Így lett a Pokémonból horror „manga”

pokemon

Halloween miatt lázba jöttek a világ marketingesei. Megállás nélkül azon agyalnak, hogy miként lehetne a tökkel, a vámpírral vagy netalántán a csontvázzal összekötni termékeik promóciós anyagát. Az eredmény sokszor nem lesz túl figyelemfelkeltő, akadnak mellényúlások is, de a meglepő sikertörténetek sem ritkák.

Például az inkább háziasszonyok körében ismerős Tide mosószer a Kör (Ring) című, egyébként japán gyökerű horrort értelmezte újra, és tavaly kútból kibújó termékvideóval riasztgatta a Vine felhasználókat. A nekem csak gabonapelyhe miatt kedvenc Kellogg’s brand olyan édesség automatát helyezett el Dublinban, amiből ingyen lehetett finomságokhoz jutni. A meglepetés akkor érte a falánk kíváncsiskodókat, amikor a biztos inzulin bomba helyett egy kéz nyúlt ki a szerkentyűből. Hátborzongató frászkeltés a javából! Mindezt persze videóra is vették és YouTube-on osztották meg a Kellogg’s munkatársai, végül a művek 210 ezer szempárt bűvöltek el.

Miért olyan nagy biznisz Halloweenkor ezzel foglalkozni? Hiába mókásak és kreatívok a fenti reklámfogások, ezek egy célt szolgálnak: ismerőssé tenni a terméket, hogy később nagyobb valószínűséggel fizessünk érte. A Halloween pedig egy jó alkalom alkalom arra, hogy olyanok figyelmét is magukra vonják, akik korábban rájuk se bagóztak. Persze Japánban is akadnak minderre kísérletek. Most az 1996-ban született Pokémon franchise került a figyelem középpontjába, hiszen kedvelt figurái rémisztő szörnyekké változtak át egy halloweeni kampány miatt. Nem is akárki rajzolta meg az új dizájnt. Név szerint Itō Junji mangaka volt az elkövető.

Ki is pontosan Itō Junji?

A japán horror biztos mond valamit. Sok paradicsomlé, gyomorforgató dolgok, bizarr pszichopata őrültség és sok-sok-sok kidülledt szemgolyó a bambuló (még) élő áldozatok révén. Szuper plánban, sikolyokkal és mindent kitöltve. Sokkal nyersebb, mint az amerikai horror, de sokkal gyermekibb is, már ami az élőszereplős filmek kivitelezési színvonalát illeti. Mégis van egyfajta klasszikus tradíciója a japán horrornak. Gyakran művészi, sőt, szuggesztív mivolta, és spirituális alapokon nyugvó hagyománya miatt dicsérik. Például, érdemes megnézni az Audition – a neves Miike Takashi rendezte és Murakami Ryú írta az alapjául szolgáló regényt, amit magyarul is kiadtak;- a Kakashi vagy az Onibaba című filmeket. Meglepően jók. És persze az sem véletlen, hogy Hollywood sok japán horror történet remake-jét szülte meg: Kör, Átok, Sötét víz stb.

Összegezve nagyjából ez a japán horror védjegye: erős mitológiai alapok (szellemek, yōkai-ok, onik stb.) és a kemény pszichológiai feszültség keltés. Nos, ebben a témában pedig Itō Junji az egyik legnagyobb ász.

Stílusa egyszerre groteszk, nem áll meg az altesti folyamatokat is bevonó, bélgázos rémhistóriáknál sem. Egyszerűen annyira Dalísan szürreális és egyedi a munkássága, hogy nemcsak számtalan film készült a művei alapján, de még animét is kapott, ugyan csak egy OVA erejéig. (Az anime a Gyo, amiben döglött robothalak jönnek a szárazföldre emberiséget irtani. Maguk után pedig csak dögszagot eregetnek. Magyar feliratos verziót itt érdemes megnézni, de csak saját felelősségre.)

Uzumaki egy seinen horror manga, ami  1998 – 1999-ig futott. Itthon a Spirál című japán filmként lehet megtalálni.
Uzumaki egy seinen horror manga, ami 1998 – 1999-ig futott. Itthon a Spirál című japán filmként lehet megtalálni.

A japánok persze imádják őt és a műveit is. Az 1990-es évek végén fellendült horrorfilm készítési lelkesedés tüzében olyan nemzetközileg is ismert mangáit filmesítették meg, mint a Tomie vagy az Uzumaki. Ez elsőben egy fiatal lány arra veszi rá a rajongóit, hogy megöljék egymást majd őt is, de végül a lány mindig újjászületik és az egész kezdődik előröl. Az Uzumaki pedig egy isten háta mögötti japán kisváros furcsa történeteit követi nyomon.

Szinte az összes mangájából készült film, még az animére is adaptált Gyo-ból is.
Szinte az összes mangájából készült film, még az animére adaptált Gyo-ból is.

Most pedig ő az, aki a Pokémont is hátborzongató formába csomagolta.

"Azt mondják, ő egy plüss játékból lett Pokémon. Éjjelente jő elő, a szemétben bujkál, és az utcákat rója, hogy megtalálja az őt kidobókat."
„Azt mondják, ő egy plüss játékból lett Pokémon. Éjjelente jő elő, a szemétben bujkál, és az utcákat rója, hogy megtalálja az őt kidobókat.” – Rajz és szöveg: Itō Junji

A Kowapoke kampány (a Kowapoke egy szójáték a scary Pokémon, azaz félelmetes Pokémon szóösszetételre utal) egy Halloweenes Pokémon site-ként fut egyelőre, ahol Itō Junji  zseb-szörnyecske rajzait is publikálják. A mangaka vett eddig két – egyébként sem szemrevaló – Pokémon figurát és a saját mangavilágába emelte őket. A végeredményből háttérképeket és pólókat nyomtattak, amiket például innen lehet megrendelni. Itō egyébként rövid leírásokat is mellékelt a Ghost típusú Pokémon átértelmezéseihez, mint:

„Azt mondják, ő egy plüss játékból lett Pokémon. Éjjelente jő elő, a szemétben bujkál, és az utcákat rója, hogy megtalálja az őt kidobókat.” A másik: „Teliholdkor emberi árnyékokba bújik, és jó ízűt kacag riadalmadon… Elszívja tested melegét, ezzel taszítva mély borzongásba.”

Valószínűleg Japánon kívül nem lesz ez a projekt népszerű. Itō Junji különleges, de nem egy populáris művész. Erős gyomor kell hozzá és egy alapvető vonzalom a romlott szürrealizmusa felé. Japánban persze más lehet a fogadtatása, ráadásul egy nagyobb durranásra is készülhetnek azzal, hogy eseményt is szerveznek e szokatlan együttműködés megünneplésére. Addig is a Pokémon szerelmeseinek itt egy Halloweenes Pokémonjáték, hogy hangolódjanak az ünnepekre. Jó borzongást! (Japánul tudók előnyben.)

"Teliholdkor emberi árnyékokba bújik, és jó ízűt kacag riadalmadon... Elszívja tested melegét, ezzel taszítva mély borzongásba."
„Teliholdkor emberi árnyékokba bújik, és jó ízűt kacag riadalmadon… Elszívja tested melegét, ezzel taszítva mély borzongásba.” Rajz és szöveg: Itō Junji

ForrásPolygon, Scans-daily, Hivatalos weboldal, Hardcoregamer, Cnet, Obergine

(Visited 469 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .