jó, hogy az elején összefoglalod, miről fogsz beszélni – ilyet csak Attila csinált ilyen jól. Folyékonyan beszélsz, jó ötlet, hogy hivatkozol linkekre, szórakoztató vagy, jó az összhang a videód és a mondandód között. Őszinte vagy, ez jó, bátran beszélsz, tetszik, hogy kiszólsz a közönséghez, ez is ritka pl.: Ti hogy vagytok vele? Elvágtad egyszer a hangodat – erre ügyelj, mert zavaró. Látszik, hogy nagyon tetszett neked ez az anime. Összességében jól fogalmazol, te is klasszikus kritikát készítettél (történet, szereplők, zene, grafika, ajánló), azonban vártam volna reflexiót más művekre is.

 Junchi – 12 pont

junchi A videó minősége (a kép+hang) nagyon nem volt a toppon, ahogy a túlzott elfogultság is inkább hátrányára vált, de amit mondani szerettél volna, az viszonylag összeszedett és átgondolt volt, ahogy ajánlásnak sem rossz.

,

,

Member – 13 pont

memberNocsak, milyen sok női versenyző van, ennek örülök, javul az arány. Huhh, érdekes, hogy a kamerád mennyivel tisztább hangot adni, mint a mikrofonod, lehet, hogy előbbire kellene felmondanod mindent. Nekem kicsit mázos volt a bemutató, ahogy mondtad, inkább érzelmileg élted meg a történéseket és éreztem, hogy a szereplőkhöz nagyon kötődtél, ez alkatfüggő, én mindig lecsupaszítom az érzelmeimtől a kritikákat. Kicsit el is vesztél ezért a részletekben és nehezebben láttam rendszerként, hogy miről is akar szólni az anime, nekem mondjuk nem tűnt többnek elsőre egy, a témát körítésnek használó slice of life animénél, ami egyetlen poénra kíván építeni, de persze a tévedés jogát fenntartom.

Ricz – 13 pont

riczA jól összeszedett gondolatsorokkal operált, külön ötletes volt összevetni a felmerülő klisékkel, és kiemelt több mindent, hogy mitől nem lesz az a várt generikus holmi. A hangjáték rendben volt, ellenben nem ártott volna tagolni, és az irodalmias fogalmazást hanyagolni, ami papíron szép és működik, de beszédben néha megtöri a lendületet. Egyetlen komoly negatívumot tudok hirtelen az előadásban, kritikában említeni, ez pedig a részletekben való elveszés, amit a történet kifejtésekor éreztem a leginkább.


 

(Visited 311 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .