Blood Lad [Mondo Magazin 2014/02]

– Egy vámpír története, aki Son Goku-imitátor akart lenni.

Mi lenne, ha a mangauniverzum legfelkapottabb elemeit ömlesztenénk egyetlen történetbe? Lenne benne egy kis erotika, sok verekedés, vér, abszurd humor, szerelmi sokszög, fanservice és természetfeletti lények sora, majd főszereplőnek egy otakut neveznénk ki, aki mindennek tetejébe (és most figyelj) egy vámpír! (Megjelent eredetileg a Mondo Magazin 2014 februári számában.)

Animefanságban szenvedő vérszopó két szűz között

A démoncsapat és a japán emberlány.
A démoncsapat és a japán emberlány.

2009-ben fergeteges mangaként kezdte, majd 2013 nyarán animeként látott napvilágot a Blood Lad története. A máig futó mangát Kodama Yūki álmodta meg, aki seinennek álcázva adta el shōnen elemekből építkező művét. Mindezt olyan Tim Burtonös morbid világba helyezte, ahol a főszereplő vámpírsrác a Gorillaz énekesére hasonlít és heves vágyának tárgyát, vagyis annak csontjait, DVD lejátszóján tárolja. Ilyennek ismerhetjük meg Blood Staz Charlie-t (Ohsaka Ryota), a démonvilág egyik körzetének nagykutyáját, akinek piciny birodalmába sétál be egy japán lány. A gyanútlan Yanagi Fuyumi (Nomizu Iori) nem sejti milyen „tortúra” várja az otakuk és semmirekellő NEET-ek mintapéldányának társaságában. Staz ugyanis egy olyan vámpír, aki az emberi vérnél milliószor jobban szereti a japán popkultúrát. Nem véletlen hát, hogy szobájában a gigantikus manga és anime DVD-gyűjteménye mellett számtalan minifigura látható könyvespolcán a Sailor Moontól kezdve a mechákig.

Staz hát első pillantásra felméri japán látogatóját, majd mérhetetlen elragadtatással csüng álmai országának jövevényén. Egészen addig, amíg egy elszabadult virág (igen, jól olvasod) fel nem falja hősnőnket! Fuyumi épphogy felfedezte volna a démonok birodalmát, már is mezítelen szellemmé változott, csontjai pedig vámpírfiúnk elé hullottak. Staz rögtön el is veszíti a lány iránti érdeklődését, ám eszébe ötlik egy megoldás e kellemetlen problémára: megígéri, hogy feltámasztja hősnőnket. Természetesen mindezt Fuyumi frissen lüktető vére iránti szomjúsága mondatja vele.

A démonvilágban is beindulnak a férfiak, ha friss húst látnak.
A démonvilágban is beindulnak a férfiak, ha friss húst látnak.

Igen ám, de közben egy világjáró varázslólány is a képbe kerül. Ő Hydra Bell (Bridcut Sarah Emi), foglalkozását tekintve kincsvadász, aki (és most jön a „csavar”) pont Stazt szemeli ki férj-jelöltnek. Ám már a párválasztás sem oly könnyű, mint gondolnánk. A cseppet sem angyali Bell ugyanis kemény próbatételek elé állítja főhősünket, hogy felfedje annak igazi erejét. Végülis minden nő, így ő is, a démonvilág alfahímére pályázik és úgy tűnik Staz méltó lesz erre a címre.

Számtalan shōnen sorozat összemixelt tárháza lenne a Blood Lad?

Igen, pontosan. Mint ahogy már a fentiekből sejthető, a Blood Lad azon kívül, hogy poénosan gyúr egybe és figurázz ki számtalan klisét történetében – nem mutat fel túl sok egyediséget. A hangsúly kimondottan a komédián van, bár a mangaka próbált két drámai szálat is belevinni a sztoriba. Ezek a reménytelen szerelem melankolikus pillanataiban és a családi tragédiák kegyetlenségében foglalhatók össze. Ám bármennyire is akar minket könnyekre fakasztani mindez, sajnos nem jön össze. A Blood Lad egyetlen és legerősebb fegyvere az otakukat kifigurázó humora. Ilyen az, amikor például Staz Son Goku harci kiáltásaival és mozdulataival indít támadást, vagy Tezuka Osamu ikonikus figuráját, Atomfiút utánozva repül az égen, vagy éppen legnagyobb álmáról mesél, hogy találkozni akar Hayao Miyazakival.

Egy igazi vámpír otakunál sem hiányozhat a gyűjteményből Doraemon.
Egy igazi vámpír otakunál sem hiányozhat a gyűjteményből Doraemon.

Mindezeket pedig főszereplőnk a maga menőnek vélt módján adja elő, miközben Fuyumi e jelenetek alatt kiakadva és hitetlenkedve süllyed a föld alá. (Ha akarunk, belemagyarázhatnánk társadalomkritikát is ebbe a felállásba: a japánok, akik megdöbbenve látják, hogy saját kitalált figuráikat hogyan majmolják az „idegenek”, így a külföldiek. Természetesen, a mangaka szándékai előttünk rejtettek, lehet, hogy pusztán csak azért él ezekkel a módszerekkel, mert népszerűek és így jó pénzt hozhatnak neki.)

Lehet, hogy a japán videojátékokról való csevely nem éppen a legjobb csajozós duma?
Lehet, hogy a japán videojátékokról való csevely nem éppen a legjobb csajozós duma?

A gazdasági és elmélkedős maszlagot ha félreteszem, akkor azt mondhatom a Blood Ladról, hogy az ereje a végeláthatatlan referencia készletében áll. Felbukkan az említettek mellett történetében Godzilla, de hánynak fricskát a visual kei stílusnak, sőt, még a boxos Hajime no Ippo szellemét is megidézik benne. Mindez pedig igen szórakoztató módon teszik a karakterek.

Anime vs Manga – melyiket érdemes bedarálni?

Blood Lad manga (2009-, 10 kötet eddig)
Blood Lad manga (2009-)

Egyik módja a Blood Lad világának megismerésének az, ha a manga olvasása után, egy hosszabb szünetet tartva fogunk hozzá az animéhez. A manga az újdonság erejével hat, amit szép és részletes grafikája tesz izgalmassá is egyben. Cselekménye alaposan mutatja be a szellemes párbeszédeket, nyújtja el a harci jeleneteket több fejezetre bontva. Az anime, ami egyébként a mangát a 7. kötetének 33. fejezetéig adaptálja, gyorsan száguld végig a cselekményen és a küzdelmeket fénysebesen zavarja le.

Ehhez hozzátársul az, hogy szokatlan módon, mindössze 10 epizódot kapott az animesorozat (plusz, egy ráadás OVA-t). Ennek ellenére, aki ismeri a mangát, annak ez a tempó pont kényelmes lehet, mivel így a már ismert sztori nem ül le, hanem pörög folyamatosan azzal, hogy minden epizódban van valami új elem, szereplő, vagy kihívás, ami fenntartja az érdeklődést. Ellenben az akciók látványos hiánya tényleg fájó pont lehet az animesorozatban.

Szexi Fuyumi a fanservice-re éhezőknek. Az anime és a manga 80%-a ilyen "izgi".
Szexi Fuyumi a fanservice-re éhezőknek. Az anime és a manga 80%-a ilyen „izgi”.

Ellenben shōnen hangvétele mellett az anime meglepően gyönyörű és aprólékos animációt kapott a Brains Base-nek hála. Így kicsit amerikai rajzfilmes, kicsit graffitis beütéssel, sok-sok effekttel és finom, mondhatni légies mozgásábrázolással ellensúlyozták a részletesebb akció hiányát. A színek élénkek, a kontúrok élesek és az egésznek olyan hatása van, mintha egy Photoshopban készült „festményt” néznénk, a háttérben mozgó, szinte észrevétlen finomságok pedig tovább emelik az élvezeti faktort. Ide tartozik például a lense flare alkalmazása, a mozgó fénysugarak, a szálló por, a száguldó felhők, a mangákra jellemző effektek (szóbuborékok, hangulatjelek stb.) felfokozott használata.

Igazi szívfájdalmam, hogy az animét nem méltatják a grafikája miatt. Pedig ilyen épületeket, szép színeket és fényeket ritkán látni ehhez hasonló animékben.
Igazi szívfájdalmam, hogy az animét nem méltatják a grafikája miatt. Pedig ilyen épületeket, szép színeket és fényeket ritkán látni ehhez hasonló műfjú animékben.

Mindent egybevéve vizuális szempontból nagyon megkapó az anime, még ha a története gyenge lábakon is áll. Aki szereti az otakukat kipécéző humort, a vámpírokat és a shōnen sorozatokat nyakon öntve jó sok romantikus érzelemmel, annak jó kikapcsolódás lehet a Blood Lad, akár mangában, akár animében, de nagy volumenű, forradalmian kiszámíthatatlan sztorit senki se várjon tőle.

A szórakozásért felelős szereplőgárda

Blood Staz Charlie
Főszereplő vámpírunk, aki imádja Japánt, megőrül az animékért, no meg a váratlanul a körzetébe toppanó japán lányért. Igazi antihős próbál lenni, aki szarkasztikus és a velejéig romlott „kick-ass” figura. A dögös idomok nem hatják meg, csak a vérre pályázik, ám a történet előrehaladtával rácáfol eme sztereotípiákra.

Yanagi Fuyumi
Klisés tulajdonságokból építkező diáklány, aki a nagy kebleivel és az ártatlanságával lopja be magát mindenki szívébe. A lassú és mondhatni butus leányzó ráerősít egy mendemondára: az animefan srácok imádják a kawaii és egyszerű japán lányokat. Ha nem vigyáznak rá életképtelen, épp ez vezet váratlan halálához az első részben.

Hydra Bell
Fuyumi tökéletes ellentéte. Ő a karakán, a ravasz és a feminizmustól duzzadó keblekkel megáldott Seras Victoria-klón (tudjátok, a Hellsing bögyös üdvöskéje). Első látásra vonzódni kezd erőfitogtató vámpírgurunkhoz. Ne kérdezzétek miért akar egy okos nő egy macsó üresfejűt magának.

Wolf
Mit keres itt a jégszívű shinigami, Hitsugaya Tōshirō? Wolf az említett karakter ikertestvére lehetne, ám vérfarkas keverék vére megvétózza ezt az azonosítást. A forrófejű, területét puszta kézzel védő srác Staz gyerekkori barátja. Kettejük érzelmes beszélgetéseit mindig véres bunyók vezetik fel.

Blood Braz D.
Az Ao no Exorcist óta jó ötlet egy öcsikomplexusban szenvedő bátyust is bedobni a shōnen sztorikba. Braz a titkokat rejtegető Nagy Testvér, aki mindent lát és hall. Staz életét mindig megnehezíti, látszólag ármányokat sző főhősünk ellen, ám valójában „csak” a démonvilág királyát akarja megölni.

Blood Liz T.
A vámpírtesók loli hugicája, aki Jeanne d’Arc és Hannibál öltözékeit válogatta össze a ruhatárába. A mély légzést biztos Darth Vadertől tanulta, míg az elérhetetlen és cool báty (Braz) iránti rajongást a több évig tartó elhanyagoláshoz vezethetjük vissza. Gyilkos féltékenységének tárgya mégis az otthonról lelépett Staz, akit zombikkal akar kiírtani.

Garai Timi (Fullmoon)

Screenshots / Pillanatképek [nggallery id=342]

Adatok

Blood Lad (manga, 2009-)
ÍRTA ÉS RAJZOLTA: Kodama Yūki
HOSSZA: eddig 10 kötet

Blood Lad (anime, 2013)
EREDETI ALKOTÓ: Kodama Yūki
RENDEZTE: Shigeyuki Miya
FORGATÓKÖNYV: Konuta Keiji
STÚDIÓ: Brains Base
HOSSZA: 10 x 24 perc ­+ 1 x 27 perc OVA
EREDETI SUGÁRZÁS: 2013. nyár

Források: MAL, ANN, AniDB, Wikipedia, Hivatalos honlap, Baka-Updates Manga, MangaFox

(Visited 699 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .