Btooom! / ブトゥーム! (manga, TV-sorozat)

Clip_resizeA játékos fantáziavilágokban tett gameres kiruccanások reneszánszát nyögi jelenleg a Japán anime- és mangaipar. Látva az Accel world és a Sword Art Online light noveles sikereit, nem kellett sok ahhoz, hogy egy felnőttesebb és szexibb verzió is útnak induljon e műfajon belül. Míg az említett franchise-ok inkább tini szereplőgárdával tolták a látványos akciót 2009-es debütálásukkor, ugyanebben az évben egy véres robbantásoktól kísért, érettebb alkotás is útnak indult. Ez a Btooom!, amely a videojáték toposzt forgatja ki, dúsítja fel, jól bevált elemek ötvözésével. – Megjelent a Mondo Magazin 2013 júniusi számára. 

Bombabiztos túlélő játszma?

Inōe Junya mangaka tollából született a Btooom! című manga, amely esztétikusan erotikus grafikájával és egyben brutálisan komolynak tűnő történetével ragadhatta meg sokak figyelmét. A manga borítói dzsungelben pózolós, első pillantásra szakadt katonai egyenruhákban feszítő főszereplőket sejtettek, egy ellentmondásos Robinson Crusoe-ós feelinggel megspékelve. Az ellentmondás ott gyökerezett, hogy az olykor romantikus szálakat sejtető borítókon, a vonzó intimitás ígérete mellett a kilátástalan helyzetben rekedt, kényszergyilkolásba taszított esendő karakterek elevenedtek meg. A mangába olvasva, majd a 2012-es animét meglesve, ezek a benyomások bontakozhattak ki a sztori élvezőiben. Inōe ugyanis kellemesen szélsőséges karaktereket csomagolt bele egy tipikus élet-halálharcba – a Battle Royale, vagy a Mirai Nikki hangulatát idézve. Főszereplőnek pedig egy olyan fiatal felnőttet választott, akivel a NEET-otaku-gamer populáció bármely tagja könnyen azonosulhat (azt azért nem árt megjegyezni, hogy hihetetlenül jóképű bishōnenről van szó), hiszen esendő figuránk drámai életkörülményei miatt keresett menedéket az online szférában.

btooom_003_resize

E főhős pedig nem más, mint a 22 éves Sakamoto Ryōta (Hongo Kanata). A munkanélküli, otthoni szobájában szinte depressziósan tengődő srác egy Btooom! nevű online stratégiai játék megszállottja. A valóélet kudarcaival ellentétben e virtuális színtéren nemcsak barátokat, szerelmet talál, hanem ravasz eszének hála bekerül a világ tíz legjobb gamere közé. Ezzel párhuzamosan családi élete az állandó veszekedések közepette kártyavárként omlik össze. Az élet gondjai elől gyáván megfutamodott hősünk ezen azonban nem sokat rágódhat, mivel egy lakatlan szigeten találja magát egyik napról a másikra. Mint kiderül, a Btooom! játék fejlesztői a bevételek növelése érdekében úgy döntöttek, hogy a valóságban tesztelik terméküket. Ryōtát és 28 társát így arra kényszerítik, hogy egy gyíkokkal, mérges gázokkal teli szigeten küzdjenek a játék szabályai szerint: igazi bombákkal, igazi ellenfelekkel és hullákkal. A kezdeti sokk után, lúzernek vélt hősünk átértékeli múltbéli tetteit a jellemfejlődés jegyében, majd egyre menőbb módon kamatoztatja tudását az életben maradásért cserébe. Küzdelme során pedig bajtársakra is szert tesz egy dögös szőke bombázó, valamint egy vén róka személyében.

Kellemes olvasztótégely harci üzemmódban

386px-Btooom_Blu_Ray_3_resizeA Madhouse jellegzetes animációs fogásaival indult 2012 őszén Inōe mangájának animés adaptációja. A Death Note-ból jól ismert, a stúdió védjegyeivé vált megoldások: extrém beállítások, hangulatos képkivágások, az elkeseredettséget és őrületet sugárzó tekintetek – igazán kellemes vizuális ingerként nyújtottak új élményt a fekete-fehér képregény után. Mindezt kiegészítette egy frappáns, a történet lényegét összefoglaló opening, valamint egy érzelmes ending May’n lágy énekével. Az anime a manga 9 kötetének (pontosan 50 fejezetének) kissé rövidebb formába öntött verziója, amit a rendező, Watanabe Kotono, néhol új időrendbe variált át a 12 epizód során. Az animében a cenzúra is életre kelt (alsóneműk, véres testrészek alkalmankénti kitakarása), amit a Blu-ray kiadványokkal orvosolhatnak a teljesebb szórakozásra éhes nézők. A sikeres stúdió végeredményben egy nagyon is fogyasztható feldolgozását kreálta az eredeti történetnek, amelybe Inōe teljes fegyvertárát sikerült hűen, sőt, kicsit csiszolva átemelni.

A Btooom! ugyanis semmi olyan új, és szokatlan elemet nem tartalmaz, amellyel más történetekben ne találkozhattunk volna. Ilyen a már sokszor emlegetett videojáték alap, az egyre keményebb ellenfelekkel való szembeszegülés narratívája, a shōnenes építkezés, a szélsőséges és állandóan konfliktusokat szülő karaktertípusok szerepeltetése: ígéretszegő áruló, megmentésre szoruló szűz, megszállott sorozatgyilkos, pénzéhes jakuza, a munkájába temetkezett kegyetlen üzletember, és még sorolhatnám a végtelenségig. Ezek a sztereotip figurák adják a történet dinamikáját és egyben kiszámíthatóságát a néhol felbukkanó személyes drámák mellett. Mivel ezek a karaktertípusok a legtöbb alkotásban előfordulnak, így részletes bemutatást nem igényelnek, a néző egyszerűen látensen összerakja jellemüket, és maximum az okoz neki izgalmakat, hogy milyen cool harcban vesztik el életüket. Inōe ráadásul az örök kedvenc – a Lost: Eltűntek alkotóit is megmozgató –, kihalt szigetre száműzi ezeket a szereplőket, ahol állandó megfigyelés alatt, élelem hiányában próbálják túlélni a játékot.

Ez a sziget egyszerre egzotikusan veszélyes és romantikus a maga módján, hiszen gyönyörű vízesései, a dzsungellel borított zöld vidéke olyan új környezetet nyújt, ami könnyebben megragadhatja a nézőt a nagyvárosokban, középiskolában játszódó történetekkel szemben. Ráadásul a sakura hullás és a tipikus Japán tájban való gyönyörködés helyett, a civilizációtól elzárt, semleges, mégis vad és buja természeti csodákban merülhetünk el. Ezzel egyfajta nyugatiasabb, a mi fogyasztói kultúránkban könnyebben átélhető képet kapunk.

Kritikus szemmel: manga versus anime

Az ötletes kiegészítők mellett azonban Inōe apróbb mellényúlásokat is produkál a manga során. Ezt az egyensúly elvesztésében lehet a leginkább megragadni, amit az anime adaptációnál helyre billentettek, így végig egy nézőt lekötő, szórakoztató produkciót kaptunk. A mangaka ugyanakkor hajlamos több fejezetnyi, már-már unalmasnak tűnő, és az olvasót egyre kevésbé megmozgató stratégiai párharcokba bonyolódni, amelyeknek olyan új szereplőket állít a középpontjába, kik nemhogy nem szimpatikusak, de üresek is. A történet elején a főhőssel és a hozzácsapódó „jó” figurákkal való azonosulási lehetőség egy igen mozgalmas száguldást teremtett, ellenben az utóbbi kötetekben megjelent nyújtások nem feltétlenül számíthatnak pozitív fogadtatásra (főleg azért, mert a cselekmény szempontjából egy igen izgalmas fordulatot késleltet ezzel a fogással). A mangán túllépve, szerencsére a cselekmény szempontjából megfelelően építkező anime kárpótolhatja a kritikusabb nézőket ezért, és reméljük, hogy az anime adaptáció folytatása is hasonlóan jól fogja kiküszöbölni a képregényes verzió esetleges buktatóit.

mondo_magazin

A Btooom! erőssége mindebből kifolyólag a hangulatában keresendő. Nem akar több lenni egy egyszerű survival játszmánál, világot se akar megváltani, de az élet igazságairól sem kíván elmélkedni. Egyszerűen jól ismert archetípusok izgalmas haláltusáját nyújtja, egy kis drámával szíven szúrva. Ami még jól működő elem benne, az a bosszú eszközének használata. A Jigoku Shōjoból ismert forródrót kétélű mechanizmusa helyett, itt egy zsák pénzzel jutalmazzák azokat, akik a nem szeretett személyt „eladják” a Btooom! játék fejlesztőinek. Lényegében a leggyarlóbb emberi tulajdonságokat öntötte bele Inōe művébe, így a sötét és groteszk sztorik kedvelői kellemes utánpótlást kaphatnak a grafikailag kifogásolhatatlanul szép mangában és az animáció, aláfestő zenék tekintetében is igényes animében.

Garai Tímea (Fullmoon)

Fontosabb karakterek

Sakamoto Ryōta

Történetünk 22 éves főszereplője. A családi problémákkal küzdő srác a Btooom! világába menekül. Munkanélküli, igazi NEET, de ha kell, kiváló vezetői és stratégiai képességekkel bír.

Himiko

A 15 éves lány valódi neve Hemilia, valódi személyét sokáig titokzatosság fedi. Gyűlöli a férfiakat múltbéli rossz tapasztalatai miatt. Btooom! játékos volt, mégis elég ügyetlenül nyilvánul meg a játék elején.

Taira Kiyoshi

Az 51 éves férfi jókedvvel és humorral próbál kikerülni szorult helyzetéből. Elsőként szegődik Sakamoto szárnyai alá. Régi életében kérlelhetetlen főnökként sanyargatta kollégáit, ám a játékban az ő karaktere a legreálisabb és tragikusabb.

Date Masahito

Az ártatlannak tűnő doktor úr sok meglepetést és galibát fog okozni főszereplőnknek.

Kira Kōsuke

Szintén korábbi Btooom! játékos. Az elborult elméjű, alig 14 éves fiú bármilyen kegyetlenségre képes, ám testi adottságai kihasználva mindig sikeren átveri környezetét. Sakamoto egyik kemény riválisa lesz ő a szigeten.

Oda Nobutaka

A szigeten zajló játék egyik legprofibb résztvevője, ráadásul a 22 éves fiút különös kapcsolat fűzi Sakamotóhoz. Valódi kiléte sokáig titok marad, az animében nem igazán tudták kibontani az ő jellemét, ezért érdemes a mangát fellapoznia annak, aki Oda-kun iránt érdeklődik.

Btooom! /ブトゥーム!
(manga, 2009- )
Írta és rajzolta: Inōe Junya
Hossza: 11 kötet (még fut)

Btooom! / ブトゥーム!
(tv-sorozat, 2012)
Eredeti alkotó: Inōe Junya
Rendezte: Watanabe Kotono
Stúdió: Madhouse
Hossza: 12 x 24 perc

(Visited 260 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .