Játékbabák gótikus terrorja – Rozen Maiden: Zurückspulen (2013)

Viktoriánus kori ruhákba bujtatott, szomorú arcú lolik vívják harcukat a tökélyért. Egymás lelkére gyilkos féltékenységgel pályáznak, miközben virágszirmok és fekete tollak szállnak a mágia hatására. Ez a Rozen Maiden antik világa, ahol kísérteties kinézetű babák drámáznak Lewis Caroll pszichológiai meseregényének, az Alice Csodaországban motívumait idézve. A seinen célközönségnek szánt manga nyomán indult 2013 nyarán eme televíziós sorozat, ami már a harmadik a franchise-on alapuló animék sorában. Ezzel meg is ragadom az alkalmat arra, hogy pótoljam egykori mulasztásomat, ugyanis a Rozen Maiden sorozatok nagy rajongója voltam, de valamiért sose blogoltam róluk.

Előzmények: Rozen Maiden kronológia

manga_resize2
Első mangasorozat (2002-2007)

A Peach-Pit néven ismert mangaka-duo alkotta meg 2002-ben a Rozen Maiden történetét, akik a magical-girl, a seinen és még számtalan más műfajon belül kísérletezgettek eddig több-kevesebb sikerrel. Munkáik közül a romantikus Shugo Chara!, a véres zombikkal teli Zombie-Loan, a hárem-ecchi szagú DearSvagy a rejtélyekkel teli Ōkami Kakushi ismertebb címek. Az alkotópáros erőssége nem éppen a sztorik izgalmas szövésében rejlik – ezt a felsorolt művek is alátámasztják -, hanem a kifejezetten gyönyörű és részletes finomsággal kidolgozott grafikában.

A Rozen Maiden pont egy ilyen kellemesen esztétikus élményt rejt magában a sajátosan enyhén horrorisztikus hangulata mellett. E seinen képregényként indult történet 8 kötetben jelent meg először, amit 2008-ban egy jelenleg is futó folytatás követett amngában. Az első mangasorozatot 2004-ben a Nomad stúdió adaptálta 12 részes animére, amit a Träumend alcímmel ellátott második évad követett 2005-ben – szintén 12 epizóddal. Ezeket OVA epizódok egészítették ki, és a legújabb animesorozat (tehát a harmadik), a 2013-as Zurückspulen minden előzménytől függetlenül érkezett. Az első kettő anime évad ugyanis az első mangát dolgozta fel, míg az újonnan indult sorozat a második mangasorozatot veszi alapul egy teljesen új történettel és egyben prelűddel.

Miért lehet érdekes a Rozen Maiden? A szép dizájnt, az európai miliőben játszódó plotot olyan elemekkel dobták fel a készítők, mint a dráma, a varázslat, a pszichológiai traumák, illetve a baljós sejtelmesség. Seinen mivolta ellenére több komikus, a loli kisasszonyokat kawaii helyzetben ábrázoló jelenet is előfordul benne, ami miatt lányok-fiúk egyaránt a rabjai lehetnek. Habár a Rozen Maiden világában játszódó történetek nem tűnnek ki összetettségükkel, jól megírtságukkal, de a gótikus mágiára szomjazókat a hangulat és a főbb karakterek bája tagadhatatlanul vonzza. Ezt a korábbi anime verziókban úgy erősítették meg, hogy a szintén különc hangzásvilágáról ismert Ali Project (Noir, Another, Code Geas, Requiem for the Phantom) szolgáltatta a sorozatok klasszikus magaslatokba emelt zenei betétjeit.

A 2013-as adaptációnál félő volt, hogy e korábban megismert feeling nem köszön vissza, de szerencsére pozitívan csalódhatnak a széria rajongói. Ali Projecttel (opening) és a szenzációs Annabellel (ending) az élen tértek vissza játékbabáink, ugyanannyi sejtelmességgel, humorral, és több emós drámával.

Rozen Maiden: Zurückspulen (2013, TV-sorozat, 01-02. epizód)

Az első epizód eme harmadik évadból kissé félrevezetőre sikeredett. Mielőtt a kezdő néző megijedne, hogy összecsapták a forgatókönyvet és 5 rész történetét zúdítják a nyakába (ami a mangából 8 kötet végeredményben) – türelem, a második epizód kellemes meglepetéseket tartogat. Az első rész egyben gyors áttekintésnek tökéletes a sorozat ismerőinek: megismerjük a kegyetlen Alice játékban induló 7 babánkat, kik beszélnek, varázsolnak és hajmeresztően élethűek. Közülük is először a morcos ojōsama gesztusokkal kibélelt Shinkut (Sawashiro Miyuki) mutatják be, aki vörös rózsáktól kísérve libben be magának való, egy trauma miatt iskolakerülővé vált főhősünk életébe. Ő Sakurada  Jun (Sanae Kobayashi), ki végül egy kis akadékoskodás mellett ráveszi magát, hogy alkut kössön babánkkal, aki a srác erejéből táplálkozva vetheti bele magát a 7 baba között zajló harcba.

Sose kezdj egy alvó babával...nem tudhatod, hogy mi lesz a vége.
Sose kezdj egy alvó (oroszlánnal) babával…nem tudhatod, hogy mi lesz a vége. (Shinku még inaktív éppen, később is „csak” teát iszik folyton.)
A még kölyök Jun: Igen, ilyen reakcióra számítanánk, ha egy baba elkezd hozzánk beszélni.
A még kölyök Jun: Igen, ilyen reakcióra számítanánk, ha egy baba elkezd hozzánk beszélni.

A babák egy németországi Rozen művész termékei (ezért is a sok német név – cím az animében). A lánykák emberekkel lépnek szövetségre, hogy azok életenergiáját használják fel varázserejükhöz – mindezt egy gyűrű jelképezi mindkét fél kezén. Jun Shinku partnere – avagy inkább szolgája lesz, amit heves szócsatákkal és iróniával spékelnek meg karaktereink. Mellettük színre lépnek a többiek is: a fekete angyal Suigintō (Tanaka Rie), a magyar animeconokon rengeteget cosplayelt, felemás szemű Suiseiseki (Kuwatani Natsukoi), valamint fiús ikertestvére Sōseiseki (Morinaga Rika), a magányosan sírós és egyben rettentően cuki Hina Ichigo (Nogawa Sakura), a szemfüles-kétbalkezes Kanaria (Shimura Yumi), valamint a velejéig gonosz, igazi testtel nem rendelkező Kirakishō (Chiba Chiemi).

Erről mindig a vérfertőző shōjo toposz jut eszembe... Sōseiseki & Suiseiseki.
Erről mindig a vérfertőző shōjo toposz jut eszembe…Sōseiseki & Suiseiseki.

Mellettük kapunk még játékirányító nyuszit is, ugyanis az „Alice Game”-ként emlegetett babháborút ő vezényli, ami mellesleg alternatív világsíkokon játszódik, így majd szebbnél-szebb képzeletbeli helyekre utazhatunk a csaták erejéig. A játék maga a babák lelkéért megy („Rosa Mystica”), amivel elpusztítják egymást a nővérkék (testvéreknek nevezik egymást, hiszen egy mester, avagy „apa” alkotta őket). A játék nyertese lesz Alice, a tökéletes baba.

A korábbi szériák ügyeletes bajkeverője most háttérbe szorul, mint mondani szokták, van nála sokkal rosszabb is... Íme a gótloli Suigintō.
A korábbi szériák ügyeletes bajkeverője most háttérbe szorul, mint mondani szokták, van nála sokkal rosszabb is… Íme a gótloli Suigintō.

Ez az alapsztorija a Rozen Maidennek, ám a  Zurückspulen (angolul rewind) nem áll meg itt. Veszi ezt az alapot, és egy másik főhőssel, Jun jövőbeli énjével repíti hozzánk közelebb a 2. epizódban, aki lényegében egy alternatív világsíkon tengeti életét, anélkül, hogy a Rozen Maidenekkel valaha is találkozott volna. Nyomorultul meghúzza magát az egyetemen, egy boltban eladó, néma unalommal telnek mindennapjai, miközben gyűlöli a világot. Ám váratlanul egy babakészítő folyóirat pottyan az ölébe, és megszállottan lát hozzá Shinku elkészítéséhez. A csavar, hogy múltbéli énje, a középiskolás Jun kapcsolatba lép bele, és ezzel indul a harmadik évad története, no meg a mindenkire veszélyes Kirakishō ármánykodása, aki Hina Ichigo testébe bújik.

És az elsőszámú kedvencemet kiírják a sorozat második részéből: Hina Ichigo, én szeretlek te kis tündérke. :)
Az első számú kedvencemet kiírják a sorozat második részében: Hina Ichigo, én szeretlek te kis tündérke.
Yuri ízű gyilkos csók: Kirakishō elrabolja Hina Ichigo testét...
Yuri ízű gyilkos csók: Kirakishō elrabolja Hina Ichigo testét…
Szegény Jun...középiskolásként több életkedve volt, no meg, jobban is nézett ki. Studio Deen leggyengébb karakteranimációja lett az egyetemista énje.
Szegény Jun…középiskolásként több életkedve volt, no meg, jobban is nézett ki. Studio Deen leggyengébb karakteranimációja lett az egyetemista énje. Legalább megpedzettek mellette egy szerelmi szálat…kíváncsian várom mi lesz belőle. Érettebb hangulat?

Kritikus szemmel: Studio Deen is failed 

Sosem voltam egy nagy Studio DEEN-fan, és a Rozen Maiden újabb évada után se leszek. Amit animáció címszó alatt összehoztak, ráadásul 2013-ban, az minősíthetetlen – félek, ezért sokan dobni fogjátok már az első snittek után. Elnagyolt, torz karakterek, semmi árnyékolás, silány hátterek, a felnőtt emberek torzsága már hajmeresztő. Ezt leszámítva a zene zseniális, az opening és az ending is kimagasló (animációval együtt) – engem főleg az ending fogott meg Annabel gyönyörű, melankolikus nótájával együtt.

Az ending, ami teljesen levett a lábamról:
Annabel ~ „Alternative

Összegezve pozitívan csalódtam benne, jobban fellelkesített a gyenge animáció ellenére is, mint vártam volna. Mitsumune Shinkichi (Sankarea) a gyönyörű betétdalokért felel (korábbi évadokban, valamint az FLCL, a Speed Grapher, a Zero no Tsukaima és a Mahō Sensei Negima! animékben hallhattuk munkáit), amik a háttérzenékben is rendkívül szépek és dallamosak, a hangulat így csillagos 5-ös. A gyenge karakterdizájnért Sakai Kyuutát lehet püfölni. A sorozat elvileg 13 részes lesz. Kezdésre kap egy: 10 / 6-ot. 

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=330]

Adatok

  • Hossz: 13 epizód
  • Rendező: Hatakeyama Mamoru
  • Zene: Mitsumune Shinkichi
  • Karakterdizájn: Sakai Kyuuta
  • Stúdió: Studio DEEN
  • Műfaj: rejtély, dráma, tragédia, seinen, vígjáték, varázslat
  • LinkekANNMALWikipedia
(Visited 389 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Játékbabák gótikus terrorja – Rozen Maiden: Zurückspulen (2013)

  1. Ezek alapján, meg a fórumokon tapasztalható felhördülés miatt szerintem ez a franchise is megy a „majd valamikor megnézem, hogy teljes legyen” kategóriába.

  2. A grafika ellenére valamiért nagyon tetszik, de párom szerint: „ezzel egyedül vagy” :D. Hangulatos egyébként, a zene miatt imádom kiváltképp. Ilyen majd egyszer megnézem egyben kategóriába nálam a Bakemonogatari, Gundam, Macross, meg még pár darab esik…majd egyszer.

    Kár azért, hogy ennyire elrontották az animációt… 🙁 A felhördülést is sajnálom, mivel aranyos sorozat.

  3. Én is írtam egy kritikát róla de én valahogy jobban lehúztam az egészet. Alapjáraton nincs bajom a gótlolikkal meg ezzel a gót stílussal de amit ebben leművelnek az kiábrándító. Már az első 2 széria se vett le a lábamról de mindkettőnek 6/10-et adtam akárcsak az OVA-nak de ez kiábrándító lett. Gyakorlatilag ahogy észrevettem csak azért lett ez megcsinálva hogy kielégítse a fanok étvágyát de egyrészt megintcsak nem tudjuk meg ki lesz Alice (bár úgyis Shinku lesz ,erre mérget veszek) másrészt a 13 részből foglalkoznak a babákkal kb 5-6 részben a többi sima slice of life az meg itt senkit sem érdekel. Kirakishou-ból meg egy nagy büdös semmit hoztak ki ő is úgy végezte mint Barasuisho. Pláne ahogy vége lett arra lehet következtetni hogy talán valamikor jön az újabb széria. De a zenék tényleg jók,eleve szeretem az Ali Project zenéjét bár a dal inkább a Code Geass endingjeire hasonlít inkább. Számomra 3/10 az egész.

    1. Szia, köszi a kommentet. 🙂 Nekem tetszett. Én mindig is fanja voltam a szériának, a hibái ellenére is. Az arányokat nem találták el jól az új sorozatban az biztos, de nekem a vége nagyon tetszett, Várom is a folytatást. A testetlen baba meg elég bizarr lett, plusz, arra se válaszoltak, hogy Hinaichigo most végleg elment akkor? >< Jun idősebb karaktere igazából hozzám közel állt, mert ha nem is voltam ennyire emósan érzelgős és magamba fordulós annak idején, én is éreztem hasonlóan. Nálam 10/6-os lett végül ez az évad. 🙂

  4. Kedves Fullmoon!

    Nagyjából egyet is értek a kritikáddal, kivéve egyetlen dologban…

    Nekem kisebb-nagyobb hibái ellenére bejött a Rozen Maiden és a Rozen Maiden: Träumend. És bejött volna a Rozen Maiden: Zurückspulen is – ha nem lett volna a 13. rész. A 13. rész durván lehúzta nálam ezt a 3. évadot – köszönhetően a Studio Deen etikátlanságának.

    Mit értek etikátlanság alatt?

    A 11. részben teljesen megsemmisül Kirakishou. Maga Shinku is kimondja: Kirakishou haldoklik. Szétrobban a baba a szemünk láttára. Semmi nem marad belőle. Atomjaira bomlik. Mégis visszatér.

    Hogy a francba tér vissza?

    Úgy, hogy a (mostanában meleg pornóban utazó) Studio Deen-ben feléledt a pénzéhség, a kapzsiság. Húzzunk le belőle még egy bőrt, dagasszuk tovább a tésztát, keltsük fel a fanok éhségét, vessünk el morzsákat, tömjük még meg egy kicsit a zsebünket! Így Kirakishou visszatér (hogyan?), és két gazdának a lelkét is elrabolja. Hogy lehessen készíteni 4. évadot. Ami 2 év alatt valamiért nem készült el. A kérdés: el fog készülni a 4. évad?

    Lehet, hogy nem fog elkészülni? – kérdezi remegve a fan, aki 2 év eltelte után is vár… vár… vár…

    Bizony, lehetséges!

    Japánban évente 1000 anime jelenik meg a piacon. Mint mindenhol, itt is verseny van. Lecsengenek egyes trendek, jobb és érdekesebb animék utasítják maguk mögé a régieket, megcsappannak a rajongótáborok száma… innentől pedig már pénz sincs az adott animében. És ha az alkotók azt látják, ezzel a produktummal nem tudnak pénztökét felhalmozni, nem készítik el a folytatást. Hagyják parlagon heverni…

    Igen, elképzelhető, hogy a Rosen Maiden egy lecsengett trend! Nem lesz folytatás…

    De azért el kellett húzni a mézesmadzagot a fanok előtt! A fentebb leírtak miatt lett volna becsületes egy rendes befejezést írni a 3. évadnak! Mert lehet, hogy a fanok valójában nem kapnak semmit. Csak a pénzéhség, ugyebár, időnként rossz motiváló erő.

    UNDORÍTÓ ÉS GERINCTELEN LÉPÉS VOLT! GYŰLÖLŐM AZ ILYET!

    A 13. résszel nálam sikeresen elrontották az élményt. Köszönet a Studio Deen-nek!

    1. Kedves Zoltán,

      Köszönöm a kommentedet! 🙂 Sajnos a jövendő folytatások reményében nem egy sorozatot rontottak már így el. A Rozen Maidennel szemben belőlem a Madoka Magica harmadik filmje váltotta ki ugyanezeket az érzéseket. De ugyanakkor meg benne van a pakliban, hogy a készítők szemszögéből ez munka/megélhetési forma, így csak olyan történetekkel foglalkoznak/foglalkozhatnak, amiből végül pénz is van. Szerencsére így is lehet jó történeteket találni. Nem kell feltétlenül őket elítélni ezért, inkább érdemes oylan szériákat keresni, amik tényleg értékelhetők. pl.: a mostani kedvencem a Shirobako, a P.A. Workstől. Itt bemutatják egy animekészítés lépéseit. Nagyon informatív és szórakoztató széria! Ajánlom, ha egy jópofa slice-of-life-ra vágysz. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .