Az anime, amit senki se tud hova tenni: Brynhildr in the Darkness (TV, 2014)

Vannak olyan animék, amik az első részükkel a képernyő elé szegeznek. Lehet, hogy nem egyedi a koncepciójuk, lehet hogy menőségükbe több más sztori eleme is beleolvad, de valamiért a kezdetektől fogva ezrek rajonganak értük. Ám vannak olyan animék is, amik fél perc után a süllyesztőbe kerülnek. Történetük kiforratlan, az animáció átlagon aluli, vagy éppen annyira szűk a célközönségük, hogy nem hogy mi, de még mások sem esnek bele. Nos, tavasszal megszületett az anime, ami mindkét kategóriába illik. Ez a Brynhildr in the Darkness, ami ráadásul a méltán – vagy éppen méltatlanul – sztárolt Elfen Lied alkotójának a legújabb műve.

Egy halálra ítélt srác a suliból

Brynhildr in the Darkness (TV, 2014)
Brynhildr in the Darkness (TV, 2014)

Nehéz összeszedni a Brynhildr in the Darkness című sorozat érdemeit, pedig én imádom. Talán az a komolykodó és egyúttal baljós hangulata tetszik, ami a mostani hárem-romantikus komédiákból kimarad. Stílusában pedig tagadhatatlanul ott van az Elfen Lied minden jellemzője, mégha nincs is teli annyi véres pillanattal és német szeccesszióval, mint az előd. Ez biztos valami germán fétis a készítő részéről.

Amikor tini voltam, akkor az Elfen Lied tetszett. Minden epizódját remegő izgalommal néztem végig. Ám mai fejjel már nem váltana ki ekkora érzelmeket. Egyedül a nosztalgia erős bennem. A Brynhildr in the Darkness közben pedig néha bevillan egy-egy Elfen Liedos jelenet, és ez jó. Mégha az aktuálisan vesézendő animesorozat olykor leül, vagy éppen elkalandozik a banalitások földjére.

Akkor mégis miért jó ez a „Bründhilda”? Az, hogy egy laboratóriumban mutálódott lányhorda szabadul el, és pirula-függőként küzd a véres szétmállás ellen – hát elég bizarr fantasztikum kezdésnek, de bejövős. Hiszen ott van a levegőben a halál, a rettegés és a testeken a vér. Ehhez társulva a zenei betétek kellően komorak, amik ha örökre nem is, de tudják csillapítani a komikus élét a dolognak. Jó pont, hogy a hősnő egy amnéziás ártatlanság, aki a főszereplő srác egyik gyerekkori traumájához köthető – még egy Elfen Liedes hasonlóság! Arra nem kell azonban figyelni, hogy a gyerekkori barát neve Neko, míg felnőttként már Kuroha Neko, és még a név és a külsődleges hasonlóság ellenére sem biztos benne a főhős srác, hogy Ő az a lány! Csak egy anyajegy győzné meg. Oh my god!

Az már kevésbé jó, hogy ahogy gyarapodnak a – valószínűleg alienekkel beoltott – mutáns csajok, úgy nő a fanservice aránya – már szinte a szextől se kímélnek minket, ami a szerelmi sokszögek mellett igen sokk. Azon meg már nem is érdemes gondolkodni, hogy miért történik az, ami, például miért mutogatja valaki a tömeg közepén a bugyiját, vagy miért vesz háromszor egy karakter jelleme 180 fokos fordulatot. A legutolsó fájópont az erőltetett komikum megjelenése, amivel a korábbi komoly hangulatot törik derékba rendesen.

Éppen a fentiek miatt lehet valakinél total fail, másnál ezek ellenére is total win ez az anime. A tetejébe jön az, hogy az animációja nem nagy durranás, de nem is annyira rossz. Talán közepes a legjobb szó rá. Nálam minden hibája ellenére nyert. Várom a részeket minden héten! Mazohista lennék? Lehet, de a gyengeségei ellenére is szeretem.

Neked hogy tetszik az anime?

Screenshots / Pillanatképek

[nggallery id=355]

Adatok

  • Cím: Brynhildr in the Darkness
  • Stúdió: Arms
  • Műfaj: sci-fi, akció, természetfeletti, hárem, romantikus, vígjáték
  • Rendezte: Imaizumi Kenichi
  • Forgatókönyv: Kitajima Yukinori
  • TV-sugárzás: 2014. április 5.
  • LinkekMALANNHivatalos honlapAniDBWikipedia
(Visited 588 times, 1 visits today)

15 thoughts on “Az anime, amit senki se tud hova tenni: Brynhildr in the Darkness (TV, 2014)

  1. Erősen érezhető, hogy ez a sztori sem tud kinőni az Elfen Lied nyomából. Szintén elcseszett a karakterdráma, pszichológia… már merjük azt a valamit benne ennek nevezni és nem vérig sérteni ezt a két szempontot. A sztori grand szeretne lenni a mélységével és a borongósságával, de nem tud túl lépni a saját marhaságain, idealizáltságain. És közben így szeretne életszagú lenni, kellő mennyiségű vérrel, hogy az élményorgazmus meglegyen (és az Elfen Lied hordó se vesszen kárba). Röviden: rossz. Nem a legrosszabb, még hátra van 3 szezon, korai még azt mondani. Viszont jó eséllyel pályázhat rá.

  2. Én tudom, egyenest a Lomtárba 😛
    Nem mintha annyira rossz lenne, inkább csak a megtestesült középszer és a teljes fantáziátlanság jellemző rá – mint a SAOra, de még attól is unalmasabb.

    Érdekes, hogy az Elfen Lied hype még mindig van olyan erős, hogy ezt a címet is eladják vele, mert az leszámítva más ‘érdemet’ nemigen tudok felhozni a Brynhildr mellett.

  3. Haj, ne is mondjátok… most a legutóbbi résztől azt hittem, hogy sírok… még Elfen lied szintet esm lépett meg.

  4. Az Elfen Liedot el tudták adni vérrel az akkori közönség nagy részének (engem is megvett, bár azóta se néztem meg ismét, pedig megérne egy misét egy „akkor és most” formában) de itt ez nem működik. Egyszerűen nagyon primitív eszközökkel dolgozik, amik ma már nem állják meg a helyüket. Én nézem még, mert kialakulhatott bennem valami fétis a rossz dolgok iránt, ha kis adagokban nézem. Még olyan igazán jó hatásvadász pillanatokkal se rendelkezik, ami segítené az embert az emésztésében. Az első rész fele minimum egy hatalmas önmarcangoló monológ, amitől konkrétan a falat kapartam. Ráadásul ebben is valami miniboss rendszer uralkodik, ahol 2-3 részenként nagyon nagy, katartikus, megoldhatatlan dolgot hoznak elő, hogy aztán hirtelen megoldódjon. Csak a felvezetés csapnivaló mivolta mellett pont a nagy megkönnyebbülés marad el, hiszen még úgy is van x akárhány rész hátra, a megoldás is gyors és profán, kitalálható volt stb. A Black Bulletban is zavar ez a megoldás. Katyvasz az egész cucc, emiatt találó benne a Darkness, mert utal az élvezeti értékére.

  5. 😀 szívemből szóltál! Elfen Lied valahogy annyira jó volt régen, hogy Brünhilda is nézhető lett miatta.

    Black Bullet: mindig szemezek vele, és a vélemények hol felcsigáznak, hol elbátortalanítanak. A sötét hangulata tetszene, de ha gyökér a sztori, akkor nem akarok időt pazarolni rá. Egyáltalán nem éri meg elkezdeni?

    Régi kedvenc újranézése: Mai fejjel újra megnézős maratonoktól félek >< idén megnéztem újra az Oldboy-t pl (nem anime, de régen annyira befaunltam erre), de most akkora csalódás volt és egy életre megrendült a hitem a tini kori ízlésemben. XD

  6. A Black Bullet számomra annyira nem érdekes, hogy vegyem a fáradságot és letöltsem. Azt se tudom, hogy valójában hanyadik résznél járhatunk. Igazán sötét hangulata ritkán volt a sorozatnak. Az elején megjelenő fickónak volt egy jó kis főgonosz kisugárzása, természetesen agyoncsap mindenkit, aztán fordul a kocka és egy perc alatt kiütik. Hangulat, feszültség nullázódik, jön a következő szál, újabb lehetetlen ellenséggel, de ezt is megverjük 3 rész alatt. A következő nagyobb lesz, mert már 2 részt rászántak, de még csak összegyűltek a harchoz… A társadalmi feszültséget, a háborús helyzetet időnként emlegetik, de pont nem jelenik meg szinte sehol, vagy csak súlytalanul. Ez pedig zavar, mert a főhős egyik fő problémája is ez, de semmi jelét nem mutatja komolyabb, hosszútávú aggodalomnak, csak 1-2x felcsattan emiatt. Középszerű, de jobb Brünhildánál. Ha van rá 20 perced, nyugodtan nézd meg az első részt, mert kb. megmutatja, hogy mire is kell számítanod. Nem igazán takargat semmit.

    1. Ok, köszi! 🙂 A sötét hangulat mellett a fegyveres kislányok miatt érdekelne még. 😀 khm de akkor első részt csak megnézem.

  7. Fegyveres kislányok vannak benne, de többet fogsz látni puszta kézzel harcoló kislányokat. Bár legalább 2 fegyveres kislány már volt benne. Ebből a szempontból a Gunslinger girl messzemenően veri ezt a sorozatot. (Meg úgy minden másban is.)

  8. Gunslinger girlt nem múlja felül semmi, na azt pont meg kell néznem újra (remélem ebben nem csalódok). Köszönöm, hogy ilyen részletesen írtál.

  9. Ha már én kipanaszkodtam magam az ismertetőjénél, akkor megkérdezlek már téged is: mi a véleményed erről a csodáról a vége után?

    1. Egyszer megérte megnézni :D. Az eleje teljesen szórakoztatott a banalitásával és a nosztalgiával, de aztán meguntam, elborzadtam, úgyhogy nem ajánlom senkinek, aki jó animét akar nézni. Az utolsó három-négy rész kritikán aluli volt.

  10. Nekem személy szerint nagy kedvenc… Bár igazság szerint nem az anime. Ez tipikusan az a sorozat, ami mangába 10 000-szer jobb! Olvassátok azt 🙂

    1. Sokan mondták már. Egyszer ráveszem magam, már kíváncsiságból is. Köszi, hogy kommenteltél!

      Kíváncsiságból: nálad a manga miben jobb?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .