Itó Project: Harmónia / Hāmonī / ハーモニー (könyv; 2012)

Itó Project: Harmónia / Hāmonī / ハーモニー  (könyv; 2012)

Itó Project: Harmónia (könyv; 2012)
Itó Project: Harmónia (könyv; 2012)

Virtuális valóságról, az utópiába oltott dipsztópikus társadalmakról láthattunk már számtalan animét, a műfaj etalonjának is tartott Ghost in the Shell-lel az élen, vagy a 2012 októberében indult Psycho-Pass-ban. Az irodalom berkeitől sem idegen e sajátos sci-fi műfaj, gondoljunk csak William Gibsonra, Philip K. Dick-re vagy Orwell korszakalkotó műveire. Egy fiatal japán sci-fi író, aki éppenséggel az említett nagyok nyomába még nem ért, de magyarul megjelent regénye, a Harmónia, az említett elődökhöz hasonlóan kellemes utazást ígér a cybertér elmesokkoló bugyraiban.

Egyetlen értéked: a tested

Képzeljünk el egy olyan utópisztikus világot, ahol nincsen többé betegség, fájdalom és szenvedés. A testünkbe épített nanotechnológiának hála, nem fenyeget többé a túlsúly, a rák, az AIDS, az ezekkel járó stresszről és mentális problémákról nem is beszélve. Itō Satoshi (1974-2009), avagy írói álnevén Itó Project (伊藤 計劃 / Itō Keikaku), William Gibson Neurománcán edződve teremti meg mindezt a Harmónia című regényében. A sci-fi alkotást akár modernkorunk bio-Facebookjának továbbfejlesztéseként is emlegethetnénk, amelyet ráadásként az alkotó webdizájner múltja tesz még izgalmasabbá a szövegbe iktatott html-kódok ötletes használata révén. E számtalan japán irodalmi és science fiction díjat elnyerő műben, Itó félelmetes pontossággal fest le egy olyan tökéletesnek hitt társadalmat, ahol egyetlen igaz értékünk a testünk, ahol életünket előre megtervezett egészségszabályok irányítják. Azonban, mint minden emberi próbálkozás esetén, amely a fájdalom és a halál elkerülésére irányul, itt is kellemetlen mellékhatások törnek fel az emberi psziché mélységeiből, amiknek nem lehet gépekkel gátat szabni. A Harmónia cselekménye éppen ezt bontja ki a következőképpen:

Kirie Turan a WHO (Egészségügyi Világszervezet) egyik magas rangú hivatalnoka sötét múltja elől menekül az „orvosilag homogenizált” japán társadalomból a hadifrontra. Egy harmadik világháború és a fél világot elpusztító atomtámadás után, az emberek burokban élnek, míg az irányításukra a WHO különös technológiát dolgozott ki annak érdekében, hogy elkerüljenek egy esetleges újabb világégéssel járó katasztrófát. Éppen ezért, a gyermekek testébe 18. életévük után, úgynevezett WacthMe nanorobotokat építenek be. A WatchMe figyelemmel kíséri a bevitt kalóriákat, azt, hogy egészségesen táplálkozol, eleget mozogsz-e és érzelmi életedet is harmóniában tartja azáltal, hogy figyelmeztet a lelki sérüléseket esetlegesen kiváltó ingerekre. Azonban főhősnőnk, Kirie Turan gyerekkorából egy olyan sötét erő tér vissza, amely gyökerestől bolygatja meg a békét és újabb káosszal fenyegeti az „ökormányok” irányítása alatt álló nemzeteket. Ehhez csupán egyetlen jelenséget használ ki, az érzelemmentességre nevelő társadalom legmegrázóbb tendenciáját, a növekvő öngyilkosok számát. Amikor Kirie közeli barátja a szeme láttára végez magával, a nő magánnyomozásba kezd, ám olyan titkokra derít fényt, amik még őt magát is megrémisztik.

Itó Project eme regénye egyszerre ad egy különleges, mégis groteszk víziót egy lehetséges jövőről, amiben napjaink bio- és egészségcentrikus életmódja teljesedik ki a sci-fi zsánerében. Az emberi test korlátainak és „hibáinak” legyőzésérért harcol ma is az orvostudomány, azonban a megváltozott szépségideálok, a tökéletes testért és formákért való küzdelem egyfajta kirakat társadalmat hoznak létre, ami a Harmóniában is ábrázolódik. Maga Itó igen fiatalon halt meg rákban és mindössze három könyve jelenet meg, amelyeket posztumusz kiadások is követtek a személyes blogján közzé tett esszéiből válogatva. Az író művében néhány klasszikus utalást is tesz az emberi psziché megfoghatatlanságával kapcsolatban, így például megemlíti Lewis Caroll Alice Tükörországban című meseregényét, vagy Michel Foucault (1926-1984) filozófust, aki a 20. század egyik legjelentősebb elméletivel állt elő a börtön és a pszichiátriai kutatásai során. A napjaink problémáira is aktualizálható gondolatokat Itó 307 oldalban meséli el az Ad Astra Kiadó gyönyörű minőségű prezentálásában, ami a sci-fi-rajongóknak, de akár a műfajjal ismerkedőknek is izgalmas olvasmány lehet.

Megjelent: Mondo Magazin, 2012. decemberi számában, kissé rövidített formában. 

Fontos adatok:
Harmónia
Szerző: Itó Project
Fordította: Oroszlány Balázs
Kiadó: Ad Astra Kiadó
Kiadás éve: 2012
Megrendelhető innen.

(Visited 181 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .