Murakami Haruki új regénye

523222_517250184969043_198622904_nHárom év alkotói szünet után új könyve jelenik meg a hazánkban is igen népszerű Murakami Harukinak. Az 1949-ben született japán író eddig olyan zseniális regényekkel ajándékozott meg minket magyar olvasókat is, mint a Norvég erdő, a Világvége és a keményre főtt csodaország, az 1Q84, vagy legutóbb a Miről beszélek, amikor futásról beszélek?. A 2008-ban Irodalmi Nobel-díjra jelölt és 2009-ben Jeruzsálem-díjjal is kitüntetett író művei között még sok olyan szépirodalmi alkotás, riportkönyv is áll, ami eddig nálunk nem jelent meg.

A lehengerlően egyedi stílusban alkotó, a kritikusok által misztikus és egyben realista íróként jellemzett Murakami legújabb munkája 2013. ápriis 12-én fog megjelenni Japánban. A világhírű író, aki amerikai egyetemeken is tart előadásokat, valamint rendszeresen indul maratoni futóversenyeken, ahogy azt legutóbb magyarul megjelent személyes önvallomásában, a Miről beszélek, amikor futásról beszélek?-ben olvashattuk. Három év hallgatás után visszatérve alkotását a Bungei Shunju Ltd. fogja kiadni, a kiadás részleteiről pedig március 15-én adtak ki sajtóközleményt.

tmoydJXr_700x500_resizeA közleményben a kiadó a könyv címét is elárulta: “Shikisai o Motanai Tazaki Tsukuru to, Kare no Junrei no Toshi” (Tsukuru Tazaki, who does not have colors, and his year of pilgrimage) – felszínes magyar fordításban: A színtelen Tsukuru Taziki és zarándokútja. Ez a cím már sejteti, hogy Murakami legutóbbi regénytrilógiájának, az 1Q84-nek a misztikus hangulata köszön majd vissza eme alkotásában is. Megjelenő regényét online elő lehet rendelni (ugyan japán nyelven egyelőre), de valószínűleg az angol, majd a magyar fordítás sem fog sokat váratni magára, tekintve, hogy hazánkban a Geopen kiadó viszonylag milyen gyorsan hozza el nekünk Murakami aktuális műveit (az 1Q84 utolsó kötete például Japánban 2010-ben jelent meg, és 2012 elején már magyarul is olvasható volt).

Murakami elmondása szerint, az 1Q84 története olyan volt, mint egy hullámvasút, ezért most inkább más dinamikájú regénnyel fog minket megajándékozni. Természetesen ennél többet nem árult el a műről, de a megjelenést követően biztos többet tudunk majd annak tartalmáról.

YzABmDzf_700x500_resize

Murakami egyébként a világhírnevét a Beatles-t idéző, 1987-ben megírt Norvég erdőnek köszönheti (filmes adaptáció is készült belőle), e műve miatt szerepel régóta az Irodalmi Nobel-díjra jelöltek között. Stílusában további egyedi vonás, hogy a japán hétköznapokat és társadalmat egy multikulturális szemüvegen és hallókészüléken keresztül mutatja be, így férhet meg az amerikai The Beach Boys, vagy az említett Beatles az európai klasszikus zenék mellett műveiben. Regényeiben mindemellett előszeretettel idéz nagy nyugati (akár európai, akár amerikai) íróktól, filozófusoktól, zenészektől és tudósoktól, mint Kafka, McLuhan, Marx vagy Dosztojevszkij. Kifinomult stílusa így igen különleges színfolt a kortárs japán irodalomban, amit egykori jazz bár tulajdonos énje is képvisel. Regényeinek műfajában pedig a romantikát, a sci-fit, a thrillert, a kalandot és a misztikumot ötvözi előszeretettel a filozófiával, akár világháborús történetekkel (Kurblimadár krónikája) miközben magányos hősei különféle akadályokkal kénytelenek szembeszállni. / ForrásThe Asahi Shinbun

(Visited 66 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .